Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Industrie China vertoont tekenen van herstel na diepe crash

Industrie China vertoont tekenen van herstel na diepe crash

PEKING (AFN/RTR/BLOOMBERG) - De bedrijvigheid in de omvangrijke Chinese industrie is in maart behoorlijk opgeleefd, nadat in februari nog de sterkste krimp ooit was te zien voor de industrie van China, door de coronacrisis. Daarmee lijkt de tweede economie van de wereld voorzichtig te herstellen van de zware klap die zij kreeg door de virusuitbraak.

Volgens het Chinese statistiekbureau sprong de inkoopmanagersindex, die de industriële bedrijvigheid meet, vorige maand omhoog tot een stand van 52. Dat was in februari nog een absoluut dieptepunt van 35,7. Een niveau van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp. Het cijfer viel beter uit dan economen hadden verwacht, want zij hadden nog steeds op krimp gerekend.

Economen stellen wel dat de Chinese economie nog lang niet volledig is hersteld van de dreun door de coronacrisis en dat er nog steeds een stevige recessie zal zijn in het eerste kwartaal. Bovendien heeft China nu ook steeds meer te kampen met een afzwakkende buitenlandse vraag omdat het virus wereldwijd is verspreid. Dat betekent dat er ook in het tweede kwartaal waarschijnlijk grote tegenwind zal zijn voor de Chinese economie.

Meer maatregelen

De Chinese overheid zal waarschijnlijk met meer maatregelen komen om de binnenlandse vraag te stimuleren en zo te helpen een mindere vraag vanuit de rest van de wereld te compenseren. Peking heeft al miljarden in het financiële systeem gepompt om de crisis het hoofd te bieden.

Het statistiekbureau kwam ook met gegevens over de dienstensector van China. Die veerde afgelopen maand eveneens op, na de diepe krimp van februari. De Chinese dienstensector, met bijvoorbeeld toerisme, vliegverkeer, horeca en detailhandel, werd keihard getroffen door het virus omdat het openbare leven vrijwel volledig plat kwam te liggen om de uitbraak tegen te gaan. Langzamerhand lijkt het openbare leven in China weer op gang te komen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Maan Arkenbosch 31 maart 2020 21:15
    Worden de Corona of Euro-bonds/ESM pot-gelden, de zombie of junk-bonds van de toekomst?
    Ik las in het NRC Handelsblad, van heden, dat o.m. de Italiaanse regering, Nederland, benepen en egoïstisch vind, m.b.t. steun, via de E.S.M. pot/Euro Bonds, van de E.U aan de Zuidelijke E.U.landen.
    De E.S.M. gelden zijn een voorziening voor buitengewone toestanden m.b.t. tot bepaalde landen, welke door externe problemen getroffen worden.
    Corona of Euro-bonds zijn op termijn, een fuik, welke uiteindelijk leidt naar een Zuid en Noord E.U. regime, indien hier geen *stringente strategie aan gekoppeld wordt.
    Onderstaand, de huidige schulden positie van de grootste E.U. schulden staten.

    Schuld Griekenland, is 178,2% BNP
    Schuld Italië is ...........137,6% BNP
    Schuld Portugal is............120,5% BNP
    Schuld België is ...............102,3% BNP
    Schuld Frankrijk is ...........100,5% BNP
    Schuld Spanje is .............. 97,9% BNP

    Wanneer op redelijke berekeningen bekeken wordt, wat de impact wordt op de voorgaande schulden posities, dan zal sprake zijn van een tot 30% hogere schuld conform het z.g. Marshallplan.
    Deze schulden hebben feitelijk grotendeels een consumptief uitgangspunt en dragen niet bij aan productie middelen investering, welke het startpunt vormen van een terugdringen van de schuld.
    Op termijn is een sanering van de Zuid E.U. landen schulden onomkoopbaar, aangezien de financiële markten in deze een risico premie in de respectievelijke renten incalculeren.
    Wanneer deze risico premie in het rente % door de E.C.B. onderdrukt wordt, zal de koers van de €. t.o.v. de $, Zwitserse Frank en edelmetalen goud/zilver/platina/strategische grondstoffen e.d. dalen.
    Dat betekent meer inflatie, hetgeen de bevolking gecompenseerd wil zien, zo niet, dat ontstaat sociale onrust.
    Voorts komt hierdoor de concurrentie positie, zeker t.o.v.China, door duurdere grondstoffen import, onder druk.
    *Welke oplossing is dan aan te bevelen, anders dan voormeld scenario?
    Zoals eerder gesteld, is de toevoer van productie onderdelen, gefabriceerd in o.m.China door het Corona virus in het ongerede geraakt.
    Hierdoor is productie van het eindproduct in gevaar gekomen,hetgeen mede, voor stagnatie en verkoop/export verlies heeft gezorgd.
    Het zal duidelijk zijn, dat de politiek/bedrijfsleven,hieruit haar conclusies dient te trekken.
    Dat betekent, dat productie faciliteiten van half fabricaten en onderdelen, in de E.U. dienen plaats te vinden.
    Daarvoor komen juist de grote E.U. schuldenlanden in aanmerking!,ook al vanwege hun lage lonen.
    Dat betekent voor hun, minder werkelozen, meer export inkomsten en uiteindelijk schulden afbouw.
    De conclusie dient te zijn dat de E.U. hulpgelden geïnvesteerd dienen te worden, in productie faciliteiten en niet in consumptie/pensioenen/werkloosheid uitkeringen van de grote schulden landen.
    Tenslotte is door de verminderde import uit China e.d., de E.U. minder afhankelijk van de politieke invloed van China,Rusland en de V.S.
    Duidelijk is dat E.U. research de sleutel is voor het slagen van deze strategie.
    Maan Arkenbosch
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links