Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Crowdlenders zijn veel aan het lenen

Een toenemend aantal ondernemers sluit via crowdfunding leningen af om daarmee andere leningen af te kunnen betalen. Amerikaanse crowdfundingplatformen en investeerders maken zich zorgen over een mogelijk piramidespel.

Volgens persbureau Reuters, dat zich baseert op bronnen binnen de crowdfunding-industrie, is er sprake van stacking, ofwel stapelen. Ondernemers gaan in dit scenario in korte tijd meerdere leningen aan, waarbij ze de nieuwe leningen gebruiken om de oude leningen af te betalen.

En dat is gevaarlijk. Het algoritme van de (Amerikaanse) crowdfundingplatformen zou tekortschieten in het signaleren van het stapelen van leningen door ondernemers. Leningen zouden daarbij nog te snel kunnen worden aangevraagd en de kredietchecks niet zo diepgravend als bij een traditionele lener als een bank.

Geen stappen nemen

Sommige leningen worden door platforms al binnen 24 uur beoordeeld, zo meldt Reuters. Ook zou het voor een platform moeilijk te achterhalen zijn of een ondernemer ook nog op andere platformen leningen heeft uitstaan. Enkele grote internationale spelers binnen de crowdfinancesector als LendingClub en Avant lieten tegenover persbureaus Reuters weten bewust te zijn van stacking en de risico's daarvan, maar nemen geen specifieke stappen om dit tegen te gaan.

Enkele andere platforms als OnDeck en Prosper zeiden wel actie te hebben ondernomen om dergelijke praktijken tegen te gaan door de algoritmes te verbeteren. De geruchten zijn een nieuwe tegenslag voor de crowdfundingsector, die al veel moeite heeft om het vertrouwen van met name institutionele investeerders te winnen.

Al eerder kwam het sentiment onder druk te staan, na zorgen over een toenemend aantal defaults. Bij een default is er vaak sprake van een faillissement en kan de ondernemer de lening niet meer terugbetalen. Verder spelen zorgen omtrent het beoordelingsproces van crowdfundingplatformen al langer onder professionele investeerders.

Ook in Nederland?

Recent trokken enkele grote investeerders als BlackRock en Citigroup nog hun kapitaal uit crowdfunding. Zo brak Citigroup het contact met Prosper. De bank had 1,5 miljard dollar aan leningen van Prosper gebundeld in obligaties. Ook door een schandaal bij marktleider Lendingclub kwam het vertrouwen opnieuw onder druk te staan.

Het platform bleek voor 22 miljoen dollar aan slechte kredieten hebben doorverkocht aan zakenbank Jefferies. Gevreesd wordt dat meer investeerders met crowdfinance stoppen, wanneer het probleem rond "stacking" niet wordt opgelost. Crowdfundingdeskundige Frank van der Linden van

Crowdfundmarkt, dat nauwlettend de Nederlandse markt van crowdfunding in de gaten houdt, zegt geen zicht te hebben of dergelijke praktijken ook op de crowdfinance markt in Nederland voorkomen. Daarnaast laat de Nederlandse markt zich volgens Van der Linden op dit moment niet vergelijken met die in de Verenigde Staten.

Veel meer samenwerken

“Particuliere leningen domineren in Amerika met 71% van de totale financieringsomvang, terwijl dit in Nederland 0,9% was van de totale omvang in 2015,” aldus de crowdfundingdeskundige. Wel is Van der Linden van mening dat de meeste platformen in Nederland zorgvuldig omgaan met het accepteren van crowdfinance-leningen.

“Platformen nemen hier de tijd voor en kennen het belang van zekerheden.” In het Verenigd Koninkrijk ontstaan al wel initiatieven die verzekering aanbieden voor fraude, werkloosheid of ziekte van de ondernemer die de lening aangaat. LendingWorks is zo’n voorbeeld. “Wellicht dat dit in Nederland ook gaat ontstaan”, aldus Van der Linden, die opmerkte dat er steeds vaker samenwerkingen plaatsvinden tussen banken en platformen. “Misschien is samenwerken met verzekeraars een volgende stap.”


Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Justin Doornekamp

Justin Doornekamp is freelance-redacteur voor Participaties.nl en IEXGeld.nl.

Meer over Justin Doornekamp

Recente artikelen van Justin Doornekamp

  1. 13 jul Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  2. mrt '23 Cryptotechnologie vindt weg naar traditionele beleggingen
  3. jan '23 ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links