Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Vopak Koninklijke AEX:VPK.NL, NL0009432491

  • 37,520 19 apr 2024 09:23
  • +0,760 (+2,07%) Dagrange 36,600 - 37,660
  • 38.145 Gem. (3M) 182,6K

UPDATE:Vopak onderzoekt effect aardschokken Groningen terminal Eemshaven

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 12 februari 2013 16:10
    UPDATE:Vopak onderzoekt effect aardschokken Groningen terminal Eemshaven


    (Update van eerder gepubliceerd bericht 'Vopak onderzoekt effect aardschokken Groningen terminal Eemshaven' om extra informatie toe te voegen, waaronder commentaar van Nederlandse Aardolie Maatschappij.)


    AMSTERDAM (Dow Jones)--Koninklijke Vopak nv's (VPK.AE) terminal Eemshaven in Groningen heeft geen schade ondervonden door de recente aardschokken in de regio, maar het tankopslagbedrijf gaat onderzoeken welke invloed schokken op de terminal kunnen hebben en of er maatregelen genomen moeten worden indien de aardschokken in intensiteit toenemen.

    Dat meldt Vopak-woordvoerder Gerbert van Genderen Stort dinsdag aan Dow Jones Nieuwsdienst.

    Sinds vorige week donderdag vonden in Groningen acht aardbevingen plaats, varierend van 1,1 tot 3,2 op de schaal van Richter, die volgens het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) verband houden met de gaswinning uit het Groningen-gasveld.

    Aangezien de aardbevingen in de toekomst sterker kunnen zijn dan tot nu toe werd gedacht, is dit voor Vopak reden om te onderzoeken welke invloed schokken op de terminal kunnen hebben, aldus Van Genderen Stort. De woordvoerder voegt eraan toe dat bij de bouw niet speciaal rekening is gehouden met aardbevingen of schokken aangezien Groningen destijds een aardbevingsluwgebied was, maar dat de terminal is ontworpen met inachtneming van de laatste regelgeving op het gebied van veiligheid en milieu.

    "Vopak zal naar aanleiding van de nieuwe inzichten onderzoeken of er maatregelen genomen moeten worden indien de aardschokken in intensiteit toenemen", aldus het concern.

    Vopak runt in Eemshaven een opslagfaciliteit voor de opslag van ruwe olie en olieproducten met een totale capaciteit van 660.000 kubieke meter. De faciliteit bestaat uit 11 tanks, met elk een volume van 60.000 kubieke meter, en kan in de toekomst uitgebreid worden tot een opslagcapaciteit van 2,76 miljoen kubieke meter.

    De Nederlandse Aardolie Maatschappij bv (NAM), de producent van het Groningen-gasveld, meldt dat de aardbevingen die de afgelopen dagen hebben plaatsgevonden bij de NAM hebben geresulteerd in ruim 1.500 nieuwe schademeldingen.

    NAM-woordvoerder Chiel Seinen benadrukt echter dat de aardschokken vooralsnog niet hebben geleid tot schade bij het bedrijfsleven, aangezien bedrijfsfaciliteiten, in het geval de regels en eisen aan het bedrijfsleven bij de bouw van de faciliteiten in acht zijn genomen, veel zwaardere schokken kunnen doorstaan dan tot nu toe het geval is.

    "Op grond van nieuwe inzichten wordt echter rekening gehouden met zwaardere schokken in de regio", vervolgt Seinen. "Waar voorheen rekening werd gehouden met een maximale magnitude van 3,9 op de schaal van Richter, wordt een toename van de intensiteit voorzien. Of dit nu 4,0 op de schaal van richter is of 5,0 is niet duidelijk. Dit zal uit onderzoek moeten blijken", aldus Steiner.

    De woordvoerder verwijst daarbij tevens naar een door minister van Economische Zaken Henk Kamp verstuurde brief naar de Tweede Kamer maandag, waarbij de minister een zogenaamde 'quickscan' aankondigt naar mogelijk effecten van bevingen met een sterkte groter dan 3,9 op de schaal van Richter op onder andere gebouwen, de industrie en dijken.

    De minister kondigt in de brief in totaal 11 onderzoeken aan in een poging de schade te beperken en schade door eventueel grotere bevingen in kaart te brengen.


    Door Patrick Buis; Dow Jones Nieuwsdienst +31-20-571-52-01; patrick.buis@dowjones.com


1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Verrassend Vopak pakt flink uit voor aandeelhouders

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links