Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zorg om maatregelen tegen Europese CO2-taks

BRUSSEL/MOSKOU (AFN) - De Europese luchtvaartmaatschappijen maken zich zorgen om mogelijke represailles van landen als Rusland, China en Brazilië tegen de Europese CO2-belasting. Brancheorganisatie AEAnoemde het woensdag ,,onaanvaardbaar'' dat haar leden gijzelaars dreigen te worden in een hoog oplopende politieke discussie.

Luchtvaartmaatschappijen die EU-landen aandoen, moeten sinds januari betalen per ton CO2 die zij uitstoten. Dat gaat door middel van onderling verhandelbare emissierechten. Verscheidene landen buiten de EU verzetten zich ertegen dat deze Europese vliegbelasting ook aan hun bedrijven wordt opgelegd. Zij waren deze week bijeen in Moskou om een gezamenlijk strijdplan op te stellen.

Daarbij is onder meer geopperd om Europese luchtvaartmaatschappijen extra heffingen te laten betalen of te hinderen bij het openen van nieuwe routes. Ook zouden landen hun eigen vliegbedrijven simpelweg kunnen verbieden om deel te nemen aan het handelssysteem dat de EU heeft opgetuigd voor emissierechten (ETS).

Joop Atsma

Dergelijke maatregelen zullen volgens staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) niet zonder gevolgen blijven voor Nederlandse bedrijven. ,,Ik maak me grote zorgen dat de gevolgen van het ETS onze luchtvaartsector onevenredig hard raken, dat wil ik op alle mogelijke manieren voorkomen'', stelde hij. De staatssecretaris zei dat hij zijn zorgen opnieuw gaat aankaarten in Brussel.

De Europese CO2-belasting stuit ook op veel verzet in de luchtvaartbranche zelf, omdat die alleen in Europa geldt en niet wereldwijd. Veel maatschappijen stellen bovendien dat zij al erg hun best doen om de uitstoot van het bekendste broeikasgas terug te dringen. De extra heffing komt ook nog op een moment dat de sector het al moeilijk heeft door de kwakkelende economie en hoge brandstofprijzen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 februari 2012 14:24
    Deze onzin-belasting heeft geen gram minder CO2 te gevolg.
    Fijn dat er landen zijn die dat erkennen en "de handel" boycotten.

    Dan kan het geld wat niet in de zakken van een (r)overheid terecht komt daadwerkelijk gebruikt wordt om mileuvriendelijker te worden. Overheden kunnen alleen in extra belasting denken tegenwoordig... dat zijn geen oplossingen.
  2. [verwijderd] 22 februari 2012 14:41
    Ik heb ze al gezien de adem ventielen die we allemaal geïmplanteerd krijgen medio 2012.
    Er zit een digitaal uitleesbaar metertje in, zodat ze bij de overheid bij kunnen houden hoeveel zuurstof je gebruikt.
    En over deze verbruikte zuurstof zowel als de uitgeademde co2 gaan we dan de uitadem tax betalen.
    De opbrengst van deze tax zal geheel ten goede komen aan Griekenland en andere EU kneusjes.
    Wil men dus in de toekomst gezond leven en veel sporten kost dit meer zuurstof, in dat geval is er een speciale tax voor grootverbruik.
    Eind 2012 is een ieder verplicht minimaal 3 uur te sporten per week.
    Ook deze activiteit zal door het ventiel gemonitord worden, voldoet men niet aan de eisen dan zal dit gestraft worden met een boete tax.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links