Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Potentieel van Philips

Allereerst een mededeling: deze bijdrage op Philips is een combinatie van fundamentele research (door Alexander Sassen van Elsloo) en technische analyse (door Gökhan Erem). Wij hebben uit ons verleden bij Rabobank en Kepler goede ervaringen met deze gecombineerde aanpak. Dat is logisch als men kijkt naar de achtergronden van TA en fundamentele research. Velen denken dat deze twee benaderingen elkaar uitsluiten, maar dat is onjuist.

Waar fundamentele research de financiële situatie van een bedrijf op de middellange tot lange termijn tracht te voorspellen, geeft TA juist inzicht waar koerstechnisch de gevoeligheden liggen (gebaseerd op behavioural finance, zeg maar de psychologie achter de handel). TA is dus een prachtig instrument om koop- en verkoopmomenten te bepalen; wanneer u wat winst moet nemen of wat bij moet kopen.

Fundamenteel geven wij hiermee de redenen aan en technisch meten we wat de markt van dit aandeel vindt. Een analysemethode waarbij een aandeel van meerdere kanten wordt belicht. Daarom willen wij u bij deze kennis laten maken met onze speciale benadering die ons veel successen heeft opgeleverd. Terug naar Philips, wat is volgens ons het potentieel van dat aandeel?

Goedkoop aandeel met positieve triggers
Philips is goedkoop vergeleken met zijn concurrenten (zie tabel hieronder).

Een aandeel kan goedkoop zijn maar dat alleen is niet genoeg. Er moet een katalyst (trigger) aanwezig zijn om die onderwaardering ongedaan te maken. Philips krijgt per 1 april van dit jaar een nieuwe baas (CEO), Frans van Houten.

Waarom is deze machtswissel zo belangrijk? Philips is een conglomeraat bestaande uit activiteiten die weinig met elkaar te maken hebben, zoals medische apparatuur, koffiezetmachines, ledlampen, et cetera. Investeerders zijn niet echt dol op dit soort bedrijven, want ze zijn lastig te waarderen.

De analisten die Philips volgen vinden het ook maar moeilijk, want moet de elektronicasectoranalist, de retailsectoranalist, of de medischesectoranalist dit aandeel volgen? Dit leidt automatisch tot lagere koersdoelen en lagere waardering door de markt. Het kromme is dat Philips in de laatste tien jaar ontzettend veel gedaan heeft om meer focus aan te brengen, maar daar niet voor is beloond.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De langetermijngrafiek van Philips toont ons een licht dalende trend wat in feite meer weg heeft van een trading range. Op dit moment bevinden de grenzen van deze koersrange zich tussen de 9 en 30 euro, nogal een brede range voor een large cap als Philips. Binnen deze langetermijnkoersontwikkeling zien we dat de trends die een kortere periode beslaan voldoende overtuiging met zich mee brengen om vanuit de ene extreme kant naar de andere te bewegen.

De leidraad voor een dergelijke beweging vormen de trends die in deze grafiek zijn bijgetekend. In dit geval is Philips op weg naar de bovenzijde van de range en dat blijft gelden zolang de laatste diagonale lijn in de bovenstaande grafiek intact blijft.

Zoals gezegd, de grafiek hierboven laat zien dat Philips al heel lang in een min of meer wijde trading bandbreedte zit, terwijl de winst per aandeel van 1,31 euro in 1999 naar 2 euro in 2011 gaat. Dus de koerswinstverhouding is alleen maar omlaag gegaan over deze periode. Blijkbaar is er een laatste offensief nodig…

Met nieuwe leider komt verlichting
Maar met Frans van Houten aan het roer kan hier verandering in komen. Deze nieuwe CEO is namelijk zeer bedreven in het stroomlijnen van een bedrijf om het efficiënter te maken. Zo heeft Van Houten niet alleen de uitbestedingtrend bij Philips ingezet (waar hij eerder voor heeft gewerkt), maar ook is hij verantwoordelijk geweest voor de verkoop van de chipdivisie (NXP) aan KKR. Daarna heeft hij nog het ondenkbare gedaan: ING geholpen met het voorbereiden van de splitsing in een separate bank en verzekeraar.

Het is daarom niet vergezocht om een verbetering van de operationele groepsresultaten en de verkoop van de consumentenelektronicadivisie te verwachten. Deze twee stappen zullen naar alle waarschijnlijkheid een uiterst positieve impact hebben op de waardering van Philips.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Wanneer we de stijgend trend in de vorige grafiek nader bestuderen zien we dat in 2010 de koersen van Philips dusdanig veel terrein hebben weten te winnen, dat opwaartse koersontwikkeling niet ontkend kan worden. Maar zit er meer in? De huidige consolidatiefase is er een van de korte termijn die min of meer corrigerend de koersen op zijn plaats heeft gehouden in het afgelopen jaar.

De meest recente ontwikkeling is dat deze correctie aan het begin van 2011 is geëindigd met het doorbreken van de dalende lijn die de correctie begeleidde. Het is nu wachten op een beweging die koersen boven de 25 zal tillen en een serieuze aanval op de bovenzijde van de range, zoals beschreven bij de vorige grafiek, op 30 zal inzetten.

De bijgevoegde indicator RSI toont dat het niet al te lang meer zal duren voordat het startsein voor de stijging geven zal worden. De RSI wordt, zoals het betaamd in een uptrend, al tijden niet meer oversold. Hieruit blijkt ook dat indicatorniveaus onder de 40 de beste koopmomenten geweest zijn in dit aandeel binnen deze uptrend. Zolang de 20 niet wordt geslecht blijft deze beweging in tact en ligt de focus in eerst instantie op koersen vlak boven de 25. Op een iets langere horizon is de verwachting dat de 30 wordt aangevallen.

Indien de bovenzijde van de lange termijn beweging geslecht zou worden is het volgende koersdoel 36 euro. Dit aandeel beweegt dus trapsgewijs in ranges van ongeveer 5 euro, waarbij we op dit moment aan de onderzijde staan van een derdegelijke range.

Inefficiënties aanpakken
Allereerst kan de nieuwe CEO de inefficiënties aanpakken. Zo heeft Philips in het imperfecte jaar 2010 al een respectabele vrije kasstroom van 1,7 miljard euro gegenereerd, maar het had veel meer kunnen zijn als het bedrijf zijn tv-divisie en de voorraden op orde had gehad. Zonder deze inefficiënties had de vrije kasstroom 2,4 miljard euro kunnen zijn.

Als we naar 2013 kijken dan heeft de nieuwe CEO ook genoeg de tijd gehad om de lichtdivisie en de medische divisie beter te laten renderen. Dit zou nog eens ongeveer 500 miljoen euro moeten toevoegen aan de vrije kasstroom. Al met al zou Philips in 2013 makkelijk een vrije kasstroom kunnen behalen van 2,9 miljard euro. Daar mag gerust 12,5 keer voor worden betaald. Verdisconteerd naar eind 2011 betekent dit een koersdoel van 31.10 euro (meer dan 30% opwaarts potentieel).

Verkoop divisie consumentenelektronica?
Maar de echte klapper wordt gemaakt bij verkoop van de divisie consumentenelektronica. Deze is in de basis 6,4 miljard euro waard, maar dit is zonder de merknaam Philips. Voor bijvoorbeeld de Chinese elektronicaproducenten, die het maar niet voor elkaar krijgen om een imago van hoge kwaliteit neer te zetten, is een merknaam als Philips goud waard.

Verder is de expertise van Philips op gebied van innovaties (scheerapparaten, sonische tandenborstels, beeldtechniek, et cetera) en comarketing ervaring - denk aan de Senseo-combinatie met Douwe Egberts - van grote waarde. Al met al kan dit makkelijk leiden tot een extra opslag van 2 miljard euro bovenop de 6,4 miljard euro, dus in totaal 8,4 miljard euro.

Conclusie: opwaarts potentieel
Met de verkoop van de consumentendivisie tegen bovengenoemde prijs, gaat het koersdoel van 34,10 euro naar 35,80, ofwel van een opwaarts potentieel van meer dan 30% naar ruim 50%. Het technische beeld zegt ons dat neerwaarts risico zeer beperkt is en dat opwaartse koersdoelen met 5 euro tegelijk gesteld kunnen worden.

De analyse brengt met zich mee dat het koersdoel voor de komende drie tot zes maanden 25 is, de periode zes tot twaalf maanden het koersdoel 30 met zich mee brengt. Bij voldoende kracht om de 30 te slechten wordt de range verlaten en ligt de weg open om te reiken naar de 35 euro vanaf Q2 2012.

Kortom, genoeg aanknopingspunten om vast te zijn op Philips. Maar het is altijd verstandig om je te verzekeren tegen een eventuele escalatie van de eurocrisis. Daarom vinden wij het geen gek idee om een long sprinter/turbo positie in Philips af te dekken met een short turbo/put optie positie in KBC (zie Irish house of cards deel 1 en deel 2 en ook de technische analyse grafiek in de commentaren van deel 1 door Gökhan). Philips: richting = opwaarts, steun = 20, weerstand = 25, 30, 36.

Verzekering: KBC short
KBC beweegt in een tegenovergestelde trend, namelijk neerwaarts. De trend verhoudt zich op dit moment tussen de 35 en de 20, waarbij koersen op weg zijn naar de 20 zonder dat ik daarbij zeg dat je ze daar zou moeten kopen. De daling is krachtig en 20 is slechts een koersdoel, niet per se een bodem. De RSI bevestigt dit beeld door niet meer overbought te worden, maar wel oversold. De RSI zal een volgend oversold punt bereiken in de buurt van de 20 euro in KBC hetgeen de down trend daarmee kracht bij zet.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Extra disclaimer: Alexander Sassen van Elsloo heeft een researchproduct met de strekking van dit artikel op 15 maart naar zijn institutionele klanten gestuurd. Hij heeft geen privéposities in Philips noch in KBC.


Gökhan Erem maakte jaren furore op IEX als de helft van het illustere technische analyse-tweetal Erem & Nikken. Na vijftien jaar samenwerking bij verschillende grote financiële instellingen hebben zij de krachten gebundeld in Erem + Nikken. Inmiddels voeren de twee hun eigen website eremplusnikken.nl, waarmee zij beleggende particulieren van technische analyse voorzien.

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Erem heeft geen belang bij uw transactiegedrag doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, wordt geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van deze column aanvaard. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen.

Alexander Sassen van Elsloo is head of research bij Hobart Capital Markets in Londen. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en is bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Sassen van Elsloo heeft geen enkel belang bij het feit of u wel of geen transactie doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, aanvaardt Sassen van Elsloo geen enkele vorm van aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

Sassen van Elsloo en Erem hebben tijdens hun samenwerking in de brokerwereld voor hedgefunds deze unieke combinatie van FA en TA als handelsmerk gevoerd. Met deze invalshoek bestuderen zij redenen en oorzakelijke verbanden, met hun eigen specialismen. Voor meer info over Sassen van Elsloo: klik hier.Voor meer info over Ere...

Meer over Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

  1. apr '11 Uit het goede hout gesneden 3
  2. apr '11 Het begin van het einde 13
  3. mrt '11 Beleggen in bling 1

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. Met Effekt 16 maart 2011 13:59
    "Zo heeft Van Houten niet alleen de uitbestedingtrend bij Philips ingezet (waar hij eerder voor heeft gewerkt), maar ook is hij verantwoordelijk geweest voor de verkoop van de chipdivisie (NXP) aan KKR."
    Of dit succesvol is geweest is onduidelijk. Voor van Houten was het succesvol; eerst een paar ton prestatiebonus toen NXP was verkocht en daarna nog een mooie bonus (7M?) toen hij bij NXP werd ontslagen.
    Bij NXP zelf is het onder van Houten geen succesverhaal. Dat werd het pas onder een nieuwe CEO.
  2. Alexander Sassen van Elsloo 16 maart 2011 14:22
    @Pharte De link met short KBC is puur op gebied van de PIIGS. Als het totaal mis gaat met de PIIGS dan trekt dat de hele markt en dus ook Philips mee omlaag. Maar KBC zal harder onderuitgaan want het heeft grote blootstelling aan PIIGS dus per saldo maakt een belegger nog steeds winst. Blijven de PIIGS voortkabbelen, dan is KBC dead money at best, dus al met al geeft deze short een goede verzekering op een long Philips (of welk andere long in Europa) naar mijn mening.
  3. Alexander Sassen van Elsloo 16 maart 2011 14:25
    @Met Effekt Uw verhaal is juist maar niet volledig. KKR was calling the shots bij NXP en de kredietcrisis was in volle hevigheid uitgebroken. Dus om dat direct op conto van van Houten te zetten is iets te kort door de bocht naar mijn mening.
    Verder heeft de heer van Houten wel voor de verkoop van NXP aan KKR gezorgd. Als hij dit beleid door zet dan vind ik het geen vreemde gedachte dat de consumenten divisie er ook uit zal gaan, wat ik dus positief vind.
  4. Alexander Sassen van Elsloo 16 maart 2011 15:25
    quote:

    Sassen van Elsloo schreef op 16 maart 2011 14:22:

    @NewEnergy De link met short KBC is puur op gebied van de PIIGS. Als het totaal mis gaat met de PIIGS dan trekt dat de hele markt en dus ook Philips mee omlaag. Maar KBC zal harder onderuitgaan want het heeft grote blootstelling aan PIIGS dus per saldo maakt een belegger nog steeds winst. Blijven de PIIGS voortkabbelen, dan is KBC dead money at best, dus al met al geeft deze short een goede verzekering op een long Philips (of welk andere long in Europa) naar mijn mening.
  5. Henk Snaph 16 maart 2011 19:12
    De analisten die Philips volgen vinden het ook maar moeilijk, want moet de elektronicasectoranalist, de retailsectoranalist, of de medischesectoranalist dit aandeel volgen?

    Wat verandert er dan groots wanneer de consumentendevisie verkocht wordt t.o.v. het analiseren van nu? Philips is zolang ik weet al een traag bedrijf geweest op de beurs. Miljarden werden beloofd, weinig gegeven en dat zou nu plotseling anders gaan.

    Henks



  6. Alexander Sassen van Elsloo 16 maart 2011 20:13
    @Henk Nou er verandert veel. Na verkoop consumenten elektronica blijven alleen Licht en Medisch over. Next step is dus Licht divisie verkopen. Maar dat zal pas overwogen worden als de resultaten daar normaliseren (ik denk 2013). Licht en Medisch hebben in ieder geval een hogere multiple dan consumenten elektronica, dus al met al moet koers dan omhoog.
  7. [verwijderd] 17 maart 2011 23:35

    Zeer goede gecombineerde analyse. Ik zit ook wat met dat Philips in mijn maag (en dat zelfs tijdens mijn vakantie). Het flucteert inderdaad KT allemaal wat hard.

    Weten jullie wat gaat gebeuren? GE die goed bij cash zit, gaat een knock out bod doen op Philips zeg tegen de 32. Medisch past bij medisch en de rest ook aardig na wat verkopen.

    Als Philips niet snel orde op zaken stelt, wordt Philips dus het zoveelste mooie Nederlandse bedrijf wat we gaan verliezen. Belachelijk ook al die patenten die ze hebben en daar zo weinig meedoen. Is Philips nu een soort universiteit of een onderneming? Misschien moet Rene van der Bruggen van Imtech de zaken daar maar eens op een goed herkenbaar spoor zetten. Jammer voor Imtech, maar aan afbouwers als Van der Houten heb je in feite toch afgezien van de KT toch ook niets?

    Groet, Jonas

    Groet, Jonas
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links