Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gouden tip

Zo, wat een mooie reactie!

"Over time, always and forever, equities will outpace commodities. Equities will also outpace consumer and producer inflation. It has to be this way. Why? Human ingenuity will always find more productive ways to stretch our available resources. Our capacity to make our own lives better is timeless, relentless, and powerful."

Het is van een reaguurder op The Big Picture op een stukje dat maar uit één grafiek bestaat. U ziet de Dow Jones, S&P 500 (teruggerekend), zilver en goud vanaf 1896, het geboortejaar van de Dow Jones. Het is een non-vergelijking, want bij die indices moet u eigenlijk nog 2% herbelegd dividend per jaar optellen.

Ik houd van superlange termiijngrafieken. Het filtert voor de waan van de dag en de ruis van hele generaties. Ze laten haarfijn zien wat in de loop van de tijd echt waarde oplevert.

Timen
Wat kan u hier mee? Het is duidelijk dat goud en zilver pas echt tot leven zijn gekomen met de afschaffing van de gouden standaard in de jaren zeventig. Totdat begin jaren tachtig Fed-voorzitter Paul Volcker hardhandig een einde aan inflatie maakte en de grootste aandelenbullmarket ooit begon tot 2000.

Eindeloos geld drukken en scheppen door de Fed en andere (centrale) banken is een belangrijk argument om goud en zilver te kopen ... alleen dat deden ze ook tussen 1980 en 2000. Wat dat betreft is (lange termijn) beleggen in goud net zo lastig te timen als aandelen. Nee, het is gewoon niet te doen.

Misschien is het wel het verstandigste om als langetermijnbelegger die goud wiil rustig af te wachten totdat het uit de headlines is verdwenen, niemand het er meer over heeft en de grote volatiliteit is verdwenen. Oppikken, wegleggen en wachten op de volgende crisis. Kan jáááren duren, maar dan hebt u ook wat.

Zolang papiergeld alleen wordt gedekt door bij wijze van het papier waarop het is gedrukt, komt er vroeg of laat weer een crisis waarbij goud weer helemaal hot is. Oh ja, behalve mijn trouwring heb ik zelf geen goud en ga het ook niet kopen. Ik blief iets dat dividend of rente oplevert.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 april 2013 12:59
    Ik waag een poging Gerry

    Aandelen verslaan uiteindelijk altijd grondstoffen en inflatie. Omdat het zo moet zijn. Waarom? Menselijk kunnen zorgt er altijd voor dat we schaarse goederen steeds productiever aanwenden. Ons vermogen ons leven te verbeteren is tijdloos, rücktslichtlos en krachtig.

    Arend Jan
  2. Bergen 18 april 2013 13:07
    AJK, als je zegt dat wachten op de volgende crisis jaaaren kan duren, suggereer je dat de huidige crisis voorbij is. Vanwaar dit inzicht?
    Je vergelijkt de huidige situatie van goud en zilver met die van 1980, maar dat was een heel andere tijd (met een inflatie van boven de 10%). Ook op de grafiek lijkt de huidige situatie veel meer op die van 1975. Goud en zilver hebben hun top dus nog niet gehad.
  3. [verwijderd] 18 april 2013 13:31
    Nog maar even blijven doordrammen over goud.We zijn nu toch al een week bezig.
    Goud is het probleem niet.Deze goudcrash is enkel de voorbode van andere vliegende stront die eraan komt.Welke die zal zijn zullen velen hier nog wel merken als ze tot aan hun lippen in de shit staan.

    suc6
  4. forum rang 7 Ron Kerstens 18 april 2013 13:45
    Mijn oog valt meer op de almaar, relatief stabiel, doorstijgende Dow Jones Index. Wat een geweldige jaren waren het toch voor de aandelenbelegger tussen 1982 en 2000. De relatief stabiele koersen daarna vallen ook op gezien de vele "toestanden" die we daarna hebben gehad op wereldnivo. De dipjes van 1987 en 11/9 vallen nauwelijks op, alleen 1930 springt eruit. Met deze grafiek voor je neus valt er maar 1 conclusie te trekken, je moet gewoon in aandelen (index) en je dividenden herbeleggen.
  5. forum rang 7 Ron Kerstens 18 april 2013 13:57
    Wat je je ook goed gaat realiseren is dat je als belegger gewoon simpelweg geluk moet hebben met het timeframe waarin je toevallig actief bent (kan zijn). De belegger die in 1965 instapte had ruim 15 jaar later weinig verdiend, velen zullen zelfs verlies gemaakt hebben. Als dezelfde belegger in 1983 was begonnen dan had hij de allermooiste bullmarkt van de afgelopen 100 jaar meegemaakt en was verlies maken vrijwel uitgesloten, hij had zelfs (of juist) bij passief beleggen zijn vermogen kunnen vervijftienvoudigen.
    Wellicht staat de belegger die in 2000 ingestapt is in 2015 weer quite en kunnen we daarna nog een keer zo een bullmarkt meemaken.
  6. forum rang 5 theo1 18 april 2013 14:58
    Bedenk dat ieder hokje een verdubbeling is. Het is een (soort van) logaritmische schaal.

    Voor lange termijn grafieken is dat juist een goede weergave. Bij een lineaire schaal worden de recente ontwikkelingen (bovenin de grafiek) overdreven terwijl het begin een hele lange horizontale lijn op bijna 0 is. Een verdubbeling van 1 naar 2 is net zo relevant als een verdubbeling van 1000 naar 2000. En ja, dat is gezond.

    De logaritmische schaal werkt stabiliserend: een daling van 50% is maar 1 hokje in de grafiek. Op het moment zelf "voelt" dat als veel meer. Dus alles ziet er op zo'n grafiek rustiger en stabieler uit dan het op een bepaald moment aanvoelt. Maar het zet alles wel in een groter perspectief. Bijvoorbeeld dat al dat gezeur over "de grootste crisis sinds de jaren '30" toch wel een tikje overdreven is. Toen daalde de Dow Jones van 16 naar 2 (>85%) en dat is wel andere koek dan die kredietcrisis waar iedereen zich zo druk over maakt.
  7. pcrs7 18 april 2013 15:08
    Dit verhaal klopt idd, maar momenteel drukken centrale banken de rentes met drukpers geld. Hierdoor gaan alle rendementen omlaag tot onder de inflatie. Dus je kunt wel iets willen dat rendement oplevert, maar je rent dan toch nog achteruit in koopkracht.
    Een negatief reeel rendement over hele sectoren is alleen mogelijk door gelddrukken en daarom zullen commodities het beter doen dan aandelen totdat de geldpers wordt uitgezet en het rendement van investeringen stijgt tot boven de inflatie. Maw totdat risico's nemen weer beloond wordt, zal goud lonen. Het einde van de 1980 goud bull was dan ook een rentestand van dik 15%. Dat zie ik nu niet snel gebeuren, gezien het feite dat roverheden tot over de oren in de shulden zitten. Iig zal hun rente niet omhoog gaan (CB rente min terugvloeiende CB rente naar de staatsschatkist)
  8. [verwijderd] 18 april 2013 15:41
    AJK, je schrijft:
    "ja, behalve mijn trouwring heb ik zelf geen goud en ga het ook niet kopen. Ik blief iets dat dividend of rente oplevert."
    Het hoeft niet het 1 of het ander te zijn, het kan ook en en.
    Goudmijnbedrijven geven een heel goed dividendrendement en gaan op en neer met de goudprijs.
    Om de grootste goudmijnbedrijven te noemen:
    Barrick Gold, Newmont Mining en Goldcorp.
    En wil je iets in zilver: Silver Wheaton.
    Allemaal eenvoudig aan te kopen op de New York Stock Exchange.
  9. [verwijderd] 18 april 2013 17:27
    Hallo allemaal,

    Je hebt gelijk kolenboer, giraal geld kan je nog gemakkelijker scheppen.

    Bergen, die huidige crisis kan nog jaren duren, maar kan ook zo over zijn voordat je er erg in hebt. You never know. Maar deze crisis is ingeprijsd.

    Misschien krakken we nog een keer doormidden als de EU en euro mogelijk uit elkaar vallen, of dat tientallen failliete banken echt niet meer overeind zijn te houden.

    Als LT belegger probeer ik daarover heen te kijken. Na regen komt zonneschijn en dat zal ook dit keer het geval zijn. Daarvoor zet ik letterlijk mn centen op aandelen.

    Er is maar één maar en dat is dat aandelen en obligaties duur zijn en dat was bij vorige crises héél anders. Daarom durf ik niet te gaan graaien (maar ik koop wel iedere maand bij).

    Zo kom ik bij Ron uit. Nee, geschiedenis herhaalt zich - zeker op de beurs - maar situaties zijn nooit identiek. Anders was het free lunch voor iedereen en zo werkt het helaas niet.

    Ik zet mn geld op aandelen - ook een goede inflatie-hedge, hoor goudbeleggers - maar ieder moet zn eigen keuzes maken. Mooi he, daarvoor hebben we de beurs :-)

    Mss dat er goudmijnen in mijn beleggingsfondsen zitten, geen idee eigenlijk. Maar ik gok nooit op één sector, thema of land. Dat heb ik wel afgeleerd.

    Groet,
    Arend jan
  10. [verwijderd] 18 april 2013 18:16
    de enige die echt een einde kan maken aan de 'goudhype' zijn de centrale banken zelf...en ik denk dat ze dat ook gaan doen! De manier waarop is eigenlijk de te voeren discussie.

    Als je een idee wilt vormen wat centrale banken met goud willen, dan denk ik dat je aardig de situatie kan inschatten door te kijken wat ze doen met goud: uit ieders hoofd praten en zelf wel inkopen en erop gaan zitten!

    De handel in goud zelf is overwegend identiek aan de wijze waarop ze met geld omgaan: fractional reserve!

    Ik hecht niet aan rente (voor zover dat nog wat voorstelt) en dividend (doorgaans een voorgehouden worst om in aandelen te zitten), maar aan koerswinst!
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links