Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Slotcall: Alfen vlamt, ING neemt adempauze en AEX krijgt all-time high weer in vizier

Slotcall: Alfen vlamt, ING neemt adempauze en AEX krijgt all-time high weer in vizier

De AEX heeft een prima, maar tamme beursdag afgesloten met een keurige winst van 0,5%. Met een slotstand van 928,19 punten kan de index weer jacht maken op het all-time high van ruim 934 punten, dat vorige week woensdag werd aangetikt.

Er was nauwelijks nieuws om inspiratie uit te putten. De AEX telde slechts vijf dalers: Heineken, Adyen, UMG, IMCD en Prosus. DSM-Firmenich (+4,2%) gaat er met de hoofdprijs vandoor. De drie chipaandelen (ASMI, Besi en ASML) en de drie verzekeraars (Aegon, NN Group en ASR Nederland) fietsen mee in de kop van het peloton; een inmiddels vertrouwd gezicht. De chippers ontvingen vandaag ook fanmail van Goldman Sachs, toch niet de minste.

In de Mid- en Smallcapindex mochten veel vastgoedfondsen (Unibail-Rodamco-Westfield, Eurocommercial, WDP, CTP en Wereldhave) zich op warme belangstelling van beleggers verheugen, waarschijnlijk onder invloed van dalende rentes op de obligatiemarkten. Ook Alfen, Air France-KLM, Sif en BAM lagen er fraai bij. Aalberts, OCI en AMG waren de enige drie dalers in de AMX.

ING neemt adempauze

ING, gisteren nog de grootste stijger, maakte vandaag een pas op de plaats. De Beleggersdag, waarbij de bank nieuwe financiële doelen bekend maakte, heeft Berenberg en Barclays aangespoord om hun koersdoel op te trekken. Het aandeel staat bij beide banken op de kooplijst.

10 zakenbanken geven een koopadvies voor ING en 3 een houdenaanbeveling. Het gemiddelde twaalfmaands koersdoel bedraagt €18,47. Dat komt neer op een opwaarts potentieel van 16%. Het standpunt van Martin Crum van de IEX Beleggersdesk vindt u hier.

... maar Alfen vlamt

Meer beweging was dinsdag te zien bij Alfen (+2,9%), dat een 'dubbelcijferig miljoenencontract' van het Belgisch OV-bedrijf  TEC in de wacht heeft gesleept voor elektrificering van de bussen van het bedrijf. Beleggers wisten dat wel te waarderen. Dat was zeer welkom: YTD staat het aandeel nog altijd ruim 40% in de min, en daarmee bungelt Alfen helemaal onderaan in de AMX.

Double whammy voor Carrefour

Minder fortuinlijk verging het vandaag Carrefour. Het Franse supermarktaandeel moest op de beurs van Parijs 4,2% inleveren nadat een Franse krant had gemeld dat Carrefour een boete van €200 miljoen moet betalen vanwege onevenwichtige franchisecontracten, uiteraard in het voordeel van de retailer.

Nu is zo'n boete een eenmalig iets. Dat geldt niet voor een ander probleem waar Carrefour last van kan krijgen, zij het indirect: de politieke onrust in het land. Sinds president Macron nieuwe verkiezingen heeft uitgeschreven, is het chaos. De rechtse partij van Marine Le Pen staat bovenaan de peilingen. Linkse partijen hebben zich verenigd, en beide kampen staan lijnrecht tegenover elkaar. In de financiële markten wordt gevreesd dat de winnaar van de verkiezingen het geld flink zal laten rollen, waardoor de rente op Frans staatspapier de afgelopen dagen flink omhoog is geschoten.

Nu zullen Fransen ook in onrustige tijden boodschappen blijven doen, maar grote protesten en consumenten die de hand op de knip houden is ook voor Carrefour geen wenkend perspectief. Een heuse double whammy dus. Voor analist Hildo Laman was dit alles reden om het aandeel nog eens onder de loep te nemen. Ligt in de recente koersdaling een mooie koopkans?

Ook Allfunds geraakt door perikelen in Frankrijk

Overigens heeft ook Allfunds last van de onrust in Frankrijk. Het wealthtechbedrijf heeft weliswaar Spaanse roots, maar een flinke blootstelling aan Frankrijk. Ook hier staan we vandaag bij stil:

Inflatiecijfersmet schouderophalen ontvangen

De macro-economische agenda was vandaag een beetje karig en de cijfers die er kwamen werden met schouderophalen ontvangen. In Duitsland werd uitgekeken naar de ZEW-index, een graadmeter voor het economisch sentiment. Deze was iets verbeterd, maar minder sterk dan verwacht.

De inflatie in de eurozone zou een market moving event moeten zijn, zij het dat er vorige week al een snelle raming was bekend gemaakt, waar het definitieve cijfer exact mee overeen kwam. De inflatie was opgelopen naar 2,6% op jaarbasis (tegen 2,4% in april) en de kerninflatie (zonder olie en voedingsmiddelen) steeg naar 2,9% (tegen 2,7% in april). Hier ziet u de ontwikkeling van de reguliere inflatie:

 

De inflatie ligt hiermee nog best een eind boven de doelstelling van 2% van de ECB, dus het is de vraag of de ECB de rente op 18 juli nóg een keer zal verlagen.

Wall Street heeft weinig puf

Wall Street heeft weinig puf vandaag. De S&P 500, Dow Jones-index en Nasdaq schommelen na enkele uren handel nog steeds rond hun vorige slot.

De detailhandelsverkopen die op de rol stonden waren niet denderend: ze waren in mei met 0,1% op maandbasis gestegen, terwijl op een toename van 0,2% was gerekend. Maar is het glas in zo'n geval halfleeg of halfvol? Een beetje economische afkoeling kan de Fed misschien net dat zetje geven om de rente wat eerder te verlagen dan misschien de bedoeling was. Halfvol dus.

De obligatiemarkt nam er alvast een voorschot op. De tienjaars rente op Amerikaanse staatsobligaties daalde met 4 basispunten naar 4,23%.

Veel Big Techbedrijven hebben hun dag niet, met koersverliezen van 1 tot 1,3% voor Apple, Amazon, Meta, Alphabet en Microsoft. Tesla verliest 2,3%. Alleen Nvidia (+2,6%) stijgt tegen de klippen op. Ook branchegenoten Qualcomm (+3,1%) en Micron (+4,4%) zijn in trek, maar dat geldt dan weer niet voor AMD (-2,5%).

Morgen houdt Wall Street de deuren gesloten vanwege Juneteenth, de herdenking van de bevrijding van de slaven in de Verenigde Staten.

Rentes

Op de obligatiemarkt zijn de renteverschillen tussin de eurozone sinds de verkiezingen voor het Europees Parlement flink toegenomen. Voor Duitse staatspapier met een looptijd van tien jaar wordt nu 2,39% betaald en voor Franse leningen 3,11%, een verschil van 72 basispunten. De Italiaanse tienjaarsrente staat nóg hoger: 3,89%. De Nederlandse doet 2,74%.

De brede markt

 • De AEX sloot 0,5% hoger en daarmee lopen we aardig in de pas bij de andere Europese indices. De CAC40 won 0,8%, de FTSE100 kreeg er 0,6% bij en de DAX40 klom op met 0,5%.
 • Weinig beweging op Wall Street: de S&P 500 en de Dow staan 0,1% hoger en de Nasdaq 0,1% lager.
 • De CBOE VIX-index (graadmeter van volatiliteit) is vandaag gedaald naar 12,57.
 • De euro noteert 1,0736 ten opzichte van de dollar.
 • De goudprijs staat 0,4% hoger op $2.328 per per troy ounce.
 • De bitcoin lijdt een gevoelig verlies van 3,4% en noteert $64.395.
 • De olieprijzen stijgen met zo'n 0,5%. Voor een vat WTI uit de VS wordt nu $80,19 betaald en voor een vat Brent uit de Noordzee $84,72.

Verder op het Damrak

Dit zijn de grootste stijgers en dalers van vandaag:

 • CVC Consortium verkoopt een meerderheid van zijn belang in GEMS Education (de grootste aanbieder van particulier basisonderwijs ter wereld) aan een consortium onder leiding van Brookfield Asset Management. De koers van CVC Capital steeg vandaag met 0,8%.
 • Euronext Amsterdam krijgt in september een nieuwe CEO: René van Vlerken, die nu hoofd Noteringen is. Het aandeel koerste 0,9% hoger.
 • Een dochterbedrijf van Shell neemt een Singaporese LNG-speler over: Pavilion Energy. Het aandeel sloot 0,3% hoger.

Adviezen

ING is getrakteerd op twee koersdoelverhogingen, terwijl Goldman Sachs positiever is geworden over twee chippers:

 • ING: naar €20,50 van €20,00 en kopen - Barclays
 • ING: naar €19,00 van €18,50 en kopen - Berenberg
 • Besi: naar €183 van €170 en kopen - Goldman Sachs
 • ASMI: naar €815 van €360  en kopen - Goldman Sachs

Goldman Sachs onderwierp ook ASML aan een APK. Dat leidde niet tot aanpassingen: het advies blijft Kopen, met koersdoel €1.185.

Morgen 9 gratis kooptips?

Over adviezen gesproken, heeft u zich al aangemeld voor het gratis webinar van BNP Paribas 'Visie & tips 2024', morgenavond? Onder leiding van Janneke Willemse geven beleggingsexperts Koen Bender, Jim Tehupuring en Nico Bakker hun visie op de financiële markten voor de tweede helft van 2024. Ook vertellen ze hoe de Turbo, die binnenkort 20 jaar bestaat, kan bijdragen aan een goed renderende beleggingsportefeuille èn krijgt u 9 concrete tips mee.

Het online seminar vindt woensdagavond plaats, van 20.00 uur tot 21.15. Aanmelden kunt u via deze link.

Agenda: lege agenda en Wall Street gesloten

Ook morgen is de agenda nagenoeg leeg. Beleggers kunnen zich bovendien niet door Wall Street laten inspireren, want zoals gezegd houdt de Amerikaanse beurs zijn deuren gesloten. Wel staat het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers op de rol, maar dat geldt niet als market moving event.

Hierbij de volledige agenda van morgen:

 • 08:00 uur: Consumenten- en producentenprijzen - Mei (VK)
 • 13:00 uur: Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
 • 15:30 uur: Wall Street gesloten op Juneteenth Day
 • 16:00 uur: Vertrouwen huizenbouwers - Juni (VS)

U bent weer bijgepraat. Ik wens u een fijne avond toe!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

 1. Slotcall: AEX gooit handdoek in de ring, TomTom op de grill en Trump-effect is overal voelbaar
 2. AEX opent beursweek waarschijnlijk met chagrijn en dat geldt helemaal voor TomTom
 3. Slotcall: fraaie dag- én weekwinst AEX en NX Filtration maakt de blits

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.