Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voor de gokkers: Agfa Gevaert

Voor de gokkers: Agfa Gevaert

Het Belgische Agfa Geveart is in onderhandeling met het Duitse CompuGroup Medical, dat de medische divisie (Agfa Healthcare) van Agfa wil hebben. Daartoe koopt het waarschijnlijk het hele bedrijf, om daarna de twee andere takken (Agfa Specialty Products en Agfa Graphics) weer af te stoten. 

De koers doet er nog weinig op moet ik zeggen. Sowieso een treurig gebeuren, als je naar de wat langere historie kijkt. 

 

 

De laatste tijd wist het aandeel wel een klein beetje op te veren, en wellicht wisten partijen meer, maar daar komen we zo nog op. Eerst even een klein stukje historie. 

AktienGesellschaft 

De letters Agfa staan voor AktienGesellschaft Fur AnilinFabrikation, en is oorspronkelijk in Duitsland opgericht. Na de oorlog viel het bedrijf uiteen omdat de fabrieken in verschillende bezettingszones (van de Amerikanen, Engelsen en Russen) stonden. 

Het Belgische Gevaert had meteen na de oorlog al interesse om Agfa over te nemen, maar het kwam pas in 1964 tot een fusie. Later, in 1981, werd het hele spul door Bayer overgenomen, die het vervolgens in 1999 naar de beurs bracht. 

Kodak en Fujifilm

Agfa-Gevaert was lange tijd na Kodak en Fujifilm de derde fotorolletjesspecialist. De tak die fotorolletjes maakte is overigens al in 2004 afgestoten aan een clubje investeerders die daar weinig plezier aan beleefd heeft. Een jaar later werd namelijk het faillissement al aangevraagd. 

Over naar de tegenwoordige tijd. Het Duitse CompuGroup Medical heeft Agfa dus benaderd voor overnamegesprekken. Formeel is er nog niets bekend, en een prijskaartje kan er nog niet aangehangen worden. 

Opvallende stijging?

Dat de koers de laatste tijd opvallend sterk steeg, is een feit. Een opmerkelijk feit.

 

 

Amsterdamtrader

Sommige mensen hebben een fijn oog voor detail. Bijvoorbeeld de AmsterdamTrader. Hij ontdekte dat er de afgelopen dagen opvallend veel calls werden gekocht in Agfa-Gevaert. 

Dat is natuurlijk altijd mogelijk, maar normaal gesproken is het een rustig fonds, waar niet al te veel gebeurt. 1800 calls in zo'n fonds, is bizar. En dan nu zo'n persbericht, daar zal de Belgische FSMA zeker naar kijken. 

Speculatietaks

Mocht het toch koosjer zijn, dan is het te hopen dat de koper van die opties nog voor dit jaar zijn winst neemt. Dan profiteert de Belgische overheid namelijk ook nog mee via de binnenkort alweer opgeheven speculatie- of in de volksmond kleinebeleggertaks. 

Kijk mee naar Jack's Bloomberg scherm:

 

 

Ik hoop dat het te lezen is. Klik anders voor groot. De felgroene kolom is het aantal opties dat de man/vrouw heeft gekocht. De blauwe kolom is de prijs, en de oranje kolom de prijs van het aandeel op dat moment. 

De koper kocht de november 3,60 call. Op dat moment de at-the-money-call. Hij of zij begon al op 20 cent, en betaalde uiteindelijk, terwijl de koers nauwelijks veranderde, zelfs 45 cent.

Winstnemen wordt echter nog een hele toer. Momenteel, met een koers van 3,75 in het aandeel, ziet de markt er namelijk zo uit:

 

 

Op de vloer zeggen ze dan: daar kan een vrachtwagen tussendoor. Biedprijs is 12 cent, vraagprijs 67 cent. Ik maakte me al eerder zorgen over de optieprijzen op de Belgische beurs.

Als het de speculatietaks niet was, dan zorgt de prijsvorming er wel voor dat alle beleggers het land uit vluchten. 

Hier, op de website van AmsterdamTrader, staat het hele verhaal. Altijd weer bijzonder om te ervaren hoe kleine kruimelaars denken weg te komen met dit soort praktijken.

Nou ja, misschien komt ie er wel mee weg ook. Zou me nog niets verbazen ook. En heeft ie gewoon een goed gevoel voor timing.  


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 28 oktober 2016 13:26
    Speculatietaks is niet van toepassing op opties (zie www.tijd.be/markten_live/nieuws_algem... Bodemvisser is trouwens ook slecht geinformeerd: taks is geen idee van CD&V, maar wel van VBO (Belgische werkgeversorganisatie); idee komt niet enkel van hen, wet is praktisch letterlijk door hen opgesteld (zie www.tijd.be/markten_live/nieuws_algem... of www.standaard.be/cnt/dmf20150111_0146...
  2. [verwijderd] 28 oktober 2016 13:34
    Hij, ooit een vrouw ontmoet die op de beurs gokt, ik ook niet, kan de opties natuurlijk ook gewoon uitoefenen om winst te pakken en de aandelen meteen verkopen. Waar opties dan zogenaamd ooit voor bedoeld waren waarschijnlijk, met het idee om de aandelen zelf later te kopen/ verkopen. Dan krijgt ie wel z'n exacte voordeel, toch..
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links