browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN
(Advertentie)

Ontdek Société Générale Beursproducten

Met dagelijks nieuwe uitgiftes van beursproducten, scherpe spreads en een uitstekende service zijn wij uw partner op de beurs!

Anticipeer op een stijgende, dalende of stabiele markt met een ruim aanbod beursproducten: Turbo’s, Factors, Warrants, Bonus-, Rendement- en Discount Certificaten

Ga naar onze producten en services >>

DE ONDERWERPEN VAN vrijdag 5 juni 2020

Optimisme over economisch herstel
Zombiebedrijven temperen inflatie
Deels kwijtschelding huur
Miljardenverlies Lufthansa
Olieproducerende landen steggelen over be...
Overig nieuws
Bartjens: Brand meester
Damrak wint derde dag op rij
Wall Street optimistisch

Optimisme over economisch herstel Op de beurzen lijkt optimisme de overhand te hebben, boven een mondiale recessie, toenemende handelsspanningen en sociale onlusten. De AEX sloot voor de derde dag op rij met winst. De Nasdaq nadert de hoogste stand ooit. Beleggers rekenen om extra steun van de ECB, die vandaag aangekondigd kan worden. Beursgangen zijn ook weer in trek. Analisten zijn wel sceptisch over de hoge standen van beursgraadmeters. (FD, p.1)
Zombiebedrijven temperen inflatie De ECB trok na 2008 alles uit de kast om de inflatie aan te wakkeren. Maar zonder succes. Er werden meer zombiebedrijven gecreëerd en die hebben een tegengesteld effect, concludeert een Amerikaans onderzoeksinstituut. Zombiebedrijven zijn ongezonde bedrijven die zonder lage rente waren omgevallen, maar nu kunstmatig overeind blijven. Zij zitten gezonde sectorgenoten in de weg, dragen bij aan overaanbod. Daardoor is het lastig voor bedrijven om de prijzen te verhogen. Volgens de studie leidde de zombificatie tot een 0,45 procentpunt lagere inflatie dan wanneer deze bedrijven waren omgevallen. (FD, p.2)
Deels kwijtschelding huur De koepels van winkeliers en vastgoedbeleggers hebben na lange onderhandelingen een nieuwe leidraad geformuleerd. Kwijtschelding van 50% van de huren over april en mei moet bespreekbaar zijn. Winkeliers en huurbazen lijken de coronapijn te willen delen. Er is geen sprake van een algehele landelijke oproep tot huurverlaging. De winkelstraat van voor corona komt niet meer terug. De transitie van bricks naar clicks is versneld. (FD, p.5 - VK, p.22)
(Advertentie)

Wie komen er sterker uit de crash?

De IEX Beleggersdesk speurt naar buitenkansen. Op de IEX Beleggersdesk hebben we al herstelkandidaten op het oog. Als eerste onze kooptips ontvangen? Neem dan een Premium lidmaatschap!
Nu de eerste maand IEX Premium Digitaal voor €0,01!

PROFITEER NU >>

Miljardenverlies Lufthansa Over het eerste kwartaal heeft Lufthansa 2,1 mrd euro netto verlies geleden. Een harde reorganisatie is nodig om weer gezond te worden. Herstel van de vraag verloopt langzaam. Daarom moet de luchtvaartmaatschappij nu sturen op een diepgaande herstructurering. Een aanzienlijk deel van de vloot wordt afgestoten. Dat heeft gevolgen voor personeel. In de wandelgangen klinkt 20.000 banen, de topman spreekt over 10.000 banen die geschrapt worden. (FD, p.13)
Olieproducerende landen steggelen over beperking De grote olieproducerende landen steggelen met elkaar over een verlenging van de productiebeperkingen voor ruwe olie. Twee grote spelers, Saoedi-Arabië en Rusland, willen langer vasthouden aan een beperking. Maar alleen onder de voorwaarde dat iedereen meedoet. Andere landen houden zich nu al niet aan de beperkingen. Gisteren noteerde de olieprijs kort boven de 40 dollar. (FD, p.27)
Overig nieuws Banenclash Mumbai en bonden - Personeel Tata Steel staat tegenover gehaaide onderhandelaars (Tel, 21)
Traag toenemende werkloosheid eurozone verhult ongunstiger beeld (FD, p.8)
Investeerder HAL koopt bouwbedrijf Van Wijnen (FD, p.9)
Verkoop occasions explodeert (VK, p.22 - Tel, p.6)
Bartjens: Brand meester Na twee jaar reorganiseren door Mediahuis is het sein brand meester bij Telegraad Media Groep gegeven. De snelle daling van het abonneebestand is gekeerd. De nettowinst verdubbelde. Het operationeel resultaat is gestegen. Het bestuur rekent ook voor dit jaar op een positieve operationele kasstroom, positieve ebitda en nettowinst. Mediahuis Nederland is allang geen brandend platform meer. (FD, p.32)
Damrak wint derde dag op rij Voor de derde dag op rij sloot de AEX (2,8%) met winst. Vandaag vergadert de ECB, uitbreiding van het steunpakket wordt verwacht. Unibail Rodamco Westfield (14,7%) boekte opnieuw een stevige winst. Aegon (9,9%) en ASMI (7,4%) wonnen royaal. Koerswinst was er ook voor ArcelorMittal (5,2%), ING (4,8%) en ASR (4,8%). Ahold Delhaize (3,3%) neemt een winkelketen in de VS over. In de Midkap vloog Air France KLM (9,2%) aan kop, met in de slipstream Commercial Properties (8,4%) en Basic-Fit (8%). Bij de smallcaps presteerden Brunel (12,5%), Wereldhave (11,9%) en Vastned (6,8%) goed.
Wall Street optimistisch De Dow Jones won gisteren 2,1%, de S&P500 steeg 1,4% en de Nasdaq sloot 0,8% hoger. Er zijn fors minder banen geschrapt dan gevreesd. Het lijkt erop dat de coronarecessie ten einde komt. Economisch herstel zal volgens Moody’s Analytics nog wel een moeizaam proces zijn. Boeing was een hoogvlieger met een koerswinst van 13%. American Express (5,6%) en JP Morgan Chase (5,4%) zagen de koersen stevig oplopen.
 
Lichte meevaller voor PostNL
IEX Premium  Een definitieve overeenkomst met het pensioenfonds van PostNL maakt de weg vrij om in 2021 weer dividend uit te keren.
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Entrada 400 / unit 2D, 1114 AA, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.