Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Saab vraagt rechtbank om faillissement

Gepubliceerd op 19 december 2011 09:38 | Views: 2.498 | Onderwerpen: autoindustrie

STOCKHOLM (AFN) - De noodlijdende Zweedse autofabrikant Saab heeft de rechtbank in Zweden gevraagd het faillissement van het bedrijf uit te spreken. Dat heeft Saab, in handen van het Nederlandse Swedish Automobile, maandag gezegd.

Topman Victor Muller van Swedish Automobile was niet direct bereikbaar voor commentaar. Hij geeft later op de dag een persconferentie over het nieuws. De handel in het aandeel Swedish Automobile ligt al sinds vorige week maandag stil.

Swedish Automobile liet weten een snelle goedkeuring van de faillissementsaanvraag door de rechtbank te verwachten. Swedish Automobile denkt verder geen waarde te creëren uit de aandelen Saab en schrijft zijn investering in de autobouwer volledig af, aldus een verklaring.

Bescherming

Saab had de rechtbank eerder om bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd. Maandag zou de rechtbank zich uitspreken of die bescherming zou worden doorgezet. De curator van Saab bood vorige week zijn ontslag aan, maar dat werd afgewezen.

Saab is sinds begin vorig jaar in handen van Swedish Automobile, het voormalige Spyker Cars. Door geldgebrek kwam de productie echter stil te liggen. Ook kon het bedrijf lange tijd met moeite de lonen van de 3500 werknemers in de fabriek in Trollhättan betalen. De lonen over november zijn nog niet uitgekeerd.

Om Saab uit het slop te trekken, werd contact gelegd met de Chinese autobedrijven Youngman en Pang Da om Saab over te nemen. Die overname werd echter tegengehouden door voormalig Saabeigenaar General Motors (GM) die nog een belang heeft in de onderneming. Volgens Swedish Automobile kon Youngman niet voldoende financiering leveren na de afwijzing door GM.

Gerelateerd

Reacties

Er zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare