Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Om te beleggen in cryptovaluta heb je ijzeren ballen nodig"

"Om te beleggen in cryptovaluta heb je ijzeren ballen nodig"

Beleggen in bitcoins of andere cryptovaluta is voor iedereen bereikbaar. Download een app in je telefoon, koop coins vanaf €10 en, als je slim bent, vergeet ze dan een tijdje. Dat is één van de lessen die David (38) moest leren voor hij ècht serieus geld ging verdienen met cryptovaluta's. Dit persoonlijke verhaal van een vroege belegger in crypto's is onderdeel van de podcast Beleggen in bitcoins van Peter de Ruiter, die begin december verschijnt.

"In het begin heb ik stomme fouten gemaakt. Als ik al mijn beleggingen in cryptovaluta had laten staan, had ik de rest van m'n leven niet meer hoeven te werken. Maar ik mag niet klagen. Ik heb twee ton verdiend, genoeg voor een flinke aanbetaling op ons nieuwe huis, een nieuwe auto en een leuk motorbootje. Ik heb nu weer wat rust in m'n lijf en doe vooral de projecten die ik leuk vind - zoals het maken van een documentaire over bitcoins!"

David (38) is programmamaker, vader van twee kinderen en woont met zijn partner inmiddels een stuk ruimer dan voorheen. Dankzij zijn beleggingen in virtuele valuta kan hij even op z'n lauweren rusten. Maar dat is niet zonder slag op stoot gegaan.

"Ik heb een jaar lang werkelijk al het nieuws over cryptovaluta op de voet gevolgd. Een beetje obsessief zelfs. Ik zat in alle belangrijke fora over het onderwerp, in WhatsApp-groepen, ik las alle technische analyses en keek naar de vele filmpjes op YouTube. Daar is goede informatie te halen. En dat terwijl ik voor mijn werk ook nog veel moest reizen".

Dertigduizend dollar op en neer

"Als je beleggen in cryptovaluta serieus wilt nemen, moet je bovenop het nieuws zitten. Want als de een of andere ceo iets negatiefs zegt, kan de waarde van veel valuta pardoes twintig procent dalen. En als China restricties oplegt, wel vijftig procent. Soms ging de waarde van mijn portefeuille op één dag met wel dertigduizend dollar op en neer; voor mij een jaarsalaris. Dat komt omdat de marktkapitalisatie nog zo klein is. Al het cryptovaluta bij elkaar is nu zo'n 190 miljard dollar waard. Dat is een schijntje vergeleken met de waarde van alle euro's of dollars. Goed of slecht nieuws heeft dan grote invloed, nog afgezien van alle manipulaties. Die zijn er naar mijn idee ook genoeg".

"Ik ben dus vaak nerveus geweest, het bepaalde mijn humeur. Je moet hier wel een sterke maag voor hebben, of wat zeg ik, ijzeren ballen! Want terugkijkend heb ik vooral één ding geleerd: vasthouden, vasthouden, vasthouden. Na een diepe daling klimt een koers echt wel weer omhoog. Dat geduld moet je durven opbrengen. Maar terugkijken is natuurlijk altijd makelijker dan vooruitkijken".

Monopolygeld

David besteedde ongeveer een uur per dag aan zijn beleggingen. Zijn 'return on investment' is dus spectaculair. Maar hoe is het om zo makkelijk zo veel geld te verdienen? Zo gewonnen, zo geronnen?

"Op een zeker moment raak je het contact met de werkelijkheid een beetje kwijt. Het wordt Monopolygeld als je miljoenen Ripples hebt. Maar ik had de mazzel ze onder de één dollarcent per stuk te hebben ingekocht. Nu staat hij geloof ik op 20 dollarcent en is het de derde munt in marktkapitalisatie.”

“Ik heb ook veel gehandeld in Monero en Ether. Die hebben ook een fraai koersverloop achter de rug. Met Bitcoin heb ik betrekkelijk weinig gedaan, hoewel die zich op lange termijn wel de meest stabiele munt heeft getoond, met het beste rendement: in minder dan een jaar zeven keer over de kop!"

Beleggingsadvies

Tot slot David, wat is je advies aan mensen die willen beleggen in cryptovaluta?

"Beleg wat je kunt missen en spreid je belegging over meerdere munten. En vergeet ze dan. Dat scheelt je heel wat tijd, zenuwen en is beter voor de sfeer thuis. Kijk na een jaar eens hoe het er mee is. Wees sterk: duw die verrassing voor je uit!"

Peter de Ruiter is schrijver, fotograaf, innovatief uitgever en communicatiedeskundige. Eind 2016 is zijn boek Bitcoins beter begrijpen verschenen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Peter de Ruiter

Peter de Ruiter is schrijver, fotograaf, innovatief uitgever en communicatiedeskundige. Hij is geïnteresseerd in ontwikkelingen die iets voor de mensheid betekenen. Dat zijn innovaties zoals elektrische auto's en bitcoins, maar ook mensenrechten. Over deze onderwerpen en thema's publiceert hij boeken, artikelen en podcasts. E...

Meer over Peter de Ruiter

Recente artikelen van Peter de Ruiter

  1. okt '18 Cryptobelegger: “Zonder bitcoins voel ik mij arm” 46
  2. sep '18 Cryptobelegger: "Mijn jarenlange aandacht is beloond” 11
  3. sep '18 Cryptobelegger: “Ik zet niet alles op rood” 16

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 DaarIsDePoen 24 november 2017 11:23
    Zo te zien is bitcoin niet het beste idee van de laatste tijd:

    In the past month alone, Bitcoin mining electricity consumption is estimated to have increased by 29.98%
    If it keeps increasing at this rate, Bitcoin mining will consume all the world’s electricity by February 2020.

    ( powercompare.co.uk/bitcoin/ )
  2. Verkruimel 5 december 2017 04:43
    Dat spreiden is nu heel gemakkelijk, door CombiCoin te kopen ( combicoin.co ) - dat is een coin die zelf weer fysiek belegt in de dertig topcoins. Iedere twee maanden wordt herwogen, dus je blijft vanzelf belegd in de winnaars.
    (Die winnaar zal niet Bitcoin zijn, omdat dat niet quantumveilig is - zodra de eerste quantumcomputer draait zijn alle bitcoinwallets te kraken. Maar er worden steeds nieuwe coins ontworpen, met betere mogelijkheden.)

    Door de spreiding is de koers van CombiCoin stabieler dan die van individuele valuta's, en de stijging is spectaculair. Aankopen kan op triaconta.com/sale/ - en wie zo vriendelijk is als referrer COMBI-154224 in te vullen heeft als extra rendement mijn geluk en dankbaarheid.
  3. Verkruimel 11 december 2017 18:00
    quote:

    Wired schreef op 5 december 2017 06:32:

    Ah, Ponzicoin ;P
    Leuk, maar mis (en daarmee technisch gesproken smaad, of laster).
    CombiCoin wordt volledig gedekt door de aangekochte cryptovaluta. De munt is nog jong, maar iedere week is er wel een verbetering in de berichtgeving en transparantie, en één van de dingen die op stapel staan is inzicht in de rekeningen waarop die cryptovaluta staan.

    Ik heb mijn eerste winstje al binnen, maar deze week wordt de eerste dividenduitkering op TriaTokens verwacht.

    Zie het Whitepaper hier: tinyurl.com/Triaconta .
    CombiCoins kopen kan hier: tinyurl.com/CombiCoin .
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 12 december 2017 21:03
    quote:

    Bill Gaatjes schreef op 12 december 2017 20:57:

    Ijzeren ballen.. Of gewoon een beetje geld, en wat lef. Je kunt gewoon kortstondige ritjes maken met stop loss etc. doormiddel van CFD's.

    Hoef je je ook niet te verdiepen in al het technische gedoe van wallets, exchanges etc. tinyurl.com/bitcoincfd
    CDF's en crypto's.....!!! lol

    Je kunt veel beter naar het casino gaan...!!
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links