Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Topje in zicht

In de afgelopen dagen braken veel indices belangrijke lange termijnweerstanden of rondden een omkeerpatroon af. Met enorme sterke en grote candles braken zowel de Eurostoxx 600 als de gisteren besproken Amerikaanse midkap index Russell 2000 boven de neklijn van een omgekeerd hoofd-schouderpatroon.

De S&P 500 brak al eerder 1.230 en kan in de komende maanden naar de jaartop van 1.350 – 1.370. Wel nadert deze index alweer de zware weerstand van 1.260 met vlak daarboven het 200-daags van 1.275. Rond deze niveaus verwacht ik wel de nodige weerstand en zou het normaal zijn om even een terugtest te starten naar in ieder geval 1.230.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Zware weerstand
Het te berekenen koersdoel van de Russell 2000 ligt overigens bij de all-time high. De euro-dollar brak gisteren ook de neklijn (1,39) van een omkeerpatroon, waarna de weg open staat naar 1,43 – 1,45. Pas onder 1,3650 wordt dit positieve patroon opgeheven. Hoe staat de AEX ervoor in het korte termijnbeeld?

Mijn verwachting voor de komende dagen is een beweging richting de zware weerstandszone 315 – 320. Hier liggen zowel:

  • Het te berekenen koersdoel vanuit het omgekeerde hoofd-schouderpatroon
  • De gap tussen 316 en 320
  • De belangrijkste; de dalende toppenlijn sinds eind april van 317,50


Klik op de grafiek voor een grote versie

Overbought
Boven deze zone mag een forse opgang worden verwacht. Toch houd ik eerst rekening met een test van deze zone en een stevige terugval voor de vorming van een hogere bodem. Deze test kan samenvallen met een top in de MACD en dat de RSI minder overbought raakt – het is belangrijk dat  in de komende dagen deze overnbought raakt.

Gisteren brak de AEX alweer de top van vorige week van 307,50 en testte precies één van de bodems van de zomer vorig jaar van 308,50. Dit is de laatste belangrijke weerstand tot aan de zone 315 – 320. Zolang 308,50 niet op slotbasis wordt gebroken, mag nog een (intradag) terugvalletje worden verwacht.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Steun
Steun is nu te vinden bij:

  • 303,50
  • Het zomer-dieptepunt van vorig jaar van 301,50
  • De voormalige dalende toppenlijn van nu 298,50
  • Natuurlijk 296

Veel neerwaarts risico zie ik vandaag en morgen nog niet. Nu de zone van 315 – 320 in zicht komt, moeten we wel alert zijn op tijdelijke omkeersignalen. Ik verwacht dat binnen enkele dagen wel eens een topje gezet kan zijn.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

271 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 oktober 2011 09:33
    mogge, ik heb het gevoel dat ik short moet gaan maar blijf lekker long zitten. Dit zijn de meest moeilijke momenten voor een handelaar om gewoon stil te blijven zitten en de (korte termijn) trend te volgen, "Let your profits run". Maar het doet wel pijn want het gaat erg hard omhoog en je winst nemen voelt ook lekker......

    maar ik blijf zitten.
  2. forum rang 6 shortie 25 oktober 2011 09:34
    Die terugtest naar 1.230 is een nobel streven echter wanneer we eronder gaan breken we de stijgende wig en verwacht ik dat we nog een stuk dieper zouden moeten kunnen. Ook de eur/usd zit inmiddels in een soortgelijke stijgende wig.
    De dow loopt momenteel tegen een mogelijke zware weerstand aan op het 50- EN 200-daags gemiddelde... Voor de S&P liggen die nog een stukje hoger. Daar zal met name de bodem van 16 juni voor weerstand moeten zorgen en de bovenkant van de wig.
    Heb de grafiek hier gisterenavond gepost.
  3. platta 25 oktober 2011 09:47
    quote:

    shortie schreef op 25 oktober 2011 09:34:

    Die terugtest naar 1.230 is een nobel streven echter wanneer we eronder gaan breken we de stijgende wig en verwacht ik dat we nog een stuk dieper zouden moeten kunnen. Ook de eur/usd zit inmiddels in een soortgelijke stijgende wig.
    De dow loopt momenteel tegen een mogelijke zware weerstand aan op het 50- EN 200-daags gemiddelde... Voor de S&P liggen die nog een stukje hoger. Daar zal met name de bodem van 16 juni voor weerstand moeten zorgen en de bovenkant van de wig.
    Heb de grafiek hier gisterenavond gepost.
    Allemaal waar, maar je dient er ook rekening mee te houden dat het hele bodempatroon tussen 1220 en 1080 omgeklapt gaat worden naar boven met koersdoel van 1360. Dat betekent dus opwaartse doorbraak van jouw wig.
  4. [verwijderd] 25 oktober 2011 09:53
    McHugh verwacht een daling einde week:

    While it is possible more upside could be coming in stocks over the next few days, a top of some significance should arrive sometime this week. There is a New Moon on Wednesday, and a Bradley model turn date on Friday. The Full Stochastics are overbought, very overbought, as is the McClellan Oscillator. Stocks are right in the middle of a Fibonacci Cluster turn window. The Elliott Wave mapping pattern suggests stocks are nearing the completion of the wave 2 countertrend rally correcting the decline from May 2nd through October 4th, 2011. This wave 2-top is very close to finishing. There is an alternate possibility that merely wave a-up of 2-up is finishing this week, and next is wave b-down. But even so, whether wave b-down of 2-up or the start of 3-down, the coming decline should be at least 4 to 5 percent if b-down, but could be 30 to 40 percent if wave 3-down. Not all at once, if 3-down is about to start, but wave 3-down will be six months to a year in length and could include several mini-crashes along the way. The argument that wave a-up of 2-up is topping now, and not the final wave c-up of 2-up is based upon time proportionality. Wave 1-down lasted five months. Wave 2-up has so far only lasted three weeks, which is not proportional time-wise. However the price retracement has been significant, so that is proportional. In any case, a top is very likely coming this week.
  5. forum rang 6 shortie 25 oktober 2011 09:58
    quote:

    Apokathilosis schreef op 25 oktober 2011 09:47:

    Sorry shortie ;)
    Hoeft geen sorry te zeggen..... had die grafiek maar eerder gepost ;)
    Had vanuit mijn wolve wave patroon een soortgelijk koersdoel van 1.252.
    Ik ben echter zo dom geweest om bij het laatste VI-30 koopsignaal niet te switchen naar long en dan is het nu gewoon afwachten.....
    Zie echter nog voldoende beren op de weg om een kater na dit feest te veroorzaken....euforie viert nu hoogtij en dan is het zaak om zeer voorzichtig te worden met longs....Stemming kan nog steeds zomaar ineens omslaan.
    Weer een hoop woorden vanuit Italie maar de daadwerkelijke actie blijft achterwege zoals zo vaak de afgelopen maanden. Ik zou zeggen... laat je niet in slaap sussen.
271 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links