Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Forse verliezen op Wall Street

NEW YORK (AFN) - De beurzen op Wall Street incasseerden dinsdag forse verliezen. De toonaangevende Dow Jones-index daalde met meer dan 200 punten, de sterkste daling in ruim drie maanden. De stemming onder beleggers was slechts door de onzekerheid over een akkoord over de Griekse schuldsanering. Ook maakten zij zich zorgen over de wereldwijde economische groei.

De Dow-Jonesindex sloot 1,6 procent lager op 12759,15 punten, een verlies van ruim 203 punten. De S&P 500 daalde met 1,5 procent tot 1343,36 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 1,4 procent tot 2910,32 punten.

Volgens analisten was de rally die zich in februari op de beurzen afspeelde voor een belangrijk deel gebaseerd op de veronderstelling dat de Europese schuldencrisis beheersbaar was en dat de Griekse problemen min of meer onder controle waren. Nu een cruciaal akkoord tussen Griekenland en de private schuldeisers over het kwijtschelden van een deel van de schulden onzeker lijkt te worden, zouden de afspraken die eerder zijn gemaakt op losse schroeven komen te staan.

Onvoldoende

De internationale bankenorganisatie IIF waarschuwde dat een ongecontroleerd faillissement van Griekenland leidt tot een schadepost van ruim 1 biljoen euro. Inmiddels zouden zeker dertien belangrijke private schuldeisers van Griekenland hebben ingestemd met de schuldsanering. Maar dat is nog onvoldoende om de deal definitief te kunnen sluiten.

Ook maakten beleggers zich flink zorgen over de invloed van de recessie in Europa op andere landen, met name op de opkomende economieën. China stelde maandag al de verwachtingen voor de economische groei naar beneden bij en uit Brazilië kwam het bericht dat de economie in 2011 met slechts 2,7 procent was gegroeid.

Alcoa

Speciale aandacht ging dinsdag uit naar het aandeel Merck. Het Amerikaanse farmaceutische concern zag zijn aandeel met 2,6 procent dalen, nadat het zijn winstverwachting voor het eerste kwartaal van 2012 neerwaarts had bijgesteld als gevolg van nadelige wisselkoerseffecten.

Ook grondstoffondsen deden het matig in New York. Aluminiumproducent Alcoa verloor 4,1 procent.

De euro was 1,3115 dollar waard, tegen 1,3120 bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 1,7 procent lager op 104,94 dollar. Brentolie was 1,3 procent minder waard.

Lees over dit aandeel ook

  1. mei '21 Beursblik: april lastig vatbare maand voor beleggers 2
  2. mrt '21 Techbedrijven als Apple en Tesla fors onderuit op Wall Street 2

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
NY-DJ-Industrial Avg

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 maart 2012 23:56
    We zijn gewoon door de hedgende wereld gekozen tot pispaal van de europeese landen want voor wat wij allemaal aan international namen in onze index hebben die ons juist minder kwetsbaar maakt voor europa alleen en dat wij toch 1 van de landen met een tripple A status zijn wordt onze index behoorlijk kapot geslagen door onder ander door het shorten en aangezien er al een overaanbod van aandelen is werkt dit shorten in tijden zoals dit enorm vernietigend.

    Het is te zien aan de grote uitstaande short posities in AEX fondsen, zelfs Unilever zit men 4% short, belachelijk.

    En als je de AEX dus gaat vergelijken dan zie je dat de meeste andere indices ons gewoon ver achterlaten sinds het begin van het jaar, zelfs de italiaanse index doet het 8% beter.
    Als we iets verder terug kijken dan ziet het plaatje er wat anders uit en halen we de zwakkere landen weer in.

    Met 2 jaar historie zie je en dan corrigeer in de AEX voor het dividend, dat de Duitsers en de Amerikanen riant voor liggen op alles en iedereen maar dat wij ook stevig achter lopen op de zeer vergelijkbare Engelse index.
    Verder lopen wij natuurlijk wat voor op de CAC vanwege de veel grotere exposure van de financials aldaar en outperformen we gelukkig Italie en Spanje, maar dat moet natuurlijk ook niet zo gek zijn.

    Maar die 25% die we laten liggen tov Amerika en Duitsland is wel heel erg veel geworden.

    Het is bekend dat mensen vluchten naar safe havens en dat Duitsland veel bekender is dan Nederland, yes Copenhagen is great.... uhu, maar zo'n groot verschil is weer een duidelijke scheeftrekking zoals er wel meer scheef staat omdat de meningen nu eenmaal verdeeld zijn zoals nooit eerder.
  2. hutjeflut 7 maart 2012 00:13
    wat een bull weer er staat wall street fors in de min maar ondertussen is de aex nog 0.9% lager dan de dowj.
    en als je dan kijkt over de afgelopen 5 jaar word het plaatje nog mooier.
    in 2007 stond de dow op 14.000 en de aex op 560 nu 5 jaar later staat de dowj alweer rond de 13.000 wat bijna 8,5% lager is waar de aex nu op 317 staat wat bijna 44% lager is.
    iedere keer als er een bericht staat waar word verteld dat de dow snel naar beneden gaat vergeten ze dat de aex sneller zakt als gevolg ervan.
    en daar komt nog bij dat de dow ook sneller klimt dan dat de aex doet.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

NY-DJ-Industrial Avg

0,00 nov '18
0,00 0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links