browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN
(Advertentie)

Groei mee met IEX Group

Investeer in de IEX-obligaties en ontvang 7% rente met een maandelijkse rente-uitkering. Deelname is vanaf €2.500


Lees meer >>

DE ONDERWERPEN VAN dinsdag 2 maart 2021

Voortijdig vertrek oud-topman kost Heinek...
Buffett voorspelt magere tijden voor obli...
Expert: Over tien jaar vliegen we elektrisch
ABM Amro: Nederlandse economie groeit dit...
Eerste horde steunpakket Biden is genomen
Oproep aan Wageningen Universiteit om fou...
‘Tijd voor verhoging olieproductie’
EU laat vaccins AstraZeneca op de plank l...
Wereldwijde digitaks stapje dichterbij
Overig nieuws
Deze week: Inkoopdata en plukje jaarcijfers

Voortijdig vertrek oud-topman kost Heineken 12,5 miljoen euro Het voortijdige vertrek van voormalig ceo Jean-François van Boxmeer kost Heineken 12,5 miljoen euro. Van Boxmeer kreeg een exitpremie van 5,5 miljoen euro en kan daarnaast tot en met 2022 aanspraak blijven maken op een langetermijnbonus, waarover Heineken een belastingheffing van 7 miljoen euro moet betalen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de bierbrouwer. De vertrekvergoeding is volgens het FD ruim boven het maximum van een vast jaarsalaris, zoals is vastgelegd in de Nederlandse code voor ondernemingsbestuur. Dat Heineken van de regels afweek komt omdat Van Boxmeer al in dienst was voordat de code van kracht werd. Eumedion, de belangenvereniging van institutionele beleggers, spreekt van een ‘erg ruime regeling’. (FD, p. 2)
Buffett voorspelt magere tijden voor obligatiebeleggers De Amerikaanse superbelegger Warren Buffett waarschuwt obligatiebeleggers in zijn jaarbrief voor een ‘schrale toekomst’. Institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars moeten vanwege de regelgeving in obligaties zitten, maar daar moet je volgens Buffett deze dagen niet zitten. De jaarcijfers van Buffett’s investeringsvehikel Berkshire Hathaway lieten een gemengd beeld zien. Het resultaat trok aan in het vierde kwartaal, maar daalde wel over heel 2020. Dit laatste komt omdat Berkshire 11 miljard dollar moest afschrijven, vooral op onderdelenfabrikant Precision Castparts. (FD, p. 21)
Expert: Over tien jaar vliegen we elektrisch Elektrisch rijden wordt steeds meer mainstream, maar op termijn is ook elektrisch vliegen een haalbare kaart, verwacht mobiliteitsexpert Carlo van de Weijer van TU Eindhoven. Hij verwacht dat we ons rond 2030 in Europa tussen een paar duizend kleine luchthavens via de lucht verplaatsen in kleine elektrische vliegtuigen met twintig passagiers en één piloot. De ticketprijzen zullen vergelijkbaar zijn met de huidige tarieven. Er vliegen volgens hem al stekkervliegtuigjes met twee tot vier personen rond. Mogelijk wordt er eind dit jaar getest met toestellen met tien passagiers. Fabrikanten als Airbus, Boeing, Lockheed Martin, Pipistrel en Eviation experimenteren al volop met een veilige ’single pilot’ automatisering, met stekkervliegtuigen of hybride toestellen. (Tel., p. 10)
ABM Amro: Nederlandse economie groeit dit jaar met 2,1% De Nederlandse economie zal dit jaar naar verwachting met 2,1% groeien, na een krimp van 3,8% in 2020. Dat schrijft het Economisch Bureau van ABN Amro in een rapport. Volgens de economen komt het herstel pas in de tweede helft van dit jaar op gang, omdat de winkels naar verwachting pas in juni weer open kunnen en de horeca een maand later. De prognose van ABN Amro is iets lager dan de 2,8% waar het Centraal Planbureau eind november van uit ging. (FD, p. 3)
Eerste horde steunpakket Biden is genomen Het Huis van Afgevaardigden is akkoord gegaan met het coronasteunpakket van 1.900 miljard dollar van president Biden. Maar of de volgende horde – goedkeuring door de Senaat – ook genomen kan worden, is de vraag. Vooral de voorgenomen verhoging van het minimumloon ligt de Republikeinen zwaar op de maag. (FD, p. 7)
Oproep aan Wageningen Universiteit om foute beleggingen ABP aan te kaarten Hoogleraren en medewerkers van de Wageningen Universiteit hebben het bestuur van de instelling per brief opgeroepen om bij pensioenfonds ABP te eisen dat beleggingen in grote Braziliaanse vleesbedrijven stoppen. Deze bedrijven zijn betrokken bij de ontbossing van het Amazonegebied. De oproep is meer dan vierhonderd keer ondertekend door onder anderen prominente wetenschappers van de Wageningen Universiteit. Steen des aanstoots zijn de vleesbedrijven JBS, Marfrig en Minerva. Hierin hebben onder meer het ABP en het Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) een deel van het pensioengeld belegd. (VK, p. 2)
‘Tijd voor verhoging olieproductie’ Een groot deel van de oliewereld verwacht dat de olieproductie moet worden opgeschroefd, nu de olieprijzen weer op pre-coronaniveau zitten en de olievoorraad in hoog tempo daalt. Dat meldt persbureau Bloomberg. Deze week komen de OPEC en Rusland bij elkaar om te spreken over de olieproductie. Of er daadwerkelijk meer olie opgepompt gaat worden, is echter de vraag. Saoedi-Arabië is nogal terughoudend. (Tel., p. 18)
EU laat vaccins AstraZeneca op de plank liggen In Frankrijk, Italië, Duitsland en Spanje gaat de uitrol van AstraZeneca-vaccins langzamer dan verwacht, zo ontdekte de Financial Times. Frankrijk heeft tot nu toe 16% van de geleverde doses gebruikt, in Duitsland en Italië gaat het om 20% en in Spanje om 33%. Dit zou komen vanwege een imagoprobleem van het vaccin van AstraZeneca: de effectiviteit is lager dan dat van Pfizer en Biontech. Hierdoor wordt dit vaccin in diverse Europese landen niet toegediend aan 55-plussers. (FD, p. 5)
Wereldwijde digitaks stapje dichterbij Een mondiale belasting voor techbedrijven lijkt iets dichterbij gekomen. De Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen heeft aan de andere G20-landen laten weten dat de VS een belangrijke eis laat vallen: het zogeheten veilige haven-principe, dat bedrijven de ruimte zou geven om zelf te bepalen of ze wel of niet zouden meewerken aan de digitaks. Die eis viel slecht in Europa. Volgens de FT wil de VS in juli een deal sluiten. (FD, p. 12)
Overig nieuws Nieuwe bedreiging voor bedrijven: Cyberaanvallen via leverancier (FD, p. 1)
Deze week: Inkoopdata en plukje jaarcijfers Het jaarcijferseizoen is nagenoeg voorbij. De aandacht zal vooral uitgaan naar diverse inkoopdata, het Amerikaanse arbeidsmarktrapport over februari en de ontwikkeling van de lange rente in de Verenigde Staten.

PostNL heeft zojuist zijn jaarcijfers bekend gemaakt. Ook Envipco opent de boeken over het vierde kwartaal en heel 2020. Verder staat deze beursdag vooral in het teken van de Japanse, Chinese, Europese en Amerikaanse inkoopmanagersindices voor de industrie. Ook wordt uitgekeken naar de inflatie in Duitsland.

Morgen wordt een rustige dag. Er staan geen jaarcijfers op de rol. De macro-economische agenda is mager gevuld, met onder andere de Duitse detailhandelsverkopen en werkloosheid en de Europese inflatie.

Woensdag verschijnen er opnieuw inkoopdata; ditmaal van de dienstensector. Ook zal de nodige aandacht uitgaan naar het Amerikaanse banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP, dat geldt als voorproefje voor het rapport van vrijdag.

Donderdag verwerken beleggers de kwartaalcijfers van Boskalis, Pharming en Stern. Ze kijken ook met een schuine blik naar een flinke reeks macrodata, waaronder het Japanse consumentenvertrouwen, de Europese detailhandelsverkopen en de Amerikaanse fabrieksorders. Als klap op de vuurpijl komen de OPEC-landen plus enkele andere olieproducerende landen bijeen.

De week wordt afgesloten met de kwartaalcijfers van Corbion, ICT Group, Accell, Ctac en Hydratec, de Amerikaanse handelsbalans en last but not least het maandelijkse Amerikaanse arbeidsmarktrapport.
 
ASMI focust op technologische speerpunt
IEX Premium  ASMI zet in op het neusje van de zalm als het gaat om machines voor de nieuwste chips en groeit hierdoor harder dan de sector.
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Entrada 400 / unit 2D, 1114 AA, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.