browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN
(Advertentie)

De Hollandse Aandelenavond 2021: 5 beursexperts, 15 tips.

Kijk op donderdag 27 mei online mee naar de live-uitzending van het beste evenement voor beleggers in Nederlandse aandelen: de Hollandse Aandelenavond.


Schrijf je nu in

DE ONDERWERPEN VAN vrijdag 14 mei 2021

ABN Amro loopt ECB-premie 160 miljoen eur...
T-Mobile loopt in op concurrenten
VEB verliest zaak BP: Nederlandse rechter...
Europese rechter pleit Amazon vrij van be...
'Nederland verliest controle op beveiligi...
Brussel trekt groeiverwachting Europese e...
Pensioenfonds DSM investeert fors in goud
Philips heeft productie zuurstofapparaten...
Oeso: erfenis en schenking allerrijksten ...
Overig nieuws
Bartjens: De geheime waarde van Victoria’...
AEX schudt inflatieangst van zich af
Wall Street krabbelt op

ABN Amro loopt ECB-premie 160 miljoen euro mis ABN Amro is een premie van 160 miljoen euro misgelopen, omdat de bank er afgelopen jaar niet in is geslaagd om het leningenboek op peil te houden: een eis van de Europese Centrale Bank (ECB). Met dit bedrag had ABN Amro het verlies van 54 miljoen euro in het eerste kwartaal kunnen ombuigen in een kleine winst. Topman Robert Swaak schrijft het mislopen van dit geld onder andere toe aan de coronasteun van de Nederlandse overheid. Banken in Zuid-Europa konden een stuk makkelijker aan de voorwaarden voldoen, omdat bedrijven daar vooral worden geholpen met bankleningen met staatsgarantie. ABN Amro verwacht dit jaar wel aan de eisen te kunnen voldoen. (FD, p. 12)
T-Mobile loopt in op concurrenten T-Mobile zag in het eerste kwartaal het klantenbestand verder uitdijen, terwijl KPN en VodafoneZiggo abonnees zijn verloren. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de telecomreuzen. T-Mobile kreeg er 11.000 extra klanten bij voor zijn vaste internetdiensten en 12.000 extra mobiele klanten. KPN verloor 1.000 abonnees voor vast internet, maar zag wel het aantal mobiele abonnees in de consumentenmarkt met 4.000 oplopen. Terwijl KPN de omzet met 2,9% zag dalen, liep die bij T-Mobile met 7,8% op en bij VodafoneZiggo met 2%. (Tel., p. 20)
VEB verliest zaak BP: Nederlandse rechter niet bevoegd Het Europees Hof van Justitie acht de Nederlandse rechter niet bevoegd om een collectieve schadeclaim van beleggers tegen BP af te handelen. Dat de schade op een Nederlandse beleggersrekening is geleden is niet voldoende. Het gaat om een procedure die de VEB had aangespannen om beleggers te compenseren voor het koersverlies na de olieramp in 2010. De uitspraak heeft ook gevolgen voor de claim die de VEB heeft aangespannen tegen Volkswagen, vanwege sjoemelsoftware. De kans is klein dat beleggers in BP en Volkswagen hun schade nog elders kunnen verhalen. (FD, p. 20)
Europese rechter pleit Amazon vrij van belastingontwijking Het Europees Gerecht heeft een naheffing van 250 miljoen euro afgewezen die Brussel aan Amazon heeft opgelegd vanwege belastingontwijking. Volgens de rechter heeft Amazon tussen 2006 en 2014 geen verboden staatssteun in Luxemburg genoten in de vorm van belastingvoordeel. Eerder leed de Europese Commissie ook al een nederlaag met een poging om Apple alsnog 13 miljard euro belasting te laten betalen. (FD, p. 4)
'Nederland verliest controle op beveiliging internet' Nederland dreigt zijn digitale autonomie te verliezen. We worden te afhankelijk van Amerikaanse en Chinese techbedrijven, zoals Microsoft, Amazon, Google en Huawei. Hiervoor waarschuwt de Cyber Security Raad. Het adviesorgaan dringt er daarom bij het kabinet op aan om strategisch waardevolle Nederlandse techbedrijven te steunen en veel IT-diensten voor overheden niet langer openbaar aan te besteden. (FD, p. 1)
Brussel trekt groeiverwachting Europese economie op De Europese Commissie heeft de groeiverwachtingen voor de Europese economie verhoogd. Voor dit jaar wordt een groei van 4,2% voorzien en voor volgend jaar een groei van 4,4%. In februari was dat nog respectievelijk 3,7% en 3,9%. De reden hiervoor is dat de wereldhandel en -economie beter draaien dan verwacht: dat is goed nieuws voor de export. Ook komen de coronavaccinaties eindelijk op stoom. De raming voor Nederland voor 2021 is opgetrokken van 1,8% naar 2,3%, maar ons land is hiermee wel hekkensluiter binnen de EU. (FD, p. 20)
Pensioenfonds DSM investeert fors in goud Het pensioenfonds van DSM heeft de afgelopen maanden honderden miljoenen euro's in goud belegd en minder in staatsleningen. Inmiddels zit 5% van het pensioenvermogen in het edelmetaal, dat ligt opgeslagen in Zwitserland. Het pensioenfonds kiest hiervoor uit het oogpunt van diversificatie en verwacht hierop de komende jaren meer rendement te behalen, met minder risico. Het is een opmerkelijke beslissing. De Nederlandsche Bank tikte tien jaar geleden een ander pensioenfonds op de vingers omdat het meer dan 10% van het vermogen in goud had belegd. De toezichthouder vond dat te risicovol. (FD, p. 21)
Philips heeft productie zuurstofapparaten verdrievoudigd Philips heeft de productie van apparaten die patiënten geconcentreerd zuurstof kunnen toedienen verdrievoudigd. De vraag naar deze producten neemt vanwege de coronapandemie flink toe; onder andere in India. (Tel., p. 20)
Oeso: erfenis en schenking allerrijksten zwaarder belasten De erfbelasting voor de allerrijksten moet worden verhoogd. Ook moet het mes in allerlei fiscale vrijstellingen en belastingvrije schenkingen. Dat schrijft de Oeso in een rapport. Overheden zouden hiermee twee vliegen in één klap slaan: de vermogensongelijkheid aanpakken en extra inkomsten binnenharken. (VK, p. 20)
Overig nieuws Vakbond komt met plan voor groenere productie ijzer en staal bij Tata Steel (VK, p. 2)
Politieke animo voor rekeningrijden groeit (Tel., p. 6)
Onderzoek naar rol DNB rond faillissement verzekeraar Conservatrix (Tel., p. 20, FD, p. 8)
Bartjens: De geheime waarde van Victoria’s Secret L Brands gaat Victoria's Secret afsplitsen van de rest van het concern. Analisten waarderen het lingeriebedrijf op 5 tot 7 miljard dollar. Dat was vorig jaar nog veel minder. Private-equitygroep Sycamore Partners kon toen voor 525 miljoen dollar 55% van het concern kopen, waarvan de aandelen werden gewaardeerd op 1,1 miljard dollar. Door de coronacrisis zag Sycamore daar echter van af. De investeerder zal daar ongetwijfeld spijt van hebben. Als Victoria’s Secret voor een ondernemingswaarde van 5 miljard dollar naar de beurs gaat, had Sycamore met 55% maar liefst 850 miljoen dollar kunnen verdienen. De waardestijging is onder andere te danken aan kostenbesparingen en het besluit om zich op een bredere groep vrouwen te richten. (FD, p. 32)
AEX schudt inflatieangst van zich af De AEX-index heeft donderdag het openingsverlies vrijwel weggewerkt. Aan het eind van de dag resteerde een verliesje van 0,08% op een slotstand van 694,22 punten. De index begon in het rood, in reactie op een onverwacht sterk oplopende inflatie in de VS, maar nadat Wall Street groen kleurde, trad herstel op. Adyen, ASML en Philips leidden het groepje stijgers. Aegon (-4,1%) was de grootste daler. Shell verloor 2,6%, maar noteerde ook ex-dividend. De Midkap werd aangevoerd door Galapagos (+3,3%), maar Pharming verloor 9% na cijfers.
Wall Street krabbelt op Na enkele verliesdagen zijn de belangrijkste indices op Wall Street donderdag weer wat opgekrabbeld. De Dow Jones-index steeg met 1,3% naar 34.021,45 punten, de S&P 500 won 1,2% en de Nasdaq kreeg er 0,7% bij.
Hype-aandelen GameStop en AMC Entertainment waren sterk in trek bij particuliere beleggers, met koersstijgingen van respectievelijk 14% en bijna 24%. Tesla verloor 3,1% nadat topman Elon Musk aankondigde geen bitcoins meer van klanten te accepteren. De koers van Alibaba kelderde met 6,3% na cijfers waarin de megaboete van China zichtbaar was.
 
Beter Bed: fikse koersdoelverhoging
IEX Premium  Het management gunt zichzelf geen tijd om achterover te leunen. De nieuwe middellangetermijndoelstellingen zijn zeer ambitieus.
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Entrada 400 / unit 2D, 1114 AA, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.