Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TenCate gaat nieuw kunstgras ontwikkelen.

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bertus S 20 september 2006 09:44
    TenCate gaat nieuw kunstgrassysteem ontwikkelen


    20 september 2006 8:48 uur

    AMSTERDAM (Dow Jones)--TenCate heeft een intentieovereenkomst gesloten met GreenFields voor de ontwikkeling van een nieuw kunstgrassysteem en neemt daartoe een patent over van GreenFields. Dat meldt de kunstvezelverwerker uit Almelo woensdag. Financiele details worden daarbij niet bekendgemaakt.

    Het nieuwe concept (4e generatie kunstgras) is gebaseerd op een integraal kunstgrassysteem, dat niet meer opgebouwd zal zijn uit afzonderlijke componenten. Huidige systemen bestaan uit de componenten vezel, backing, infill en sub-base.

    Het patent vormt een belangrijke aanvulling op de bestaande wereldwijde patentpositie van TenCate, meldt het bedrijf.

    Het nieuwe kunstgrasconcept is gericht op lagere kosten van het totale systeem, omdat het geen instrooisel nodig heeft om voldoende schokabsorberend te zijn. Het biedt op termijn een alternatief voor zogenoemde ingestrooide velden, aldus TenCate.

    Als onderdeel van de strategische samenwerking verkoopt TenCate aan GreenFields 80% van zijn onderdeel Landscape Solutions, dat kunstgras voor tuinen produceert.

    GreenFields houdt zich bezig met marketing van kunstgras. Het bedrijf uit Kampen is als hoofdaannemer geselecteerd door de FIFA voor toekomstige projecten, onder andere in het kader van het WK Voetbal 2010 in Afrika.

    Archie van Riemsdijk; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270; archie.vanriemsdijk@dowjones.com

    Bertus S.
  2. Bertus S 20 september 2006 20:14
    20 sep 2006, 17:19 uur
    (Update van bericht 'Ten Cate gaat nieuw kunstgrassysteem ontwikkelen', om commentaar van woordvoerder en analist toe te voegen.)

    AMSTERDAM (Dow Jones)--TenCate gaat een nieuw kunstgrassysteem ontwikkelen en neemt daarvoor een patent over van GreenFields. Als onderdeel van een samenwerking verkoopt TenCate 80% van zijn onderdeel Landscape Solutions aan GreenFields. Dat meldt de producent en verwerker van kunstvezels uit Almelo woensdag, zonder financiele details bekend te maken.

    Omdat in het nieuwe concept geen instrooisel meer nodig is voor voldoende schokabsorptie, worden de kosten van het systeem lager, aldus TenCate.

    Ook zal het nieuwe 'vierde-generatie'-kunstgras niet meer opgebouwd zijn uit afzonderlijke componenten, zoals de huidige kunstgrassystemen.

    Het nieuwe kunstgrasconcept kan op termijn een alternatief zijn voor zogenoemde ingestrooide velden. "Op dit moment wordt er gedacht dat we over circa twee jaar het eerste pilotveld kunnen neerleggen", zegt woordvoerder Frank Spaan van TenCate.

    De samenwerking is een belangrijke stap in de uitvoering van een strategie die gericht is op een kwalitatief hoogwaardig eindprodukt, benadrukt TenCate.

    GreenFields houdt zich bezig met marketing van kunstgras, zowel voor landscaping als voor sportvelden, met een marktgebied dat hoofdzakelijk buiten Nederland ligt.

    Het bedrijf uit Kampen is als hoofdaannemer geselecteerd door de FIFA voor toekomstige projecten, onder andere in het kader van het WK Voetbal 2010 in Afrika.

    De samenwerking met GreenFields is "slim", volgens analist Mariska Zonneveld van Fortis Bank "TenCate is toch vooral een producent en GreenFields werkt veel meer klantgericht", aldus de analiste. "Door de samenwerking kunnen ze de kwaliteit van het product bovendien veel beter in eigen handen houden", aldus Zonneveld.

    Het onderdeel Landscape Solutions, dat voor 80% wordt overgedragen aan GreenFields, produceert kunstgras onder de merknaam Royal Grass, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt voor tuinen en middenbermen.

    "Het product wordt verkocht aan particulieren en is voor ons toch een beetje bedrijfsvreemd", zegt woordvoerder Spaan van TenCate.

    "Het belangrijkste is, dat GreenFields een grote klant van ons wordt", stelt de woordvoerder. TenCate blijft kunstgrasvezels en andere componenten aanleveren voor Royal Grass aan Green Fields.

    Spaan geeft aan dat het onderdeel Landscaping kleiner is dan de kunstgrasactiviteiten voor sportvelden, ondanks de relatief sterke afzetgroei sinds de lancering twee jaar geleden. De vraag naar Royal Grass komt vooral uit landen als Spanje en Portugal. "In Nederland gaat het vaak om kleinere stukjes", aldus de woordvoerder.

    Bertus S.
  3. forum rang 7 rene l 21 september 2006 10:20
    Tegen kunstgras wordt nog steeds argwanend aangekeken, terecht of onterecht.

    Ik denk dat er over 10jr. meer toepassingen zijn dan men nu voor mogelijk houdt.
    Voor sport krijgt men een constante kwaliteit, er kan altijd op gespeeld worden, geen losse graspol die de bal op doet stuiteren en per ongeluk langs de doelman gaat, of nog erger bijv. een veld met Arena gras.
    Veel discussies kunnen hierdoor voorkomen worden, het werkt professioneel verhogend.
    Wel zal hierdoor ook de broodnodige emotie afnemen.

    En wat te denken rondom ons huis:

    Door de extreme droogte afgelopen zomer was ons grasveld zo verdord dat het er niet meer uitzag.
    Sproeien hielp ook niet meer. Zelf dacht ik wat zou het mooi zijn als er kunstgras zou liggen.

    Ook voor mensen met een groot zwembad zou het een uitkomst zijn. Lekker kunstgras er rondom heen, geen grassprieten en zand meer in het water.

    Tevens spaart het veel tijd, er is weinig onderhoud nodig. De drukke tweeverdiener die al te weinig tijd heeft kan zo toch genieten van een altijd groen gras.

    Nee, zelf moet ik er nu nog niet aan denken. Ik wil het gras nog steeds kunnen ruiken.

    Maar wie weet als ik zelf ouder wordt en mijn tuin niet meer zou kunnen onderhouden. Dan zou het best een uitkomst kunnen zijn.

    Alles overwegend ben ik zelf overtuigd dat er voor kunstgras een grote toekomst weggelegd is met misschien nog meer mogelijkheden dan we nu zien.

    Ten Cate zal hiervan zeker profiteren gezien het een uniek concept in huis heeft.
  4. raadzaam 21 september 2006 14:12
    René,
    Dat kunstgras rondom het zwembad spreekt mij wel aan. Ik denk dat de koers behoorlijk omhoog moet voordat ik kan gaan peinzen over het gras(kunst?) rondom mijn bezit. Maar goed je weet maar nooit! Leuke visie, en je hebt net als ik, gelukkig maar, geen wantrouwen in de toepassingen voor dit kunstige tapijt. De tijd zal het leren.
  5. Bertus S 21 september 2006 19:10
    Uit de TC Tubantia van 21 Sept.

    Geen korrels meer in nieuw kunstgras Ten Cate

    ALMELO - Ten Cate gaat samenwerken met GreenFields om een nieuw kunstgrassysteem te ontwikkelen. Deze ‘vierde generatie kunstgras’ bestaat niet meer uit losse componenten (vezel, rug, vulsel en onderlaag) maar is volledig geïntegreerd. Voor dit kunstgras is geen instrooisel meer nodig om voldoende schokabsorberend te zijn.
    Hiervoor gebruiken gemeenten en verenigingen nu nog veelvuldig fijngemalen autobanden. Over de gezondheidsrisico’s van deze korrels woedt een slepende discussie. Volgens eerdere onderzoeken zou dit rubbergranulaat geen gevaar opleveren, maar enkele weken geleden werd in Arnhem boven kunstgrasvelden met rubberkorrels in de lucht kankerverwekkende stoffen aangetroffen. Reden voor het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) te starten met een nieuw onderzoek, waarvan de uitkomst eind dit jaar wordt verwacht. Vooruitlopend daarop heeft de gemeente Almelo al besloten om op de nieuwe kunstgrasvelden van PH geen snippers van gerecyclede autobanden te gebruiken. Daarbij worden de meerkosten van 250.000 euro voor kunstmatig gefabriceerde kunstgraskorrels voor lief genomen.
    Ten Cate kondigde eerder al aan de productie van dergelijke ‘veilige korrels’, waarvan de grondstoffen ook worden gebruik in de verpakkingsindustrie voor voedsel, aanzienlijk uit te breiden. Gisteren maakte het concern uit Nijverdal bekend een overeenkomst te hebben gesloten met GreenFields voor de ontwikkeling en productie van een volledig nieuw soort kunstgras, waarbij helemaal geen vulsel meer nodig is.
    Ten Cate neemt daartoe het patent hiervoor van GreenFields over. GreenFields uit Kampen neemt op zijn beurt 80 procent van de aandelen in Landscape Solutions (kunstgras onder de naam Royal Grass) over van Ten Cate. Financiële details maakten de beide bedrijven niet bekend. Kostenverlaging is één van de belangrijkste doelen van het nieuwe product. Woordvoerder F. Spaan van Ten Cate verwacht dat het bedrijf deze ‘vier generatie kunstgrassystemen’ over twee jaar kan leveren.

    Bertus S.
  6. raadzaam 22 september 2006 13:38
    Bertus,
    Het zullen altijd de creatievelingen en vernieuwers zijn die zegevieren boven de conservatieve doemdenkers. De acceptatie of tijd is er nog niet rijp voor. Mijn grootvader zij vroeger al dat bij de komst van de eerste auto's en vliegtuigen er ook genoeg mensen, lees doemdenkers, tegen waren. De modificatie die jij al beschreef zal een goede stap in de richting zijn van de acceptatie.
  7. Hans_U 22 september 2006 19:32
    tja,
    is dit nou goed of slecht nieuws? Op lange termijn zeker goed nieuws : einde discussie over (kankerverwekkende) korrels, en een (zo op het oog) simpeler en gemakkelijker aan te leggen produkt.

    Maar, wat moet je dan als voetbalclub op korte termijn? een 'ouderwets' grasje aanleggen? Of twee jaar wachten op een super/probleemloze grasmat? Lijkt me dat er een levensgroot risico is dat clubs/gemeenten hun beslissingen nog een tijdje uitstellen.

    Gelukkig is Ten Cate meer dan alleen maar kunstgras, maar het wordt er op de korte termijn allemaal wel een beetje rommeliger op.

    Maakt voor mij niet echt uit, ik zit al 15 jaar (of zoiets) in TenCate (wel de laatste paar jaar het nodige bijgekocht), en blijf een rotsvast vertrouwen houden in de lt perspectieven, inclusief, voorzover als ik inschat, een leidende positie op een grote, lucratieve kunstgras markt.

    geduld, succes, groeten, Hans.
  8. Bertus S 22 september 2006 22:15
    quote:

    raadzaam schreef:

    Bertus,
    Het zullen altijd de creatievelingen en vernieuwers zijn die zegevieren boven de conservatieve doemdenkers. De acceptatie of tijd is er nog niet rijp voor. Mijn grootvader zij vroeger al dat bij de komst van de eerste auto's en vliegtuigen er ook genoeg mensen, lees doemdenkers, tegen waren. De modificatie die jij al beschreef zal een goede stap in de richting zijn van de acceptatie.
    Technische vooruitgang is niet tegen te houden, raadzaam.

    En zoals Hans hierboven óók al schreef, ten Cate is méér dan kunstgrassen.

    Zie o.a. mijn topic:

    www.iex.nl/forum/topic.asp?forum=91&t...

    Bertus S.
  9. Bertus S 25 september 2006 21:38
    Dat er een relatie is tussen DSM en ten Cate, moge hieruit blijken:

    TenCate legt kunstgrasveld AGOVV Apeldoorn aan


    AMSTERDAM (Dow Jones) - TenCate begint deze week met de aanleg van een nieuw kunstgras voetbalveld bij voetbalvereniging AGOVV in Apeldoorn. Het industrieel conglomeraat, dat onder meer bekend is van zijn kogelwerend materiaal en specialistisch textiel, legt het veld aan samen met aannemer Arcadis en tapijtvlechter Edelgrass.
    De nieuwe mat ligt op het hoofdveld van de eerste divisieclub en kost rond EUR400.000. De oplevering staat gepland voor 13 juli 2006.
    Eerder besloten in de eerste divisie Heracles Almelo, Omniworld en Cambuur tot aanleg van een kunstgras voetbalveld. Heracles promoveerde vorig jaar naar de eredivisie. Het nieuwe veld bij AGOVV wordt zodoende het vierde kunstgras voetbalveld in Nederland, waarvan drie voor de eerste divisie.
    Woordvoerder Frank Spaan noemt de aanleg van het vierde kunstgras voetbalveld in Nederland "belangrijk voor de acceptatie van kunstgras" in Nederland.
    Spaan voegt eraan toe dat het instrooisel dat wordt gebruikt bij het nieuwe veld geen rubber bevat. Het nieuwe instrooisel is volgens de woordvoerder gemaakt door DSM en te vergelijken met het "kunststof materiaal waarvan ook wijnkurken worden gemaakt".

    Bertus S.
  10. [verwijderd] 21 februari 2007 11:48
    quote:

    raadzaam schreef:

    [quote=raadzaam]
    Met de huidige stijging (naar € 24,75)gaat het het aandeel betere tijden tegmoet. Ik zit er inmiddels behoorlijk vol in en belangrijker ik geloof in de toepassing van de kunstofvelden.
    [/quote]

    Wauw vandaag 26,90 €
    jammer.. daar gaat mijn rendement van de dag!
  11. [verwijderd] 13 maart 2007 13:24
    Sporten op kunstgras zonder risico

    Uitgegeven: 13 maart 2007 13:10
    Laatst gewijzigd: 13 maart 2007 13:12

    ZEIST - Het sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat van autobanden brengt geen risico met zich mee. Dat heeft een onderzoek in opdracht van leveranciers, producenten van kunstgrasvelden, KNVB en NOCNSF uitgewezen.

    Zowel bij de opdrachtgevers als bespelers was enige ongerustheid ontstaan over de gezondheidsrisico's van het spelen op kunstgras. Dat gebeurde na berichten dat het sporten op kunstgrasvelden schadelijk voor de gezondheid zou zijn.

    De sportkoepelorganisatie NOCNSF en de voetbalbond KNVB hebben met instemming kennis genomen van de uitkomsten van het door het bedrijf Intron uitgevoerde onderzoek.

    NU.nl homepage
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 0,00%
EUR/USD 1,0633 -0,10%
FTSE 100 7.877,05 0,00%
Germany40^ 17.751,90 -0,48%
Gold spot 2.383,21 +0,16%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Dalers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links