Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nigeriaanse weduwen dagen Shell voor rechter

Nigeriaanse weduwen dagen Shell voor rechter

DEN HAAG (AFN) - Shell wordt donderdag voor de Nederlandse rechter gedaagd voor medeplichtigheid aan de executies van negen Nigeriaanse milieuactivisten in 1995. Vier weduwen spannen een civiele procedure aan. Dat maakte Amnesty International, die de vrouwen juridisch bijstaat, bekend.

Het concern wordt er onder meer van beschuldigd de Nigeriaanse overheid te hebben geholpen bij de onderdrukking van gewelddadige protesten tegen boringen in het Ogonigebied begin jaren negentig. In 1995 werden negen mannen opgehangen, omdat ze kritisch waren op Shell en het militaire regime, meldt de mensenrechtenorganisatie.

Volgens de advocaat van de weduwen heeft Shell destijds nog druk uitgeoefend op de opgepakte activisten om hun toon te matigen. Gaven ze daar gehoor aan dan zou Shell zich inzetten voor hun lot. Twee getuigen die tijdens het proces belastende verklaringen aflegden zijn volgens de advocaat omgekocht.

Ontkend

De eisers willen publiekelijke excuses en een schadevergoeding voor de rol die Shell daarin speelde. In een reactie zegt het olieconcern donderdagochtend dat de ,,fundamentele kernwaarden eerlijkheid, integriteit en respect voor mensen altijd van groot belang zijn bij het zakendoen''.

,,We hebben de aantijgingen in deze tragische zaak altijd in de sterkst mogelijke bewoordingen ontkend'', aldus een woordvoerder. ,,De executies van (auteur, tv-maker en milieuactivist) Ken Saro-Wiwa en zijn mede-Ogonis in 1995 waren tragische gebeurtenissen die werden uitgevoerd door het militaire bewind dat destijds aan de macht was. We waren geschokt en verdrietig toen we het nieuws over de executies hoorden.''

Bemiddeld

,,We geloven dat het bewijs duidelijk zal laten zien dat Shell niet verantwoordelijk was voor deze tragische gebeurtenissen.''

Nederland heeft langere tijd bemiddeld in het conflict over vervuiling van de Nigerdelta in het zuiden van Nigeria. De vervuiling in het Ogoniland ontstond na oliewinning door onder meer Shell. In 2009 werd een schikking getroffen met nabestaanden van Saro-Wiwa. Die kregen ruim 15 miljoen dollar. Nabestaanden van andere geëxecuteerden kregen niets.

Lees over dit aandeel ook

  1. 23 apr Bloomberg: Shell in gesprek over belang in LNG Abu Dhabi National Oil
  2. 03 apr Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
SHELL PLC

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 juni 2017 07:47
    Het Weduwe en Wezen fonds gaat klappen oplopen, geen financiele klappen maar imago-klappen(die op termijn meestal wat duurder uitpakken)

    Laat wat "weduwen" bij Jincek langskomen om hun verhaal te doen.."Ze overgoten me met zware stookolie en dreigden me te kraken"

    RDS=oude economie.
    De ontmanteling is al jaren gaande, het is een liquidatie die nog zeker 15 jaar gaat duren.
    Ze kiezen duidelijk niet voor een transitie van "schoon en milieu-vriendelijk"...eerder voor smerig en kortstondig meer winstgevend.

    Binnen 2 maanden ongelood95 op €1,15
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 29 juni 2017 08:29
    Het is absoluut schandalig dat Shell de schuld krijgt (met hulp van Europese advocaten en NGO's) van ALLES wat er met olie fout gegaan is in Nigeria. De enige die aansprakelijk is voor alle ellende in Nigeria is de Nigeriaanse overheid, die bovendien zelf de meerderheid heeft van de aandelen in Shell Nigeria.
  3. forum rang 6 andre68 29 juni 2017 08:42
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 29 juni 2017 08:29:

    Het is absoluut schandalig dat Shell de schuld krijgt (met hulp van Europese advocaten en NGO's) van ALLES wat er met olie fout gegaan is in Nigeria. De enige die aansprakelijk is voor alle ellende in Nigeria is de Nigeriaanse overheid, die bovendien zelf de meerderheid heeft van de aandelen in Shell Nigeria.
    Inderdaad, het blanke Shell moet boeten voor ons slavernijverleden. Zo redeneren die lui in Afrika gewoon. Net als die anti zwartepiet zeurpieten hier.
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 29 juni 2017 09:00
    quote:

    andre68 schreef op 29 juni 2017 08:42:

    [...]Inderdaad, het blanke Shell moet boeten voor ons slavernijverleden. Zo redeneren die lui in Afrika gewoon. Net als die anti zwartepiet zeurpieten hier.
    Met slavernij heeft het niks te maken, wel met geld en proceskansen.
    Procederen tegen de regering van Nigeria in Nigeria is natuurlijk volkomen zinloos, maar in Europa hebben ze nog wel een kans.
    Bovendien hebben ze niks te verliezen want de proceskosten worden betaald door Amnesty.
  5. forum rang 6 andre68 29 juni 2017 09:13
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 29 juni 2017 09:00:

    [...]
    Met slavernij heeft het niks te maken, wel met geld en proceskansen.
    Procederen tegen de regering van Nigeria in Nigeria is natuurlijk volkomen zinloos, maar in Europa hebben ze nog wel een kans.
    Bovendien hebben ze niks te verliezen want de proceskosten worden betaald door Amnesty.
    Niet direkt natuurlijk. Maar zoals je al aangeeft....huiliehuilie bij de eigen regering (stam) heeft geen zin. Wel bij de schuldbewuste westerse regeringen/multinationals, bang als dat ze zijn om voor neokoloniale rovers te worden uitgemaakt.
  6. MartijnN1932 29 juni 2017 10:58
    @ Stratman, u tankt dus nog wel, mag ik vragen bij welke Oliemaatschappij?

    On topic, Als shell Nigeria inderdaad heeft aangegeven dat bij het matigen van de protesten haar steun zou verlenen voor de te executeren personen. Dan is dit terecht.

    Echter, Veel van de verspillingen en vervuilingen komen voort uit het openbreken van pijpleidingen om zo olie af te tappen.

    Daarnaast Zoals gewoonlijk heerst er overal corruptie, zij het meer bij regeringen in Africa, Amerika en Oost Europa dan bij ons zonder het werk van de grotere bedrijven zou de bevolking er nog slechter aan toe zijn.

    Pleit hen overigens niet vrij natuurlijk..
  7. BASF en BAYER kopen 29 juni 2017 12:21
    quote:

    TheStratman schreef op 29 juni 2017 10:46:

    Ik tank om onder andere Ogoni sinds 30 jaar niet meer bij Shell en beleg bij ASN in milieuverantwoorde aandelen. Renderen prima! Weet niet hoe de Shell aandeelhouders het nog vol kunnen houden.
    ASN maakt 100% onderdeel uit van de SNS Bank (tegenwoordig Volksbank), je weet wel van de vastgoed/bankfraude en woekerpolissen.
    ASN is een gewoon een apart label van de SNS, met een gewoon winst/verdien model.
    Verdiep voortaan eens wat dieper voordat je naïef in misleidende huichelachtige reclames trapt.
  8. forum rang 6 andre68 30 juni 2017 09:01
    quote:

    andre68 schreef op 29 juni 2017 09:13:

    [...]Niet direkt natuurlijk. Maar zoals je al aangeeft....huiliehuilie bij de eigen regering (stam) heeft geen zin. Wel bij de schuldbewuste westerse regeringen/multinationals, bang als dat ze zijn om voor neokoloniale rovers te worden uitgemaakt.
    Moet mijn mening/opmerking hierboven toch herzien. Shell treft heeft hier m.i. wel bloed aan zijn handen. Indirekt, maar toch....
  9. forum rang 10 DeZwarteRidder 30 juni 2017 09:10
    quote:

    andre68 schreef op 30 juni 2017 09:01:

    [...]Moet mijn mening/opmerking hierboven toch herzien. Shell treft heeft hier m.i. wel bloed aan zijn handen. Indirekt, maar toch....
    Het slaat nergens op, want de Nigeriaanse regering is de baas bij Shell Nigeria. Als ze mensen willen doodmaken vragen ze echt geen toestemming aan het Shell hoofdkantoor.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

SHELL PLC

34,015 24 apr
+0,135 +0,40%
Premium

Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links