Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geen keuze Ballast Nedam

Geen keuze Ballast Nedam

Een bod onder de beurskoers, dat zie je niet vaak, zei Arend Jan vanochtend tegen mij. Ik moest ook even in mijn geheugen graven en inderdaad, het komt niet vaak voor. Je ziet weleens dat een partij die 30% heeft overschreden (en een bod op álle aandelen moet uitbrengen) ver onder de beurskoers biedt.

Maar de intentie is dan vaak om juist niét alle aandelen binnen te krijgen. In het geval van het Turkse Renaissance Construction en haar bod vandaag op Ballast Nedam wil men juist wél alle aandelen binnenhengelen, omdat dan de administratief dure kapitaalemissie vermeden kan worden.

Renaissance Construction is overigens geen kleine jongen. In 2014 was er een geschatte jaaromzet van 2,4 miljard dollar en het bedrijf is actief in Rusland, Turkije, Oostenrijk, Zwitserland en de Baltische Staten. Sinds vorig jaar is het ook eigenaar van het grote Duits ingenieurs- en bouwbedrijf Heitkamp.

Wanneer Renaissance meer dan 95% van de aandelen aangemeld krijgt, wordt de rest op termijn waarschijnlijk uitgerookt (daar zijn procedures voor). Dan kan de onderneming simpelweg met een druk op de knop die 30 miljoen euro overmaken om Ballast Nedam weer solvabel te krijgen.

Geen keus

Het geeft wel aan dat een beurskoers niet altijd een relevante weergave is van de werkelijkheid. De koers komt tot stand door vraag en aanbod. Als er speculatie in het aandeel zit, kan de koers soms (veel) te hoog staan. Bij Ballast Nedam werd de speculatiegolf gevoed door het bedrijf zelf.

Op 30 december en 19 mei deelde het bedrijf mee dat het met een of meerdere (buitenlandse) partijen in onderhandeling was voor overname. Waren die gesprekken er niet, dan was de koers ongetwijfeld al afgedaald naar lagere regionen in verband met de aanstaande kapitaalemissie van 20 miljoen euro.

Het management kon niet anders dan akkoord gaan met het huidige bod. Om dat te kunnen begrijpen hoeven we alleen maar even naar de solvabiliteit te kijken. Die is momenteel nihil. Dat houdt in dat Ballast Nedam vanaf nu eigenlijk geen verdere tegenvallers meer kan verstouwen.

Daarom is een groot gedeelte van de grote infrastructurele projecten al overgedaan aan meer kapitaalkrachtigere medebouwers, zoals het Oostenrijkse Strabag en Strukton. Om de continuïteit en werkgelegenheid te waarborgen is het van belang dat naast het dichten van de gaten, er nieuw werk binnenkomt.

Zolang Ballast Nedam geen adequate financiering, ofwel een reddingsplan heeft, zijn opdrachtgevers terughoudend bij het verlenen van nieuwe opdrachten. De afgelopen maanden is er nauwelijks nieuw werk binnengekomen. U huurt ook geen aannemer in waarvan u weet dat het zijn laatste klus kan zijn.

 

 

Meer in het vat?

Ballast Nedam moet vertrouwen uitstralen en kunnen laten zien dat zij solvabel genoeg is om, al zijn het kleinere, projecten aan te kunnen. Een kapitaalemissie is een manier om wat geld binnen te krijgen, maar dat is iets wat je maar één (of toegegeven, bij sommige bouwers, twee keer) kunt doen.

De beste oplossing is dus een kapitaalkrachtige partner vinden die instaat voor eventuele toekomstige verliezen. De Turken nemen dat risico graag, omdat ze daarmee ook verdere toegang krijgen tot de West-Europese markt. Daarnaast is de overnameprijs meer dan alleen die 1,55 euro per aandeel.

Renaissance mag meteen 30 miljoen euro bijstorten en draait ook op voor verdere verliezen bij de overgebleven projecten van Ballast Nedam. Rest de vraag, zoals altijd bij een overname: zou die prijs nog omhoog kunnen? Dat kan natuurlijk altijd, maar de feiten spreken wat dat betreft voor zich.

Grootaandeelhouders

Het heeft mij verbaasd dat andere bouwers Ballast Nedam niet wilden overnemen. Kennelijk zitten er toch nog wel wat risico’s aan. En kijk verder maar naar de grootaandeelhouders en hoe die zich gedragen hebben:

  • Navitas, met 19,99% één van de grootste aandeelhouders, heeft zijn belang al aangemeld.
  • Een andere, strategische aandeelhouder, Hurks Groep, heeft bijna zijn gehele belang van 17% op de beurs verkocht voor een prijs tussen de 1 en 2 euro. Dat was in de eerste week van mei, toen de koers bijna 1 euro aantikte.
  • Ook Delta Lloyd, waar de tweelingbroer van Ballast Nedam CEO van der Noordaa de scepter zwaait, had ooit 13%, maar heeft in maart het grootste gedeelte er al uit gekegeld.

Dat het overnamebod lager is dan de huidige koers zegt dan ook meer over de speculatieve aard van de huidige aandeelhouders, dan over de actuele waarde van het bedrijf. Het management heeft de taak om het bedrijf overeind te houden. Dat lijkt te lukken met deze constructie.

Al is het zuur voor de langetermijnaandeelhouders met een buy-and-hold tactiek. Die dus ook niet altijd blijkt te werken… En bedankt Bart voor de inspiratie voor de intro van dit stukje :-)

 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. relpinda 22 juli 2015 17:24
    Aandeelhouders, 1,55 is ook niks dus m.i. NIET AANMELDEN.

    Als VELE dat doen, wil ik nog wel eens zien of er geen hoger bod uitkomt. eerder hadden de aandeelhouders er nog 1,65 voor over!

    BOUWERS hebben gewoon meer tijd nodig en moeten gewoon hogere prijzen bedingen voor opdrachten. BAM gaat ook naar de 7e. en hoger!

    NEEN ik meldt ze NIET aan.

    LZA
  2. forum rang 7 rene l 23 juli 2015 10:59
    Ooit Hollandsch Welvaren, Ballast Nedam timmerde wereldwijd aan de weg, en ze hadden intern nog vakmanschap, aanzien, nu zijn ze Under Construction.

    Weer een bedrijf in buitenlandse handen, jammer, waar is het fout gegaan.
    Zelf geef ik de Eu de Zwarte Piet.
    Opgelegde regeltjes, alles moest Europees aanbesteed worden.
    Concurrentie werd hierdoor moordend en ze stonden elkaar het leven na om met zo laag mogelijke netto projectprijzen nog wat opdrachten te scoren.
    Onbekwame krachten uit het buitenland zonder binding met het bedrijf en de juiste ervaring.

    In het verleden was het heel simpel, bij aanbestedingen richting de overheid bouwde je nog wat onvoorziene stelposten in, logisch eigenlijk, tijdens een langlopend project krijg je gewoon te maken met onvoorziene kosten.
    Nu wordt alles uitgemangeld, kijk eens wat voor een klappen de bouw hierdoor al opgelopen heeft.

    Benieuwd of de Turken de zaak weer op de rails krijgen, ik vind het een volk waarmee je lastig zaken doet.

    Zelf handel ik niet alleen op de beurs maar ook op Marktplaats.
    Krijg je een Turk aan de deur voor een in principe beklonken overéénkomst gaat hij gewoon door met handelen, biedt ter plekke de helft, zet je het mes op de keel en wanneer het zo uitkomt word je ook nog geintimideerd.
    Dat is nl. hun wijze van zakendoen.
    Zelf heb ik door de jaren heen wel geleerd dat je mails van hun direct moet verwijderen en dat wanneer ze je bellen je moet zeggen ik hoor U niet en de verbinding gewoon moet verbreken.

    Bij Ballast Nedam is door de jaren heen veel kennis verloren gegaan, er is veel gewerkt met externe mensen.
    Ik ben ook benieuwd of de nieuwe beoogde eigenaar geen kat in de zak gekocht heeft.

    Onze overheid zou er goed aan doen om bij toekomstige projecten meer voor vakmanschap te kiezen dan voor de laagste prijs.
    Goedkoop is namelijk duurkoop.
    In eigen huis hebben we voldoende aannemers, kies ook voor eigen vakmensen.
    Dit voorkomt een uitstroom van geld die niet in onze eigen economie terecht komt.

    Eigenlijk is het toch heel logisch dat Nederland steeds verder in verval raakt wanneer we doorgaan met dit soort domme fratsen.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links