Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nog geen glansrol voor edelmetalen

Nog geen glansrol voor edelmetalen
Beeld: iStock

De afgelopen twee maanden heeft goud een spectaculair herstel achter rug. Sinds het low van $1620 begin november is de goudprijs met bijna 20% opgelopen naar $1915 nu.

De zilverprijs ging nog harder: die liep sinds de lows rond $18 zo’n 25% op naar ruim $24 nu.

Edelmetalen volgen top in de rente

Het herstel van de edelmetalen valt naadloos samen met de top in de rentes. Zowel de Amerikaanse als de Europese rentes zijn op de kapitaalmarkten de afgelopen maanden flink teruggekomen.

Nu de inflatie onder controle lijkt en de rente over top heen, is de verwachting dat centrale banken de beleidsrente niet langer fors blijven verhogen.

Ik schat in dat beleggers rekenen op redelijke economisch groei, met beperkte inflatie. 

Edelmetalen al jaren zonder richting

Opvallend fenomeen op de grafieken van edelmetalen is dat prijzen al jaren nagenoeg niets doen en zich vooral zijwaarts ontwikkelen. 

De goudprijs beweegt al zo’n jaar of twee onder de top $2.075,35 van 7 augustus 2020. De recente felle opleving doet daar niets aan af.

De zilverprijs vormde medio 2020 een piek rond $30 en heeft sindsdien, ondanks een wispelturig koersverloop, evenmin kunnen inspireren.

Daarom deze keer de langetermijngrafieken van goud, zilver en de Amerikaanse en Nederlandse 10-jaars rente.

Goud breekt lagere toppen

De goudprijs heeft een serie met lagere toppen afgebroken; hierdoor komt het edelmetaal er technisch iets minder slecht bij te liggen. Ook het feit dat de goudprijs weer boven de bodems van 2021, in de zone $1.680-$1.700, is geklommen, heeft een verbetering opgeleverd in het technische plaatje.

Maar er ligt een zware horde rond de piek van een paar jaar geleden. Deze vormt een weerstand rond $2.075,35 (top van 7 augustus 2020). Voor een nieuwe technische verbetering is een doorbraak hierboven noodzakelijk. Er ligt steun rond $1.614,84 (bodem van 30 september 2022).

Goudprijs

Zilver klimt uit het dal

De zilverprijs heeft het neutrale koerspatroon van eind 2022 opwaarts afgerond. Nadat de voormalige weerstandszone rond $21 werd gebroken, is zilver uit het dal geklommen. Hiermee is een bodem gelegd in het zeer zwakke koersverloop van de voorgaande jaren en een technische verbetering opgetreden.

Aan de bovenkant is er ruimte richting weerstand $26,95 (top van 11 maart 2022). De steun ligt op $17,56 (bodem van 2 september 2022).

Zilverprijs

Nederlandse rente zakt hard terug

De Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente heeft de uitbraak boven de laatste koerstop rond 2,78% niet vastgehouden. Nadat de rente terugzakte onder deze voormalige weerstand, is de eerdere uitbraak geneutraliseerd. Technisch levert dit bewijs voor een neerwaartse draai.

Een meer dalend koersverloop mag worden verwacht richting steun 2,05% (bodem van 7 december 2022). Weerstand ligt op 2,78% (gevormd op 21 oktober 2022).

Rente Nederland

Amerikaanse 10-jaars rente test recente koersbodems

De neerwaartse druk in de Amerikaanse 10-jaars rente neemt toe. De rente test thans de steun 3,45%, gevormd door recente koersbodems. Na een doorbraak ligt het volgende vangnet pas rond de augustusbodem op 2,55%.

Begin januari is een lagere top gevormd rond 3,88%. Aan de onderzijde zien we steun rond 3,45% (bodem van 7 december 2022). Een zware weerstand ligt op 4,25% (gevormd op 21 oktober 2022).

Rente VS

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is hard gewerkt aan een nieuw platform voor Tostrams.nl. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij ons in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 50
  2. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79
  3. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79

Gerelateerd

Reacties

71 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 PietKeizer 17 januari 2023 09:48
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 17 januari 2023 09:45:

    [...]

    Mag ik je eraan herinneren dat beurzen 70% van de tijd zijwaarts gaan en we juist een paar hele wilde jaren hebben gehad?
    o ja, da's waar ook...ff off topic, er gebeurt toch niks op die slappe beurs . was de boekenbeurs nog wat?
  2. forum rang 7 PietKeizer 17 januari 2023 09:50
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 17 januari 2023 09:46:

    Beste opmerking van de uitzending 'Planet finance' was gisteren van die olietrader die zei 'dat je nooit moet vragen waarom iets gebeurt'.
    ja. En ik heb geleerd dat waaromvragen sowieso niet de beste zijn. De vraag moet als volgt ingeleid: "wat maakt dat...." , dat nodigt uit tot concrete antwoorden.
  3. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 17 januari 2023 09:51
    quote:

    PietKeizer schreef op 17 januari 2023 09:48:

    [...]was de boekenbeurs nog wat?
    Ja hoor, 7 titels kunnen scoren, waaronder een zeldzame van Boris Vian en een Boelgakov uit 1929. Maar de gesprekjes met de standhouders die jouw wereld delen zijn altijd het meest waardevol.
  4. forum rang 5 tradersonly 17 januari 2023 09:57
    quote:

    PietKeizer schreef op 17 januari 2023 09:50:

    [...]ja. En ik heb geleerd dat waaromvragen sowieso niet de beste zijn. De vraag moet als volgt ingeleid: "wat maakt dat...." , dat nodigt uit tot concrete antwoorden.
    Klopt, bij waarom vragen voelen mensen zich over het algemeen sneller ‘aangevallen’ ; dat ze zichzelf moeten verdedigen tegenover de vraagsteller.
  5. forum rang 7 PietKeizer 17 januari 2023 09:59
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 17 januari 2023 09:51:

    [...]

    Ja hoor, 7 titels kunnen scoren, waaronder een zeldzame van Boris Vian en een Boelgakov uit 1929. Maar de gesprekjes met de standhouders die jouw wereld delen zijn altijd het meest waardevol.
    die Boelgakov, vertaald? Welke uitgeverij.
71 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links