Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Beursdag 17 juni | Met zorgen over Frankrijk, rente VS omlaag in december en ING is ambitieus

Slotcall: AEX pakt 3 punten en als zelfs Franse EK-gangers zich met de politiek bemoeien..

De AEX (+0,5%) is de nieuwe beursweek goed begonnen. De stijging van vandaag is, het zal u niet verbazen, grotendeels op het conto van de chippers. Uiteindelijk sluit de AEX op 923,12 punten op een dag dat de rentes licht oplopen en ING nieuwe financiële doelstellingen presenteert. 

Het concern presenteerde namelijk vandaag nieuwe doelen voor de middellange termijn, waaronder een hoger rendement. ING mikt voor de komende jaren op een inkomensgroei van 4 tot 5% en een rendement op het eigen vermogen van 14%. In de periode van 2024 tot en met 2027 wil ING er jaarlijks een miljoen mobiele primaire klanten bij krijgen. Maakt dit het aandeel koopwaardig? Dat leest u in onderstaande analyse. 

In de AMX stijgt Galapagos ook weer een keer. De openingswinst was zo'n 7%, die gaandeweg de dag verdunde tot slechts 0,3%. Het is in ieder geval iets.. De minimale koerswinst volgt op de bekendmaking van tussentijdse onderzoeksresultaten vrijdagavond nabeurs. Het bedrijf maakte ‘bemoedigende resultaten’ bekend van het lopende patiëntonderzoek naar zijn celtherapie tegen lymfeklierkanker.

Als we nog even in de AMX blijven: de aandelen van Flow Traders noteren vandaag zonder het slotdividend over 2023. In augustus vorig jaar werd al €0,30 per aandeel uitgekeerd. Vandaag bedraagt het slotdividend €0,15 per aandeel. 

Empire State-index verbetert, maar nog steeds negatief

Met de beleggersdag van ING en de ex-dividendnotering van Flow Traders hebben we de complete agenda van vandaag al bijna rond. Het derde en tevens laatste punt is de Empire State-index (VS), die het vertrouwen van industriële ondernemers in de regio New York weergeeft. Deze index was vorige maand onverwacht verslechterd, van -14,3 in april naar -15,6 in mei.

Economen rekenden echter op een verbetering. Over juni was die verbetering wél duidelijk zichtbaar. De verwachting lag op -12,5 en het definitieve cijfers bleek nog veel gunstiger uit te vallen dan vooraf gedacht: -6,0. Hieronder ziet u het duidelijk op een rijtje. 

Verder heeft Neel Kashkari, voorzitter van de Federal Reserve van Minneapolis, gisteren in een interview laten weten dat de kans bestaat dat de Amerikaanse centrale bank de rente één keer verlaagt en daarmee tot december zal wachten. 

Kashkari zei dat hij verrast was door hoe goed de Amerikaanse arbeidsmarkt heeft gepresteerd, zelfs toen de Fed in 2022 en 2023 de leenkosten agressief verhoogde, maar dat hij in de toekomst nog meer afkoeling verwacht. Het hele interview kunt u hieronder bekijken, mocht u daar zin in hebben.

Dan naar Wall Street, dat vanmiddag vlak opende. Beleggers in de VS kijken al uit naar woensdag, als zij een vrije dag hebben vanwege Juneteenth, wanneer het einde van de slavernij wordt herdacht. Er wordt wel enige volatiliteit op de markten verwacht in de aanloop naar de zogeheten 'triple witching' op vrijdag.

Die situatie doet zich voor wanneer aandelenopties, aandelenindexfutures en aandelenindexopties op dezelfde dag aflopen. Hieronder ziet u de actuele (17.30u) tussenstand.

De IEX Optietips gaan als een trein en u kunt er nog 3 halen!

Sinds oktober geeft IEX wekelijks een online optietip. De allereerste optietip bleek meteen een grote klapper, met meer dan 750% rendement. Onze specialist Hildo Laman gebruikt een strategie die duidelijk zijn vruchten afwerpt, want de rendementen liegen er niet om. Er zijn genoeg succesnummers, maar ook een paar missers. 

Hoe doet Laman dat dan? Nou, door in te spelen op hogere koersen van een bepaalde onderliggende waarde, bijvoorbeeld een index of een aandeel. De kans op een stijging over een wat langere periode, zeg zes of twaalf maanden, moet groter zijn dan de kans op een daling - gebaseerd op koersgegevens uit het verleden. Hieronder vindt u nog drie optietips die nu (ook nog) interessant zijn. 

Gunstig instapmoment bij PayPal?

PayPal is een betaalbedrijf dat ontstond door de fusie van twee kleine betaalbedrijfjes die waren opgericht door Elon Musk en Peter Thiel. Het bedrijf is destijds opgericht om online betalen eenvoudig en veilig te maken. Dit was in het begin van het internet nog lastig: iets dat de groei van Ebay deed haperen. Vandaar dat het PayPal in 2002 overnam maar in 2015 werd het via een beursgang weer onafhankelijk.

PayPal is in de kern altijd maar weinig veranderd. Het is nog steeds actief in online betalingen en nog eveneens wordt je e-mailadres gebruikt hiervoor, welke je weer kan koppelen aan een bankrekening of creditcard. De VS blijft veruit het belangrijkste land voor het bedrijf. Toch is PayPal behoorlijk afgestraft op de beurs. De groei is vertraagd en de concurrentie is toegenomen. Is de koersreactie terecht? Dat leest u hieronder. 

Top 3 stijgers en dalers

ING is de stijger van de dag en wordt geflankeerd door ASMI en Just Eat Takeaway. Aan de andere kant van het spectrum treffen we het volatiele Vivoryon, Avantium en Allfunds. De daling van laatstgenoemde is toe te schrijven aan zakenbank UBS, dat het koersdoel verlaagde van €7,20 naar €6. 

Rentes

De rentes lopen vandaag over de gehele linie langzaam op. De Nederlandse vergoeding op tienjaars-staatspapier bedraagt nu 2,77%.

Wat vooral opvalt is het renteverschil tussen de Franse en Duitse 10-jarige staatsobligaties fors opgelopen. Het verschil bedraagt inmiddels bijna 80 basispunten. Vorige week ging er op de Franse aandelenmarkt al voor €241 miljard aan marketcap in rook op, nadat Emmanuel Macron vervroegde verkiezingen had uitgeschreven. Dit deed Macron in reactie op de flinke overwinning van Marine Le Pen bij de Europese verkiezingen. 

Over Frankrijk gesproken: Les Bleus treden vanavond aan tegen Oostenrijk om 21.00 uur. Opvallend was dat sterspelers Kylian Mbappé, Marcus Thuram en Ousmane Dembélé zich uitlieten over de de politieke situatie in Frankrijk. Zo waarschuwde Mbappé voor extreemrechts, noemde Thuram de verkiezingswinst van Le Pen "triest" en "heel ernstig", en zei Dembélé dat "alle alarmbellen zijn gaan rinkelen" na de Europese verkiezingen. 

Brede markt

De euro stijgt licht ten opzichte van de dollar tot 1,0720. Een vat WTI-olie wordt vandaag een half procentje duurder en kost nu $78,79. Aan de andere kant daalt de goudprijs met 0,8% tot $2.313. Zilver deelt mee in de malaise en moet 1,4% inleveren. Bitcoin kleurt ook rood vandaag en noteert op $65.354. 

Wel stijgt de VIX (volatiliteitsindex). Deze index is een maatstaf voor de nervositeit op de beurzen en stond vorige week op het laagste punt in bijna vijf jaar. Onlangs schreef WSJ een artikel waaruit bleek dat deze kalmte handelaren nu nerveus begint te maken. "De geschiedenis leert dat periodes van extreme rust op de aandelenmarkten niet lang duren", zo viel te lezen in het stuk. Kijkt u hieronder vooral mee naar het koersverloop. 

Verder op het Damrak   

 • Meldt Teslin een iets kleiner belang in Ebusco: 4,98%.
 • Heeft Kepler Cheuvreux zijn koopadvies voor ING herhaald en het koersdoel van €21 bevestigd.
 • Verhoogt Citigroup het koersdoel voor Prosus met €2 naar €44,50. 
 • Handhaaft KBC Securities het koopadvies voor Galapagos, evenals het koersdoel van €50. 

Klik hier voor een compleet overzicht van alle koersdoelveranderingen. 

Agenda: dinsdag 18 juni 

 • 06:30 Reserve Bank of Australia - Rentebesluit (Aus)
 • 11:00 ZEW economisch sentiment - Juni (Dld)
 • 11:00 Inflatie - Mei def. (eur)
 • 14:30 Detailhandelsverkopen - Mei (VS)
 • 15:15 Industriële productie - Mei (VS)
 • 16:00 Bedrijfsvoorraden - April (VS)

En dan nog even dit

U kunt via deze link nog aan uw kaarten komen!

"De Amerikaanse economie is loeisterk", zo vertelt Martine Hafkamp van Fintessa

Beleggers houden hun hart vast

Divergentie ten top


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Youri van Heumen

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Meer over Youri van Heumen

Recente artikelen van Youri van Heumen

 1. Een dubbeltje op zijn kant voorbeurs nadat de Magnificent 7 even niet zo magnificent zijn
 2. Philips roept MRI-scanners terug wegens risico op oververhitting
 3. 'AkzoNobel bleef zakendoen met Rusland'

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.