Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Beleggers wijzer dankzij Nina Brink

Op 17 maart 2000 ging Worldonline naar de beurs, twee weken later was de koers gehalveerd. In 25 jaar tijd zijn beleggers toch wat wijzer geworden.

Beleggers wijzer dankzij Nina Brink
Beeld: ANP

Op 17 maart 2000 was het feest op de Amsterdamse beurs, toen Nina (Storms) Brink internetbedrijf World Online naar de beurs bracht. De eerste beurskoers van World Online lag met €50,20 boven de introductiekoers van €43. Een lachende Nina Brink stak twee duimen in de lucht.

Later bleek dat zij haar aandelen al ruim voor de beursgang voor $6,04 had verkocht en dat het prospectus misleidend was. Na de duimen van Nina spatte de zeepbel uiteen. Op 31 maart is het 25 jaar geleden dat ik met de VEB een juridische actie startte tegen World Online, de begeleidende banken en de graaiende aandeelhouders.

Voor beleggers blijven de lessen van World Online actueel. Les een is dat beleggers goed hun huiswerk moeten doen: een goede en grondige analyse maken van het bedrijf, de risico’s en waardering. Les twee is dat beleggers zich niet moet laten meeslepen door hypes.

Van mevrouw Brink (later Storms) zijn geen verdere zakelijke hoogtepunten bekend. Na het World Online-debacle was ze actief met dochter Karen bij fastfoodketen Danku (2008) en vruchtensapbedrijf Natur (2015). Beide bedrijven gingen ten onder.

In 2024 dook zij op bij de fusie van biotech-bedrijf Enochiam met Gedi Cube. Deze door Brink geïnitieerde transactie leverde haar dochter een belang van 19% op in het fusiebedrijf Renovaro. Maar ook Renovaro werd geen succes. De oprichter van Enochiam bleek een fraudeur te zijn, die bovendien betrokken was bij een huurmoordzaak. Opmerkelijk was dat Leni Boeren (onder andere ex-Euronext en Kempen & Co) zich door beide dames liet strikken voor een commissariaat.

Het beurssucces van Renovaro was van korte duur. Het bedrijf werd onder vuur genomen door Hindenburg Research en de met 1000% opgeblazen beurskoers staat inmiddels weer 85% lager. L’histoire se répète.

Laatst hoorde ik zakenbankiers klagen over het zwakke IPO-klimaat. Gelukkig maar, dacht ik. Dan zijn beleggers in 25 jaar tijd toch wat wijzer geworden.


Peter Paul de Vries is directeur/grootaandeelhouder van de Nederlandse investeringsmaatschappij Value8.
De Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. Dit artikel is geschreven op persoonlijke titel en mag niet worden beschouwd als professioneel beleggingsadvies.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Peter Paul de Vries

Auteur:

Peter Paul de Vries schrijft met enige regelmaat op IEX over zaken die hem opvallen in de (Nederlandse) financiële wereld. De Vries was eerder directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en is nu directeur/grootaandeelhouder van Value8.

Recente artikelen van Peter Paul de Vries

  1. Wat is uw favoriete schuldvakantieland?
  2. Tariflatie - de foute gok van Trump
  3. TKH: een no-brainer