Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

'Werknemers wordt nog steeds gevraagd naar kantoor te komen'

Gepubliceerd op 22 januari 2021 16:34 | Views: 3.541

DEN HAAG (ANP) - Werknemers klagen nog steeds over werkgevers die hun vragen naar kantoor te komen, terwijl dat onnodig is. Dat melden vakbonden FNV en CNV. Donderdag sprak een meerderheid van de Tweede Kamer uit dat het kabinet hier harder tegen moet gaan optreden.

Uit onderzoek onder leden van CNV bleek vorige week dat ruim een kwart van de mensen die thuis kunnen werken, toch wordt gevraagd om tijdens de coronacrisis naar hun werkplek te komen. "Thuiswerken is echter een quick-win om het virus te verslaan", zei voorzitter Piet Fortuin. "We roepen iedereen op om hierin verantwoordelijkheid te nemen: werkgevers en werknemers. Werk echt zoveel mogelijk thuis." Medewerkers zijn bereid melding te maken van bedrijven die de coronaregels overtreden. "Al ligt dat bij kleinere bedrijven lastiger, omdat dan sneller duidelijk is welke medewerker de melding heeft gemaakt", aldus een woordvoerster van CNV.

FNV heeft sinds december bijna 400 meldingen gekregen van werknemers over werkgevers die personeel verplichten naar kantoor of een andere werkplek te komen en over het niet naleven van coronaregels. Die meldingen blijven binnenstromen. Zo kreeg de vakbond klachten van personeel van winkelketen Wibra dat ze ondanks de sluiting van de winkels toch moesten komen om andere klusjes uit te voeren. "Het werk was niet noodzakelijk en leek meer op het bezighouden van werknemers", zegt een woordvoerster van de vakbond. FNV pleit voor een wettelijk recht op thuiswerken. Volgens de vakbond geldt nu alleen een dringend advies.

Tijdens het debat over de avondklok en de lockdownmaatregelen wees SP-leider Lilian Marijnissen met een beschuldigende vinger naar Wibra, Zara en H&M. Jesse Klaver van GroenLinks en Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren vroegen het kabinet de wet aan te passen om een hardere aanpak mogelijk te maken. Hun voorstel kon op steun van hun collega's rekenen. Minister Ferd Grapperhaus zei dat hij er "met spoed" mee aan de slag gaat. "We moeten bedrijven hier harder op kunnen aanspreken", aldus de minister. "In het ultieme geval willen we ze kunnen sluiten." Daar moet dan nog wel de wet voor veranderd worden.

Arbo Unie adviseert werkgevers om de teugels wat te laten vieren. Volgens de nationale verlener van arbodiensten moeten de werktijden wegens de avondklok kunnen worden aangepast, zodat er overdag ruimte is voor een wandeling, sport of het doen van boodschappen. "Het zou jammer zijn als we het werk zo inrichten dat deze periode nog moeilijker wordt dan strikt noodzakelijk is, alleen omdat we dat nu eenmaal zo gewend zijn", zegt organisatiedeskundige Anita Koops van Arbo Unie.

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. kuddedier 22 januari 2021 17:55
  quote:

  Rowi62 schreef op 22 januari 2021 16:54:


  Een jaarverslag in elkaar draaien einde van het jaar is teamwerk. Dat kan het beste op kantoor en de accountant is er dan ook bij. Laat de FNV eens met echte aantallen komen. Een kwart van wat? Wie is gevraagd dan ....


  Wat een onzin dit kan gewoon met een teams meeting opzet, document share etc.
  Dit is een perfect voorbeeld van een activiteit waarvoor je 5/10 jaar geleden fysiek bij elkaar moest zijn terwijl dat nu online kan
 2. forum rang 5 Nuchtere Kijk Op 22 januari 2021 17:56
  De meeste parkeer plaatsen bij kantoren staan gewoon bom vol. Des te meer oproepen om thuis te werken, en kijk zelf en zie dat de kantoren gewoon super druk bezocht worden. Men gelooft de overheid niet of denkt we werken door i.p.v. failliet. Door de ramen naar binnen kijkend en daar zitten ze gewoon allemaal aan dezelfde bureaus en ZONDER mondkapje enz.

  Het lijkt erop dat half NL echt denkt van we luisteren niet meer, we MOETEN wel door. Ondanks dat de meeste heus wel weten dat er v veel vrnml. ouderen sterven aan corona.
 3. WijHetVolk 22 januari 2021 19:19
  " Zo kreeg de vakbond klachten van personeel van winkelketen Wibra dat ze ondanks de sluiting van de winkels toch moesten komen om andere klusjes uit te voeren. "Het werk was niet noodzakelijk en leek meer op het bezighouden van werknemers,"

  Wibra > Hoe wil je een kassamedewerker thuis laten werken?
  Niet noodzakelijk werk > Is werken voor de Wibra ooit noodzakelijk geweest?

 4. Inhoudelijk 23 januari 2021 11:46
  Ben als IT-er, werkzaam voor een organisatie met > 6.000 man in dienst, ben ik afgelopen jaar slechts 3 maal naar het werk geweest om spullen op te halen en dat is een rit van 60 km vv. Dus 600 km/week was dat voorheen. Het is super vanuit huis werken en het is veel efficienter ook. En TEAMs /Skype ed werkt gewoon prima met collega's. Projecten leiden gaat prima zo.
  Ik denk dat dit ... eindelijk... voor velen de ogen heeft geopend dat we niet meer als gekken elke dag naar kantoor moeten. Het is een mind setting en als je er voor wilt gaan dan zal je zien dat er echt heel en heel veel remote gewerkt kan worden. " zelfs " een jaarverslag.
 5. forum rang 5 geobeo 23 januari 2021 20:51
  Ouderwetse domheid en koppigheid kent geen grenzen in Nederland.

  Ik deed afgelopen jaar ook een opdracht bij zo'n bedrijf. Elke dag naar kantoor komen om de hele te typen en klikken. Op een 7 jaar oude kl*te PC en half kapotte bureaustoel in zo'n CO2 covid kantoor zitten zonder ventilatie naast een weg met van die leuke motorrijders.

  CEO opaatjes, heel schattig. En dat was dan een bedrijf dat zichzelf "high-tech" en "innovatief" noemde uiteraard.

  Mocht je het nog niet door hebben: ik haat kantoortuinen en ik hou van mijn eigen lab/kantoor thuis.
7 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare