Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nederlandse staatsschuld 100%

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 augustus 2012 13:04
    Crash-Angst in den Niederlanden: Hausbesitzer können Kredite nicht mehr bedienen
    Deutsche Wirtschafts Nachrichten | 18.08.12, 00:11 | 19 Kommentare

    In den Niederlanden wächst die Angst vor einem Immobilien-Crash. Mehrere Banken melden einen dramatischen Anstieg von Kreditausfällen. Weil dies auch die vom Staat gerettete SNS Reaal betrifft, droht dem Staat ein Zahlungsausfall von 700 Millionen Euro.
    Ihren XING-Kontakten zeigen
    Themen: Crash, Immobilien, ING, Niederlande, Schuldenkrise, SNS Reaal

    Die niederländischen Banken sehen sich erheblichen Zahlungsausfällen gegenüber. Am Freitag meldete die SNS Reaal eine Zunahme von Kreditausfällen im ersten Halbjahr um 38 Prozent. Damit werden 42 Prozent aller Immobilien-Kredite, die die Bank vergeben hat, nicht mehr bedient. Sollte die Entwicklung nicht eine Umkehr erfahren, kann die Bank ihrerseits einen Kredit nicht zurückzahlen, den sie vom niederländischen Staat im Rahmen eines Bailout bekommen hat. Denn die SNS Reaal muss einen Großteil ihrer 700 Millionen Euro-Rücklage für die Eigenkapitalbildung verwenden.

    Damit droht dem niederländischen Staat ein veritables Loch. Es kann nur durch weitere Verschuldung gestopft werden, weil die Konjunkturentwicklung in den Niederlanden ebenfalls negativ ist. Die SNS Reaal warnte davor, dass sie keine Besserung in naher Zukunft erwarte.

    Auch die ING Groep macht das unfreundliche Marktumfeld für ihre eigenen Probleme verantwortlich. Bei der ING haben sich die Verluste aus Immobilienkredite im Quartalsvergleich verdoppelt.

    Es wird erwartet, dass es nun auch in den Niederlanden vermehr zu Zwangsversteigerung kommen könnte. Diese Entwicklung, die zur Zeit der amerikanischen Mittelschicht zu schaffen macht, war in den Niederlanden bis vor kurzem kaum für möglich gehalten worden.
  2. [verwijderd] 18 augustus 2012 13:59
    quote:

    fes schreef op 18 augustus 2012 13:38:

    [...]

    Mee eens.
    Tegen bijna 0% is zelfs 1000% of meer mogelijk.


    1000% is een beetje erg overdreven. Maar 120% schuld 10 jaar vast tegen 2,5% is geen slecht idee. Iets wat ik niet helemaal begrijp. Er wordt met kort gewerkt, en met lang, terwijl men weet dat de overheid structureel een kern-schuld heeft.

    Wie heeft er een steekhoudende uitleg waarom er ook 6-mnds oblies worden uitgegeven?? En dat de 90% eigenlijk met 10 of 15 jaar fin. worden vastgelegd.
  3. forum rang 4 s.lin 24 september 2012 16:00
    Staatsschuld: iedere seconde 593 euro er bij
    24-09-2012 | Laatst bijgewerkt 14:19
    De totale schuld van Rijksoverheid en lagere overheden loopt op naar 447 miljard euro eind 2013. Ofwel: 593 euro per seconde erbij. Dat blijkt uit de nieuwe versie van de Z24 Staatsschuldmeter

    De Z24 Staatsschuldmeter gaat het komende jaar wat langzamer lopen. Iedere seconde neemt de totale schuld van de Nederlandse overheid in 2013 met een kleine 593 euro toe. Elk uur komt er meer dan 2 miljoen euro bij. Ieder etmaal ruim 51 miljoen.

    Het zijn enorme bedragen, maar minder enorm dan de stijging dit jaar. In 2012 tikt de Staatschuldmeter ongeveer twee keer zo snel. De bezuinigingen en lastenverzwaringen die het demissionaire kabinet op Prinsjesdag aankondigde, missen hun effect dus niet.

    Zonder nieuwe tegenvallers, loopt de schuld tussen nu en eind 2013 met ‘slechts’ 23,7 miljard euro op, zo valt uit de Miljoenennota te destilleren. (Zie voor berekeningswijze het Kader rechts ‘ Per seconde armer’)

    Hoogste staatsschuld ooit

    De Nederlandse staatsschuld (EMU-schuld is de officiële benaming, want niet alleen de schuld van de centrale overheid, maar ook van provincies en gemeenten wordt erin meegenomen) komt daarmee ultimo 2013 op 447 miljard euro uit. Dit is uiteraard het hoogste schuldbedrag dat de Nederlandse Staat ooit met zich mee torste.

    Als percentage van het bruto binnenlands product (bbp) komt de schuld uit op 71,8 procent. Dat is de hoogste staatsschuldquote sinds 1996 en zo’n 20 procentpunten hoger dan aan het begin van deze eeuw.

    In de periode tussen 1970 en nu waren er slechts tien jaren waarin de schuldquote hoger was dan het verwachte percentage eind 2013.

    Een klein deel van deze schuldquote, 0,3 procentpunt, wordt veroorzaakt door de garanties die Nederland heeft gegeven aan het tijdelijke Europese noodfonds EFSF. Het deel van die garanties op basis waarvan al daadwerkelijk geld is geleend door het noodfonds, moet volgens de regels van statistiekbureau Eurostat worden opgeteld bij onze schuld. Maar hiervoor heeft Nederland dus niet zelf hoeven te lenen.

    Schuld per Nederlander

    We noemen het staatsschuld, maar uiteindelijk dragen we deze schuld natuurlijk met alle Nederlanders samen. Gemiddeld drukt op iedere Nederlander via de overheid op maandag 24 september, omstreeks het middaguur, een schuldenlast van 25.284 euro. Man, vrouw, volwassenen, kind, iedereen heeft nog bedrag ter waarde van een gloednieuwe Audi A3 af te lossen. Op de pof gekocht. Maar inmiddels niet meer in de garage. En iedere dag komt er voor elke Nederlander ruim drie euro bij die schuld.

    Wil je de Z24 Staatsschuldmeter op je eigen weblog, website of Facebook-pagina? Dat kan. Klik op de copy-knop rechtsonder in de meter (die staat in de linkerkolom op de site)
  4. jrxs4all 24 september 2012 17:38
    quote:

    s.lin schreef op 24 september 2012 16:00:

    .. Gemiddeld drukt op iedere Nederlander via de overheid op maandag 24 september, omstreeks het middaguur, een schuldenlast van 25.284 euro.

    En daar staat 27.745 per Nederlander aan spaargeld tegenover. Dan hebben we het nog niet eens over de pensioenen, dat is een veelvoud daarvan.

  5. [verwijderd] 24 september 2012 18:24
    quote:

    jrxs4all schreef op 24 september 2012 17:38:

    [...]

    En daar staat 27.745 per Nederlander aan spaargeld tegenover. Dan hebben we het nog niet eens over de pensioenen, dat is een veelvoud daarvan.

    Die 25.284 euro is overheidsschuld.
    Daar mag dan 27.745 spaargeld tegenover staan, maar over de gezamenlijke hypotheekschuld van rond de 600 miljard, persoonlijke kredieten, krediet op kredietkaarten, financieringen van consumptiegoederen, afbetalingsregelingen van diverse aard, privé schulden aan familie etc...etc...hoor ik je niet.
    Het spaargeld zit grotendeels bij enkele procenten van de bevolking, het merendeel van de Nederlandse (beroeps)bevolking staat rood....exclusief de schuld van de overheid.
    En over de pensioenen.....je weet heus wel waar al dat geld belegd is, een groot gedeelte zal nooit meer terugkomen.
    Gelukkig is er ook nog bezit in de vorm van huizen,grond en roerende goederen waarvan de waarde is "wat de gek ervoor geeft" bij verkoop.
    We voelen ons natuurlijk hartstikke rijk....en dat is het allerbelangrijkste.
    :-)

  6. [verwijderd] 24 september 2012 19:25
    Fes, als straks het dode Paard van de EU van verrotting uitelkaar getrokken wordt, heeft men de pensioenkassen al achter de hand om ons niet bankroet te laten gaan, alle malversaties rond deze kassen wijzen die richting op, zelfs nieuwkomer Henk Krol heeft het in de gaten en stelt kamervragen.
    Oudjes moeten opletten hebben straks het nakijken en zijn hun pensioentjes kwijt aan de Euro hobbyisten.
    Vegeet niet de pensioenroof van Lubbers en later het begrotingsgat oppoetsen van Zalm met de WW kas gelden, gebeurt gewoon toen stonden we er ook bij en keken ernaar.

  7. jrxs4all 25 september 2012 09:15
    quote:

    fes schreef op 24 september 2012 18:24:

    [...]

    Die 25.284 euro is overheidsschuld.
    Daar mag dan 27.745 spaargeld tegenover staan, maar over de gezamenlijke hypotheekschuld van rond de 600 miljard, persoonlijke kredieten....

    Ook als je alle priveschulden meerekent overtreffen de bezittingen de schulden in ruime mate. Er blijft een paar ton per Nederlander over.

    En dat is inderdaad niet gelijk verdeeld, maar wel veel gelijker dan in de meeste andere landen.
  8. forum rang 4 s.lin 10 december 2012 17:01
    Staatsschuldquote loopt sterk op
    10 dec 2012 16:44
    Het begrotingstekort daalt licht, maar we zitten nog boven de EU- norm, terwijl we andere landen wel de maat nemen. Ondertussen stijgt de staatsschuldquote nog steeds flink.

    Het begrotingstekort daalt in 2012 van 4,5% naar 4,1% en naar 3,5% in 2013. Dat is echter nog veel te hoog. Volgens de EU-normen, waar wij iedereen in de eurozone aan willen houden, mag het tekort maximaal 3% bedragen. Ook in 2014 komen we daar niet aan. Sterker nog, het EMU-saldo daalt dan niet eens, maar blijft volgens de schattingen van DNB gelijk op de -3,5% waarvan ook al in 2013 sprake zal zijn.

    Het kabinet ging in september nog uit van een begrotingstekort van 2,7% in 2013, ruim onder de EU-norm dus.

    ''Geen wonder dat DNB aandringt op meer bijstellingen, bezuinigingen of het naar voren halen van bezuinigingen die al waren gepland'', aldus RTL Z beurscommentator Durk Veenstra.

    In 2012 krimpt de economie met 1% en volgend jaar doen we het met zijn allen maar iets minder slecht, met een krimp van de economie met 0,6%. De staatsschuldquote wordt berekend als de staatsschuld uitgedrukt in het bruto binnenlands product. Als de teller toeneemt en de noemer terugloopt, dan stijgt de uitkomst van deze breuk. Oftewel: de staatsschuld uitgedrukt in het bbp neemt toe van 65,5% in 2011 naar maar liefst 71,2% in 2012. Dat loopt op via 72,4% in 2013 naar 73,5% in 2014, aldus DNB.

    De ramingen voor de staatssschuldquote lopen recent flink op. Zo ging het Centraal Planbureau (CPB) in september nog uit van 71,8% in 2013. Drie maanden later denkt DNB dat dat 0,6%-punt hoger zal zijn.

    Het is in Nederland nog lang niet zo erg als in Griekenland of Italië, maar het gaat wel de verkeerde kant op. Frappant is ook dat Nederland niet voldoet aan de EU-norm, die politici zo gretig wél willen opleggen aan andere landen.

    RTL-Z
  9. forum rang 4 s.lin 8 maart 2013 15:00
    Japan kocht record aan Nederlands staatspapier
    8-3-13 - 07:00
    Japan kocht in januari voor een recordbedrag aan Nederlands schuldpapier. Dat bleek uit data die het Japanse ministerie van Financiën heeft vrijdag heeft vrijgegeven.

    In totaal kocht het land voor 448,7 miljard yen (3,6 miljard euro) aan langetermijnpapier. Dat was het hoogste niveau sinds de metingen teruggaan tot 2005.

    bron: ANP, Bloomberg
  10. forum rang 4 s.lin 8 mei 2013 19:21
    Belastingtegenvaller van 11 miljard, uitgaven Rijk lager
    8-5-13 - 15:07
    update De uitgaven van het Rijk bedroegen vorig jaar 242,7 miljard euro; 2,6 miljard minder dan begroot. Maar ook de belasting- en premieopbrengsten vielen lager uit dan geraamd: 220,5 miljard. Dat was 11,4 miljard minder dan waarop was gerekend. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën schrijft dat in zijn Financieel Jaarverslag Rijk 2012, dat woensdag openbaar is geworden. De belastingtegenvallers doen zich vooral voor bij de loon- en inkomstenbelasting.

    De economische inzinking is de belangrijkste oorzaak. In een toelichting wees de minister erop dat de Nederlandse economie voor de derde maal achter elkaar in een recessie zit.

    He begrotingstekort van de overheid kwam vorig jaar uit op 4,1 procent. Het was de derde keer op rij dat het tekort daalde. Maar het kwam wel hoger uit dan de 3,8 procent waarvan het kabinet in het najaar nog uitging. Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen gaven in 2012 samen 24 miljard meer uit dan er binnenkwam, blijkt uit het Jaarverslag. Dat is 67 miljoen per dag.

    De overheidsschuld nam door de negatieve ontwikkelingen toe met 34 miljard euro tot 428 miljard, ofwel 71,2 procent van het bruto binnenlands product. Volgens de EU-regels mag de staatsschuld eigenlijk hooguit 60 procent bedragen; voor het begrotingstekort geldt normaal gesproken een limiet van 3 procent.

    Dijsselbloem, sinds enkele maanden ook voorzitter van de eurogroep (het overlegorgaan van de landen die de euro hanteren), toont zich positief over de aanpak van Europese schuldencrisis. Volgens hem zijn er stappen gezet om de crisis te bedwingen en de stabiliteit van de muntunie te vergroten.

    Dijsselbloem wijst er verder op dat de bedrijfsvoering van het Rijk op orde is. De rechtmatigheid van de uitgaven kwam rijksbreed uit op 99,8 procent. Dat is ruim onder de 'tolerantiegrens' van 1 procent.
    De Tweede Kamer spreekt volgende week woensdag over het jaarverslag over 2012. Het is dan Verantwoordingsdag, ook wel 'gehaktdag' genoemd, waarbij de Kamer terugblikt op het voorgaande jaar.

    bron: ANP
  11. forum rang 4 s.lin 25 juni 2013 14:42
    Stijging rente jaagt ook Nederland op kosten
    25 juni 2013 14:26
    De acties van de Amerikaanse centrale bank duwen rentes van staatspapier omhoog. Ook in Nederland. Een half procent extra rente kost zo 250 miljoen euro per jaar.Het gaat beter met de Amerikaanse economie. Dus vond president Ben Bernanke van Amerikaanse centrale bank het afgelopen weekt tijd om aan de kondigen dat de Federal Reserve rentes niet eeuwig kunstmatig laag gaat houden, met behulp van de geldpers.

    Als de Amerikaanse werkloosheid blijft dalen, wil de centrale bank eind dit jaar het opkopen van obligatieleningen – waarmee marktrentes laag worden gehouden – gaan afbouwen.

    Het besef dat rentes ook omhoog kunnen, veroorzaakte de afgelopen dagen een schokgolfje op financiële markten. Zowel in de VS als Europa schoten marktrentes omhoog. Zie ook deze bijdrage van Z24's Rob Putter.

    Hogere rente

    Binnen de eurozone hebben Zuid-Europese landen zoals Spanje meer last gehad van het recente rentesprongetje. De marktrente voor Spaanse tienjarige staatsleningen is sinds mei met een vol procentpunt gestegen tot boven de 5 procent. Maar ook Noordelijke eurolanden voelden de schok op de obligatiemarkt.

    Duitse tienjarig staatspapier steeg sinds mei ongeveer een half procentpunt, en de Nederlandse tienjarige staatsrente klom met 0,6 procentpunt tot 2,2 procent.

    Op zich kan Nederland nog altijd goedkoop lenen, maar als de rente blijft oplopen kan dat de staatskas snel pijn doen. De schuld van de rijksoverheid bedraagt zo’n 348 miljard euro. Uit de meest recente analyse van het Agentschap van het Ministerie van Financiën, blijkt dat Nederland dit jaar voor zo’n 96 miljard euro moet bijlenen. Pakweg 20 miljard van dit bedrag is nodig om het gat in de rijksbegroting te dekken.

    Voor het overige gaat het om het herfinancieren van langlopende- en kortlopende staatsleningen. Nieuwe leningen afsluiten, omdat oude leningen afbetaald moeten worden.

    Kosten voor overheid

    Hoe betaalt Nederland dat? Uit onderstaande grafiek blijkt dat het Agentschap dit jaar voor ongeveer 46 miljard euro geldmarktpapier denkt uit te geven. Dit zijn zeer kortlopende leningen, doorgaans met een looptijd korter dan een jaar, waarvoor de rentes erg laag zijn.

    Daarnaast geeft Nederland naar verwachting voor zo’n 50 miljard euro nieuwe staatsleningen uit, met een looptijd die varieert van 1 jaar tot 30 jaar. Vooral in dit segment kan een rentestijging aantikken, omdat die voor langere tijd geldt.

    Voor leningen met een tienjarige looptijd geldt dat de marktrente sinds begin dit jaar met zo’n 0,7 procentpunt is gestegen. Bij 5-jarige staatsleningen is de rentestijging minder groot. Hoeveel een rentestijging de schatkist aan extra rentelasten kost, hangt dus mede af van de mix in de looptijd van nieuwe staatsleningen.

    Op de achterkant van een bierviltje valt één ding wel uit te rekenen: als Nederland op nieuw uit te geven staatsleningen ter waarde van 50 miljard euro structureel een half procent extra rente moet betalen, komt dat neer op 250 miljoen euro hogere kosten voor de staat, vergeleken met het voorgaande jaar.

    Voor de lange termijn ligt het iets ingewikkelder, want als je een tienjarige lening die je in 2003 hebt afgesloten tegen 4 procent rente, vervangt voor een nieuwe tienjarige lening die je afsluit voor 2,2 procent rente per jaar, ben je voorlopig nog steeds goedkoper uit.

    Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën moet niettemin hopen dat we niet aan de vooravond van een langdurige periode van rentestijgingen staan.

    Z24.nl
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,69%
Gold spot 2.392,50 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links