Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
AEX sluit kalme Tweede Pinksterdag hoger af en meer kunnen we er niet van maken

IEX Liveblog 9 juni 2025

Updates

  1. AEX sluit kalme Tweede Pinksterdag hoger af en meer kunnen we er niet van maken

    AEX sluit kalme Tweede Pinksterdag hoger af en meer kunnen we er niet van maken

    Redactie IEX
    17:35

    Richting het einde van de middag perste de AEX er zowaar nog een eindsprint uit. Hierdoor sluit onze hoofdindex op deze buitengewoon overzichtelijke, kalme, saaie - you name it - Tweede Pinksterdag alsnog 0,3% hoger. Het saldo staat op 932,11 om precies te zijn. Ook de andere hoofdindices in Europa bewegen nauwelijks, ondanks de ontwikkelingen in Londen. Er worden belangrijke personen overgevlogen, dus het gesprek tussen Amerikaanse en Chinese topfunctionarissen zal niet voor spek en bonen zijn.

    Op het Damrak zijn de koersuitslagen beperkt. De koploper is een aandeel dat al weken aardig in vorm is: Accsys. Sinds de eerste handelsdag van mei is de winst al ruim 40%. Afgelopen weekend verscheen op onze site een interview met CEO Jelena Arsic van Os. Mocht u die nog niet gelezen hebben:

    ASMI en SBM Offshore volgt met een winst van bijna 3%, na berichten dat Morgan Stanley laatstgenoemde is gaan volgen en er dan ook maar meteen een koopadvies op heeft geplakt. Dat we dit nieuws labelen als een van de spraakmakendste nieuwtjes van de dag, is veelzeggend. De schade bij de hardste dalers blijft beperkt met verliezen van om en nabij een procentje voor onder andere RELX.

    Wall Street laat gemengd beeld zien

    Aan de overkant van de oceaan ging de handelsweek voorzichtig van start. De belangrijkste Amerikaanse indexen noteren momenteel gemengd. Noemenswaardig is nog wel dat zakenbank Citigroup dit weekend zijn koersdoel voor de S&P voor dit jaar verhoogde naar 6300 punten (van 5800). De bank gaat ervan uit dat de grootste spanningen in de handelsoorlog inmiddels achter de rug zijn. 

    Qua individuele aandelen valt wel het een en ander te melden. Om te beginnen: Warner Bros stijgt ruim 7%, nadat bekend werd dat het mediabedrijf zich gaat opsplitsen in een aparte kabel- en streamingdivisie. Beleggers reageerden enthousiast op het vooruitzicht van meer focus, wendbaarheid en strategische helderheid.

    Ook Nvidia trok de aandacht tijdens London Tech Week. CEO Jensen Huang prees het Verenigd Koninkrijk als een ideaal land voor kunstmatige intelligentie en kondigde nieuwe investeringen aan in datacenters uitgerust met de inmiddels roemruchte Blackwell-GPU’s. Tesla moest daarentegen licht inleveren in aanloop naar de langverwachte onthulling van de Robotaxi, die donderdag in Austin, Texas op de agenda staat. 

    Bitcoin nadert oude toppen

    Intussen loopt ook de bitcoinprijs weer op, waarmee de top van drie weken geleden weer in beeld komt. Momenteel koerst bitcoin circa 3% hoger op $108K. Andere digitale valuta's laten een gemengd beeld zien. 

    Enige steun wordt geboden door het sterke beursdebuut van Circle. De marktleider in stablecoins ging donderdag naar de beurs. De introductieprijs was $31, de openingskoers was meer dan dubbel zo hoog ($69) en inmiddels staat er ruim $107 op de borden. De opmars gaat vandaag ook gewoon vrolijk verder. Goeiemorgen. 

    Rentes

    De rentes staan vandaag over de gehele linie vlak. En vlak is ook echt vlak, want de Nederlandse vergoeding op een 10-jaars staatspapier bedraagt 2,79% (+0 bp).

    Brede markt

    De euro stijgt ten opzichte van de dollar, wat betekent dat er nu $1,1422 nodig is voor een euro. Een vat WTI-olie wordt vandaag duurder en kost nu $65,07. Goud kijkt vandaag verder omhoog en noteert op $3328, en zilver stijgt gezellig mee.

    Dan kijken we nu alleen nog even naar de agenda van morgen en dan zijn we weer rond voor vandaag.

    Agenda: dinsdag 10 juni 2025

    • 06:30 Industriële productie april (NL)

    • 08:00 Werkloosheid april (VK)
    • 12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - Mei (VS)

    Nog een hele fijne avond en hopelijk zien we u morgen weer terug! 

  2. Wall Street ook voorzichtig van start gegaan

    Wall Street ook voorzichtig van start gegaan

    Redactie IEX
    15:45

    Op deze buitengewoon overzichtelijke Tweede Pinksterdag koerst de AEX 0,2% lager op 928 punten en een beetje. Ook de andere hoofdindices in Europa bewegen nauwelijks. Het is sowieso een trage handelsdag met lage volumes, ondanks de ontwikkelingen in Londen. Er worden belangrijke personen overgevlogen, dus het gesprek tussen Amerikaanse en Chinese topfunctionarissen zal niet voor spek en bonen zijn.

    Op het Damrak zijn de koersuitslagen beperkt. De koploper is een aandeel dat al weken aardig in vorm is: Accsys. Sinds de eerste handelsdag van mei is de winst al ruim 40%. Afgelopen weekend verscheen op de site een interview met CEO Jelena Arsic van Os. SBM Offshore volgt met een winst van ruim 3%, na berichten dat Morgan Stanley het aandeel is gaan volgen en er dan ook maar meteen een koopadvies op heeft geplakt.

    Bitcoin, goud en zilver worden vandaag meer waard, dollar en olie liggen min of meer vlak en de Amerikaanse beurzen zijn zojuist terughoudend van start gegaan. Noemenswaardig is nog wel dat zakenbank Citigroup dit weekend zijn koersdoel voor de S&P voor dit jaar verhoogde naar 6300 punten (was 5800). De bank gaat ervan uit dat de grootste spanningen in de handelsoorlog inmiddels achter de rug zijn.

  3. Randstad stijgt, maar Brunel valt pas echt op

    Randstad stijgt, maar Brunel valt pas echt op

    Redactie IEX
    15:10

    Randstad wint vanochtend 1,3% en profiteert vermoedelijk van de meevallende banencijfers uit de VS. De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft stevig overeind en dat straalt af op uitzenders. Toch gaat de meeste aandacht vandaag naar Brunel, dat 1,1% hoger noteert.

    Op het eerste gezicht lijken Randstad en Brunel elkaars concurrenten, maar de verschillen zijn groot. Randstad is groot in flexwerkers voor retail en logistiek. Brunel detacheert hoogopgeleide techneuten in engineering en IT. Minder vervangbaar en dus stabielere vraag. Wat Brunel extra interessant maakt: het shortbelang in het aandeel stijgt naar 1,52%. Dat is de grootste dagelijkse toename onder Nederlandse aandelen met meldingsplicht. 

  4. Bitcoin nadert oude toppen

    Bitcoin nadert oude toppen

    Redactie IEX
    14:55

    Intussen loopt ook de bitcoinprijs weer op, waarmee de top van drie weken geleden weer in beeld komt. Momenteel koerst bitcoin circa 3% hoger op $107,8K. Andere digitale valuta's laten een gemengd beeld zien. Niet alleen aandelenbeleggers kijken met vertrouwen naar de handelsbesprekingen in Londen, want hetzelfde geldt voor dit groepje handelaren. 

    Enige steun wordt geboden door het sterke beursdebuut van Circle. De marktleider in stablecoins ging donderdag naar de beurs. De introductieprijs was $31, de openingskoers was meer dan dubbel zo hoog ($69) en inmiddels staat er ruim $107 op de borden. Dat heeft waarschijnlijk alles te maken met de bewering van Trump dat hij van de VS de cryptohoofdstad van de wereld wil maken.

  5. Warner Bros splitst zich op in 2 afzonderlijke ondernemingen

    Warner Bros splitst zich op in 2 afzonderlijke ondernemingen

    Redactie IEX
    14:05

    Vers van de pers: Warner Bros kondigt aan dat het bedrijf zich gaat opsplitsen in twee afzonderlijke ondernemingen. De kabelnetwerkdivisie, met kanalen als CNN en TNT, wordt afgesplitst van de streamingspoot, waar onder meer HBO Max en Warner Bros. Motion Picture Group toe behoren. Het aandeel reageert positief en noteert voorbeurs een sterke winst van ruim 8%.

    CEO David Zaslav blijft leidinggeven aan het streaming- en studiosegment, terwijl CFO Gunnar Wiedenfels de leiding krijgt over de kabelactiviteiten. Volgens Zaslav zorgt deze opsplitsing voor “meer strategische focus en flexibiliteit” om beter in te spelen op de veranderende mediaconsumptie. Lekker politiek correct verwoord, maar wat verwachten we ook. 

    Anyhow, beleggers lijken vertrouwen te hebben in het plan. De twee takken kampen met verschillende uitdagingen: kabelnetwerken hebben te maken met teruglopende kijkcijfers, terwijl de streamingdivisie juist zwaar investeert in content en technologie. Door de splitsing kunnen beide bedrijven zich gerichter en efficiënter richten op hun eigen markt. Win-win, toch? Beleggers lijken te denken van wel. 

  6. Nvidia ziet kansen in het VK en dan luisteren we aandachtig mee

    Nvidia ziet kansen in het VK en dan luisteren we aandachtig mee

    Redactie IEX
    13:40

    Als chipper der chippers Nvidia ergens kansen ziet, spitsen beleggers de oren. Volgens CEO Jensen Huang is het nu uitgerekend het VK dat in een zogenaamd 'Goldilocks-moment' verkeert, aldus de topman vandaag tijdens de London Tech Week.  

    Huang stond op het podium naast de Britse premier Keir Starmer en AI-minister Poppy Gustafsson en strooide met complimenten. Het VK heeft een van de rijkste (sorry, triggerword) AI-ecosystemen ter wereld, met namen als DeepMind, Synthesia, Wayve en ElevenLabs.

    Nvidia is niet van gisteren

    Maar, zo waarschuwde hij ook: het land mist nog een eigen AI-infrastructuur. That's where Nvidia comes in. De chipreus richt daarom een nieuw AI-forum op in het VK en kondigde aan dat partners Nscale en Nebius nieuwe datacenters zullen bouwen met duizenden exemplaren van Nvidia’s krachtige Blackwell-GPU’s. 

    De timing van Huang is niet toevallig. Onder leiding van Starmer positioneert het VK zich nadrukkelijk als AI-vriendelijk land, met belastingvoordelen, groeiplannen en open armen voor big tech. Nvidia ziet het gat dat de VS (door exportrestricties richting China) en de EU (met zware regulering) mogelijk laten vallen. Kortom, Jensen Huang heeft zijn goudlokje gevonden en ze woont in het VK :)

  7. L'Oréal trekt de portemonnee voor Medik8

    L'Oréal trekt de portemonnee voor Medik8

    Redactie IEX
    13:00

    L’Oréal neemt een meerderheidsbelang in het Britse huidverzorgingsmerk Medik8. Het Franse modeconcern mikt daarmee op een snelgroeiende markt voor dermatologische skincare en versterkt tegelijk de luxedivisie, die vorig jaar aan vaart verloor. L’Oréals luxedivisie – met onder andere Lancôme, Aesop en MiuMiu – boekte in 2024 nog slechts 2,7% omzetgroei.Erg verrassend is deze move dus niet. 

    De overnamesom is daarnaast niet bekendgemaakt, maar ingewijden schatten de waarde van Medik8 op plus minus €1 miljard. De verkopende partij is private-equityhuis Inflexion.

    Met de toevoeging van het populaire Medik8 hoopt L’Oréal weer snelheid te maken. Het merk staat bekend om zijn wetenschappelijke benadering van huidverzorging en heeft volgens L’Oréal 'sterke wereldwijde groeipotentie'. Maar eerst zien, dan geloven. 

  8. Het consumentenvertrouwen heeft meer weg van een politieke indicator

    Het consumentenvertrouwen heeft meer weg van een politieke indicator

    Redactie IEX
    11:55

    Deze tweet van beursexpert Corné van Zeijl is veelzeggend. 

    Ja, veelzeggend, maar niet alleszeggend. Zoals Leon Hillen terecht aankaart in de reacties: "Opvallend is dat dit soort sentimentsonderzoeken veelal negatief uitpakken, maar dat de praktijk anders uitwijst. Ofwel, de consument blijft rustig spenderen."

    Dat zien meer mensen, want een andere reactie luidt: "Consumentenvertrouwen is veel meer een politieke indicator geworden. Sinds 2019 bijna gehalveerd, maar ze consumeren nog steeds meer dan hun inkomen." Hetzelfde zien we eigenlijk wel in Nederland: enerzijds een relatief laag consumentenvertrouwen, maar anderzijds toch relatief sterke bestedingen. 

    Wat denkt u? Nemen we indicatoren als het consumentenvertrouwen te serieus?

     

     

  9. [FT] Hedgefondsen gaan koopjesjagen in Frankrijk

    [FT] Hedgefondsen gaan koopjesjagen in Frankrijk

    Redactie IEX
    11:30

    Frankrijk staat in het vizier van hedgefondsen. Volgens de Financial Times houden zij momenteel tussen de 15 en 20 middelgrote tot grote Franse bedrijven nauwlettend in de gaten, op zoek naar kansen in de hoek van schulden en herstructureringen.

    Het gaat opvallend vaak om bedrijven die in handen zijn van private equity-partijen. Voorbeelden zijn onder meer Colisée (verzorgingshuizen, in portefeuille bij EQT) dat al bezig is met schuldherstructurering, en laboratoriumgroep Cerba, die eveneens onder druk staat. Ook vastgoedbedrijf Emeria (Partners Group) en betaalverwerker Ingenico (Apollo) worden genoemd als risicogeval.

    De toegenomen interesse van hedgefondsen komt niet uit de lucht vallen. Frankrijk kampt al langer met zwakke economische groei en oplopende loonkosten, wat de marges van veel bedrijven onder druk zet. Vooral private-equitybedrijven die zijn volgeladen met schulden, krijgen het nu zwaar.

    Zodra de cashflow opdroogt en herfinanciering moeilijker wordt, komen herstructureringen in beeld. Hedgefondsen kopen schulden op met korting, proberen invloed uit te oefenen tijdens herstructureringsrondes en hopen uiteindelijk op een heropleving of overname.

    Frankrijk is wat dat betreft aantrekkelijk: het land heeft een goed functionerende insolventiewetgeving én een volwassen markt voor private equity. Dat maakt het makkelijker om posities op te bouwen én te verzilveren.

  10. Tesla voert een tweefrontenoorlog en donderdag lijkt D-Day

    Tesla voert een tweefrontenoorlog en donderdag lijkt D-Day

    Redactie IEX
    11:15

    Tesla komt minder lekker uit het weekend. Het aandeel noteert een verlies van 2,7% in de voorbeurshandel. Beleggers likken nog de wonden na een publieke woordenwisseling tussen topman Elon Musk en president Trump over diens belasting- en uitgavenbeleid.

    Beleggers waren not amused en het aandeel ging onderuit. Tijd om stil te staan is er niet, want intussen kijkt de markt alweer uit naar een nieuw moment: de (langverwachte) lancering van de Robotaxi-service.

    Op 22 april haalde Musk dit project al aan als groeiversneller. Daarop steeg het aandeel met grofweg 45%. Volgens berichten zou de eerste zelfrijdende taxidienst al op 12 juni in Austin, Texas debuteren. Dat is aanstaande donderdag, maar let op: Tesla heeft geen officíële bevestiging gegeven. 

  11. "Een niche met potentieel"

    "Een niche met potentieel"

    Redactie IEX
    10:45

    Zilver is weer wat waard, maar wat vooral opvalt: dit keer loopt het edelmetaal niet regelrecht achter goud aan. Het zoekt z’n eigen weg en dat maakt het voor beleggers interessanter dan het in jaren geweest is. Dat viel ook onze analist Martin Crum op. 

    Wie zilver volgt, weet hoe grillig de markt kan zijn. Prijsschommelingen van 5 tot 10% in een paar dagen zijn geen uitzondering. In 2011 piekte zilver kortstondig boven de $48, om daarna bijna stilletjes weer te halveren. Lange tijd fungeerde het metaal als tweederangsbelegging. Leuk voor goudbeleggers die wat extra risico wilden, maar zilver werd niet gezien als meer dan dat. 

    Dat is nu aan het veranderen en dat zien we terug aan de dalende goud-zilverratio. Deze zegt welke hoeveeldheid zilver er nodig is om een ounce goud te kopen. Goud lijkt wat te stagneren rond de huidige koers, maar zilver pakt door. Vandaag ook weer +1% tot $36,40. Zoals u weet heeft zilver meer industriële toepassingen dan goud en volgens het Silver Institute gaat de zonne-industrie dit jaar ruim 200 miljoen ounces zilver opslokken.

    Dat is bijna een kwart van de totale markt. Tegelijkertijd leeft ook de beleggingsvraag op. ETF's die zilver volgen zien sinds mei weer instroom. Het gaat hier niet om recordbedragen zoals bij bitcoin, maar wel een duidelijke ommekeer na maanden van juist uitstroom. Het is dus nog niet te laat en daarom de stelling: "een niche met potentieel". 

  12. Nog altijd vrij rustige ochtendhandel op Tweede Pinksterdag

    Nog altijd vrij rustige ochtendhandel op Tweede Pinksterdag

    Redactie IEX
    10:20

    Zo, de kop is eraf en de AEX begint deze nieuwe beursweek geheel volgens verwachting vlak. De koploper is een aandeel dat al meerdere weken aardig in vorm is: Accsys. Sinds de eerste handelsdag van mei is de winst al ruim 40%. Afgelopen weekend verscheen er nog een interview met CEO Jelena Arsic van Os. Mocht u die nog niet gelezen hebben:

    Envipco en Signify volgen met winsten van respectievelijk 3,5% en 2,7%. De schade bij de hardste dalers blijft beperkt met verliezen van krap een procentje voor onder andere ASML. Qua bedrijfsnieuws is het op deze Tweede Pinksterdag vooralsnog rustig. Noemenswaardig is nog wel dat SBM Offshore wint, na berichten dat Morgan Stanley het aandeel is gaan volgen. SBM krijgt ook meteen een koopadvies en een koersdoel van €29.

    Verder zullen de ogen vooral gericht zijn op Londen, waar de VS en China de handelsbesprekingen zullen hervatten. Zaterdag meldde Reuters nog dat de Chinese overheid besloot om vice-premier He Lifeng naar the city of lights te sturen om te onderhandelen met een delegatie die de Amerikanen sturen. Wordt dus vervolgd. En anders wordt het al helemaal een rustige beursdag :-)

     

     

  13. Zwitserse rente richting negatief en Europa: wees gewaarschuwd

    Zwitserse rente richting negatief en Europa: wees gewaarschuwd

    Redactie IEX
    09:35

    In een column op Bloomberg waarschuwt marktstrateeg Marcus Ashworth dat de Zwitserse centrale bank (SNB) opnieuw koers zet richting negatieve rentes. De inflatie dook in mei naar -0,1%, waarmee de vrees voor deflatie weer helemaal terug is. Marktkenners verwachten dat de beleidsrente op 19 juni wordt verlaagd van 0,25% naar 0%, met kans op verdere verlaging tot onder nul later dit jaar.

    Voor de Zwitsers is dat geen onbekend terrein. De centrale bank is vastbesloten om de hardnekkige waardestijging van de Zwitserse frank te temperen, die de exportpositie van het land onder druk zet. Tegelijk wil de SNB voorkomen dat tijdelijke desinflatie doorschiet naar langdurige deflatie.

    Voorbode?

    De markten lopen al vooruit op het beleid: de rente op tweejarige Zwitserse staatsobligaties is inmiddels gezakt naar -0,2% en ook vijfjaarsleningen en swaprentes noteren weer onder nul. Dat betekent dat een deel van de markt al rekent op een terugkeer van negatieve beleidsrentes.  Ashworth trekt hier een bredere conclusie uit: de situatie in Zwitserland is een voorbode voor wat ook in de eurozone kan gebeuren.

    De inflatie in het eurogebied daalde in mei tot 1,9%, onder het ECB-doel van 2%. Vooral de diensteninflatie koelde scherp af en ook de loongroei zwakt sneller af dan verwacht. De ECB heeft de rente al acht keer verlaagd naar het huidige niveau van 2%, maar is daarmee het acute gevaar geweken? 

  14. Zo zwak is die dollar niet

    Zo zwak is die dollar niet

    Redactie IEX
    08:50

    De Fed berekent voor de dollar ook altijd de real effective exchange rate, een naar handelsvolume gewogen index waarin de inflatie bij de belangrijkste handelspartners is meegenomen.

    De vier valuta's met de grootste wegingen zijn de euro (19%), de Chinese renminbi (16%), de Canadese dollar (14%) en de Mexicaanse peso (13%). Deze valuta's vertegenwoordigen 62% van de brede dollarindex.

    En dan is de dollar ineens ongebruikelijk sterk:

  15. Vandaag Pinksteren, maar de beurs is gewoon open

    Vandaag Pinksteren, maar de beurs is gewoon open

    Jasperien van Weerdt
    08:30

    Veel mensen zijn vandaag vrij, vanwege tweede pinksterdag. Maar op de meeste Europese beurzen en op Wall Street is het business as usual. Alleen de beurs van Zürich is gesloten.

    De Aziatische beurzen noteren overwegend hoger. In Japan won de Nikkei index 0,9 procent en de Chinese beurzen stegen ook, met zelfs meer dan een procent winst in Hongkong. De Amsterdamse beurs gaat naar verwachting iets lager van start.

  16. Beurzen in Azië kleuren overwegend groen

    Beurzen in Azië kleuren overwegend groen

    Redactie IEX
    07:55

    De beurzen in Azië zijn de week goed begonnen, waarschijnlijk door optimisme over de handelsbesprekingen. Dat geldt ook voor China, ondanks enkele teleurstellende macro-economische cijfers.

    De consumenten- en producentenprijzen zijn verder gedaald, als gevolg van tegenvallende binnenlandse bestedingen. En de export viel ook tegen. Deze is vorige maand met 4,8% op jaarbasis opgelopen, maar economen hadden een sterkere stijging verwacht. De export naar de VS kelderde met maar liefst 34,5%, als gevolg van de gestegen handelstarieven. Ook voor China zou een handelsakkoord met de VS als geroepen komen.

    In Japan was er wél opbeurend nieuws. Het bnp is in het eerste kwartaal veel minder hard gekrompen dan een eerdere raming uitwees: met 0,2% op jaarbasis, terwijl eerder nog een krimp van 0,7% was gemeld. Op kwartaalbasis was sprake van een nulgroei, terwijl een eerdere meting nog wees op een krimp van 0,2%. Opbeurend nieuws dus.

    De standen, geklokt om 8.20 uur:

    • Nikkei 225: +0,9%
    • TOPIX (Japan): +0,6%
    • Shanghai Shenzhen CSI 300: +0,2%
    • Shanghai Composite index: +0,4%
    • Hang Seng (Hongkong): +1,2%
    • Kospi (Zuid-Korea): +1,2%
    • Nifty 50 (India): +0,4%

    Techaandelen in de lift

    De techaandelen in Azië hadden de wind in de zeilen

    • Alibaba: +1,9%
    • Prosus-deelneming Tencent: +0,1%
    • Baidu: +2,8%
    • JD.com: +4,4%
    • Foxconn: +1%
    • SK Hynix: +2%
    • Samsung: +0,9%
    • Advantest: +4,8%
    • Tokyo Electron: +0,3%
    • Softbank: +4,7%

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.