Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Kamervragen over truc 'belastingontwijking' OCI
Beeld: ANP

Kamervragen over truc 'belastingontwijking' OCI

De Tweede Kamer wil vóór vanmiddag 14.45 uur uitleg van staatssecretaris Marnix van Rij over een statutenwijziging die OCI vandaag aan de aandeelhouders voorlegt.

Het gebeurt niet vaak dat een aandeelhoudersvergadering leidt tot Kamervragen. Maar vandaag is het zover, en wel bij OCI, dat een buitengewone aandeelhoudersvergadering belegt voor een statutenwijziging.

OCI wil enkele miljarden euro's naar de aandeelhouders terugsluizen, als gevolg van de verkoop van het belang van OCI in Fertiglobe (een in de Verenigde Arabische Emiraten gevestigde producent en distributeur van stikstofhoudende meststoffen) aan Adnoc. Dat leverde $3,62 miljard op. OCI stelt hiervoor de volgende constructie voor:

Zoals u kunt hierboven zien wordt eerst het aandelenkapitaal verhoogd (met €2,7 miljard) en direct erna weer verlaagd (met hetzelfde bedrag). Die truc moet ervoor zorgen dat de kunstmestfabrikant €2,7 miljard belastingvrij kan uitkeren aan de aandeelhouders. Het leidde tot de volgende ronkende kop in de NRC: 'Hoe chemiebedrijf OCI zijn aandeelhouders miljarden uitkeert en de fiscus met lege handen achterblijft'.

€5 miljard belastingvrij uitgekeerd

Het is niet voor het eerst dat OCI dit trucje toepast: in de voorgaande twee jaren gebeurde hetzelfde. Als de aandeelhouders vanmiddag groen licht geven voor de statutenwijzigiging, heeft OCI de afgelopen drie jaar in totaal €5 miljard belastingvrij uitgekeerd. Daarmee loopt de Nederlandse fiscus volgens NRC €750 miljoen mis.

Kamerleden van GroenLinks-PvdA en D66 hebben nu met spoed uitleg gevraagd aan staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën (belast met fiscale zaken). Ze willen vóór de start van de aandeelhoudersvergadering om 14.45 uur antwoord hebben op de vraag 'of en hoe het mogelijk is de dividendbelasting te ontwijken door eerst het geplaatste kapitaal te verhogen en daarna een onbelaste kapitaalterugstorting te doen, en of dit gevolgen heeft voor de maatwerkafspraken die het kabinet maakt met industriële bedrijven om hun productieproces te verduurzamen.' De Kamervragen kunt u hier vinden.

Het kabinet maakt met industriële bedrijven die veel uitstoten individuele afspraken over vergroening, waaronder met OCI. Sommige bedrijven ontvangen subsidies om maatregelen te nemen om te verduurzamen. Dat maakt constructies die leiden tot het omzeilen van belasting extra omstreden. Of OCI ook subsidies krijgt, is niet bekend.

 

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

 1. Slotcall: AEX gooit handdoek in de ring, TomTom op de grill en Trump-effect is overal voelbaar
 2. AEX opent beursweek waarschijnlijk met chagrijn en dat geldt helemaal voor TomTom
 3. Slotcall: fraaie dag- én weekwinst AEX en NX Filtration maakt de blits

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
 1. Warrem Buffet 25 april 2024 08:26
  quote:

  Pjotr3 schreef op 25 april 2024 07:58:

  Slechte berichtgeving. Waar gaat het over: DIVIDEND belasting? Voor wie is dat voordelig: Nederlandse beleggers maakt het niets uit en daar mist de Nederlandse fiscus niets.
  Grootste gedeelte is in handen is in handen van de familie Sawiris en enkele grootaandeelhouders. Dus wel degelijk van invloed voor de fiscus.
 2. forum rang 6 Lamsrust 25 april 2024 09:15
  Artikel 3, eerste lid, onderdeel d Wet op de dividendbelasting luidt:

  [Dividendbelasting wordt geheven over]:

  d. gedeeltelijke teruggaaf van hetgeen op aandelen is gestort, indien en voor zover er zuivere winst is, tenzij tevoren de algemene vergadering van aandeelhouders tot deze teruggaaf heeft besloten en de nominale waarde van de desbetreffende geplaatste aandelen bij statutenwijziging met een gelijk bedrag is verminderd.

  De OCI structuur staat letterlijk in de wet. Over populistische stemmingmakerij gesproken. [CAVEAT: ik ben geen aanhanger van populistische partijen]..
 3. forum rang 6 Krentenmenten 25 april 2024 09:15
  Feit is dat het speelveld met het MKB ongelijk is.

  In Den Haag realiseert men zich onvoldoende dat wij een open economie zijn die moet concurreren met de rest van de wereld. Het inzetten van instrumenten is dan een gevaarlijke aangelegenheid…..

  Extreme Fiscale voordelen zouden alleen van toepassing moeten zijn voor bedrijven in hoogwaardige technologische productie en ontwikkeling.

  Voor het overige bedrijfsleven dient het fiscale tarief voor de vennootschapsbelasting aan de onderkant van het gemiddelde EU vpb-tarief moeten liggen.
 4. De_enige_echte_Frank 25 april 2024 10:27
  Het verlagen van de nominale waarde is inderdaad een manier om dividendbelasting te voorkomen, maar hoe zit het met het verhogen van de nominale waarde? Lijkt me niet dat je zomaar extra kapitaal kan creëren.
  Volgens mij moet dit gepaard gaan met het verlagen van het aantal aandelen om de waarde gelijk te houden of een bijstorting van de aandeelhouders. En ik heb zo'n vermoeden dat dit hier niet gebeurd is.
 5. forum rang 6 Krentenmenten 25 april 2024 12:47
  Er zijn wel meer opmerkelijke belastingregels:

  Een EU commissaris of EU-parlementslid betalen tussen de 20% en 30% belasting over hun salaris volgens een spec. regeling. Voor de Nederlandse belastingwet vrijgesteld.

  Ook medewerkers die werken bij de NAVO of Verenigde Naties zijn vrijgesteld van Inkomstenbelasting.

  Weer eens een gevalletje van selectieve verontwaardiging van onze volksvertegenwoordigers.
 6. Rollingthunder 25 april 2024 13:46
  Ik vind de hele discussie nergens opslaan. Als aandeelhouder ben je eigenaar van een deel van een bedrijf, dat is een x-geld waard weerspiegeld in de koers. Verkoop je dan een deel van het bedrijf, dan krijg je een stuk van je geld terug. De waarde van dat bedrijf zal ook navenant in waarde zakken Lijkt mij niet meer dan logisch.
  Dividend belasting is een ander verhaal, daar betalen we belasting over de gemaakte winst/uitkering. oftewel dat is een verdienste waar we belasting over moeten betalen.
  Ik vind het allemaal stemmingmakerij.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.