browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN
(Advertentie)

Wij kopen de winnaars. U ook?

De beurs is sterk hersteld na de coronacrash, maar wie zijn op lange termijn de echte winnaars? In de nieuwe economische realiteit van 2020 zoekt de IEX Beleggersdesk voortdurend naar die aandelen.
Nu de eerste maand IEX Premium Digitaal voor €0,01!

PROFITEER NU >>

DE ONDERWERPEN VAN dinsdag 4 augustus 2020

Heineken wil ondanks verlies blijven inve...
Openheid zet druk op koers Shell
Kleine webshops spekken winst PostNL
Trump: TikTok-deal mag, maar wel pronto
BlackRock wil ruim 1 miljard investeren i...
Balansen centrale banken naar record
Nederlandse industrie blijft achter bij e...
Hack bij bandenfabrikant Apollo Vredestein
Overig nieuws
Bartjens: Het superdividend van Sanderink
PostNL steelt de show op groen Damrak
Wall Street begint augustus goedgemutst

Heineken wil ondanks verlies blijven investeren Heineken heeft afgelopen halfjaar een verlies geleden van bijna 300 miljoen euro. Doordat in veel landen bars en restaurants dicht moesten vanwege de coronapandemie en Zuid-Afrika en Mexico de verkoop van alcohol aan banden legden, zag de bierbrouwer de bierverkoop in het tweede kwartaal met 19,4% kelderen. Toch wil de nieuwe topman Dolf van den Brink blijven investeren. In een interview met het FD zegt hij niet alleen naar de kosten te kijken, maar ook naar de wensen van consumenten. Hij wijst erop dat Heineken 0.0 zelfs midden in crisis met dubbele cijfers groeit. ‘Dat soort investeringen willen we blijven doen, crisis of geen crisis.' Tegen de Telegraaf zegt de ceo dat vooruitblikken er nu niet in zit, maar dat de horeca pas terug kan naar het niveau van voor de coronacrisis als er een geschikt vaccin is gevonden. (FD, p. 13, Tel., p. 20, VK, p. 20)
Openheid zet druk op koers Shell De lage olieprijs zet alle olieaandelen onder druk. Maar Shell krijgt grotere klappen dan zijn concurrenten. Vooral Amerikaanse bedrijven doen het beter. Hoe kan dat? Volgens het FD komt dat misschien omdat Shell relatief open. Zo doet het Brits-Nederlandse bedrijf voorspellingen over de olieprijs, terwijl Amerikaanse bedrijven zich daarover niet uitlaten – en er dus ook niet op kunnen worden afgerekend. Amerikaanse bedrijven hebben dit jaar ook nog geen afboekingen gedaan, in tegenstelling tot Europese oliereuzen. Zij wachten hiermee meestal tot het eind van het jaar. (FD, p. 2)
Kleine webshops spekken winst PostNL PostNL heeft in het tweede kwartaal flink geprofiteerd van de coronacrisis. Er werden 25% meer pakketjes verstuurd. Vooral kleine en middelgrote webwinkels zagen het aantal bestellingen toenemen. Daar profiteerde PostNL flink van, omdat kleinere webshops hogere verzendkosten betalen en dus een hogere marge opleveren. De hausse in pakketten wist de volumedaling van 16,2% bij post ruimschoots te compenseren. Het onderliggende bedrijfsresultaat van PostNL nam toe met 38%, terwijl de omzet met 16% steeg. Dat was meer dan analisten hadden verwacht. Analisten denken dat de toegenomen interesse in webwinkelen grotendeels zal aanhouden. PostNL verwacht dat het onderliggend bedrijfsresultaat over heel 2020 zo’n 20 tot 30% boven de eerder afgegeven bandbreedte van 110 tot 130 miljoen euro zal uitkomen. (FD, p. 5, VK, p. 20)
Trump: TikTok-deal mag, maar wel pronto De Amerikaanse president Donald Trump heeft er geen probleem mee als Microsoft de Amerikaanse tak van de Chinese video-app TikTok koopt. Maar de klok tikt wel. Als er op 15 september nog geen witte rook is, gaat Trump TikTok verbieden in de Verenigde Staten. Trump keerde zich afgelopen weekend nog tegen de overname en dreigde met een verbod van TikTok in de VS, omdat hij vreest dat informatie van miljoenen Amerikanen in handen komt van de Chinese overheid. Microsoft-ceo Satya Nadella heeft Trump verzekerd dat alle privégegevens van de Amerikaanse TikTok-gebruikers in de Verenigde Staten blijven en gewist worden van buitenlandse servers. @# FD, p. 6, Tel., p. 23)
BlackRock wil ruim 1 miljard investeren in Nederlands windpark BlackRock, overweegt om meer dan 1 miljard euro te investeren in een Nederlands windmolenpark op zee. Dat zegt Freek Spoorenberg, hoofd strategie en investor relations van BlackRocks duurzame energietak tegen het FD. De vermogensbeheerder wil nog niet vertellen om welk project het gaat, omdat de onderhandelingen nog lopen en er letterlijk meer kapers op de kust zijn. Volgens het FD gaat het waarschijnlijk om een windpark bij Borssele voor de Zeeuwse kust. Volgens Spoorenberg worden windmolen- en zonneparken steeds populairder als alternatieve belegging. (FD, p. 27)
Balansen centrale banken naar record Het beleid van centrale banken over de hele wereld om ruim geld beschikbaar te stellen om de economie door de coronacrisis te loodsen, jaagt de bankbalansen op tot ongekende hoogte. Het niveau van vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog komt zelfs in zicht. Dat blijkt uit een publicatie van De Nederlandsche Bank (DNB). In de eurozone is de balans van de ECB in korte tijd gestegen tot ruim boven de 6000 miljard euro. Dat is ruim de helft van de omvang van de economie van de eurozone. De balans van DNB is meegegroeid tot ruim een derde van het Nederlandse bbp. Ongeveer de helft van de bankbalans in de eurozone bestaat uit opgekocht waardepapier. (FD, p. 9, Tel., p. 20)
Nederlandse industrie blijft achter bij eurozone In de Nederlandse industrie is voor de vierde achtereenvolgende maand sprake van krimp. De inkoopmanagersindex die bureau Nevi bekend maakte kwam in juli uit op 47,9. Dat is wel beter dan in juni, toen de teller op 45,2 stond. Maar een cijfers onder de 50 duidt wel op krimp. Dit steekt schril af bij het cijfer van de eurozone, die uitkwam op 51,8. In Duitsland, Frankrijk en Italië worden scores boven de 50 neergezet. Over de toekomstige productie zijn Nederlandse ondernemers overigens wel optimistisch. (FD, p. 19)
Hack bij bandenfabrikant Apollo Vredestein Apollo Vredestein is vorige week platgelegd door hackers. De bandenfabrikant heeft volgens experts apparatuur gebruikt die al meer dan tien jaar niet is bijgewerkt. De gebruiksaanwijzing waardoor hackers konden binnenkomen stond zelfs gewoon op internet. Experts waarschuwen in het FD dat veel meer Nederlandse bedrijven hun beveiliging niet op orde hebben. (FD, p. 1)
Overig nieuws ’Reisvouchers vaak ongedekt’ (Tel., p. 1)
Google-moeder Alphabet plaatst obligatielening (FD, p. 20)
Zoom stopt directe verkoop aan Chinese klanten (FD, p. 20)
Winstval van 82% voor HSBC in tweede kwartaal (FD, p. 23)
Bartjens: Het superdividend van Sanderink Terwijl veel bedrijven hun dividend verlagen of opschorten, keerde Centric, het IT-bedrijf van Gerard Sanderink, een superdividend uit van 80 miljoen euro, ondanks een halvering van de winst. Toch is er geen reden tot zorg voor bedrijven die zaken doen met Centric, meent Bartjens. Ten eerste is de solvabiliteit van Centric nog altijd solide. Ten tweede wijst Bartjens erop dat Centric een zogeheten cashpool heeft met eigenaar Sanderink Investments. Dit houdt in dat de ondernemer de kas van Centric kan gebruiken voor andere activiteiten. Eind 2019 had Centric 109 miljoen euro uitstaan bij Sanderink. Die cashpool wordt de komende jaren stapsgewijs volledig afgebouwd. Eigenlijk is dus cash uitgekeerd dat toch al uitstond bij Sanderink. (FD, p. 32)
PostNL steelt de show op groen Damrak De angst voor een tweede coronagolf leek maandag even naar de achtergrond verdwenen. Beter dan verwachte inkoopmanagersindices voor de industrie en hoop op verdere stimuleringsmaatregelen gaven aandelen over de hele linie een duwtje in de rug. De AEX-index steeg met 2,3% naar 557,53 punten.
Vooral verzekeraars waren in trek: Aegon won 4,6%, NN Group 3,7% en ASR Nederland 3,4%. Heineken kon de cijferpublicatie niet verzilveren met een mooie koerswinst: het aandeel gaf 2% prijs.
PostNL stal de show. Het Midkapfonds zag de koers met bijna 12% opveren na cijfers.
Wall Street begint augustus goedgemutst Wall Street is de nieuwe beursmaand goed begonnen. De Dow Jones-index eindigde 0,9% hoger en de S&P 500 won 0,7%. De Nasdaq steeg zelfs met bijna 1,5% naar 10.902,80 punten: een record.
Techaandelen, die het krachtige herstel sinds maart hebben geleid, waren opnieuw sterk in trek. Zo steeg de beurswaarde van Microsoft, dat aast op de Amerikaanse tak van video-app TikTok, met circa 5%. Ook Apple (+2,7%) was gewild. Alleen Google-moeder Alphabet (-0,4%) deed een klein stapje terug.
 
Corona-boost voor PostNL
IEX Premium  Forse groeicijfers voor PostNL dat volop profiteert van online shoppende consumenten.
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Entrada 400 / unit 2D, 1114 AA, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.