Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wereldbank pleit voor geduld bij Fed

Wereldbank pleit voor geduld bij Fed

WASHINGTON (AFN) - De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, zou moeten wachten met het verhogen van de rente tot de wereldeconomie in stabieler vaarwater is gekomen. Dat betoogt hoofdeconoom Kaushik Basu in een dinsdag gepubliceerd interview met zakenkrant Financial Times.

Door al bij de beleidsvergadering volgende week het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten te verhogen, loopt de Fed het risico ,,paniek en verwarring'' te zaaien in veel opkomende economieën, zegt Basu. Hij wijst op de recente turbulentie op de financiële markten in China, die wereldwijd voor onrust zorgde.

De Wereldbank sluit zich daarmee aan bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat pleitte vorige week ook voor terughoudendheid bij centrale banken bij het verhogen van hun rentetarieven, totdat de groei van de wereldeconomie aan kracht heeft gewonnen.

Eerste verhoging sinds 2006

De Fed hanteert al sinds 2008 een rente van bijna 0 procent. De centrale bank bereidt beleggers echter al maanden voor op de eerste verhoging sinds 2006. De Amerikaanse economie is inmiddels dusdanig hersteld van de crisis, dat de extreem lage rente niet langer nodig lijkt om de binnenlandse groei te stimuleren.

De lage rente zorgde echter ook jarenlang voor een gestage stroom aan investeringen in dollars in opkomende economieën. Die dreigt op te drogen als de rente stijgt, en Amerikaanse investeerders in eigen land weer hogere rendementen kunnen behalen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. Twijfels 8 september 2015 22:35
    Ach ach wat een arme sukkels toch bij de wereld bank en het IMF. Wat zien zij wat de FED niet ziet? Zien ze dat het hele zooitje is opgeblazen door de FED. Willen ze niet dat de lucht eruit loopt? Maar ik heb nieuws voor ze: De FED wil snel terug naar enig niveau van rente voordat de ellende opnieuw begint. Het heeft nl veel te lang geduurd. FED hoopte op snelle injectie en robuust herstel zodat ze de enorme balans weer konden corrigeren voordat al deze obligaties aflopen. Dat lijkt niet te gaan lukken. Over een paar jaar lopen de eerste al af. En dan? Meer geld erbij drukken om deze met nieuwe injecties zelf op te kopen? Want andere kopers zijn er niet meer. Die verkopen momenteel. Die mogen ze dan ook nog erbij kopen. FED weet dit, wereld bank en IMF niet. Nog niet. Japan ziet nu ook langzamerhand dat het beleid niet werkt. Daar weten ze ook niet wat ze nu moeten. Gaat nog leuk worden.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links