Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pieter Kort interviewt bitcoinspecialist Madelon Vos

Madelon Vos over bitcoin en andere cryptocurrencies

Uw gastvrouw op de gloednieuwe IEX Bitcoin-sectie heet Madelon Vos. Een 22-jarige belegger, die onlangs haar studie Small Business & Retail Management afrondde en, belangrijker, zich de afgelopen vijf jaar alle ins en outs van de handel in cryptocurrencies heeft eigen gemaakt.

Wat u ook vindt van bitcoin en andere digitale valuta's - monetair wondermiddel of niet, financiële zeepbel of niet - feit is dat een groeiend aantal beleggers en handeleren de markt voor cryptocurrencies heeft ontdekt. En aangezien we bij IEX alle relevante markten voor actieve beleggers willen coveren, doen we dat vanaf vandaag ook met crypto's.  

Daarvoor hebben we in de persoon van Madelon de ideale persoon in huis. Zelf een exponent van een nieuwe generatie beleggers waar binnen bitcoin de grootste populariteit geniet en toch op haar leeftijd al een ervaren handelaar in bitcoin en andere crypto's. 

Maar laten we Madelon vooral zelf even aan het woord laten over wie zij is, wat ze doet en wat u van haar kunt verwachten.

Ha Madelon, welkom bij IEX. Meteen maar even voor de duidelijkheid: je bent toch niet zo’n aluhoedje dat ieder moment de crash van het financiële systeem verwacht en daarom alleen maar in goud of bitcoins wil beleggen?

“Nee, maar ik moet wel bekennen dat het zo een beetje is begonnen. Vijf jaar geleden kwam ik voor het eerst in aanraking met bitcoin en sindsdien heb ik er een grote passie voor ontwikkeld. En die had wel degelijk te maken met een visie op het monetaire systeem.”

“Ik ben mij gaan verdiepen in de Oostenrijkse school binnen de economie en de grondlegger ervan, Ludwig von Mises. Door hem ben ik heel anders tegen het monetaire stelsel gaan aankijken. En kwam ik tot de overtuiging dat bitcoin, met zijn deflatoire werking, de perfecte oplossing kan zijn voor het gestuntel binnen ons huidige economische systeem.”


En hoe denk je daar vijf jaar later over?

“Tegenwoordig zie ik bitcoin niet meer als de heilige graal die de oplossing zal gaan bieden voor de problemen binnen ons huidige economische stelsel. Ik denk wel dat de achterliggende technologie, de blockchain, in potentie de grondbeginselen van ons economische systeem kan gaan veranderen. Daarin zal bitcoin mogelijk het transactiemiddel zijn.”

“Bitcoin is voor mij vrijheid en tegelijkertijd veiligheid. Het veilig transfereren van online waardepapieren, wanneer en met wie je wil zonder dat je afhankelijk bent van anderen.”

De technologie achter bitcoin en blockchain is behoorlijk ingewikkeld. Moet je een programmeur zijn om dat te snappen?

“Vanaf dag één ben ik onderzoek gaan doen naar bitcoin in zijn kern. Jezelf de blockchain eigen maken is zeer ingewikkeld en ik kan wel stellen dat ik na vijf jaar veel, maar nog steeds niet alles begrijp; ik ben dan ook geen developer.”

“Maar het besef dat blockchain echt iets zou kunnen toevoegen aan de fundamenten van onze huidige economie werd wel groter naarmate de prijs van bitcoin bleef stijgen. Ik ben me daarom ook gaan verdiepen in de koersontwikkeling.”

Die koersontwikkeling is behoorlijk onstuimig geweest. Hoe kijk jij daarnaar?

“Wat er nu gebeurt is werkelijk ongekend, dit had niemand durven dromen. Kalm blijven en goed opletten is wat ik nu doe. Een prijsstijging van 10% was vroeger – toen dat per bitcoin nog slechts zo’n 50 dollar was – een normale dag in bitcoinland. Nu is 10% in absolute getallen een zeer groot bedrag. Daar word ik wel eens onrustig van. Ik weet namelijk uit mijn ervaring dat het ook de andere kant op kan gaan.”

Je handelt zelf veel in bitcoin en andere crypto’s. Vertel eens hoe je te werk gaat? Het moeilijke lijkt me dat bitcoin van zichzelf niet echt een duidelijke intrinsieke waarde heeft.

“Door de toepassingen die blockchain mogelijk maakt is er wel waarde toe te kennen aan bitcoin. Dat is een van de redenen waarom de prijs zo hard gestegen is. Maar fundamenteel valt er weinig te analyseren, dat is waar. Dus heb ik mij ook verdiept in technische analyse en kwam ik er gaandeweg achter dat bitcoin zich zeer goed leent voor het maken van technische analyses.”

“Met name patroonanalyse en het gebruik van de RSI zijn instrumenten die ik veel gebruik. Toen ik daar bedreven in was ben ik mijn grafieken gaan plaatsen op TradingView, met veel positieve maar ook verontwaardigde reacties tot gevolg. Hoe kan een dame van 17 jaar in vredesnaam een grafiek charten?”

Handel je op dagbasis in cryptovaluta?

“Ja, toen ik erachter kwam dat het maken van grafieken iets was waar je mij midden in de nacht voor wakker kon maken ben ik begonnen met de bitcoinhandel. Dat was in het begin natuurlijk ontiegelijk spannend. En ja, ook ik heb in het begin veel geld verloren en verkeerde beslissingen gemaakt, maar uiteindelijk leverde de handel in bitcoin, naast mijn studie, me een aardig zakcentje op.”

En nu ga je je kennis en analyses delen met de bezoekers van IEX. Waarom wil je dat?

“Ik ben, zoals je merkt, behoorlijk gepassioneerd over bitcoin en crypto en ik wil mijn visie daarop graag met een grotere doelgroep delen. Zeker omdat dit een heel nieuwe en steeds populairder asset class is binnen het traditionele beleggingsaanbod.”

“Sinds kort ben ik afgestudeerd en kan ik volop aan de slag bij IEX. Op IEX Bitcoin ga ik vanaf nu veel publiceren over bitcoin en proberen beleggers die daar behoefte aan hebben een helpende hand te reiken in de bitcoinbeleggingswereld.”

Ga je beleggers ook waarschuwen? Want als bitcoin één ding heeft laten zien dan is het dat niet alleen flink kan stijgen, maar ook van de ene op de andere dag kan instorten.

“Ja, ik heb dat ook allemaal meegemaakt. Eind 2013 heb ik een groot deel van de rit omlaag uit moeten zitten, vanaf het moment waarop de centrale bank van China ging waarschuwen voor bitcoin. Dat was ontzettend spannend, maar ook een heel nuttige les.”

“Ik heb gezien dat de euforie ieder moment om kan slaan in angst. Dat is iets om alert op te zijn, maar wat ook kansen op kan leveren. Zoals Warren Buffett ooit zei: Be fearful when others are greedy and be greedy when others are fearful. Die quote zweeft altijd in mijn achterhoofd.”


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 08:15 Groene koersen op het bord, AEX-fondsen met cijfers en een volle agenda
  2. 10 apr Slotcall: Inflatie- en rentepaniek, maar AEX zet stoïcijns zijn recordreeks voort 1
  3. 09 apr AEX opent lager en houdt vooral de adem in voor wat er later gaat komen 2

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Mr_Baldy 16 november 2017 13:46
    meeste gasten die zo euforisch over bitcoin in de media zijn hebben deze op een zeer lage koers gekocht. nu worden deze mensen als experts gezien maar in mijn ogen zijn het gewoon geluk vogels en niks met experts te maken. Bitcoin is leuk voor die mensen die rond de 100 euro ooit zijn ingestapt en dus eigenlijk totaal geen risico meer lopen op een snel verlies, door dat er zeer weinig bitcoins beschikbaar zijn en door de hele hype eigenlijk een schaarste wordt gecreëerd stijgt de koers. Ik ben en blijf sceptisch op de LT voor bitcoin maar de blockchain technologie daar geloof ik wel heilig in, dus investeer liever in bedrijven die hier gebruik van maken en applicaties op bouwen want dat is volgens mij pas de echte toekomst
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links