Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

ING in 2015 weer helemaal op eigen benen

Gepubliceerd op 19 november 2012 08:13 | Views: 3.937

ING 07 apr

5,29 0,00 (0,00%)

AMSTERDAM (AFN) - ING betaalt de resterende 3 miljard euro aan staatssteun plus 1,5 miljard euro premie in vier termijnen van elk 1,125 miljard euro terug. De eerste termijn wordt eind deze maand overgemaakt, de laatste uiterlijk in mei 2015. Dat maakte de bank en verzekeraar maandag bekend.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem verwelkomde de overeenkomst. ,,Met dit akkoord is verzekerd dat de belastingbetaler wordt beloond voor de steun die zij ING in 2008 heeft gegeven'', schreef de bewindsman maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Tot dusver heeft ING al 9 miljard euro terugbetaald aan aflossingen en premie. Het bedrijf sluit niet uit dat al eerder wordt afgelost, maar dat kan alleen de kapitaalbuffers dan ruim boven de norm blijven liggen die toezichthouders stellen, zei topman Jan Hommen in een toelichting.

Aangepast hervormingsplan

De regeling hoort bij een aangepast hervormingsplan waarvoor ING groen licht heeft gekregen van de Europese Commissie. ING moet reorganiseren omdat het in 2008 en 2009 staatssteun ontving om de kredietcrisis door te komen. De bank en verzekeraar had echter moeite te voldoen aan een aantal van de eisen die Brussel stelde, waarop een aangepast plan werd ingediend.

De Europese Commissie heeft de afgelopen maanden diepgravend onderzoek gedaan naar dat aangepaste plan en velde er maandag een positief oordeel over. Gezien de lastige marktomstandigheden mag ING langer doen over de afsplitsing van onder meer de Europese verzekeringstak, waar Nationale-Nederlanden onder valt.

Positief

Brussel heeft ook positief geoordeeld over het plan van ING om Westland Utrecht Bank (WUB), een onderdeel dat het tevergeefs heeft geprobeerd te verkopen, op te delen. De activiteiten worden voor een deel bij die van Nationale-Nederlanden Bank gevoegd, die samen met de verzekeringspoot wordt afgesplitst. Zo komt er, zoals de Europese Commissie had geëist, een concurrent bij in Nederland op gebied van hypotheken en sparen.

Voor het zover is moet de WUB nog wel geherstructureerd worden. Volgens belangenbehartiger Emanuel Geurts van vakbond De Unie betekent dat waarschijnlijk een verlies zo'n 85 arbeidsplaatsen. ,,Door het besluit van Europese Commissie krijgen de 700 werknemers van Westland Utrecht dus eindelijk duidelijkheid over het zwaard van Damocles dat al een hele tijd boven hun hoofd hing", aldus de vakbondsman.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
ING

Gerelateerd

ING Groep

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
tolman
0
Is die 50 procent die betaald moet worden over de staatssteun dan geen woekerrente ?????
peter545
0
tolman, die 50% is absoluut geen woekerrente. Dit is de rente, in verband met de van de staat geleend geld in 2008. Gemiddeld zal Ing dat geld nodig hebben tm het jaar 2013. In totaal betaalt Ing dan 50% rente over 5 jaar. Dit is 10% rente per jaar.
Normaliter krijgt een failliet bedrijf van niémand 'n lening (want niemand wil zo'n risico lopen).
In 2008 stond de hypotheekrente (zijnde een lening, welke 100% gedekt is met onderpand) op 4,5%. De rente voor 'n persoonlijke lening (zijnde een lening zonder onderpand) stond toen - naar ik meen - op 16%.

De Nederlandse staat is dus zéér coulant geweest voor Ing. De EU vond blijkbaar óók dat Nederland zeer coulant is geweest. Dit is dan ook de reden waarom Ing de verzekeringstak moet afstoten. Zou de EU dat afstoten niet verplicht hebben gesteld, dan zouden andere banken die steun hebben gezien als valse concurrentie. Dit zou - zéér terecht - tot vele rechtszaken hebben geleid.
peter545
0
@realiteit 2012,
ING betaalt de resterende 3 miljard euro aan staatssteun plus 1,5 miljard euro premie (dus in totaal 4,5 miljard euro) in vier termijnen van elk 1,125 miljard euro terug.

De winst van Ing over k2 2012 was 1,17 miljard euro. Als Ing persé zou willen, dan zou die 4,5 miljard euro dus binnen 'n jaar betaald kunnen worden.

Minimum kapitaalbuffers Basel III = 7 procent (4,5 procent harde buffer en een extra 2,5 procent marge voor in slechte tijden).
Ing heeft nu 12,1% aan kapitaalbuffer. Dit is dus ruim genoeg voor een Tier 1.

Alles bij elkaar verwacht ik, dat Ing in 2015 (dus na 7 jaar hard werken) als zéér betrouwbare bank weer op het overnamepad zal gaan.

Betrouwbaar houdt in:
1.
klanten hoeven niet bang te zijn dat Ing ómvalt bij een eventuele vólgende crisis;
2.
Geduldige aandeelhouders zullen absoluut zeker eindelijk stevig beloond worden voor hun geduld.
7 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare