Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Slotcall: Besi geeft grauwe AEX beetje kleur op de wangen, vastgoedaandelen kelderen

Slotcall: Besi geeft grauwe AEX beetje kleur op de wangen, vastgoedaandelen kelderen

De AEX-index heeft de openingwinst niet kunnen vasthouden. Al voor de lunch stond de index onder water en dat kwam de rest van de dag niet meer goed. De index sloot 0,4% lager op 921,25 punten. Ook de AMX en de AScX eindigden onder het vorige slot, waarbij vooral de Midkapindex fors inleverde (-1,2%).

De AEX ging optimistisch van start en tikte zelfs nieuwe recordstanden aan. Maar na enkele uren handel vonden beleggers het welletjes geweest.

Besi geeft grauwe AEX kleur op de wangen

Het enige lichtpuntje was vandaag Besi, dat de koers met bijna 5% zag opveren nadat het bedrijf door Redburn op de kooplijst was gezet. De zakenbank hanteert een twaalfmaands koersdoel van €185, wat neerkomt op een opwaarts potentieel van 19%.

Daarmee zit Redburn aan de hoge kant, want analisten van verschillende banken plakken op het aandeel een koersdoel van gemiddeld €152: iets onder de huidige koers. 10 analisten geven een koopadvies, nog eens 10 een hold-advies en 2 een verkoopadvies. Ook de IEX Beleggersdesk nam het aandeel onlangs onder de loep: de uitgebreide analyse vindt u hier.

Het was een select gezelschap stijgers vandaag, want veruit de meeste hoofdaandelen eindigden in het rood, op Besi, ASMI, Ahold Delhaize en Wolters Kluwer na. Helemaal onderaan vinden we ArcelorMittal (-2,7%), dat vanmorgen aankondigde dat het €1 miljard wil ophalen met de uitgifte van obligaties. Ook bank- en vastgoedaandelen hadden een slechte dag. Dat geldt eveneens voor cyclische aandelen, zoals Aperam, AMG en Randstad.

De Midkap telde slechts drie stijgers: Signify, Allfunds en Corbion. In de AScX moesten het volatiele NX Filtration (+7,3%) en elektrische-bussenbouwe Ebusco (+3,6%) de eer hoog houden

Tikt AEX dit jaar nog de 1000 aan?

Vandaag was een off-day, maar 2024 is tot nu toe een topjaar. De AEX-index is met maar liefst 17% opgelopen en heeft in nog geen zes maanden tijd zowel de 800- als de 900-puntengrens doorbroken. Voor Hildo Laman van de IEX Beleggersdesk was dat aanleiding om te berekenen hoe groot de kans is dat de AEX-index de volgende, nog veel magischer horde neemt: de 1000-puntengrens. Hij deed dat aan de hand van de trend, waardering en twaalfmaandskoersdoelen. Die kans blijkt groter dan u misschien zou denken: 44%.

Voor beleggers die zijn eerste optietip van vorig jaar, een AEX-tip, hebben opgevolgd zou het minder goed nieuws zijn als de AEX in dit tempo doorstoomt. Maar zij hebben allerminst reden tot klagen: de tip heeft tot nu toe een plus van zo'n 800% opgeleverd. Alle optietips - met morgen weer een nieuwe - vindt u hier.

AFM waarschuwt voor risico marktcorrectie

Ondertussen vraagt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zich af of het allemaal niet te hard gaat. De beurswaakhond waarschuwt vandaag in een nieuw risicorapport voor het gevaar van overwaardering, met name bij Nederlandse en Amerikaanse aandelen.

De AFM heeft becijferd dat beleggers in de VS nu bereid zijn om meer dan $33 te betalen voor $1 jaarlijkse winst. In Nederland is dit nog hoger: 35,9 keer de jaarwinst, terwijl Amerikaanse aandelen doorgaans een hogere PE-ratio hebben dan elders in de wereld. Dat Nederlandse aandelen relatief duur zijn, komt door de forse koersstijgingen bij techaandelen. En dan komen al snel visioenen van de dotcombubbel naar boven:

 

 

Bron: AFM

Turbulence en France

Op de financiële markten in Frankrijk is de storm nog niet gaan liggen sinds de overwinning van het vrij rechtse Rassemblement National van Marine Le Pen in de Europese verkiezingen, ten koste van de partij van president Emmanuel Macron. Macron koos de vlucht naar voren en schreef subiet nieuwe verkiezingen uit. Dat leidde tot veel onrust op de aandelen- en obligatiemarkten.

Vandaag waarschuwde Moody's ervoor dat de vervroegde verkiezingen een negatieve impact kunnen hebben op de kredietwaardigheid van Frankrijk. Volgens de kredietbeoordelaar vormt de 'potentiële politieke instabiliteit' een kredietrisico, vanwege 'het uitdagende begrotingsplaatje dat de volgende regering zal erven'. Een ratingverlaging van 'stabiel' naar 'negatief' is niet denkbeeldig, mocht de schuld van Frankrijk verder oplopen.

Op de obligatiemarkt leidde dit alles tot hogere rentes voor Frans staatspapier. De tienjaarsrente noteert nu 3,24%, terwijl die in Nederland nog onder de 3% blijft (2,92%). De risicopremie op de Duitse tienjaarsrente is nog forser: ruim 60 basispunten.

Ook op de aandelenmarkt was de stemming bedrukt. De CAC40 sloot 1,3% lager.

Witte rook boven Den Haag

Terwijl de Fransen opnieuw naar de stembus gaan, wordt in Nederland de laatste hand gelegd aan het kabinet Schoof I. Het leukste deel: de poppetjes.

De minister van Financiën wordt een VVD-er; waarschijnlijk Tweede Kamerlid Eelco Heinen. Hij is meer van bezuinigen dan van lasten verzwaren:

De kandidaat-staatssecretaris voor fiscale zakenis is naar verluidt een oud-VVD-er die is overstapt naar NSC: Kamerlid Folkert Idsinga. Hij maakte zich er afgelopen voorjaar hard voor om het wetsvoorstel voor een nieuwe box 3-belasting (op sparen en beleggen) snel in de Tweede Kamer te behandelen, ook al was het kabinet demissionair.

De kandidaten wordt nog gescreend en krijgen ook een indringend gesprek met toekomstig premier Dick Schoof. Daarna volgen er nog hoorzittingen in de Tweede Kamer. We moeten waarschijnlijk nog tot eind deze maand wachten op de bordesfoto.

Wall Street stapt met verkeerde been uit bed

Ook Wall Street is de dag in mineur begonnen. Beleggers nemen een afwachtende houding aan met het oog op het Amerikaanse rentebesluit van morgen. Begin dit jaar ging de markt nog uit van drie renteverlagingen dit jaar. Nu lijkt het erop dat we blij mogen zijn als er nog een komt. De hoge rente is inmiddels in de hele economie geabsorbeerd, wat in een zo met schuld overladen economie op zijn zachtst gezegd geen pretje is. Toch toont de Amerikaanse economie nog altijd een enorme veerkracht, en dat geeft de Fed ruimte om op de handen te blijven zitten.

Apple vliegt

De koers van Apple vliegt vandaag omhoog met bijna 6%, nadat het bedrijf maandag nabeurs nieuwe AI-functies introduceerde: 'Apple Intelligence'. Dit komt neer op een upgrade van de digitale assistent Siri. iPhonegebruikers kunnen Siri met hun stem opdracht geven om berichten of emails op te stellen en de agenda bij te werken. 'Apple maakt weinig indruk', luidt het kritische commentaar van Ivo Breukink. Maar beleggers lijken er, vandaag althans, anders over te denken.

General Motors gaat voor $6 miljard eigen aandelen inkopen en wordt hiervoor beloond met een koersstijging van 2,5%. Cryptoplatform Coinbase (-4,4%) daalt mee met de bitcoinkoers.

De brede markt

 • De AEX is 0,4% lager gesloten. Daarmee hebben we weinig reden tot klagen, want elders in Europa zijn de verliezen een stuk groter. De CAC40 daalde met 1,3%, de Bel20 en de DAX40 eindigden 0,8% lager en de FTSE100 ging 1% lager de dag uit.
 • Ook Wall Street kleurt rood. De S&P 500 staat 0,3% lager en de Dow Jones-index verliest 0,7%. De Nasdaq staat nipt onder het vorige slot.
 • De CBOE VIX-index (graadmeter van volatiliteit) is opgelopen naar 13,16, maar dat is nog geen niveau om u zorgen te maken.
 • De euro noteert 1,0737 ten opzichte van de dollar.
 • De goudprijs staat fractioneel lager op $2.307 per per troy ounce.
 • De bitcoin lijdt een gevoelig verlies van 4,4% en noteert $66.485.
 • De olieprijzen stijgen met zo'n 0,2%.

Verder op het Damrak

Dit zijn de grootste stijgers en dalers van vandaag, met winst voor Besi:

 • Romij, het investeringsvehikel van de erven van de overleden bouwmagnaat Dik Wessels, heeft het belang in Van Lanschot Kempen fors uitgebouwd naar 16,87%, tegen 10% begin 2022. De koers (-0,5%) reageert er nauwelijks op.
 • PostNL (+0,4%) klimt nog even verder na de koerswinst van 8,6% die te danken was aan het koopadvies dat ING op het aandeel had geplakt.
 • Het nogal volatiele Just Eat Takeway moest 3,2% prijsgeven, nadat het gisteren nog met 3,7% in de lift zat.

Agenda: Wat gaat de Fed doen?

Na twee betrekkelijk stille dagen barst het morgen los, met de Amerikaanse inflatie en het rentebesluit van de Fed als hoogtepunt.

Vannacht wordt de Chinese inflatie bekend gemaakt. Deze is naar verwachting gestabiliseerd op 0,3% op jaarbasis.

Om 14.30 uur volgt de Amerikaanse inflatie. Hoewel dit niet het belangrijkste inflatiecijfer is waar de Federal Reserve naar kijkt, zal het zeker uitgebreid worden besproken door de Fed-officials die zich sinds vandaag twee dagen opsluiten om een rentebesluit te nemen. Het resultaat van hun overleg wordt om 20 uur Nederlandse tijd bekend gemaakt.

Ondanks de hoge rente is de Amerikaanse inflatie nog lang niet terug het hok in. In april kwam dit cijfer uit op 3,4% op jaarbasis, terwijl 2% het doel van de Fed is.


Economen verwachten dat dit cijfer morgen onveranderd is. De inflatie op maandbasis is naar verwachting wel iets gedaald, van 0,3% in april naar 0,2% in mei. De kerninflatie (zonder voedingsmiddelen en energie) is waarschijnlijk ook wat afgekoeld, van 3,6% op jaarbasis in april naar 3,5%.

Al met al getuigen deze cijfers niet van de duurzame aftocht van de inflatie die de Fed als voorwaarde heeft om de rente te verlagen. Er wordt dan ook niet verwacht dat de Fed morgen zal aankondigen dat het federal funds rate van 5,25 tot 5,50% omlaag gaat. Volgens de zogeheten FedWatch-tool van CME Group wordt de kans hierop door de markt ingeschat op een verwaarloosbare 0,6%. Ook juli is nagenoeg uitgesloten (kans van 0,9%). 18 september wordt een dubbeltje op zijn kant (kans van 50,8%).

Het is realistischer om uit te gaan van een eerste renteverlaging op 7 november, na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Dat scenario wordt ingeschat op bijna 66%. Maar zoals we de afgelopne maanden zagen kan een serie tegenvallende inflatiecijfers zomaar roet in het eten gooien. Zeker als de arbeidsmarkt zo robuust blijft als nu.

De Fed neemt morgen niet alleen een rentebesluit, maar presenteert ook een nieuw dotplot en nieuwe economische ramingen. Let ook goed op het begeleidende commentaar van Jerome Powell. Niet zelden praat hij de beurs omhoog of omlaag. Uiteraard zullen wij dit live voor u verslaan.

Broadcom en AVA Aegon

Na sluiting van Wall Street volgen nog kwartaalcijfers van Broadcom, maar die raken waarschijnlijk ondergesneeuwd door het Fed-geweld. Dat geldt ook voor de jaarvergadering van Aegon, waarvoor u naar Bermuda moet reizen als u er fysiek bij wil zijn.

Hierbij de volledige agenda van morgen:

03:30 Consumenten- en producentenprijzen - Mei (Chi)
06:30 Faillissementen - Mei (NL)
08:00 Inflatie - Mei def. (Dld)
08:00 Industriële productie - April (VK)
08:00 Handelsbalans - April (VK)
09:00 Eurocommercial Properties ex €1,06 dividend    
13:00 Lennar - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Inflatie - Mei (VS)
15:00 Aegon - Jaarvergadering
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
20:00 Federal Reserve - Rentebesluit (VS)
20.00 Federal Reserve - Econ. ramingen en dot plot (VS)
20:30 Federal Reserve - Toelichting Powell (VS)
22:00 Broadcom - Cijfers tweede kwartaal (VS)

U bent weer bijgepraat. Ik wens u een fijne avond toe!

 

 

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

 1. AEX blaast uit, terwijl wolken zich boven Japan samenpakken
 2. AEX likt wonden, cijfers TSMC, Nedap en Sligro en ECB-rentebesluit
 3. AEX gaat lagere opening tegemoet en zorgt ASML voor koersspektakel?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Krentenmenten 11 juni 2024 18:47
  Macron schrijft verkiezingen uit ..... omdat de huidige club de impasse op het migratiedossier niet kan oplossen, en daarom gokt Macron op dat.... RN enorm gaat blunderen in de komende periode op dit dossier, of dat het een enorm succes wordt onder leiding van jawel...... President Marcon. In beide gevallen komt hij er politiek als winnaar uit...... Hoe heette die serie ook al weer op Netflixx.....?
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.