Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Afscheid en wat kwam die dividendverlaging Van Beurden goed uit

Afscheid en wat kwam die dividendverlaging Van Beurden goed uit
Beeld: ABM

Ben van Beurden vertrekt per 1 januari als CEO van Shell, na acht jaar baas te zijn geweest in misschien de lastigste periode in het bestaan van het concern. Jarenlang slechte olie- en gasprijzen, overname British Gas, duurzame revolutie, Covid-19 en dividendkorting, hetze tegen het bedrijf, verhuizing naar Londen en meer.

Puur cijfermatig leverde Van Beurden underperfomance af, klaar. Zie de herbelegde vergelijking met AEX en peers. Dat hij daarmee meteen een slechte CEO is, is te kort door de bocht. Want de Shell-CEO is behalve topmanager die goed moet kunnen rekenen en keuzes maken, ook toppoliticus die op de hoogste niveaus praat.


Uiteraard is het eindoordeel aan de geschiedenis en zal Van Beurden ooit nog eens in een interview vertellen waarom hij de bekritiseerde overname van BG deed en of het enorme anti-Shellklimaat in ons land een rol speelde bij de keuze van het concern voor Londen. En waarom hij nou in maart 2020 het dividend twee derde verlaagde.

Keurslijf

Als ik mag speculeren? Ik verdenk Van Beurden er stiekem van dat Covid-19 een goed excuus voor hem was om juist van dat dividend af te komen. Het kwam hem goed uit. Shell had magere jaren achter de rug waarin het ieder kwartaal een puzzel was om telkens weer die zowat heilig verklaarde $0,45 per aandeel op te hoesten.

Niet handig, zo'n keurslijf, voor een bedrijf met veel schulden en een veel sneller dan iedereen verwachtte veranderende markt. Want duurzaam raakte in het vorige decennium in een stroomversnelling. Shell kwam zo in de lastige positie dat het enerzijds moest investeren en vinger aan de pols moest houden bij de nieuwste ontwikkelingen., en anderzijds kreeg het bedrijf te maken met een maatschappij die De Schuld van het fossiele tijdperk eenzijdig bij Shell over de slagboom gooide.

We reden en vlogen allemaal alle kanten op, maar dat was allemaal de schuld van Shell. Onzin, sinds de Club van Rome in 1972 wist iedereen de consequenties van fossiele brandstoffen.

We hebben de afgelopen jaren gezien wat die bevrijding van dat torenhoge dividend Shell heeft opgeleverd. Het is nog altijd groot in olie, gas en energiehandel, maar zit nu ook in alle denkbare vormen van nieuwe en duurzame energie. Dat levert alleen nog geen kasstroom op en daarom gaat Shell zeker niet all-in.

Het heeft nu wel iedere kwartaal de vrijheid om te beslissen wat het met die kasstroom doet, in plaats van slechts te kijken wat er na het dividend nog over is. Schulden aflossen, investeren, dividend verhogen of aandelen inkopen? Het dividend komt er misschien nog wel bekaaid af, maar het bedrijf is veel flexibeler geworden.

En dat kan ooit van pas komen, als er misschien technologische of energiedoorbraken komen en er snel moet worden gehandeld of duur moet worden overgenomen.


Bedrijfsbelang op één

Misschien dat achteraf ooit blijkt dat dit het peak anti-Shellmoment was. Zowat een jaar geleden maakte het ABP bekend uit Shell te stappen, terwijl het eerder in de aandeelhoudersvergadering nog had aangeven te zullen blijven zitten. De transitie van Shell van olie en gas naar duurzaam ging het ABP niet snel genoeg.

En dat kwam weer een paar maanden nadat een rechter Milieudefensie in het gelijk stelde, Shell oplegde zich aan het Klimaatverdrag van Parijs te houden en het energiebedrijf aansprakelijk stelde voor het gedrag van zijn klanten. Politieke uitspraak? Zeg het maar. Ik vermoed zelf dat dit voor Shell de druppel was om naar het VK te vertrekken.

En oh ironie, een jaar later blijkt al het tegenovergestelde? Dit jaar maakt duidelijk hoe kostbaar de blinde run op duurzaam is. Stranded assets was het smalende oordeel over fossiel de laatste jaren. Anno 2022 moet er ineens een windfall tax op, want o wat zijn ze ineens lucratief. Maar goed, Shell zijn we kwijt.

Dat Van Beurden dat als Nederlander besliste geeft aan dat bedrijfsbelang bij hem altijd voorging. En daar is een CEO voor.

Arend Jan Kamp is long Shell


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. LLinssen 15 september 2022 10:28
    De pensioen fondsen gaven aan betere beleggingen te hebben die net zo goed renderen. Normaal gesproken zou ik zeggen noem er eens drie, maar met een verkoop op het dal en een outperformance van Shell dit jaar zou ik zeggen; noem er eens één.

    Ben van Beurden heeft met British Gas natuurlijk ingespeeld op de energie transitie die volgens Shell vele tientallen jaren gaat duren, en daar hebben ze steeds weer gelijk in. Een jaar geleden werd geroepen dat electrificatie niet snel genoeg kan gaan. Nu zit het stroomnet vol en stoken we een massale hoeveelheid kolen. Met die overname van British Gas is natuurlijk nog een bijzonder dingetje. De overname was gedeeltelijk in aandelen en als ik me niet vergis dipte Shell toentertijd nog mét het behoud van dividend op zo'n 17 Euro per aandeel.
  2. DubbeltjeblijftDubbeltje 15 september 2022 10:34
    Oliemaatschappijen vormen een mooie basis in een beleggingsportefeuille. Op de lange termijn rendeert de sector heel redelijk (maar niet meer dan dat) en daarnaast vormt die sector -in slecht Nederlands- een mooie diversifier. Het is nog maar de vraag of alle chippers en andere tech bedrijven het ook zo lang uithouden.
  3. Geldaap 15 september 2022 11:21
    quote:

    LLinssen schreef op 15 september 2022 10:28:

    De pensioen fondsen gaven aan betere beleggingen te hebben die net zo goed renderen. Normaal gesproken zou ik zeggen noem er eens drie, maar met een verkoop op het dal en een outperformance van Shell dit jaar zou ik zeggen; noem er eens één.

    Pensioenfondsen speculeren niet voor de korte termijn, maar beleggen voor de lange termijn.

    Hieronder het gemiddelde jaar rendement over de afgelopen 10 jaar inclusief dividend:

    Shell 3.79%

    Ahold: 12.55%
    Apple: 24.03%
    ASMI: 26.33%
    ASML 24.42%
    Blackrock: 18.48%
    ING: 7.19%
    Microsoft: 27.47%

    Of even wat index trackers:

    HSBC World ETF: 11.99%
    iShares AEX: 9.78%
    iShares Core S&P 500: 15.24%

    En voordat ik het vergeet: Vestas Wind Systems: 38.11%

    Een investering in Vestas is de afgelopen 10 jaar meer dan 25 x in waarde gestegen, in Shell (inclusief dividend) is het maar een magere factor 1,45. Wat was ook al weer de inflatie over de afgelopen 10 jaar?

    Ongeacht of je wel of niet pro Shell bent (zelf heb ik uit speculatieve gronden ook wat aandelen Shell opgepikt toen het aandeel in 2020 naar bijna 10 Euro zakte), qua rendement hebben pensioenfondsen hele goede redenen om dit aandeel te dumpen.
  4. Tikka 15 september 2022 11:25
    ik zal wel even advocaat van de duivel spelen, aangezien dit stuk niet meer dan een promotekstje is van team Long Shell.
    Ben van Beurden heeft het bedrijf slechter achter gelaten dan dat hij het heeft gekregen. een man die zich heeft gericht op financiële performance maar het alsnog slechter heeft gedaan dan haar peers. Door het dividend af te schaffen de basis heeft gelegd voor toekomstige relatieve underperformance aangezien langetermijn investeerders voor een stabiele dividendhistorie komen (doe jij ook AJ, je zit bijvoorbeeld ook in de dividend aristocrats). door met zeer onrealistische klimaatplannen te komen de rechtzaak verloren en veel van haar stabiele institutionele schare beleggers de rug toegekeerd. door zwak op te treden met de NAM het draagvlak in de samenleving verliezen (het managen van stakeholders is nou eenmaal ook de taak van een CEO). En toen de overheid na decennia eindelijk eens niet te beinvloeden/chanteren bleek door de macht van shell toch maar op de teentjes getrapt naar de VK vertrekken (om vervolgens ook meerdere klimaatrechtzaken en een windfall tax daar te krijgen). De hoge schulden waar Shell onder leed waren ook grotendeels Van Beurden aan te rekenen door de overname van British Gas voor 64 miljard. die overname heeft ook nog eens niet voor een betere performance geleid vergeleken peers.
  5. Fohn2 15 september 2022 11:41
    quote:

    Geldaap schreef op 15 september 2022 11:21:

    [...]

    Pensioenfondsen speculeren niet voor de korte termijn, maar beleggen voor de lange termijn.

    Hieronder het gemiddelde jaar rendement over de afgelopen 10 jaar inclusief dividend:

    Shell 3.79%

    Ahold: 12.55%
    Apple: 24.03%
    ASMI: 26.33%
    ASML 24.42%
    Blackrock: 18.48%
    ING: 7.19%
    Microsoft: 27.47%

    Of even wat index trackers:

    HSBC World ETF: 11.99%
    iShares AEX: 9.78%
    iShares Core S&P 500: 15.24%

    En voordat ik het vergeet: Vestas Wind Systems: 38.11%

    Een investering in Vestas is de afgelopen 10 jaar meer dan 25 x in waarde gestegen, in Shell (inclusief dividend) is het maar een magere factor 1,45. Wat was ook al weer de inflatie over de afgelopen 10 jaar?

    Ongeacht of je wel of niet pro Shell bent (zelf heb ik uit speculatieve gronden ook wat aandelen Shell opgepikt toen het aandeel in 2020 naar bijna 10 Euro zakte), qua rendement hebben pensioenfondsen hele goede redenen om dit aandeel te dumpen.
    Ja mooie rendementen in een bull markt van bijna 10 jaar voor de door jou genoemde fondsen. Laten we eens zien wat deze fondsen doen in een komende bear markt. Qua K/W staat Shell er prima voor en ik denk dat Ben prima voorgesorteerd heeft met de overname van BG. Het vertrek uit NL waar de linkse woke politiek voor bedankt mag worden is het beste wat Ben heeft gedaan voor Shell. Total betaalt al maanden mee aan het drukken van de benzineprijzen in Frankrijk. Truss is gelukkig een gezonde liberaal.
  6. LLinssen 15 september 2022 12:29
    quote:

    Geldaap schreef op 15 september 2022 11:21:

    [...]

    Pensioenfondsen speculeren niet voor de korte termijn, maar beleggen voor de lange termijn.

    Hieronder het gemiddelde jaar rendement over de afgelopen 10 jaar inclusief dividend:

    Shell 3.79%

    Ahold: 12.55%
    Apple: 24.03%
    ASMI: 26.33%
    ASML 24.42%
    Blackrock: 18.48%
    ING: 7.19%
    Microsoft: 27.47%

    Of even wat index trackers:

    HSBC World ETF: 11.99%
    iShares AEX: 9.78%
    iShares Core S&P 500: 15.24%

    En voordat ik het vergeet: Vestas Wind Systems: 38.11%

    Een investering in Vestas is de afgelopen 10 jaar meer dan 25 x in waarde gestegen, in Shell (inclusief dividend) is het maar een magere factor 1,45. Wat was ook al weer de inflatie over de afgelopen 10 jaar?

    Ongeacht of je wel of niet pro Shell bent (zelf heb ik uit speculatieve gronden ook wat aandelen Shell opgepikt toen het aandeel in 2020 naar bijna 10 Euro zakte), qua rendement hebben pensioenfondsen hele goede redenen om dit aandeel te dumpen.
    Niemand heeft redenen om een bedrijf dat stabiele inkomsten heeft op een all time low in een perfect storm te dumpen. De aandelen die je noemt hebben veelal een corona boost gehad waarbij Shell juist die corona tik heeft gehad en zeggen niet zo veel over de 10 jaar.
  7. Sustainable 15 september 2022 15:08
    quote:

    Geldaap schreef op 15 september 2022 11:21:

    [...]

    Pensioenfondsen speculeren niet voor de korte termijn, maar beleggen voor de lange termijn.

    Hieronder het gemiddelde jaar rendement over de afgelopen 10 jaar inclusief dividend:

    Ongeacht of je wel of niet pro Shell bent (zelf heb ik uit speculatieve gronden ook wat aandelen Shell opgepikt toen het aandeel in 2020 naar bijna 10 Euro zakte), qua rendement hebben pensioenfondsen hele goede redenen om dit aandeel te dumpen.
    Er is altijd een periode te vinden die voor een eigen bewering goed uit pakt. Als je ipv 10 jaar naar het 1 jaar rendement kijkt (het moment dat de pensioenfondsen uit de O&G beleggingen stapten): Vestas over 1 jaar -32%, energiesector +77%.

    Voor goed pensioenbeheer is het van belang dat de risico's gespreid worden en dat er zo breed mogelijk belegd wordt in meerdere asset klassen. En dus inderdaad niet speculeren op potentiele winners en verliezers. Een aantal pensioenfondsbestuurders dachten het echter zich wel te kunnen permitteren winners en verliezers aan te wijzen en hebben daardoor de pensioenfondsdeelnemers miljarden euro's door de neus geboord door afstand te nemen van de O&G sector.

    Deze bestuurders hebben (nog) hun gezicht kunnen redden door de stijgende rente waardoor de dekkingsgraad toe nam. Maar de performance van de beleggingen was bedroevend tot rampzalig.
  8. AEX900 15 september 2022 15:29
    Ben van Beurden, een prima CEO met een vooruitziende blik. Deze bleek bij het ambtenaren pensioenfonds te ontbreken en ging men voor de klimaat IS die elke dag voor de deur lag (werken die ooit?) door de knieen.
    Shell schakelt om van olie naar toekomstgerichte produkten/omzet. Dat Nederland gek geworden is wordt je duidelijk als je in de rest van wereld komt. Rusland blijft vol op fossiel, China bouwt (schone?) kolencentrales en en kernenergiecentrales wil er nu nog meer bouwen voor energie zekerheid. De problemen in Europa zijn van origine veroorzaakt door Duitsland met een kortzichtig energiebeleid.
    Shell is gelukkig naar het UK verhuisd de enig juiste beslissing nadat de rechterlijke macht politiek is gaan maken. Na RELX (heeft niemand het over) en Unilever. Wie volgen? Aegon, Ahold, SBM, Fugro?
  9. forum rang 7 jan de vakman 15 september 2022 20:41
    Shell heeft voor de vorige olie crisis veel te dure investeringen in moeiljk winbare olie gedaan, met veel te veel nadruk op putten die alleen zouden renderen bij olie prijzen van 100$ per vat en hoger, nu iedereen weet hoe het gegaan is na de vorige crisis, dit beleid heeft shell vele miljarden gekost, of je dat Ben aan kunt rekenen weet ik niet, hij was toen in ieder geval nog geen eerste roerganger!!
    Die engelse gas overname leek ook eerst een groot drama, omdat de gasprijs maar 1 kant op wou en dat was omlaag!!
    Nu keert het tij op beide fronten, olie zal van de winter zeker weer door de 100$ gaan en gas is nog nooit zo duur geweest en deze beiden blijven voorlopig hoog, door schaarste en grote vraag!!
    Shell kan ook vele knaken verdienen met de nieuwe belasting maatregelen, want wie veel investeert in groen hoeft heel weinig te betalen, ik denk dat de nieuwe topman in de hoogste versnelling naar groene waterstof gaat, want dat wordt de enige echt bruikbare, echt groene energiebron, shell het gaat je super well!!
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links