Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Omzetstijging voor Brill

Omzetstijging voor Brill

LEIDEN (AFN) - Wetenschappelijke uitgeverij Brill heeft in het eerste halfjaar van 2013 de omzet met ruim 10 procent zien stijgen. Ook het bedrijfsresultaat ging omhoog. De nettowinst daalde, omdat er in dezelfde periode vorig jaar sprake was van een hoge eenmalige bate uit de verkoop van een pakket tijdschriften. Dat maakte Brill vrijdag nabeurs bekend.

De omzet kwam over de eerste zes maanden van dit jaar kwam uit op 12,9 miljoen euro, tegen 11,6 in dezelfde periode in 2012. De operationele winst bedroeg 1,2 miljoen euro, terwijl dit resultaat vorig jaar nog op 800.000 euro uitkwam. Onder de streep bleef 500.000 euro over, tegen een winst van 3,6 miljoen in de eerste 6 maanden van 2012.

De uitgever liet weten dat het eindresultaat over heel 2013 sterk afhankelijk is van de ontwikkeling van de omzet in het laatste kwartaal. Vorig jaar overtrof die de verwachting, maar de omzet van ,,gedrukte boeken schommelt de laatste jaren aanzienlijk'', aldus het bedrijf. Brill wil dan ook geen concrete verwachting geven voor de tweede helft van het jaar, maar zegt er wel van uit te gaan dat de omzet over heel 2013 hoger uitkomt dan in 2012. Ook de winst uit voortgezette activiteiten zal naar verwachting stijgen.

Retourzendingen

Topman Herman Pabbruwe zei echter dat hij ,,niet denkt'' dat de omzetstijging over heel 2013 ook op 10 procent zal uitkomen. De omzetstijging in het eerste half jaar is ,,makkelijk behaald'', omdat er in dezelfde periode vorig jaar sprake was van een lagere omzet door flinke retourzendingen uit de VS. Brill zei eerder dat een jaarlijkse gemiddelde groei van 10 procent, autonoom en uit overnames, een mooi streven zou zijn. Dat is volgens Pabbruwe overigens niet geformuleerd als doelstelling.

De bestuurder liet verder weten dat de omzet uit digitale producten en licenties, die in middels zo'n 50 procent van het totaal uitmaakt, geleidelijk groeit. ,,Dat gaat soms snel, soms wat langzamer''. Pabbruwe denkt dat dit percentage uiteindelijk uitkomt op 75 procent, maar wanneer dat zal zijn, valt volgens hem niet te zeggen.

De topman liet weten belangstelling te hebben voor grotere overnames, maar zei dat er op dit moment geen majeure acquisitie in het verschiet zit. ,,Ik hoop dat dit morgen verandert, maar nu zie ik nog niets''. Met kleinere toevoegingen, die strategisch wel goed moeten passen, is Brill altijd bezig, zei Pabbruwe.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links