Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

IEX Risico Rating

Beleggen draait niet alleen om rendement: ook risico en risicobeheersing vormen een belangrijk onderdeel van succesvol beleggen. De IEX Analistenteam introduceert daarom een unieke risico rating voor aandelen om beleggers nog beter bij te kunnen staan in hun beleggingsbesluiten.

De IEX Risicorating komt tot stand met een door IEX ontwikkelde risicotool op basis van de belangrijkste variabelen om het risico van een aandeel in te kunnen schatten. Daarbij ligt de foxus op allereerst het verleden: wij kijken tot vijf jaar terug op de geleverde bedrijfsprestaties op aspecten zoals winstmarge, solvabiliteit, volatiliteit en nog veel meer.

Het heden speelt -uiteraard- ook een grote rol in het beooordelen van het risico. zaken als kwaliteit van de balans, de schuldenpositie, de rentedekking: hoewel een momentopname, geeft dit wel een goede indicatie van het weerstandsvermogen van een onderneming. Tot slot kijken we naar de toekomst: hoe sterk is de marktpositie, hoe bestendig is de cashflow, wanneer gelden er -grote- aflossingsverplichtingen?

Een heel verhaal, wat de analisten van de IEX Analistenteam eenvoudig samenvatten voor beleggers in de IEX risico rating.

Er zijn vijf categorieën:

  1. 1 van 5 lijnen:  Minst Risico Minst risicovol
  2. 2 van 5 lijnen: Laag Risico Laag risico
  3. 3 van 5 lijnen:  Gemiddeld Risico Gemiddeld risico
  4. 4 van 5 lijnen:  Boven Gemiddeld Risico Bovengemiddeld risico
  5. 5 van 5 lijnen:  Zeer Risico Zeer risicovol/speculatief

Bij analyses en in ons magazine zult u de IEX Risicorating vanaf nu kunnen volgen, weergegeven met de getallen 1 t/m 5 of met 1 tot 5 streepjes. Gezien de lange horizon van de inputdata verwachten wij niet dat aandelen veelvuldig van categorie wisselen, maar mocht hier reden toe zijn dan zullen we u in onze analyses van tekst en uitleg voorzien.