Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Werkgevers pleiten voor eenmalige toeslag

AMSTERDAM (AFN) - Werkgeversvereniging AWVN wil werknemers volgend jaar eenmalig een belastingvrije uitkering geven als een structurele loonsverhoging in de cao uitblijft. Een woordvoerder van de AWVN heeft maandag bevestigd dat de uitkering hooguit 2 procent van het bruto jaarsalaris zou moeten zijn.

De werkgeversvereniging denkt met deze maatregel, die voor een modaal inkomen van 33.000 euro zou neerkomen op 660 euro, de koopkracht op gang te houden en de loonkosten van de bedrijven niet onnodig structureel te laten oplopen. Eenmalig 2 procent is meer dan de 1,6 of 1,7 procent structurele loonsverhoging die nu gemiddeld in cao's wordt afgesproken, meent de AWVN.

Eerder sprak de werkgeversvereniging al haar zorgen uit over het cao-overleg, dat door de economische onzekerheid bijna stil is komen te liggen. Voordeel van dit plan is volgens de AWVN dat het consumentenvertrouwen en het maatschappelijk draagvlak hiermee kan worden vergroot. Ook de overheid zou er van kunnen profiteren, want als mensen blijven kopen, levert dat meer btw-opbrengsten op.

Creatieve voorstellen

De FNV wijst het plan af. ,,Een cao levert maatwerk, want er wordt per sector gekeken wat nodig is, bijvoorbeeld loonmatiging of omscholing. Een eenmalige toeslag is een leuk aanbod, maar nee, bedankt. De werkgevers kunnen hun onderhandelaars beter langer aan de cao-tafel houden en daar afspraken laten maken.''

CNV-voorzitter Jaap Smit staat open voor creatieve voorstellen als de eenmalige uitkering. Maar ook Smit vindt dat zulke voorstellen moeten worden besproken aan de cao-tafel ,,en niet moeten worden opgelegd''. Een cao-overstijgende afspraak is volgens hem voor sommige bedrijven gunstig, maar voor andere juist niet ,,en juist in cao's kan per sector worden uitgezocht hoeveel ruimte er is en wat de beste aanpak is''.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links