Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen met verlies het weekend in

Europese beurzen met verlies het weekend in

AMSTERDAM (AFN) - De belangrijkste Europese beursgraadmeters zijn vrijdag met verlies gesloten. Het sentiment werd gedrukt door onzekerheid over het politieke klimaat. Beleggers deden vooral financiële fondsen in de uitverkoop.

De AEX sloot 0,6 procent lager op 494,90 punten. De MidKap ging 0,9 procent omlaag tot 723,55 punten. De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt zakten 0,3 tot 1,2 procent.

ING, ABN AMRO, Aegon en NN Group leverden op het Damrak 0,7 tot 1,4 procent in. In Londen zakte Royal Bank of Scotland 4,5 procent na de bekendmaking van het negende jaarverlies op rij. Standard Chartered leverde na cijfers 2,7 procent in. De Franse banken BNP Paribas, Credit Agricole en Société Générale zakten ook flink in Parijs en in Frankfurt hoorden Commerzbank en Deutsche Bank bij de grootste verliezers.

Galapagos

Ook grondstoffenbedrijven hadden het lastig na een daling van de metaalprijzen. Staalbedrijf ArcelorMittal verloor ondanks een opwaardering door kredietbeoordelaar Moody's 1,4 procent in de AEX in Amsterdam. In Londen gingen de mijnbouwbedrijven BHB Billiton, Rio Tinto en Glencore tot 3 procent omlaag.

Galapagos begon na zijn cijfers nog positief maar koerste uiteindelijk 1,3 procent lager. Het bedrijf boekte over 2016 een nettowinst en krikte ook de omzet op, maar beleggers waren niet overtuigd. KPN was met een plus van 1,5 procent de grootste stijger na bekendmaking van de overname van clouddienstverlener Divider.

Olie

Bodemonderzoeker Fugro was veruit de sterkste stijger in de MidKap met een plus van 3,8 procent. De onderneming kende een zwaar 2016, maar presteerde desondanks beter dan analisten hadden verwacht. Bij de kleinere bedrijven kelderde Brunel 5,5 procent. De detacheerder heeft een erg moeilijk jaar achter de rug.

In Frankfurt daalde BASF 3 procent. Het Duitse chemieconcern put vertrouwen uit een sterk laatste kwartaal van 2016, waarin de omzet en winst weer toenamen, maar analisten spraken van voorzichtige prognoses. Luchtvaartgroep IAG, het moederbedrijf van British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus, wist de winst vorig jaar op te voeren en klom in Londen 4,5 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,8 procent tot 54,05 dollar en Brent zakte ook 0,8 procent, tot 56,13 dollar per vat. De euro was 1,0581 dollar waard, tegen 1,0585 dollar bij het slot in Europa op donderdag.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links