browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN

DE ONDERWERPEN VAN vrijdag 24 mei 2019

China verkoopt Amerikaanse staatsobligaties
Robeco stopt met Hollands Bezit
Economisch herstel eurozone hapert
Tata Group zucht onder schuldenberg
Koersdaling Tesla gestopt
Viertal strijdt om Vivat
Overig nieuws
Bartjens: Lucas Bols in de mix
Damrak kleurt rood
Wall Street rood, Tesla groen

China verkoopt Amerikaanse staatsobligaties Het handelsconflict tussen de VS en China krijgt ruwe kantjes. China verkoopt Amerikaanse staatsobligaties. Dat doet vrezen voor onorthodoxe maatregelen vanuit Peking, die het conflict verder laten escaleren. China zint op wraak na de aanscherping van de strafheffingen en de ban op Huawei. Het dumpen van Amerikaans staatspapier is een ‘nucleaire optie’, die echter ook grote negatieve gevolgen voor China zelf kan hebben. China bezit 5% van de Amerikaanse staatsschuld. Peking is niet van zins te buigen onder Amerikaanse druk. (FD, p.1)
Robeco stopt met Hollands Bezit Robeco trekt de stekker uit Hollands Bezit, het beleggingsfonds dat zich richt op bedrijven in de AEX en Midkap. Het belegd vermogen wordt overgeheveld naar een breder Europees aandelenfonds van RobecoSAM. Het aantal puur op Nederland gerichte beleggingsfondsen loopt al jaren terug. Door hun beperkte focus op het Damrak bieden zij maar weinig spreiding. (FD, p.5)
Economisch herstel eurozone hapert Het economisch herstel van de eurozone stokt. In mei blijkt de activiteit van de inkoopmanagers in de industrie en dienstensector wel licht te zijn gestegen. Maar de vertrouwensindex van Ifo wijst op een verdere verzwakking. Het vertrouwen onder Duitse ondernemers daalde sterk en bereikte de slechtste score sinds november 2014. (FD, p.6)
Tata Group zucht onder schuldenberg Tata Group, het Indiase moederbedrijf van Tata Steel Nederland, gaat nog altijd gebukt onder twee Europese overnames van meer dan tien jaar geleden. Het bedrijf torst een enorme schuldenberg met zich mee. En de vooruitzichten zijn somber. Het handelsconflict, een dreigende Brexit, afketsten van de Europese staalfusie met ThyssenKrupp en ook nog tegenvallende verkopen bij Tata Motors. (FD, p.22)
Koersdaling Tesla gestopt Het aandeel Tesla zat weken in een dalende trend. Die is gestopt nadat Elon Musk zijn werknemers mailde dat het bedrijf op weg is om de prognoses voor de kwartaalproductie waar te maken. Het aandeel steeg 1,4%. Sinds begin mei is een kwart aan beurswaarde verdampt. Analisten zijn kritischer geworden over Musk en zijn bedrijf. belangrijkste reden is een afnemende vraag in China, de schuldenberg en de voortdurende behoefte aan nieuw kapitaal. (FD, p.27 - Tel, p.22)
Viertal strijdt om Vivat Viert partijen doen boekenonderzoek bij Vivat. Binnen enkele weken moet duidelijk zijn wie er met de buit vandoor gaat. Bij de grote verzekeringsdeal telt niet alleen de hoogste prijs, maar ook deal-zekerheid. Aegon trekt samen op met Blackstone, NN Groep doet dat met Athora en Allianz met Lifetri. De enige die het op eigen kracht probeert is ASR, tevens favoriet van DNB. Bij een winnend bod moet ASR een grote claimemissie doen. Vraag is of Anbang daar vertrouwen in heeft. (Tel, p.22)
Overig nieuws Braziliaanse eigenaar The Body Shop koopt cosmeticamerk Avon (FD, p.9 - VK, p.28)
Winst drankenmaker Lucas Bols loopt terug (FD, p.23)
Olieprijs zakt opnieuw ondanks spanningen in het Midden-Oosten (FD, p.29)
Dalende autoverkoop is een halt toegeroepen - Volkswagen verliest in april fors marktaandeel in Europa (Tel, p.24)
Bartjens: Lucas Bols in de mix De geografische mix van Lucas Bols veranderd. En dat valt bij beleggers minder in de smaak. De traditionele jeneverdrinker sterft uit. Lucas Bols zoekt groei in de markt voor cocktails en mixdrankjes. De marges zijn relatief laag. Beleggers moeten erop vertrouwen dat Lucas Bols erin slaagt om voor zijn drankjes in China en de VS hogere prijzen te gaan vragen. Een kater hebben de beleggers van het eerste uur nog niet. Dankzij het dividend hebben ze toch een positief rendement. (FD, p.32)
Damrak kleurt rood De AEX sloot 1,7% lager. De koersborden kleurden weer rood door het handelsconflict. Het zijn met name cyclische aandelen die de grootste verliezen lijden. ArcelorMittal (-4,4%) en Randstad (-3,8%) bevonden zich in de achterhoede. Shell leverde 2,7% in door onder meer een lagere olieprijs. Unilever en ABN Amro beperkten het koersverlies tot 0,6%. Lucas Bols (-0,7%) kampt met margedruk. Aandelen TomTom (3,7%) werden voor het eerst in nieuwe vorm verhandeld na een omgekeerde splitsing.
Wall Street rood, Tesla groen De beurzen zuchten onder het handelsconflict. De Dow Jones sloot met een verlies van 1,1%, de S&P500 daalde 1,2% en de Nasdaq verloor 1,6%. Opvallend was de koerswinst van Tesla (1,4%). Best Buy (-4,9%) presenteerde beter dan verwachte omzetcijfers. L Brands (12,8%) kwam met verrassend goede resultaten.
 
Hoe beleg je in een handelsoorlog?
IEX Premium  Het steekspel van Trump en Xi raakt vooral Amerikaanse industrie en tech. Europa zit even in de luwte. Hoe lang nog?
Neem premiumLees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Gebouw Zuidpark, Spaklerweg 52, 1114 AE, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.