Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Slotcall: AEX daalt, Ease2Pay piekt en ABN Amro zwijgt
Beeld: iStock

Slotcall: AEX daalt, Ease2Pay piekt en ABN Amro zwijgt

De AEX-index heeft de laatste handelsdag van de week een flinke veer moeten laten en daarvoor moeten we vooral de chippers lelijk aankijken. Ook elders in Europa kleurden de koersenborden rood, na tegenvallende Europese inkoopdata.

De AEX sloot 0,9% lager op 925,23 punten, nadat de index gisteren nog een nieuw slotrecord haalde. Slechts drie aandelen bleven overeind: Prosus (dat maandag met cijfers komt), Ahold Delhaize en Shell.

AkzoNobel (-3%) was de grootste daler, zonder concrete nieuwsaanleiding. Maar het waren vooral de chipaandelen die de index omlaag trokken, met koersdalingen van 2,2 tot 2,7%. Daarin waren ASMI, Besi en ASML overigens niet uniek. Ook andere chippers in Europa (zoals Infineon en Melexis) en de VS stonden onder druk.

In de AMX was het aantal stijgers eveneens dun gezaaid. Alleen Signify, Galapagos en Arcadis stonden aan de goede kant van de lijn. Alfen (-3,7%) sloot de rij.

Triple Witching Day

Het was vandaag ook Triple Witching Day, waarbij de contracten van aandelenopties, aandelenindexfutures en aandelenindexopties op dezelfde dag verliepen. Dat zorgt doorgaans voor wat meer volatiliteit.

Ondanks de daling van vandaag hebben de AEX, Midkap- en Smallcapindex nog wel een weekwinst weten binnen te slepen:

 • AEX: +0,7%
 • AMX: +0,2%
 • AScX: +0,2%

Europese economie schakelt naar lagere versnelling

De dag stond grotendeels in het teken van inkoopmanagersindices, die gelden als een voorlopende economische indicator. Voor de eurozone ziet het er niet zo best uit. De (voorlopige) samengestelde index wees op een groeivertraging. De index daalde van 52,2 naar 50,8 terwijl op een lichte stijging naar 52,4 was verwacht. Een cijfer boven de 50 duidt op groei en eronder op krimp. De dienstensector groeide nog wel, maar minder hard dan de maand ervoor. In de industrie was zelfs sprake van krimp. 

Vooral het Franse cijfer stelde teleur: hier was sprake van krimp en ook nog forser dan verwacht. De grootste economie, Duitsland, zag de groei afnemen:

De kans is groot dat de economische groei van de eurozone in het tweede kwartaal afvlakt. In het eerste kwartaal steeg het BBP nog met 0,3% op kwartaalbasis. Dat zal in Q2 een tandje lager zijn: 0,2% tot 0,1%.

... maar met de inflatie gaat het de goede kant op

Het goede nieuws is dat de prijzen van goederen en diensten de kleinste stijging lieten zien in acht maanden. Volgens S&P Global duidt dat erop dat de inflatie serieus op weg is naar de 2% die de ECB tot doel heeft:

Dat zet de deur open voor verdere renteverlagingen door de ECB.

Japan stagneert, maar groeiversnelling in de VS

Het Europese cijfer was wel beter dan dat van Japan, waar sprake is van stagnatie. De samengestelde index daalde van 52,6 naar exact 50. Dit is vooral te wijten aan de dienstensector, waar groei is omgeslagen in krimp.

De Europese en Japanse cijfers staan in schril contrast met die van de VS, waar de groei juist bleek te versnellen. De samengestelde index dikte aan van 54,5 naar 54,6, de hoogste stand in twee jaar. Zowel de industrie als de dienstensector zaten in de lift.

Overnamegerucht ABN Amro

Het bedrijvennieuws was vandaag dun gezaaid. Het belangrijkste nieuwtje kwam wederom uit de bankensector. Volgens de Börsen Zeitung speelt ABN Amro met de gedachte om de Duitse private bank van HSBC over te nemen, die zo'n €26 miljard onder beheer heeft. Eerder nam de bank al een andere Duitse private bank over: Hauck Aufhäuser Lampe, voor €672 miljoen.

Een bron voor dit nieuws is overigens niet bekend gemaakt en ABN Amro zelf wil geen commentaar geven. Het aandeel deed er dan ook niet veel op en eindigde 0,4% lager.

Koersexplosie Ease2Pay

De meest opvallende stijger op het Damrak was Ease2Pay dat de beurswaarde in één klap met 39% zag toenemen nadat het betaal- en activatieplatform een vrij summiere update had gegeven. Ease2pay heeft in de eerste jaarhelft naar schatting zo'n 50% meer transacties verwerkt dan in dezelfde periode vorig jaar. Meer info dan dit was er niet, maar blijkbaar voldoende voor deze koersbeweging, gepaard met bovengemiddelde handelsomzetten.

In december zagen we ook al zo'n spike, toen Ease2pay aangaf dit jaar een positieve EBITDA te verwachten (ter info: over 2023 leed het bedrijf nog een EBITDA-verlies van €0,6 miljoen).


Het is een mooie opsteker voor dit aandeel dat op de top begin 2021 nog €3,78 noteerde. Het zat Ease2Pay vorig jaar niet mee. Het bedrijf moest tijdelijk op het strafbankje van Euronext plaatsnemen omdat de jaarcijfers te laat werden gepubliceerd.

Wall Street schommelt rond vorige slot

Wall Street begon de dag in mineur, maar schommelt inmiddels rond het vorige slot, nadat beter dan verwachte inkoopdata werden gepresenteerd. Het aandeel Nvidia gaf gisteren al 3,5% prijs, luttele uren na het bereiken van een vers all-time high, en levert vandaag nog eens circa 2% in. Branchegenoten Micron, Broadcom en Qualcomm dalen mee.

De koers van Gilead staat 1,9% hoger nadat de farmaceut veelbelovende resultaten met een nieuw HIV-medicijn had gepresenteerd. EV-fabrikant Nikola werd donderdag afgestraft nadat de EV-fabrikant een omgekeerde aandelensplitsing had aangekondigd, maar weet daar aardig van te herstellen (koers +8,5%). Nike is door Oppenheimer op de kooplijst gezet en wint 0,3%.

De brede markt

 • De AEX sloot 0,9% lager. Daarmee doen we het een slechter dan de ons omringende beurzen, en dat heeft alles te maken met de zware weging van chipaandelen. De CAC40 en de EuroStoxx50 sloten 0,6% lager, de FTSE100 verloor 0,4% en de DAX40 daalde met 0,3%. De Bel20 eindigde zelfs fractioneel hoger.
 • De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar staat op 4,27%. Dat is 5 basispunten hoger dan vorige week. De Nederlandse doet 2,76%.
 • De 'paniekbarometer', de CBOE VIX-index (een graadmeter van volatiliteit), is iets opgelopen naar 13,29, maar geen niveau om u zorgen over te hoeven maken.
 • De belangrijkste indices op Wall Street schommelen rond het vorige slot. De Nasdaq staat 0,3% hoger, de Dow verliest 0,1% en de S&P500 wint 0,1%.
 • De euro noteert 1,0695 ten opzichte van de dollar
 • De goudprijs staat behoorlijk onder druk: 1,4% eraf op $2.328 per troy ounce
 • De olieprijzen staan circa 0,3% lager. Een vat WTI kost $81,08. Voor een vat Brent-olie wordt $85,50 betaald.
 • Bitcoin heeft het zwaar: de prijs staat 2% (= $1.325) lager op $63.671.

Verder op het Damrak

Vivoryon daalt door en CM.com herstelt iets van het koersverlies van gisteren:

 • Janus Henderson heeft een groter belang in Renewi gemeld (5,08%, tegen 3,05% vorig jaar). De koers daalde met 1,9%.
 • De koersdoelverhoging voor Unibail-Rodamco-Westfield (-0,8%) kon een koersverlies niet voorkomen.
 • Prosus (+0,7%) was een van de schaarse stijgers, aan de vooravond van de jaarcijferpublicatie.

Stijgers en dalers afgelopen week

Dit was de week van de financiële sector. ING en Van Lanschot Kempen organiseerden een beleggersdag en legden daarbij de lat een stuk hoger. Dat werd door beleggers beloond: de koers van Van Lanschot Kempen steeg afgelopen week met 2,5% en ING werd 1,3% meer waard. Ook ABN Amro en verzekeringsaandelen vonden de weg omhoog. Vorige week stonden ze allemaal nog onder druk.

DSM-Firmenich (+4%) had een topweek. Dat gold ook voor ASMI (+5,1%) en ASML (+1,1%). Besi (-0,2%) daarentegen kon niet meekomen. De grootste daler onder de hoofdfondsen was Adyen (-5,5%).

In de AMX belandden JET (+4%), Arcadis (+3,2%) en Signify (+2,8%) op het podium. Allfunds (-5,4%), AMG (-4,9%) en Air France-KLM (-3,5%) finishten als laatste.

In de AScX waren Avantium (+8,7%), B&S Group (+5,9%) en Accsys (+5,6%) de koplopers, terwijl de nogal volatiele fondsen Vivoryon (-9,7%), Ebusco (-8,2%) en NX Filtration (-4,9%) in de bezemwagen plaatsnamen.

Grondstoffen: olieprijzen flink in de lift

De olieprijzen zaten afgelopen week flink in de lift onder invloed van een toenemende vraag naar olie en dalende olievoorraden in de VS.

 • Goud: -0,3%
 • Zilver: +0,4%
 • Koper: -1,6%
 • WTI-olie: +3,3%
 • Brent-olie: +3,1%

De zilverprijs liep iets op, terwijl de goudprijs wat daalde. Maar YTD is zilver wel op goud vooruit gelopen:

CAC40 krabbelt iets op, maar obligatiespread blijft hoog

De CAC40 heeft afgelopen week een klein inhaalslagje gemaakt (+1,7%), maar loopt YTD nogal uit de pas bij de EuroStoxx50 (CAC40 = blauwe lijn. EuroStoxx 50 is zwarte lijn):

Ook op de obligatiemarkt is er veel onrust, sinds president Macron nieuwe verkiezingen heeft uitgeschreven na de overwinning van het Rassemblement National van Marine Le Pen in de Europese parlementsverkiezingen. De Franse tienjaarsrente bedraagt nu 3,16% en de Duitse 2,40%, waardoor de spread uitkomt op 76 basispunten. Dat is veel.

IEX Podcast: "Frankrijk is een Olympische vlam bij een kruitvat"

Ga goed geïnformeerd het weekend in met de IEX Beleggerspodcast, met vandaag 3 analisten. Er valt dan ook meer dan genoeg te bespreken.

Mocht u het leuk vinden om een keer onze podcast live bij te wonen, kom dan volgende week naar de IEX Beleggersdag!

Adviezen

HSBC heeft het koersdoel voor Unibail-Rodamco-Westfield opgetrokken van €82 naar €85, bij handhaving van het koopadvies.

Agenda maandag: jaarcijfers Prosus

We hebben maandag zowaar een cijferaar: Prosus, dat de jaarcijfers over het gebroken boekjaar 2023/2024 overhandigt. Wie Prosus zegt, zegt eigenlijk Tencent, want de investeerder heeft een groot belang in de Chinese techreus. Dat heeft Prosus dit jaar geen windeieren gelegd. De koers van Tencent (rode lijn) is dit jaar met ruim 28% opgelopen, waardoor deze deelneming zo'n driekwart van de totale waarde van Prosus (blauwe lijn) uitmaakt.

De jaarresultaten van Prosus worden niet heel spannend, aangezien Tencent vorige maand al eerstekwartaalcijfers heeft gepresenteerd. Deze smaakten naar meer. Mede dankzij kostenverlagingen was de nettowinst met 62% gestegen. Bovendien heeft het bedrijf met succes een nieuwe game op de markt gebracht: Dungeon & Fighter (DnF), voor mobiel.

Ook over andere beursgenoteerde deelnemingen, zoals de Britse maaltijdbezorger Delivery Hero, de Chinese branchegenoot Meituan en reisplatform Trip.com, is al een en ander bekend. Maar we weten natuurlijk nog niet hoe het de níet-beursgenoteerde deelnemingen van Prosus afgelopen jaar is vergaan, dus daarin zit mogelijk een verrassing. Hier kunt u de laatste analyse van Prosus lezen.

Het aandeel Prosus wordt door 14 analisten op Kopen gezet en door één op Houden. Het gemiddelde twaalfmaandskoersdoel bedraagt €54,89 en dat komt neer op een upside van 60%.

Het worden trouwens de laatste cijfers voordat de nieuwe CEO Fabricio Bloisi aan het roer komt. Bloisi neemt op 1 juli het stokje over van Ervin Tu, die tijdelijk de honneurs waarnam na het plotselinge vertrek van Bob van Dijk, in september vorig jaar. Hopelijk komt het bedrijf onder de nieuwe leiding in rustiger vaarwater. Bloisi bouwde de Braziliaanse maaltijdbezorger iFood (ook een deelneming van Prosus) uit van een klein bedrijfje tot een van de grootste maaltijdbezorgers van Brazilië, met een marktaandeel van 80%. Just Eat Takeaway had hier overigens ook ooit een belang in.

... en Duitse Ifo-index

Maandag wordt ook de Duitse Ifo-index bekendgemaakt, een graadmeter van het ondernemersvertrouwen. Economen verwachten dat de index is opgelopen van 89,3 in mei naar 89,7.

Verder verschijnt er een tweede raming van het Nederlandse BBP. De eerste berekening van het CBS kwam uit op een daling met 0,1% ten opzichte van het vierde kwartaal. Dit was vooral te wijten aan een lagere export van goederen.

Hierbij de volledige agenda van maandag: 

 • 06:30 uur: Economische groei Q1, tweede raming (NL)
 • 07:00 uur: Prosus jaarcijfers
 • 07:00 uur: Prijzen bestaande koopwoningen mei (NL)
 • 10:00 uur: Ifo-index ondernemersvertrouwen juni (Dld)

Highlights rest van de week: PCE-inflatie en beleggersdag ASR

Ook de rest van de week staan er voldoende items op de agenda die de markten in beweging kunnen zitten. Het hoogtepunt is de Amerikaanse PCE-inflatie, hét inflatiecijfer waar de Federal Reserve op let bij het bepalen van de rente. De PCE-kerninflatie (exclusief prijzen voor voeding en energie) stabiliseerde in april op 2,8% op jaarbasis en de reguliere PCE-inflatie op 2,7%. Dat ligt nog ruim boven de doelstelling van 2% van de Fed.

Maar op 12 juni zorgde de CPI, een ander belangrijk inflatiecijfer, voor een positieve verrassing: dit cijfer was op maandbasis niet gestegen en dat biedt hoop op een snelle renteverlaging.

Andere interessante macro-economische cijfers zijn de Chicago Fed-index (dinsdag), het 'grote' (dinsdag) en 'kleine' (vrijdag) Amerikaanse consumentenvertrouwen, het Europese consumentenvertrouwen (donderdag) en het definitieve Amerikaanse BBP over het eerste kwartaal (donderdag).

Verder houdt ASR donderdag een Beleggersdag, waar nieuws uit kan komen. De centrale banken van Zweden en Turkije nemen een rentebesluit. En IEX organiseert op vrijdag de jaarlijkse Beleggersdag, waarvoor nog enkele kaarten te koop zijn. Hier kunt u lezen wat u zoal kunt zien en doen.

En dan dit:

Dit belooft nog wat

Niks geleerd van 2008?

This time is different (maar nu echt)?

Tijd om de roze bril af te zetten? Bij een cijfer boven 0 verslaan de economische groeicijfers doorgaans de marktverwachting, bij een cijfer onder 0 slechter dan verwacht.

Dit was het voor nu. Ik wens u een gezellige avond toe, het Nederlands elftal opnieuw een fraaie overwinning en voor daarna: goed weekend!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 keffertje 21 juni 2024 19:10
  quote:

  mok schreef op 21 juni 2024 19:05:

  Redactie, bij een koersstijging verdampt geen beurswaarde……
  [Inderdaad graag aanpassen, iemand wilde graag te snel weekend vieren]

  De meest opvallende stijger op het Damrak was Ease2Pay dat de beurswaarde in één klap met 39% zag verdampen
 2. [verwijderd] 22 juni 2024 20:32
  Misschien kunnen jullie eens op een iets respectvollere manier reageren. Je kan iemand op een normale manier op een foutje wijzen en als er eens iets een andere kant opgaat dan een advies, heb je altijd zelf op de koopknop gedrukt, wees kritisch ga niet op 1 artikel af, lees door, etc.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.