Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
IEX slotcall van donderdag 13 juni 2024

Slotcall: Na het feest komt de kater

Gisteren was het nog volop feest op de beurzen door meevallende Amerikaanse inflatiecijfers. Vandaag volgt dan de kater met een AEX die in de loop van de dag steeds iets roder kleurt om uiteindelijk met een verlies van 0,77% te sluiten.

In de rest van Europa is er eerder sprake van een klein bloedbad. De beurzen van Parijs (-2,05%), Frankfurt (-1,99%) en Milaan (-2,19%) gaan hard onderuit. Ook de Nederlandse midcapindex AMX (-1,88%) doet mee aan de verkoopgolf die de rest van Europa teistert.

Een goede verklaring voor de daling is lastig te geven. Er is geen nieuws waardoor beleggers het niet meer vertrouwen. Dus laten we het maar houden op winstnemingen na een paar goede dagen. 

Daalt alles vandaag? Nee, een beurs in de VS, gespecialiseerd in de handel van techaandelen, zet vandaag maar weer eens een nieuwe top neer. Het zal niet lang meer duren, totdat de Nasdaq (+0,28% om 17.40 uur) de 20.000 puntengrens slecht. De technologiebeurs staat dit jaar alweer 20% hoger. Misschien moeten we de beurswijsheid Don't fight the Fed verruilen met Don't fight the Nasdaq.

Kleine aandelen blijven achter

Het blijft opvallend. Grote aandelen doen het al lange tijd beter dan kleinere. Dat is in de VS het geval maar ook bij ons in Amsterdam. Ook vandaag verliest de Midcap weer veel meer dan de AEX. Ytd staat (peilmoment 15.00 uur) de AEX op een plus van 18%, terwijl de AMX 2,5% in de min staat. Het is nogal een verschil. Over twee jaar gemeten is het gat nog veel groter, +40% tegen -4%.

Wat is de reden van dit verschillende koerstempo? De largecapindex AEX heeft natuurlijk sterk geprofiteerd van de relatief zware weging van de drie chipbedrijven ASML (ytd +43%), ASMI (+48%) en Besi (+17%). Verder deden ook de banken, verzekeraars, dataleveranciers WoltersKluwer en RELX, Prosus, Shell en Unilever goede zaken. Van de 25 AEX-fondsen staan er ytd slecht vier in de min.

Hoe anders is het beeld van de midcapindex AMX, waar het rijtje winnaars en verliezers elkaar keurig in evenwicht houdt. Tegenover hoogvliegers als Inpost (ytd +36%), Van Lanschot (+35%) en Fugro (+33) staan de brekebenen Alfen (ytd -44%, Galapagos (-35%) en Basic-Fit (-27%).

Dat kleine aandelen overigens ook heel veel geld kunnen opleveren bewijzen de bouwers in de smallcap AScX-index. Heijmans (ytd +70%) en BAM (+65%) zijn dit jaar de toppers van Amsterdam. Wie zegt dat beleggers, net als in vliegtuigmaatschappijen, nooit in bouwers moeten zitten?

EU schiet in eigen voet?

In navolging van de VS maakte de EU gisteren bekend de invoerheffing van Chinese elektrische auto's (EV's)  flink te verhogen. Bovenop de vaste invoerheffing van 10% komt daar nog eens tussen de 17% en 38% bovenop. Dit vanwege oneerlijke Chinese concurrentie. Overigens vallen de Europese invoerheffingen nog mee in vergelijking met de Amerikaanse invoertarieven voor Chinese EV's die recent zijn opgeschroefd van 25% naar 100%.

Je zou denken dat de maatregel een opsteker is voor de verschillende beursgenoteerde Europese autobedrijven, maar daar blijkt op de beurs weinig van. Alles wat in Europa auto's maakt, staat vandaag stevig in de min. Niet helemaal gek, want de kans is groot dat China terugslaat met eigen invoerheffingen die de verkoop van Europese auto's in de belangrijke Chinese markt frustreren.

Dit zijn de koersen om iets voor half zes:

 • BMW: -2,34%
 • Mercedes: -1,97%
 • Porsche: -5,90%
 • Renault: -3,13%
 • Stellantis: -2,91%
 • Volkswagen: -3,74%

Amerikaanse steunaanvragen onverwacht omhoog

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 8 juni onverwacht gestegen. Dit bleek donderdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van arbeid. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam uit op 242.000, een stijging met 13.000. De verwachting lag op 225.000 aanvragen. Het cijfer van vorige week bleef op 229.000 staan.

Het vierweeks voortschrijdend gemiddelde bedroeg 227.000, een stijging van 4.750. Het aantal verlengde steunaanvragen in de week eindigend op 1 juni kwam uit op 1.820.000 aanvragen, een stijging met 30.000.

Voor beleggers die hopen op een spoedige renteverlaging van de Fed komt een verzwakking van de Amerikaanse arbeidsmarkt als geroepen. Na de positieve inflatiecijfers van gisteren is het voor de Fed eenvoudiger geworden de renteteugels iets te laten vieren.

Amerikaanse producentenprijzen dalen licht

De producentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in mei licht gedaald. Dit meldde het Amerikaanse ministerie van Arbeid donderdag. De producentenprijzen daalden op maandbasis met 0,2 procent. Economen rekenden voor mei juist op een stijging met 0,1 procent. Zonder de volatiele prijzen van handel, voeding en energie bleven de producentenprijzen in de VS afgelopen maand gelijk aan de maand ervoor, na een stijging van 0,5 procent in april.

Op jaarbasis stegen de producentenprijzen in mei met 2,2 procent. Een maand eerder bedroeg de stijging 2,3 procent. Zonder de volatiele prijzen van handel, voeding en energie stegen de producentenprijzen in de VS afgelopen maand met 3,2 procent. In april stegen de kernprijzen ook met 3,2 procent.

Industriele productie eurozone loopt nipt terug

De industrie in de eurozone heeft in april iets minder geproduceerd dan in maart. Een kleine tegenvaller. De industriële productie daalde in april met 0,1 procent op maandbasis, na een stijging van 0,5 procent in maart. Er was vooraf door economen gemiddeld gerekend op een minieme groei van 0,1 procent.

Op jaarbasis daalde de industriële productie in april met 3,0 procent. Hier was gerekend op een daling van 2,0 procent. In maart kromp de productie op jaarbasis ook al, met 1,2 procent en in februari zelfs met 6,3 procent.

Fors minder schadeclaims in 2023

Volgens het Verbond van Verzekeraars hebben verzekeraars vorig jaar €357 miljoen aan schademeldingen ontvangen door bliksem, hagel, regen, overstroming, vorst en storm. Dat is ruim de helft minder dan het recordbedrag uit 2022. Toen zorgden de februaristormen Eunice, Dudley en Franklin voor heel veel schade. Het schadebedrag van 2023 is ongeveer gelijk aan het gemiddelde van de afgelopen jaren.

Top 3 stijgers en dalers Amsterdam

Aandelen in het nieuws

 • Shell (-0,61%) staat op het punt de LNG-activiteiten van Paviljon Energy te kopen. 
 • Besi (+0,25%)heeft een koersdoelverhoging ontvangen van Bank of America. Het koersdoel gaat omhoog van €153 naar €167. Het aandeel weet daarom vandaag iets te winnen. Grote broer ASML (-1,94%) gaat met een verlies de dag uit.
 • Just Eat Takeaway (-2,61%) daalt ondanks een groeiend Europees klantenbestand, aldus CEO Jitse Groen.
 • Eurocommercial (-6,99%) is vandaag ex-dividend (€1,06) gegaan. 
 • Van Lanschot Kempen (+0,13%) ontvangt een koersdoelverhoging (van €33,50 naar €40,20) van ING dat het koopadvies handhaaft. Het is vandaag de enige Nederlandse bank die in koers stijgt. ING bijvoorbeeld verliest 3,17%.
 • Kunstmestfabrikant OCI (-2,54%) wordt vandaag doorgelicht door IEX-analist Peter Schutte. De koers is de laatste weken fors gedaald. Terecht?
 • Flow Traders (-1,85%) wil nog wel eens profiteren van forse bewegingen op de beurs maar daar is vandaag weinig sprake van. Niet heel vreemd, want de volatiliteitsmeter VIX is onverminderd laag. 
 • TomTom (-3,18%) gaat samenwerken met verkeersdatabedrijf Miovision. Het nieuwtje maakt geen indruk.
 • De Belgische luierfabrikant Ontex (-1,17%) kondigt een reorganisatie aan.
 • Deze week kwam het Belgische Umicore (-6,22%) met een onvervalste en door iedereen verwachte winstwaarschuwing naar buiten. Het aandeel verloor vervolgens 25%. Vandaag daalt het aandeel nog eventjes door. IEX-analist Teun Verhagen brengt de schade in kaart.
 • Autobouwer Stellantis (-2,70%) van Fiat, Chrysler, Peugeot bevestigt de outlook voor 2024. Parel voor de zwijnen.
 • BNP Paribas (-3,69%) verloor de afgelopen weken bijna 20% van zijn beurswaarde. Reden is onder meer de politieke onrust in Frankrijk. IEX-analist Martin Crum licht het aandeel voor u door.
 • Aandeelhouders van Tesla (+3,82%) gaan vandaag wel of niet akkoord met de beloning van $56 miljard voor topman Elon Musk. Die $56 miljard komt overeen met ca. 10% van de beurswaarde. Overigens is Musk inmiddels aangeklaagd door onder meer een voormalige stagiaire bij zijn bedrijf SpaceX met wie hij seks heeft gehad. 
 • De koers van het meme-aandeel Gamestop (+4,30%) is na een opwindende achtbaanrit weer terug bij af. IEX-analist Martin Crum verbaast het niet.
 • In navolging van Nvidia gaat ook chipper Broadcom (+13,49%) zijn aandeel in tienen splitsen. Het bedrijf kwam overigens ook naar buiten met zeer mooie cijfers. Een aandeeltje Broadcom doet momenteel bijna $1700, dus een splitsing is niet heel verrassend.

Brede markt

Aandelen dalen in de meeste gevallen, obligaties laten een wisselend beeld zien. Goud, zilver, koper en bitcoin verliezen veel, olie slechts een beetje. De dollar maakt vandaag een deel van het verlies tegenover de euro weer goed. 

Rentes bewegen verschillend 

Rentes bewegen vandaag duidelijk niet dezelfde kant op. Terwijl de langlopende rentes in de VS, Duitsland en Nederland dalen, stijgen de rentes juist in de zwakkere Europese broeders VK, Frankrijk en Italië. 

 • Amerikaanse tienjaars: 4,27% (-049%)
 • Nederlandse tienjaars: 2,84% (-0,59%)
 • Duitse tienjaars: 2,50% (-1,22%)
 • Britse tienjaars: 4,18% (+1,28%)
 • Franse tienjaars: 3,19% (+0,82%)
 • Italiaanse tienjaars 3,96% (+0,89%)
 • Japanse tienjaars: 0,96% (-1,03%)

Peilmoment: 17.20 uur

Laatste aandelenadviezen

Opvallend weinig nieuwe adviezen van het analistenfront, bijgehouden door Guruwatch. Dat het cijferseizoen nu wel voorbij is, zal wel meespelen. Luxe-aandelen Hermes (+0,56%) en LVMH (-0,53%) ontvangen koopadviezen. Dat geldt ook voor onder meer Tesla (+4,00%) en Boeing (-1,42%). 

Bron: Guruwatch.nl

Agenda van vrijdag 14 juni

Vrijdag volgt er nóg een rentebesluit: van de centrale bank van Japan. Daar ligt de rente veel lager dan hier: +0,1% (tot afgelopen maart zelfs acht jaar lang (!) negatief). Maar de inflatie is ook daar inmiddels te hoog: 2,5%. Bovendien zijn de lonen in Japan de afgelopen maanden fors gestegen. Dat wakkert de angst voor een strikt monetair beleid aan. Dit kan ofwel door de rente te verhogen, ofwel door het mes te zetten in de terugkoop van obligaties.

Ook gaat het aandeel Aegon ex-dividend.

In de VS verschijnen nog twee interessante cijfers: de importprijzen en het 'kleine' consumentenvertrouwen, gemeten door de Universiteit van Michigan.

06:30 Internationale handel - April (NL)
07:00 Bank of Japan - Rentebesluit (Jap)
08:45 Inflatie - Mei def. (Fra)
09:00 Aegon ex €0,16 dividend
11:00 Handelsbalans - April (eur)
14:30 Importprijzen - Mei (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Juni vlpg (VS)

En dan nog dit:

Fed-voorzitter Powell wacht nog even af

Japanse aandelen hebben de corporate governance-wind mee

Chinese economie blijft doormodderen

Fed verlaagt dit jaar niet 3, 2 maar 1 keer

Ik wens u een fijne avond!


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Erny 13 juni 2024 19:33
  Je zou denken dat er een indirect positief verband is tussen koersstijgingen van tech -en bankaandelen en die van bedrijven. Dit vanuit de gedachte dat technologie en financiële dientsverlening ondersteunend zijn voor die bedrijven. Dat zijn immers klanten. Als kleinere bedrijven en fondsen geen bestaansrecht meer hebben, dan zie ik somber in voor de AMX en AScX ?
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.