Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europese beurzen veren op

Europese beurzen veren op
Beeld: Deutsche Börse AG

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa noteren dinsdag na een rustige ochtendhandel licht hoger. Rond lunchtijd stijgt de Stoxx Europe 600 index 0,3 procent, wint de Duitse DAX 0,1 procent, gaat de Franse CAC 40 liefst 0,9 procent hoger en noteert de Britse FTSE 0,4 procent in de plus.

Het zijn vooral sterke bedrijfscijfers die de indexen dinsdag in het zadel helpen, na een lager slot op Wall Street maandagavond en rode koersenborden in Azië dinsdagochtend.

In het algemeen zijn beleggers positief over het cijferseizoen tot dusver, maar daar staan de zorgen over de mogelijke economische impact van de deltavariant van het coronavirus, hoge inflatie en reguleringsdrift in China tegenover.

"Het optimisme van een paar weken geleden maakt nu plaats voor twijfel over hoe veerkrachtig het herstel kan blijven dat we dit jaar tot nu toe hebben gezien, nu we de herfst ingaan en het weer kouder begint te worden", zei marktanalist Michael Hewson van CMC, doelend op de ontwikkelingen rond het coronavirus.

Op macro-economisch vlak is er dinsdag weinig wat de markten in beweging kan zetten. Vanmiddag verschijnen de Amerikaanse fabrieksorders uit juni.

Vanochtend werd al bekend dat de producentenprijzen in de eurozone in juni nog harder zijn gestegen. Op maandbasis was sprake van een stijging met 1,4 procent, waar dat in mei 1,3 procent was.

De Australische dollar steeg in waarde ten opzichte van de Amerikaanse dollar na het rentebesluit van de centrale bank van Australië. De Reserve Bank of Australia besloot dinsdag dat het vanaf september zijn obligatie-opkopen gaat afbouwen.

De 'taper'-aankondiging was een hawkish verrassing voor marktkenners volgens MUGF Bank omdat men had verwacht dat de centrale bank dit zou uitstellen vanwege de economische impact van nieuwe lockdowns in Australië. De RBA rekent er echter op dat de economie snel zal herstellen van de laatste coronagolf.

De euro/dollar noteert rond lunchtijd op 1,1884. Een vat WTI-olie herstelt iets van de dip van maandag en handelt rond 72 dollar.

Bedrijfsnieuws

Société Générale ging aan kop in Parijs met een plus van 6 procent en Stellantis won ruim 4 procent, wat de CAC 40 een overtuigende winst opleverde ten opzichte van omringende beurzen. Société Générale behaalde in het tweede kwartaal weer winst, terwijl ook de inkomsten stegen. In het vierde kwartaal worden er weer eigen aandelen ingekocht. Stellantis heeft het afgelopen half jaar de omzet met bijna de helft zien toenemen en de automaker herstelde daarmee flink van de impact van de coronacrisis. 

Sectorgenoot BMW heeft in de eerste helft van 2021 de verkopen sterk zien stijgen, maar waarschuwde ook dat een tekort aan chips op de omzet kan gaan drukken. Het aandeel daalde in Frankfurt ruim 4 procent.

Infineon Technologies heeft afgelopen kwartaal aan de eigen verwachtingen voldaan en herhaalde de outlook voor heel dit boekjaar. Dit bleek dinsdagochtend uit een kwartaalupdate van de Duitse chipfabrikant. Het aandeel verloor toch een half procent, omdat de cijfers iets minder sterk waren dan waarop de markt had gerekend.

BP heeft in het tweede kwartaal van 2021 een forse winst geboekt, na een miljardenverlies een jaar eerder, en verhoogde het dividend en gaat eigen aandelen inkopen. Het aandeel steeg in Londen zo'n 5 procent. Shell, dat vorige week met een vergelijkbare kwartaalupdate als BP kwam, werd 1,6 procent duurder.

DSM steeg 0,1 procent in Amsterdam. Tijdige meevallers zorgden voor beter dan verwachte cijfers en de outlook werd iets verhoogd. Analisten vonden de details rond de meevallers minder overtuigend.

Heineken ging een procent hoger na de diverse koersdoelverhogingen die volgden op de halfjaarcijfers van maandag.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet.

Maandag sloten de drie grote indexen op Wall Street overwegend lager nadat de winsten van eerder op de dag richting het slot verdampten. De S&P 500 sloot uiteindelijk 0,2 procent lager bij een slot van 4.387,16 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 34.838,16 punten en de Nasdaq steeg licht bij een slotstand van 14.681,07 punten.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
BEL 20 100% zegt kopen 1 stemmen
CAC 40 100% zegt kopen 1 stemmen
DAX 100% zegt kopen 1 stemmen
PSI 100% zegt kopen 1 stemmen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Gerelateerde instrumenten

  1. BEL 20 18 apr
    3.826,58
    +0,84% +32,01
  2. CAC 40 18 apr
    8.023,26
    +0,52% +41,75
  3. DAX 18 apr
    17.837,40
    +0,38% +67,38
  4. PSI 18 apr
    6.327,70
    +1,50% +93,29

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links