Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Slotcall: AEX sluit april met verlies af en wachten op vuurwerk Amazon en Fed

Slotcall: AEX sluit april met verlies af en wachten op vuurwerk Amazon en Fed

De AEX-index is 0,4% lager gesloten na matig ontvangen kwartaalrapportages en enkele teleurstellende macro-economische cijfers uit de VS.

De index opende heel zuinigjes in de plus, maar dat bleek al snel te hoog gegrepen. Gedurende de dag deed de AEX enkele dappere pogingen om boven het vorige slot uit te komen, maar nadat Wall Street lager uit de startblokken was gegaan, dook de beursgraadmeter in de min. De AMX- en AScX-index daalden nog harder: met repectievelijk 1,1% en 1,4%. Het wachten is nu op de cijfers van Amazon, vanavond laat, en het rentebesluit van de Fed, morgenavond.

Daarmee is ook de maand april met verlies afgesloten. De AEX-index moest 0,3% prijsgeven, de Midkap-index 1,6% en de smallcapindex zelfs 3,3%.

Het was vandaag een klassiek risk-off dagje, waarbij defensieve waarden als Unilever, Ahold Delhaize, Heineken en RELX de AEX aanvoerden en techaandelen als Besi, ASML en Adyen onderaan eindigden.

Drie bedrijven kwamen met cijfers en geen van drieën kreeg beleggers op de banken. Air France-KLM dook dieper in het rood en werd hiervoor afgestraft met een koersdaling van 4,3%. Van Lanschot Kempen had op zich keurige cijfers, maar ging toch 1% lager de dag uit.

Beleggers hoopten op meer bij Arcadis

Ook de resultaten van Arcadis waren prima. De omzet en het resultaat zaten in de lift en waren ook iets hoger dan verwacht. De nettoschuld daalde. De order intake liet ook een fraaie groei zien, met name op het gebied van bodemherstel, de energietransitie, rails en snelwegen. Dat leidde zelfs tot een record-orderboek van €3,32 miljard aan netto-omzet.

Toch werd er winst genomen. De markt had kennelijk gehoopt op meer. Peter Schutte, die het kwartaalbericht op de snijtafel legde, bespeurt twee tegenvallers.

Hongkong heeft nu ook een spot bitcoin-ETF

Er was ook cryptonieuws. Na de VS heeft nu ook Azië spot crypto-ETF's. Op de beurs van Hongkong zijn zes spot bitcoin- en ether-ETF's gelanceerd. Deze bieden beleggers de mogelijkheid om blootstelling te krijgen aan de koers van de bitcoin en ether zonder dat je de cryptomunten daadwerkelijk hoeft te kopen.

De lancering laat zien dat China een land van twee gezichten is. Op het Chinese vasteland is de handel in crypto's officieel verboden. Maar Hongkong profileert zich als wereldwijde hub voor digitale assets, om zijn positie als financiële hart van Azië zeker te stellen. En dan wint de koopman het van de dominee.

Ruim drie maanden eerder werden vergelijkbare producten voor het eerst toegelaten op Wall Street, wat mede leidde tot een opleving van de bitcoinkoers. Maar vandaag doet de bitcoin er niets op. Sterker nog: wie gisteren was ingestapt had nu tegen een verlies van $2.821 aangekeken.

 


Oog in oog met de CEO van Unilever

Op vrijdag 28 juni organiseren wij weer een nieuwe editie van de IEX Beleggersdag. Het belooft wederom een topdag te worden, met CEO’s als David Knibbe (NN Group), Hein Schumacher (Unilever) en Mike Kuehnel (Flow Traders). Daarnaast komt Ester Barendregt, hoofdeconoom van de Rabobank, u alle ins en outs vertellen van haar visie op de economie. De presentatie is in handen van niemand minder dan Jort Kelder.

Kortom, het is een dag waar u bij moet zijn! Als abonnee van IEX profiteert u van extra voordelen. Zo kunt u al aanwezig zijn voor maar €29,95 €19,95!

Meer weten? Bestel hier uw ticketsWall Street stevent af op eerste maandverlies sinds oktober

April doet wat hij wil en dat geldt ook voor de beurs. De drie belangrijkste indices op Wall Street zijn deze beursdag in mineur begonnen. Ze stevenen ook af op een maandverlies, dat vooral het gevolg lijkt van neerwaarts bijgestelde renteverwachtingen.

Vandaag was daar een schoolvoorbeeld van. De arbeidskosten in de VS bleken harder te zijn opgelopen dan verwacht. De uurlonen waren op jaarbassis met 4,4% opgelopen. In combinatie met een nog altijd krappe arbeidsmarkt kan dat leiden tot een loon/prijsspiraal en de 'sticky' inflatie doen opvlammen. Geen beeld dus dat de Fed zal aanmoedigen om de rente snel te verlagen. We kunnen de presentatie van Fed-voorzitter Jerome Powell morgen dan ook wel uittekenen. Hij zal herhalen dat de Fed wil zien dat de inflatie 'duurzaam' richting de 2% beweegt en dat dit nu nog niet het geval is.

Heel misschien kan het Amerikaanse banenrapport van vrijdag nog voor wat verlichting zorgen. Als blijkt dat de arbeidsmarkt alsnog scheurtjes vertoont, is er een kans dat de Fed toch nog voor of vlak na de zomer overstag gaat, want de rente onnodig lang hoog houden brengt ook risico's met zich mee.

Ook de andere macro-economische cijfers zullen het sentiment geen goed hebben gedaan. Zo kwam het Amerikaanse consumentenvertrouwen uit op het laagste niveau sinds juli 2022 en was de inkoopmanagersindex in Chicago onverwacht gedaald.

Flinke koerssprong Eli Lilly en Restaurant Brands

Diverse grote bedrijven zijn met cijfers gekomen en deze worden overwegend positief ontvangen. McDonald's en Restaurant Brands (eigenaar van Burger King) zagen de resultaten in Q1 onder druk staan, maar bij de uitbater van Burger King steeg de winst nog wel. De beurskoers van McDonald's staat nipt lager, maar Restaurant Brands wint 4,3%. Bij dit laatstgenoemde aandeel staan we vandaag trouwens nog even stil.

De cijfers van 3M (+3,2%) vallen duidelijk in de smaak bij beleggers. Dat geldt ook voor Paypal (+1,2%). Coca-Cola en Eli Lilly verhoogden naar aanleiding van hun kwartaalcijfers de outlook voor 2024. Daar wordt Coca-Cola (-0,2%) niet voor beloond, maar Eli Lilly (+4,6%) wel. Bij Eli Lilly klotst het geld over de plinten vanwege de hoge vraag naar zijn obesitasmedicijn; reden voor Teun Verhagen om dit bedrijf en concurrent Novo Nordisk naast elkaar te leggen. Welk aandeel is de meest interessante belegging?

Het wachten is nu op de cijfers van Amazon en Super Micro Computer, om 22 uur. Hierover kunt u verderop meer lezen.

De brede markt

 • De AEX sloot 0,4% lager. Daarmee deden we het niet eens zo onaardig, want de CAC40 en de DAX40 daalden met 1% Alleen de Bel20 en FTSE100 hielden het verlies beperkt.
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) loopt iets op naar 15,21, maar dat is nog geen niveau om u zorgen over te maken.
 • Rode koersen op Wall Street: de S&P500 staat 0,7% lager en de Dow Jones- en Nasdaq-index verliezen ieder 0,9%.
 • De Amerikaanse tienjaarsrente loopt op nu het vooruitzicht op een renteverlaging steeds verder naar de horizon verdwijnt: 5 basispunten erbij op 4,67%. De Nederlandse tienjaars doet het rustiger aan en noteert 2,87%.
 • De euro noteert 1,0679 ten opzichte van de dollar.
 • De goudprijs daalt met 1,6% naar $2.297 per troy ounce.
 • De bitcoin blijft maar dalen en flink ook: met 4,6%. Met een koers van $60.213 komt de $60.000-grens wel erg dichtbij.
 • Goed nieuws voor automobilisten: De olieprijzen zetten ook hun glijvlucht voort. De prijs van een vat WTI staat 1,1% lager op $81,76. Brent koerst 1,2% lager op $86,16.

Verder op het Damrak

Hé, daar is Vivoryon weer. De beurskoers blijft volatiel. Gisteren daalde de koers met 5,9% en vandaag gaat er nog eens bijna 14% van af.

 • Philips (-1,1%) doet een bescheiden stapje terug na de koersexplosie van maandag, bij bovengemiddeld hoge handelsomzetten. UBS en Deutsche Bank hebben het aandeel van de verkooplijst afgevoerd en het koersdoel fors opgetrokken.
 • Exor (-2,3%), dat ook aandeelhouder is van Philips, is de grootste daler onder de hoofdfondsen, bij eveneens forse handelsomzetten.
 • Corbion zit sinds de cijferpublicatie van donderdag in de lift. Analist Martin Crum is niet verrast. 'Corbion lijkt definitief wakker geschud en legt sinds kort de nadruk meer op waardecreatie voor aandeelhouders', schrijft hij. 
 • Sinds de trading update van Adyen vorige week is er ruim €250 van de koers af, en ook vandaag houdt het aandeel het niet droog (-1,8%). Is dit een goed moment om het aandeel op te vissen? De visie van Martin Crum leest u hier.
 • Wolters Kluwer is 0,3% lager de dag uit gegaan aan de vooravond van de cijferpublicatie.

Adviezen

Twee zakenbanken vinden dat Philips wel genoeg is afgestraft en trekken hun sell-advies in:

 • Philips: naar €26,50 van €16 en advies omhoog van verkopen naar houden - UBS
 • Philips: naar €25 van €17 en advies omhoog van verkopen naar houden - Deutsche Bank
 • Arcadis: naar €65 van €60, maar advies omhoog van kopen naar houden - Degroof Petercam

Agenda vanavond: Amazon en Super Micro Computer

De beursdag zit er in Amsterdam op, maar niet in de VS. Daar komen na sluiting van Wall Street nog twee interessante bedrijven met cijfers: Amazon en Super Micro Computer.

Amazon is hard bezig om de achterstand op het gebied van AI in te lopen, onder andere met een nieuwe miljardeninvestering in AI-startup Anthropic, waarover u onlangs nog heeft kunnen lezen. Behalve in clouddiensten bezorgt Amazon natuurlijk ook nog gewoon pakketten en voorafgaand aan de cijferpublicatie meldde het concern dat de bezorgsnelheid hiervan flink omhoog is gegaan.

Analisten houden er rekening mee dat Amazon opnieuw een dubbelcijferige omzetgroei zal laten zien, plus een winstverdubbelaar ten opzichte van Q1 2023, mede dankzij kostenbesparingen en de sterke vraag naar cloud computing. Zit er misschien nog een extraatje voor de aandeelhouder in het vat, zoals dividend of inkoop van eigen aandelen? Beleggers hopen van wel.

Het tweede bedrijf, Super Micro Computer, is bij veel beleggers wat minder bekend: het is geen Magnificent Seven-aandeel en maar weinig analisten volgen het. Maar bij IEX-analist Hildo Laman stond het wel op de radar. Hij tipte het aandeel eind december. 'Als de AI-boom door blijft gaan de komende jaren, zou SMCI zomaar een flinke winnaar kunnen worden', schreef hij. Profetische woorden, blijkt nu. IEX-abonnees die destijds zijn tip hebben opgevolgd, hebben een flinke rit omhoog gemaakt. Het aandeel koerste destijds op $300 en dat is nu $882: een rendement van 209%.


Agenda morgen: beurs dicht

Morgen is de beurs dicht. Ook de Chinese beurzen houden hun deuren gesloten, maar zij gaan de rest van de week niet meer open. Dit betekent echter niet dat we aankijken tegen een maagdelijk lege agenda, want er valt genoeg te beleven. Alleen kunt u er niet meteen op reageren.

Er komt zowaar een Nederlands bedrijf met cijfers: Wolters Kluwer. Na de lunch volgen GlaxoSmithKline, Mastercard, Kraft Heinz en Pfizer. En als de laatste handelaar op Wall Street het licht heeft uit gedaan, is Doordash aan de beurt.

Ook verschijnen de Amerikaanse inkoopmanagersindices voor de industrie. Deze duidden vorige maand op groei, en het is de vraag of dat nog steeds zo is.

... maar we krijgen wel rentebesluit Fed

Maar de focus ligt vooral op het rentebesluit van de Federal Reserve. Dat de federal funds rate ongemoeid blijft, is welhaast zeker (ingeprijsd voor een Noord-Koreaans percentage van 99,5%). Maar zoals altijd zullen beleggers vooral op zoek gaan naar hints over het moment waarop de rente dan wél omlaag kan.

Er is - zeker na het inflatiecijfer van afgelopen vrijdag en de tegenvallende arbeidskosten van vandaag - een dikke kans dat het over de zomer heen wordt getild. Een renteverlaging op 12 juni is volgens de CME Fed Fundwatch-tool ingeprijsd op slechts 9,9%, een renteverlaging op 31 juli op een nog altijd magere 24,8%. Zelfs 18 september is nog niet meer zo zeker: een renteverlaging is dan ingeprijsd op 48,9%.

7 november lijkt nu het richtpunt. Dat is twee dagen na de Amerikaanse presidentsverkiezingen, dus van enige invloed van het monetaire beleid op de uitslag is dan sowieso geen sprake (meer).

Hierbij de volledige agenda van morgen:

 • 00:00 Chinese beurzen gesloten
 • 01:30 Inkoopmanagersindex industrie - April def. (Jap)
 • 06:30 Omzet detailhandel - Maart (NL)
 • 08:00 Wolters Kluwer - Cijfers eerste kwartaal
 • 09:00 Beurzen Euronext gesloten op Dag van de Arbeid
 • 10:30 Inkoopmanagersindex industrie - April def. (VK)
 • 12:00 GlaxoSmithKline - Cijfers eerste kwartaal (VK)
 • 13:00 Kraft Heinz - Cijfers eerste kwartaal (VS)
 • 13:00 Mastercard - Cijfers eerste kwartaal (VS)
 • 13:00 Pfizer - Cijfers eerste kwartaal (VS)
 • 13:00 Yum Brands - Cijfers eerste kwartaal (VS)
 • 13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
 • 14:15 Banenrapport ADP - April (VS)
 • 15:45 Inkoopmanagersindex industrie - April def. (VS)
 • 16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM - April (VS)
 • 16:00 Vacatures - Maart (VS)
 • 16:00 Bouwuitgaven - Maart (VS)
 • 16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
 • 20:00 Federal Reserve - Rentebesluit (VS)
 • 20:30 Federal Reserve - Toelichting rentebesluit Powell (VS)
 • 22:00 DoorDash - Cijfers eerste kwartaal (VS)

Laatste kans: Wat is uw favoriete aandeel? Laat uw stem horen!

Morgen is begint de nieuwe beursmaand en dat betekent dat vandaag de laatste kans is om mee te doen aan een nieuwe meting van het Nationaal Beleggerssentiment. Van welk aandeel in de AEX voorziet u de beste prestaties? En van welk aandeel de slechtste? Laat uw stem horen!

Stem hier voor het Nationaal Beleggerssentiment


En dan nog dit

Laten we volstaan met een welgemeend: bedankt Lukas voor al je inzichten, columns (ook op deze site), tweets, grafieken, links en wat al niet. En tot ziens, zwaai, zwaai en toedeloe terug!

U bent weer bijgepraat. Ik wens u een fijne avond toe!

 

 

 

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

 1. AEX opent beursweek waarschijnlijk met chagrijn en dat geldt helemaal voor TomTom
 2. Slotcall: fraaie dag- én weekwinst AEX en NX Filtration maakt de blits
 3. AEX opent waarschijnlijk hoger en riemen vast voor inflatie VS en cijferseizoen

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
 1. Davisch_1999 30 april 2024 20:17
  IEX is toch altijd bijzonder selectief. Als Stellantis een goede koers performance aflevert staat het prominent bovenaan en nu het -10% staat wordt het weggemoffeld. Vind ik toch niet chique, helemaal de reden lijkt me toch wel erg belangrijk. Ondanks dat Stellantis wel een goed koersverloop heeft laten zien loopt het intern wel erg matig, tesla idem dito. IEX heeft wel een neusje om de zwakke broeders in automotive te pluggen als buy. Ik wil daarnaast ook de president commissaris van IEX aanhalen die zelf ook het schip in ging met zijn uitspraken, hij meende dat Opel een merk van GM was terwijl Opel al heel lang is verkocht aan Stellantis (PCA destijds) toch een bijzondere constatering dat de due diligence erg zwak is omtrend de bedrijven in de modelportefeuilles. Dat doet toch erg twijfelen over de daadwerkelijke kwaliteit van de analisten. Om die gewaagde uitspraak kracht bij te zetten wil ik ook Dhr. Laman aanhalen die niet wist welke energie wordt gebruikt voor vrachtwagens. Lijkt me basale kennis. Toch een positieve opsteker voor IEX is dat ze het nieuws wel leuk brengen en de berichtgeving erg breed en interessant is. Om dit lange verhaal samen te vatten

  IEX

  Nieuws: 8,5
  Expertise: 3
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.