Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (948,54)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

antwoord percentage balk
Hoger 67,72%
Lager 32,28%

Geopolitiek geweld maakt de AEX nog niet aan het schrikken

Bedrijfscijfers genoeg deze week, maar op deze dinsdag zijn het vooral wereldleiders die de headlines kapen. De beurs kijkt het vooralsnog kalmpjes aan.

Geopolitiek geweld maakt de AEX nog niet aan het schrikken

Wereldleiders voeren naarstig topoverleg, maar de beurs lijkt het allemaal kalmpjes aan te kijken. De AEX stevent af op een licht hogere opening. De future noteert om half negen +0,1%.

Bedrijfsnieuws is er niet of nauwelijks op deze dinsdagochtend, dus we starten meteen maar met het rondje langs de velden: 

  • De Europese futures staan er net als de AEX lichtgroen bij
  • Groen op de borden in Azië, met de techsector in Hongkong aan kop
  • Wall Street was gesloten gisteren, S&P-futures staan licht in de plus
  • EUR/USD is op zoek naar een evenwicht en vindt dat tijdelijk op @1,0457
  • Lichte stijging in de olieprijs, WTI nu op $71,42
  • Goud stijgt ietsjes, maar verzamelt nog moed om de horde van $3.000 eindelijk te nemen
  • Bitcoin (-1,8%) oogt wat zwakjes, vlak boben de $95K

Er staan nog wat belangrijke kwartaalrapportages op de rol deze week - Besi, Tencent, Philips, Alibaba, Walmart, NN Group, Aegon, om maar een paar namen te noemen, maar opvallend genoeg voelt niemand zich geroepen om daar op een dinsdag mee te komen.

De bedrijfsagenda is dan ook vrij leeg vandaag en dus is het vooral macronieuws en geopolitiek wat de naald moet gaan laten bewegen. Aan dat laatste hebben we geen gebrek de laatste tijd, en daar gaat vandaag zeker geen verandering in komen. De noodtop in Parijs van Europese leiders, om de brokstukken van hun transatlantische bondgenootschap te bestuderen, leidde tot een stomende rally in defensieaandelen.

Want als één ding duidelijk is, is het dat Europa zelf aan de bak moet als het gaat om de verdediging van haar eigen grondgebied en kritieke infrastructuur. Het Duitse Rheinmetall schoot - onbedoelde woordspeling - maar liefst 14% omhoog in Frankfurt. En het zal geen toeval zijn dat Berenberg juist nu een koopadvies op nachtkijkermaker Theon plakt.

Ondertussen moet Europa voorlopig even machteloos toekijken bij de gesprekken tussen de VS en Rusland óver, maar niet met, Oekraïne, die vandaag beginnen in Riyad, Saoedi-Arabië. Officieel om te kijken of de Russen "on the same page" zijn, als het gaat om zoeken naar een mogelijk eind aan de oorlog.  

Heffing van jou, heffing van mij

Dat betekent niet dat het importheffingencircus van Donald Trump daarmee even is stilgevallen. Trump blijft zwaaien met zijn favoriete dreigement. Gisteren liet hij weten dat hij iedere tegenzet van handelspartners - ook als die via btw-tarieven zal plaatsvinden - direct zal pareren met identieke tegenheffingen.

De vraag is een beetje hoeveel schrik de markt nog heeft van deze dreigementen. Tijdens het laatste heffingensalvo was ook al het begin van enige gelatenheid op de beurs te bespeuren. Het wordt uiteraard anders als heffingen daadwerkelijk van kracht worden en pijn gaan doen. 

Het Duitse zelfvertrouwen

Verder is deze week de blik gericht op Duitsland, waar komend weekend belangrijke verkiezingen zijn. Dat gebeurt in een treurig economisch decor. De economie krimpt al twee jaar op rij, en een derde jaar krimp is niet uitgesloten. Dat is vrij dramatisch voor de economie die zichzelf graag ziet als het onmisbare motorblok van de EU.   

Deze ochtend krijgen we een nieuwe indicatie over hoe die economie ervoor staat, in de vorm van de ZEW-index van het economisch sentiment. Die beweegt de laatste maanden ternauwernood boven de nullijn - een uitslag daaronder zou een stevige nieuwe knauw zijn voor het Duitse zelfvertrouwen.

Xi steunt Chinese Big Tech

Het worden belangrijke dagen voor de Chinese techsector, met cijfers van Baidu (vandaag), Tencent en Alibaba. Uitgerekend vannacht gaf Xi Jinping de verzamelde tech-entrepreneurs een steuntje in de rug door ze aan te moedigen hun "talenten te tonen", wat algemeen werd opgevat als een steunbetuiging voor de techsector van hogerhand.  

Aandelen van Tencent (+1,5%) en Alibaba (+2,8%) gingen goed op dat nieuws. Baidu noteert iets lager in Hongkong. Dat kan te maken hebben met de opvallende absentie van CEO Robin Li op de bewuste meeting. 

Nieuws

De headlines sinds het slot van gisteren:

  • 08:06 Rustige opening op Damrak verwacht
  • 07:16 Berenberg zet koopadvies op Theon
  • 07:06 Overwegend groene koersen in Azië
  • 06:51 Europese beurzen openen naar verwachting verdeeld
  • 06:42 Beursagenda: Nederlandse bedrijven
  • 06:42 Beursagenda: buitenlandse fondsen
  • 06:42 Beursagenda: macro-economisch
  • 17 feb Defensiebedrijven zorgen voor recordstanden op Europese beurzen

Agenda

We hebben drukker dagen gezien de laatste weken. Weinig schokkends op de agenda, al is het economisch sentiment in Duitsland wel pikant, in aanloop naar de belangrijke verkiezingen van aanstaande zondag.

  • 07:00 Greenyard Q3-cijfers
  • 08:00 Werkloosheid december (VK)
  • 08:45 Inflatie januari def. (Fra)
  • 11:00 ZEW economisch sentiment februari (Dld)
  • 13:00 Baidu Q4-cijfers (Chi)
  • 14:30 Empire State index februari (VS)
  • 16:00 Vertrouwen huizenbouwers februari (VS)
  • 18:00 EVS Q4-cijfers

Shortposities

De top-10 shortposities in het AFM-register (bron: Finaristo)

En dan nog even dit

"Het vergt te veel van burgers, de systemen kunnen het niet aan, het is moeilijk te handhaven, fraudegevoelig én erg complex". Wat kan er mis gaan?

Ondertussen gaan de bedrijven wél gewoon door met het voeren van klimaatbeleid

Trump versus de tequila-industrie

Amerikanen als de markt een dagje dicht blijft:


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Pieter Kort

Auteur:

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 MOEdig Voorwaarts 18 februari 2025 08:55
    Het vergt te veel van burgers, de systemen kunnen het niet aan, het is moeilijk te handhaven, fraudegevoelig én erg complex". Wat kan er mis gaan?

    Gewoon teruggaan naar een vast tarief van maximaal 1%.

    Anders is in het rijtje bij wiki wel een land te vinden om naar te emigreren; zelfs met een beetje vermogen leef je dan al "gratis" van hetgeen je bespaart op wat je hier jaarlijks door de "roverheid" wordt afgenomen.

    En als je dan nog eens kijkt hoe het besteed wordt...

    nl.wikipedia.org/wiki/Vermogensbelasting
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.