Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Economen voor afbouw aftrek hypotheekrente

Economen voor afbouw aftrek hypotheekrente

AMSTERDAM (AFN) - Een groep van 22 vooraanstaande economen stelt in een 'zesstappenplan' dat hervorming van de woningmarkt noodzakelijk is. Als belangrijkste maatregel zien zij de geleidelijke afbouw van de aftrek van hypotheekrente.

Intiatiefnemers zijn Lans Bovenberg van de Universiteit van Tilburg en Dirk Schoenmaker van de Duisenberg school of finance. De economen willen een ,,handvat bieden aan de politiek''.

Tot dusver verzetten de regeringspartijen CDA en VVD zich tegen het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek en dat geldt ook voor gedoogpartner PVV. Het plan is ondertekend door bekende economen als Arnoud Boot, Sweder van Wijnbergen en Herman Wijffels.

Op slot

De economen wijzen erop dat ,,het huidige systeem van woningfinanciering'' leidt tot overmatige hyptheekschuld van de huishoudens. Inmiddels zou 80 procent van de bevolking denken dat de aftrek sowieso minder wordt en daardoor zit volgens de economen nu de woningmarkt op slot.

Ze pleiten voor de afbouw van de aftrek van hypotheekrente in combinatie met maatregelen als het afschaffen van de overdrachtsbelasting, die betaald moet worden bij de aankoop van een huis, en het beperken van de hoogte van de hypotheekschuld.

De economen pleiten ook voor het geleidelijk optrekken van de huren naar een ,,marktconform'' niveau. Het plan stuit op kritiek van de Woonbond. Die vindt dat het beleid moet uitgaan van een gelijke behandeling van kopers en huurders. ,,Er is geen reden om huren of kopen vanuit de overheid te bevoordelen of te benadelen.''

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 februari 2012 18:47
    ik denk dat de huizenmarkt op slot zit doordat de calculator van de politiek besloten heeft dat je maar 4x je bruto inkomen mag verhypothekeren. that's it. hiervoor was het 5,5 x.
    dat verschil maakt de huizenmarkt doodstil, er is geen kip meer die een huis kan krijgen tegen die voorwaarde.
    al het andere is geneuzel van neuzelige economen (andere zijn er niet )
  2. Henk Snaph 22 februari 2012 20:55
    Weer van die self made economen. Je kunt aan hun opmerkingen zien dat ze zelf een goed inkomen hebben en voor hen de aftrek niet nodig id.
    Afschaffing overdrachtsbelasting, hahaha dat zijn toch 2%. Beperken hoogte hypotheekschuld, ja dat is nou net het probleem dat er geen huizen verkocht worden. Wat een stelletje achterlijke. Is dat nou werkelijk alles wat ze geleerd hebben. Wisten wij vroeger op de lagere school al.

    henks
  3. taurus86a 22 februari 2012 22:12
    Wat mij blijft verbazen is het volgende: De totale hypotheekschuld in Nederland is 645 miljard. De Hypotheekrenteaftrek kost de schatkist 11,5 miljard. Wij belastingbetalers hebben dus met elkaar besloten dat wij 1,8% van de hypotheekrente voor onze rekening nemen.
    Bij een hypotheekrente van gem. 5% en een spaarrente van 2,8%, heeft de bank dus een een marge van 2,2 %. M.a.w. van de 2,2% marge betalen wij 1,8% en de hypotheekgever maar 0,4%. En dat gedurende 30 jaar.
    Wij betalen dus 30 x 1,8% = 54% van de hypotheeksom over de looptijd.

    Nog gekker is, dat er aftrek wordt verleend over de vervangingswaarde en niet over de boekwaarde van een pand. Dus ook over de grondwaarde, iets waar zelfs bedrijven niet aan toe komen.

    Dus de stelling van de VVD dat de hypotheekrenteaftrek is bedoeld om het vormen van bezit te stimuleren is discutabel. Een nieuwe woning heeft een bepaalde waarde en het verwerven daarvan wordt ondersteund.
    Dus steun op basis van de aanschafwaarde. Het traject nieuwwaarde tot restwaarde zou steun moeten ontvangen. Doorlopend de vervangingswaarde ondersteunen is economische nonsens.Dat is luchtbellen ondersteunen en geen bezitsvorming
    Maar ik hoor daar de economen nooit over.

    Mijn conclusie: de hypotheekrenteaftrek moet aan het object worden toegekend en niet aan de bezitter en moet aflopen gelijk aan de daling van nieuwwaarde naar restwaarde.
  4. forum rang 5 Porscheknakker 23 februari 2012 00:46
    Elke discussie rondom het afbreken van de hypotheekrente aftrek leidt tot het om zeep helpen van de woningmarkt en de daaraan gekoppelde economie.
    Zolang de woningmarkt op zijn gat ligt, doet de rest ook niets.
    Dat beetje belastingvoordeel, dat een woningbezitter heeft, zal echt niet de hele wereld redden zodra deze afgeschaft zal worden. Er zijn andere zaken waar flink op bezuinigd kan worden en dat is bijv. het gevangeniswezen, ontwikkelingshulp, bij de overheid beleidsmedewerkers en leidinggevenden ontslaan (uitvoerenden aannemen, want die zijn tekort), bouwstop op het bouwen van nieuwe gemeentenkantoren en nog meer. Daarnaast moet er een belastingtarief in het leven geroepen worden voor exhorbitante veel"verdieners", zoals bijv TV-presentators, voetballers, John de Mol figuren, bonussen van bankiers of andere lieden en nog meer. Hierbij denk ik aan een tarief van 90%.

    Groet
  5. [verwijderd] 23 februari 2012 01:40
    Snelste oplossing gewoon een flat tax allemaal 30% max van de hypotheekrente afrtekken, simpel in te voeren en dan komt er al en bak geld binnen, en men treft hier niet de kleine huizenbezitter mee.
    Valt me op dat bij de reacties hierboven niet gelijk gezegd word door meestal huurders afschaven die hypotheek aftrek, moet er altijd een beetje om lachen, zijn ook vaak de figuren met huurtoeslag maar dat vergeten ze maar even, heb je geen recht op huurtoeslag heb je wat verkeerds gedaan, want dan is het salaris toereikend om te kopen.
    Dus er zit geen huurder hierboven.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links