Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Veni, vidi... VEON?

Veni, vidi... VEON?

 

Het is toch beetje een keuze tussen dood geld, afstervend geld en moordgeld. Geintje, hoor.

 

 

Zo te zien houdt u het op het oude, vertrouwde KPN. Het is appels met peren vergelijken, omdat Altice nog maar ruim drie jaar is genoteerd. Voor VEON moet ik de dollar-notering aan de Nasdaq nemen, maar hier zijn de plaatjes. KPN had haar beste dagen rond 2000 en staat te koop:

 

 

Ondanks dat Altice al een heuse boom & bust liet zien in haar nog maar korte beursleven, is het fonds maar liefst drie keer over de kop sinds de beursgang. U krijgt er naar rato wel gratis en voor niks 66,8 miljard euro aan schuld bij, waarvan 21,1 miljard euro aan leningen.  

 

 

Zulke grafieken kennen we maar al te goed aan het Damrak, de Nasdaq-notering van VEON, voorheen Vimpelcom. Het fonds is een slordige 6,8 miljard dollar of 6,5 miljard euro waard. Daarmee zou het net in de AEX passen, ware het niet dat er maar een free float van 20% is.

 

 

Hallo VEON, dag Vimpelcom

Het van oorspong Russische VEON, tot voor kort Vimpelcom, beleeft dus haar Nederlandse beursdebuut met een bescheiden en misschien wel stijlvolle entree:

 

 

Een nieuwe notering en schone lei kan VEON zeker gebruiken, want als u even googelt hebt u uw Dubieuze Bedrijven Bingo Kaart zo vol: omkoopaffaires, schikkingen en reorganisaties. Corné van Zeijl (@beursanalist) is er dan ook snel klaar mee:

 

 

Verklaart dit ook de onderwaardering? Kijk mee naar de fundamentals. VEON is spotgoedkoop gelet op de koersrwinstverhoudingen en dividendrendement. Een debt-equity verhouding van 65% valt mij ook mee.

 

 

Met de verwachtingen van de analisten - keurige groei van alles wat er toe doet - is ook niks  mis, maar hier moet ik wel bij vermelden dat bij analistenverwachtingen zelden iets mis is. Daar wil het nog wel eens op mis gaan :-)

 

 

Risico

Hoewel het bedrijf officieel is gevestigd in Amsterdam is het vooral actief in deze landen, waar ze grote marktposities heeft: Rusland, Pakistan, Algerije, Oekraïne, Oezbekistan en Italië. Landen met laten we zeggen hun eigen zakelijke mores. Dit brengt meer risico met zich mee dan zeg VS, Japan en Duitsland.

Last but not least zijn er twee opvallende grootaandeelhouders: het druk afbouwende (koersdruk!) Noorse Telenor (nu nog zo'n 25%) en investeringsvehikel LetterOne van de Russische oligarch Mikhail Fridman (48%). Met dit alles valt de op het eerste oog onderwaardering van VEON te verklaren, denk ik.

Zit er nog een beetje beleggersfantasie in VEON? KPN is al lang geleden opgehouden met ondernemen en staat te koop (behalve voor Mexicanen?). De board heeft het een paar keer met zoveel woorden gezegd. Kijk ook naar de cijfers. Beetje AkzoNobel-achtig: stilestaande omzet, maar wel meer winst.

Of er trouwens een telecom is die à la PPG ook 40% premie voor KPN wil betalen moet ik nog zien :-)

 

 

Altice droomt nog van wereldheerschappij met haar (met schulden gefinancierde) overnamestrategie. Er zit inderdaad ook heel wat meer muziek in de verwachtingen dan bij KPN, maar gelet op de stijgende koers is dit niet onopgemerkt gebleven, om Gerard Reve even losjes te citeren.

 

 

Siberische toestanden

Zelf heb ik grote twijfels over de uiteindelijke overlevingskansen van telecoms. Ik denk dat ze de slag met internet onmogelijk kunnen winnen. Tot die uiteindelijke witte vlag valt er nog genoeg waarde, koerswinst en dividend te scoren en misschien zijn er wel bedrijven die succesvol weten te switchen.

Wellicht is VEON er wel een. Ik citeer FD:

CEO Jean-Yves Charlier denkt het antwoord hierop te hebben gevonden met een eigen internetplatform, dat eveneens getooid is met de naam Veon. In alle landen waar het bedrijf actief is, zal het worden aangeboden.
Het is een WeChat-achtig platform

Daarmee kunnen de gebruikers via een app op hun mobieltje entertainment afnemen, bankzaken regelen of elektronisch boodschappen kunnen doen. Met diverse partners, waaronder Mastercard, zijn al allianties opgezet, waarmee toekomstige inkomsten worden gedeeld. 

Kortom, de klanten kunnen los in... Pakistan, Algerije, Oekraïne, Oezbekistan en waar dan ook. Aan de andere kant kan dit alles wat het aandeel op het eerste gezicht risicovol en misschien wel onaantrekkelijk maakt, enorm in haar voordeel werken. Als niemand er iets van verwacht... #precies

En u weet het, de mooiste bloempjes groeien langs de rand van het ravijn. Misschien gaat VEON bewijzen dat we eens het ijskoude Siberië aan deze gevleugelde beurswijsheid kunnen toevoegen.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links