Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Vopak Koninklijke AEX:VPK.NL, NL0009432491

  • 37,720 19 apr 2024 17:35
  • +0,960 (+2,61%) Dagrange 36,600 - 37,720
  • 272.474 Gem. (3M) 184,8K

INTERVIEW: Vopak richt zich met LNG op Europa

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 29 september 2009 17:25
    INTERVIEW: Vopak richt zich met LNG op Europa en Azie


    Door Ben Zwirs en Maarten van Tartwijk

    Van DOW JONES NIEUWSDIENST



    AMSTERDAM (Dow Jones)--Koninklijke Vopak nv richt zich bij de LNG-activiteiten op groei in Europa en Azie, zegt een bestuurder van het Rotterdamse tankopslagbedrijf in een vraaggesprek met Dow Jones Nieuwsdienst.

    "We richten ons op Europa en de Aziatische landen rond de Zuid-Chinese zee, zoals Indonesie, Singapore, Vietnam en de Filippijnen", stelt directeur Dirk van Slooten van Vopak LNG Projects.

    "We zijn in het stadium dat we de mogelijkheden bestuderen. Belangrijke aspecten daarbij zijn de grootte van de bevolking, de verwachte onbalans tussen vraag en aanbod van gas en de staat van het gasnetwerk", aldus Van Slooten.

    Daarbij speelt ook politieke stabiliteit een rol. "Als we het geld er eenmaal in hebben zitten, kunnen we niet meer weg", zegt Van Slooten.

    De Verenigde Staten hebben voor Vopak voorlopig geen prioriteit. Door de vondst van nieuwe gasvoorraden in de VS is de vraag naar LNG-importen daar sterk gedaald. "Drie jaar geleden waren er bij verschillende bedrijven plannen voor de bouw van ongeveer zestig terminals, daarvan zijn er maar twee of drie gerealiseerd. Op de korte termijn is het niet interessant om die markt te betreden," aldus Van Slooten.

    Het Rotterdamse bedrijf is van oorsprong actief in de opslag van olieproducten en chemicalien, maar wil zijn activiteiten diversifieren door zich ook op de op- en overslagmarkt voor LNG te begeven. Het concern ontwikkelt daarvoor terminals waar vloeibaar aardgas weer gasvormig wordt gemaakt. Vanuit daar wordt het gas via pijpleidingen vervolgens aan klanten van Vopak geleverd.

    Hoewel veel plannen op het gebied van LNG zich nog in de onderzoeksfase bevinden, zijn analisten optimistisch over de vooruitzichten van de activiteiten. "LNG is een logische aanvulling om onze portfolio te diversifieren", licht Van Slooten toe. Hij kan echter niet zeggen hoe groot het aandeel van LNG zal zijn op de totale omzet van het concern op de lange termijn. "Het heeft geen zin om in dit stadium een getal te noemen."

    De wereldwijde LNG-markt krijgt de komende tijd te maken met een overaanbod door het operationeel worden van capaciteit in een periode waarin de vraag naar gas afneemt door de economische recessie. "Toen we in 2005 begonnen, groeiden de bomen tot in de hemel. Leveranciers bepaalden de markt en niemand verwachtte dat dat zou wijzigen. Op dit moment zijn afnemers bepalend", aldus Van Slooten.

    Voor Vopak maakt deze kentering evenwel weinig verschil aangezien Vopak contracten voor de lange termijn heeft, voegt hij toe. "Zie het als een hotel. Als een kamer eenmaal is verhuurd, maakt het niet uit of er iemand zit. Er zal toch betaald moeten worden."

    De activiteiten van Vopak zijn tot nu toe in Europa het meest tastbaar geworden. Bij de Rotterdamse haven wordt in een joint-venture met Gasunie een van Europa's grootste LNG-terminals gebouwd. De zogeheten Gate-terminal zal een capaciteit hebben van 12 miljard m3 per jaar en moet in 2011 operationeel zijn. Voor deze locatie zijn contracten gesloten met onder meer E.On, Dong en Essent, dat wordt overgenomen door RWE.

    Vopak hoopt rond 2016 een tweede of derde LNG-terminal te bestieren. Van Slooten wijst daarbij op de plannen in Fos-sur-Mer in Zuid-Frankrijk, het Duitse Rostock en de Eemshaven in Groningen.

    De definitieve investeringsbeslissing voor de Eemshaven hangt af van de ontwikkelingen rond de Gate-terminal. "Eerst willen we Gate vol hebben, daarna bekijken we hoe we verder gaan."



    Website: www.vopak.nl



    Door Ben Zwirs en Maarten van Tartwijk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5715201; ben.zwirs@dowjones.com

  2. k61 22 september 2011 15:17
    AMSTERDAM (Dow Jones)--Koninklijke Vopak nv (VPK.AE) en Nederlandse Gasunie nv (NEG.YY) openen vrijdag in Rotterdam de eerste importterminal voor vloeibaar aardgas (LNG) in Nederland, waarmee Nederland zijn positie als 'gasrotonde' voor de distributie van gas in Europa verstevigt.

    Gate Terminal bv, een joint venture waarin Vopak en Gasunie beiden een belang hebben van 40%, bestaat uit drie opslagtanks, met een opslagcapaciteit van 180.000 kubieke meter, een aanlegsteiger en verdampingsinstallaties.

    Het vloeibare aardgas dat via LNG-schepen zal worden aangevoerd en vervolgens wordt opgeslagen in de drie opslagtanks, zal vervolgens gasvormig worden gemaakt voor levering aan het Nederlandse, Noord- en West-Europese gastransportnetwerk.

    De doorzetcapaciteit van de terminal bedraagt 12 miljard kubieke meter aardgas per jaar en kan in de toekomst worden uitgebreid tot 16 miljard kubieke meter per jaar.

    Het Duitse nutsbedrijf E.ON Ruhrgas ag (RUH.YY), het Noorse DONG Energy, het Oostenrijkse EconGas en RWE Essent, een dochter van het Duitse RWE.ag (RWE.XE), houden ieder een 5% belang in de joint venture.

    In juni 2008 werd het officiele startsein gegeven voor de bouw van de terminal.

    De terminal had een initiele doorvoercapaciteit van 9 miljard kubieke meter per jaar. Vanwege de overweldigende belangstelling werd in maart 2009 echter besloten tot uitbreiding van de doorvoercapaciteit tot 12 miljard kubieke meter per jaar en de aanleg van een tweede aanlegsteiger.

    Voor de uitbreiding werd een extra kredietfaciliteit afgesloten ter waarde van EUR136 miljoen, bovenop een eerdere overeenkomst ter waarde van EUR745 miljoen.

    Eind december 2010 tekende ook energiebedrijf Eneco een meerjarencontract voor de jaarlijkse doorzet van 1 miljard kubieke meter aardgas.

    Begin juni werd gestart met het proefdraaien van de terminal, waarbij de tanks en het leidingwerk werden afgekoeld tot -162 graden Celsius, de temperatuur van LNG.

    Na de testfase is de terminal sinds de aflevering van de eerste commerciele LNG-lading op 1 september volledig operationeel.

    Vrijdagmiddag zal Koningin Beatrix de terminal officieel openen.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Verrassend Vopak pakt flink uit voor aandeelhouders

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links