Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beleggers schrikken van heffingen en Trump

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen gingen vrijdag lager de handel uit. Nieuwe Chinese heffingen en de reactie daarop van de Amerikaanse president Donald Trump hielden de financiële markten in de greep. Daardoor werden aanvankelijke winsten op de beurs omgebogen in stevige verliezen.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,9 procent lager op 542,09 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 791,98 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt leverden tot 1,2 procent in.

China heeft nieuwe importheffingen aangekondigd op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen, waaronder auto's, ruwe olie en sojabonen. Trump ging hier in een reeks berichten op Twitter genadeloos hard op in. Volgens de president kunnen Amerikaanse bedrijven maar beter op zoek gaan naar alternatieven voor productie in China. Beleggers vrezen dat een verdere escalatie van de handelsoorlog tot een economische neergang leidt.

Jerome Powell

In voorzichtigere bewoordingen kwam die vrees ook tot uiting in een speech van Federal Reserve-baas Jerome Powell in Jackson Hole. De centralebankbestuurder stelde dat er aanzienlijke risico's zijn voor de Amerikaanse economie vanwege de wereldwijde vertraging van de groei en de handelsspanningen. Economen gaan er in doorsnee vanuit dat de Fed in september opnieuw de rente gaat verlagen.

Aan het Damrak hoorden metaalbedrijven tot de grootste verliezers. Zo ging ArcelorMittal 2,2 procent onderuit bij de hoofdfondsen. In de MidKap leverden Aperam en AMG tot 4,4 procent in. Deze fondsen zijn erg gevoelig voor ontwikkelingen in de handelsoorlog.

ASR

ASR (plus 0,6 procent) gaf een kijkje in de boeken en was koploper bij de hoofdfondsen. De verzekeraar wist zijn winstgevendheid in de eerste jaarhelft flink te verbeteren. ASR maakte verder de overname van Veherex bekend, de inkomensverzekeraar van onder meer NS-personeel en het Spoorwegpensioenfonds. Concurrent Aegon (min 4,6 procent) noteerde ex dividend.

De euro was 1,1144 dollar waard tegen 1,1086 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 3 procent tot 53,69 dollar. Brentolie werd 2 procent goedkoper op 58,74 dollar per vat.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. Weert=No.1 23 augustus 2019 18:07
    De gemiddelde Amerikaan interesseert deze hele heisa niets.Ze weten niet eens waar China ligt en lachen om 75 mrd. heffing op Auto, olie en sjablonen.Die zien nu alleen de olieprijs zakken en wachten tot maandag met bijtanken (20 gallon), want die prijsdaling zien ze wel en is "t enige wat ze interesseert.
  2. [verwijderd] 23 augustus 2019 18:33
    helemaal top nieuws!!!! er komt helemaal geen ramp!! dit hoort allemaal bij het plan om ons allemaal bang te houden zodat we beter presteren omdat we denken dat we naar de klote gaan maar bij elk drama bedenken ze gewoon weer wat nieuws en vangen ze de boel gewoon weer op. positief blijven want zolang als er geen raketten door de lucht vliegen zal er vrij weinig aan de hand zijn
  3. forum rang 6 Daan 008 23 augustus 2019 19:07

    China is een republiek met zeer veel wijze/verstandige mensen.
    En bovenal zeer veel volgzame mensen die leven voor het welzijn van de staat China.

    De USA koopt zeer veel kennis op in Europa.
    Amerikanen zijn veel minder competitief wat de reden vormt dat hun bedrijven zeer veel kennis in Europa moeten kopen om dominant te kunnen blijven. (hier zegt mr T wel niets over)

    Of de USA deze strijd gaat winnen ????
20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links