Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Slotcall: Frankrijk verpest stemming en Europese defensie-aandelen door het putje

Slotcall: Frankrijk verpest stemming en Europese defensie-aandelen door het putje

De AEX-index begon de laatste beursdag van de week met een kleine winst, maar moest deze al snel uit handen geven. Uiteindelijk leed de index een dagverlies van 0,6%. Daarmee deden we het nog niet eens zo heel slecht. Vooral de Franse beurs had het loodzwaar.

Het was een duidelijk risk-off dagje. De AEX-index telde slechts vijf stijgers, allemaal in de defensieve hoek: Unilever, KPN, DSM-Firmenich, Heineken en Wolters Kluwer. Techaandelen en cyclische fondsen als Randstad en ArcelorMittal eindigden in de onderste regionen.

In de AMX (die met maar liefst 1,8% daalde) was het bloedbad nog een stuk groter. Hier vonden we slechts één stijger: Flow Traders, dat het juist van dagen zoals deze moet hebben.

De AScX eindigde 1,5% in de min. Alleen de vastgoedfondsen NSI en Vastned piepten boven het vorige slot uit. Ebusco en Avantium konden het peloton met geen mogelijkheid bijbenen en eindigden ver achterop.

Door de dalingen van de afgelopen twee dagen moeten deze drie indices ook een weekverlies incasseren:

 • AEX: -0,5%
 • AMX: -3,9% (!)
 • AScX: -2,1%

Zorgen over Frankrijk nemen toe

Het Damrak was hier niet uniek in. In heel Europa hadden beleggers er weinig zin in vandaag. Hiervoor moeten we met een schuin oog naar Frankrijk kijken. Daar nemen de zorgen over politieke instabiliteit toe na de overwinning van Rassemblement National van Marine Le Pen bij de verkiezingen voor het Europees parlement. Die partij zou ook oweleens hoge ogen kunnen gooien bij de parlementsverkiezingen die deze week in alle haast zijn uitgeschreven.

Politieke instabiliteit is het laatste wat beleggers in staatsobligaties willen en dus liepen de rentes aldaar op. De Franse tienjaarsrente noteert 3,14%, tegen 2,35% voor de Duitse. Daarmee stevent de spread (het renteverschil) af richting 80 basispunten. Dat is veel en ook de ECB zal dat niet lekker zitten.

Ook de Franse beurs had een slechte dag. De CAC40 kleurde, op Dassault na, donkerrood.

Europese defensieaandelen door het putje

Voor Europese defensieaandelen ziet het er niet goed uit. Komend weekend vindt in Zwitserland een vredestop plaats over de oorlog in Oekraïne, waar negentig landen en organisaties aan deelnemen. Ook demissionair premier Mark Rutte is van de partij.

Het is de vraag of dat iets oplevert. Hoofdrolspeler Rusland en grootmacht China laten verstek gaan. Bovendien staat de Russische president Poetin alleen open voor onderhandelingen als Oekraïne het door de Russen bezette grondgebied opgeeft, wat voor Oekraïne onbespreekbaar is.

Maar er gloort hoop: China lijkt in alle stilte te werken aan een alternatief plan. Veel weten we er niet van, maar het zóu een doorbraak kunnen betekenen.

Vrede of op zijn minst een wapenstilstand zal over de hele wereld met gejuich worden ontvangen. Maar niet door de wapenindustrie. En dan met name de Europese wapenindustrie, die flink profiteert van deze oorlog in ons continent.

Daar komt nog een probleempje bij: de overwinning bij van partijen aan de uiterste rechterkant van het politieke spectrum, bij de verkiezingen van het Europees Parlement. Veel van deze partijen zijn kritisch over steun aan Oekraïne en Europese samenwerking op het gebied van defensie.

De koersen van Europese defensiebedrijven staan vandaag onder druk en boeken op weekbasis nog grotere verliezen:

 • Rheinmetall -5,3% (-9,6% op weekbasis)
 • BAE Systems -3,5% (-5% op weekbasis)
 • Leonardo -5,8% (-12,8% op weekbasis)
 • Dassault Aviation -5,2% (-8,7% op weekbasis)
 • Thales: -6,7% (-11,3% op weekbasis)

De MarketVector Global Defense Industry-index, een wereldwijde index van bedrijven die minimaal 50% van hun omzet uit de defensie-industrie halen, is afgelopen week met 4,2% gedaald.


Maar wie vijf jaar geleden was ingestapt, is nog altijd spekkoper, met een rendement van meer dan 65%:


Wall Street stapt met verkeerde been uit bed

Ook Wall Street heeft zijn dag niet. Er is één mee- en één tegenvallend macrocijfer. De importprijzen bleken met 0,4% op maandbasis te zijn gedaald, terwijl ze een maand eerder nog met 0,9% waren gestegen. Dat was een verrassing, want er op stabilisatie gerekend. Hoewel aan de importprijzen minder gewicht wordt gehangen dan aan de consumentenprijzen, geeft dit beleggers toch weer iets meer hoop dat er dit jaar misschien toch wel twee renteverlagingen door de Federal Reserve in zitten.

Dan was er nog het 'kleine' Amerikaanse consumentenvertrouwen (gemeten door de Universiteit van Michigan). Dit was juist een domper. Het vertrouwen was gedaald naar het laagste niveau in zes maanden.

De koers van Tesla is nog niet tot rust gekomen sinds beleggers opnieuw groen licht hebben gegeven voor de beloning van CEO Elon Musk. Vandaag koerst het aandeel 1,8% lager.

Adobe opende donderdag nabeurs de boeken, waarbij vooral een gunstige prognose voor omzet uit AI opviel. Dat viel duidelijk bij beleggers in de smaak: de koers staat 14,7% hoger.

De brede markt

 • De AEX sloot 0,6% lager. Daarmee doen we het een stuk beter dan de CAC40 (-2,7%), Euro Stoxx 50 (-2,2%) en de DAX40 (-1,4%), maar slechter dan de FTSE100 (-0,2%) en Bel20 (0,9%).
 • De rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar staat op 4,22%. Dat is 20 basispunten minder dan vorige week. Ook de Nederlandse is gedaald: naar 2,73% (18 basispunten minder)
 • De 'paniekbarometer', de CBOE VIX-index (een graadmeter van volatiliteit) staat op 12,75. Keurig.
 • De belangrijkste indices op Wall Street staan 0,2% in het rood. Dat valt eigenlijk best mee.
 • De euro noteert 1,0697 ten opzichte van de dollar
 • De goudprijs staat 1,2% hoger op $2.329 per troy ounce
 • Ook de olieprijzen zitten in de lift. Een vat WTI kost $78 en dat is 0,2% meer dan gisteren. Voor een vat Brent-olie wordt $82,71 betaald: een stijging van 0,7%.
 • Bitcoin heeft het zwaar: de prijs staat 2% (bijna $1.100) lager op $65.587

Verder op het Damrak

DSM lijkt te profiteren van een koersdoelverhoging door Deutsche Bank:

 • Heijmans haalde een mooie infra-opdracht van de provincie Utrecht binnen, met een totale omzetwaarde van €125 miljoen, maar dat mocht op de beurs niet baten: de koers daalde met 0,7%.
 • Unilever (+0,8%) stond gisteren in de top-3 en vandaag weer.
 • Aegon (-2,1%) ging ex €0,16 dividend. Ook hiervoor gecorrigeerd hield het aandeel de voeten niet droog.
 • Wolters Kluwer ging 0,3% hoger de dag uit na een adviesverhoging van KBC Securities.
 • DSM-Firmenich kreeg fanmail van Deutsche Bank en behaalde een fraaie dagwinst van 0,7%.

Stijgers en dalers afgelopen week

De Europese beurzen kijken aan tegen zware weekverliezen. Dat geldt vooral voor de Franse CAC40 die met ruim 6% omlaag denderde. Het verlies van 0,5% voor de AEX-index verbleekt daarbij. De grootste stijger is Besi (+4%), dat afgelopen week door Redburn op de kooplijst is gezet en ook fanmail kreeg van Bank of America. Vaak trekken de chippers gelijk op, maar deze week niet: ASML (-0,6%) en ASMI (-1,7%) verloren juist terrein.

Bij bank- en verzekeringsaandelen zien we een flinke correctie. ING (-6,4%), ASR Nederland (-4,7%), ABN Amro (-4,6%), Aegon (-4,5% en NN Group (-2,9%) moesten een flink deel van de winst van vorige week inleveren. Dat gold overigens ook elders in Europa, waar BNP Paribas (-12%), AXA (-11,3%), Banco Santander (-7,5%), Deutsche Bank (-5,8%), Commerzbank (-7,5%) en Allianz (-3,1%) allemaal een flinke stap terug moesten doen.

Ook grondstoffengerelateerde aandelen had u beter niet kunnen hebben, zoals - in beperkte mate - Shell (-0,3%), maar vooral ArcelorMittal (-6,7%), Aperam (-3,%) en AMG (-10,4% -> zie hier een recente analyse).

De grootste stijger en daler van de AScX van vorige week wisselden afgelopen week stuivertje. Dat betekent een flink herstel voor NX Filtration (+9,1%) en een stevig verlies voor Vivoryon (-16,4%).

Grondstoffenprijzen krabbelen overeind

Voor bitcoin en ether was het geen beste week, met verliezen van zo'n 6 tot 8%. Aan de daling van de grondstoffenprijzen, die drie weken duurde, kwam een eind:

 • Goud: +1,6%
 • Zilver: +0,7%
 • Koper: +0,8%
 • WTI-olie: +4,1%
 • Brent-olie: +4,5%

IEX Podcast: Musk, olie, Besi, Apple en optietips

In de IEX BeleggersPodcast ontving Pieter Kort tafelgast Erik Mauritz van Trade Republic, hoofd van de IEX Beleggersdesk Hildo Laman én technisch analist Wouter Slot. Zij bogen zich over de vraag of de 1000-puntengrens voor de AEX-index binnen handbereik ligt of dat voorzichtigheid is geboden. Ook stonden ze stil bij de optietips van Laman, die een gemiddeld rendement van maar liefst 100% hebben opgeleverd. En verder hoog spel van Musk, de EV-oorlog, Besi, Apple en heel veel olie.

Adviezen

Twee koersdoelverhogingen:

 • Wolters Kluwer: naar €154 van €113, maar advies blijft houden - KBC Securities
 • DSM-Firmenich: naar €130 van €125 en kopen - Deutsche Bank

Agenda maandag: Beleggersdag ING en enkele macrodata

De agenda van maandag is niet heel spannend. Het aandeel Flow Traders noteert ex €0,15 dividend. In China worden de detailhandelsverkopen en de industriële productie bekend gemaakt en in de VS verschijnt de Empire State-index. Ook organiseert ING een Beleggersdag, die nieuws kan opleveren.

Highlights rest van de week: rentebesluit Bank of England

Ook de rest van de dag staan er weinig enerverende items op het programma. Er zijn twee rentebesluiten: van de centrale bank van Australië (op dinsdag) en het VK (op donderdag).

De macro-economische agenda is heel behoorlijk gevuld. Op dinsdag is het hollen, met onder andere:

 • ZEW-index Duitsland
 • definitieve inflatie in de eurozone: een snelle raming duidde op een toename naar 2,6% op jaarbasis (tegen 2,4% in april) en een kerninflatie van 2,9% (tegen 2,7% in april)
 • Industriële productie VS
 • Bedrijfsvoorraden VS.

Op woensdag is het stilstaan, met het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers.

Op donderdag is het weer hollen, met onder andere:

 • Consumentenvertrouwen NL
 • Werkloosheid NL
 • Investeringen NL
 • Producentenprijzen Duitsland
 • Woningbouwcijfers VS
 • Philadelphie Fed-index VS
 • Consumentenvertrouwen EU

En vrijdag hollen we vrolijk door, met onder andere:

 • Inflatie Japan
 • Samengestelde inkoopmanagersindex Japan, Duitsland, EU, VK en VS
 • Verkoopcijfers bestaande woningen VS
 • Leidende indicatoren VS

Wall Street is woensdag gesloten vanwege Juneteenth Day.

Verder beleggen Ebusco, Azerion, Van Langschot Kempen (donderdag) en Ease2Pay (vrijdag) komende week een jaarvergadering.

Maar zover is het nog niet. Eerst weekend! Ik wens u een fijne avond en alvast een gezellige zaterdag en zondag!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 10 bp5ah 14 juni 2024 22:48
  Bij bank- en verzekeringsaandelen zien we een flinke correctie. ING (-6,4%), ASR Nederland (-4,7%), ABN Amro (-4,6%), Aegon (-4,5% en NN Group (-2,9%) moesten een flink deel van de winst van vorige week inleveren.

  NN moest een flink deel van de winst van vorige week inleveren ? Aandeel is voor de vierde vrijdag op rij lager gesloten, dus dat klopt niet helemaal.

  NN :
  24 -05 €45,05
  (28-5 ex slot .div €2,08)
  31-05 €42,79
  07-06 € 42,57
  13-06 €41,34
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.