Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Vastgoed: terugblik op 2023
Beeld: iStock

Vastgoed: terugblik op 2023

De vastgoedsector heeft in 2023 een opvallende comeback gemaakt. De Euro Stoxx Real Estate sectorindex, die het koersverloop van de Europese vastgoedmarkt volgt, is sinds de top op 158 punten in februari eerst ruim 30% in koers gedaald. In het herstel daarna is de beurswaarde met bijna 40% toegenomen.

Bij individuele fondsen zijn de schokken soms nog groter, zoals bij Unibail-Rodamco-Westfield. Dit vastgoedfonds daalde eerst zo'n 38%, om vervolgens ruim 65% te herstellen tot thans €66,30. 

Technisch heeft vastgoed het al jaren niet makkelijk. Vooral door de opkomst van online winkelen was er veel leegstand. Ook het coronavirus met winkelsluitingen en faillissementen, en meer recent hoge rentes, hebben tot forse koersdalingen in de vastgoedmarkten geleid. Maar zoals gezegd heeft vastgoed dit jaar een flinke comeback gemaakt. De trenddraai is ingezet nadat beleggers begonnen te speculeren op een versoepelend beleid van centrale banken. 

Een goede reden om terug te kijken op de beleggingscategorie vastgoed in 2023.

Ik dit artikel bekijk ik de Euro Stoxx Real Estate sectorindex, Unibail-Rodamco-Westfield, Wereldhave, logistiek-vastgoedfonds WDP (Warehouses De Pauw), Unibail-Rodamco-Westfield, Vastned, het Duitse vastgoedfonds Vonovia, het Franse vastgoedfonds Klépierre en het Belgische vastgoedbedrijf Cofinimmo. 

De Europese vastgoedsector heeft in 2023 een draai gemaakt

De Euro Stoxx Real Estate sectorindex volgt het koersverloop van de Europese vastgoedmarkt. Deze sector heeft het de afgelopen jaar een U-bocht gemaakt. 

De Euro Stoxx sector Real Estate is de afgelopen maanden technisch flink verbeterd. Nadat de dalende trend opwaarts is doorbroken, is de Europese vastgoedsector nu ook boven de toppen van afgelopen zomer gesloten. Met deze technische verbeteringen is er ruimte vrij gemaakt richting weerstand 171,37 punten (top van 19 augustus 2022). Steun ligt rond 108,17 punten (bodem van 27 oktober).

In de Europese vastgoedsector krult de 200-dagenlijn omhoog. Dit duidt op een verbetering in de technische omstandigheden.

De opwaartse draai van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) suggereert dat het Europese vastgoed beter begint te presteren dan andere sectoren.

Euro Stoxx sector Real Estate

Unibail-Rodamco-Westfield maakt U-bocht

Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield richt zich voornamelijk op de retailsector. Het bedrijf bezit winkelcentra in Europa en de Verenigde staten. 

Bij Unibail-Rodamco-Westfield is de kou uit de lucht. Het heeft zowel de dalende trend als oude weerstand €63,07 (gevormd op 3 februari) gebroken, waarmee een technische verbetering is opgetreden. Eerder is ook al de top van juli rond €53 gebroken.

Unibail-Rodamco-Westfield kan nu oplopen richting weerstand €73,09 (gevormd op 20 mei 2022). Steun ligt rond €42,06 (bodem van 2 juni).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde krult opwaarts. Dit signaleert een verbeterende technische conditie. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) krult omhoog en geeft aan dat Unibail-Rodamco-Westfield weer beter presteert dan de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van Unibail-Rodamco-Westfield met dat van het marktgemiddelde.

Unibail-Rodamco-Westfield koers

Wereldhave aarzelt

Wereldhave, dat investeert in Nederlandse winkelcentra, laat een neutraal technisch beeld zien. 

In de recente daling zoekt Wereldhave de steun op €13,27 (bodem van 30 juni) op. Rond €13,27 vormt zich een mogelijke serie hogere bodems boven die van eind 2022 rond  €12,03. Aan de bovenkant is er weerstand rond €18,69 (top van 22 april 2022). 

Bij Wereldhave beweegt het 200-daags voortschrijdende gemiddelde zijwaarts. Dit signaleert neutrale technische omstandigheden. De opwaartse draai van de B.O.B.-indicator aarzelt wat; dit suggereert dat Wereldhave iets achterblijft ten opzichte van de rest van de markt.

Aandeel Wereldhave

WDP laat dalende trend achter zich

Logistiek-vastgoedfonds WDP richt zich op de ontwikkeling en verhuur van semi-industrieel en logistiek vastgoed. Het aandeel heeft een paar zwakke jaren achter de rug, maar ligt er thans technisch bezien iets minder negatief bij. 

WDP heeft de dalende trend gebroken, hetgeen enige verbetering betekent. Er ligt weerstand op €28,32 (gevormd op 21 juli). De steun ligt rond €22,16 (bodem van 27 oktober). 

De 200-dagenlijn laat een voorzichtige opwaartse draai zien. Dit geeft een iets minder negatieve technische conditie weer. De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) maakt een hockeystickcurve, wat aangeeft dat WDP wat minder achterblijft bij de rest van de markt.

Aandeel WDP koers

Vastned 

Vastned laat een iets minder zwak koersverloop zien, vergeleken met begin 2023. De verkoopdruk verdampt langzaam uit de markt.

Vastned is hard opgeveerd vanaf steun €17,04 (bodem van 27 oktober). Het breekt langzaam uit de neerwaartse tendens, hetgeen een eerste technische verbetering weergeeft. Voor een nieuwe verbetering is een doorbraak boven weerstand €21,40 (top van 16 juni) noodzakelijk.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde draait de neerwaartse trend langzaam om. Dit signaleert een iets minder zwakke technische conditie.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) vlakt wat af; de prestaties ten opzichte van de markt beginnen te verbeteren.

Aandeel Vastned koers

Klépierre

Bij het Franse Vastgoedfonds Klépierre houden kopers en verkopers elkaar in balans. Al heel 2023 is er sprake van een nagenoeg horizontaal koersverloop. 

Klepierre flirt nu met een weerstandszone tussen €24,67 en €25,28. De steun ligt rond €21,44 (bodem van 27 oktober).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een vlakke trend zien. Dit wijst op een neutrale technische conditie. De zwakke B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Klépierre minder goed presteert dan andere vastgoedfondsen. 

Aandeel Klépierre koers

Cofinimmo

Het Belgische vastgoedbedrijf Cofinimmo trekt iets aan. Het fonds, dat zich focust op de Belgische kantorenmarkt, heeft een groot deel van 2023 een dalend koersverloop gekend. 

Nu Cofinimmo weer boven een oude koersbodem kruipt, wordt de eerdere neerwaartse doorbraak geneutraliseerd. Dit geeft aan dat de verkoopdruk boven de markt afneemt. De neerwaartse trend wordt bovendien bijna verlaten. Enkel boven weerstand €72,95 (top van 1 september) klaart het beeld op. De steun ligt rond €53,55 (bodem van 20 oktober).

De 200-dagenlijn laat nog een dalend verloop zien. Dit geeft een negatieve technische conditie weer. De B.O.B. is zwak, wat suggereert dat Cofinimmo slechter presteert dan de markt.
Aandeel Cofinimmo koers

Vonovia verbetert

Het Duitse vastgoedbedrijf Vonovia SE, een van de grootste woningverhuurders in Europa, heeft een draai gemaakt. Na een zeer slechte start van 2023 is het fonds technisch gezien flink verbeterd. Nadat de dalende trend opwaarts werd doorbroken, zet Vonovia nu de eerste weerstand op €28,72 (top van 17 januari) onder druk. 

De stijgende trend van Vonovia heeft aan de bovenkant weerstand rond €33,16 (top van 5 augustus 2022). Het technische plaatje blijft positief zolang het patroon van hogere toppen en bodems wordt voortgezet. Steun bevindt zich rond €19,66 (bodem van 27 oktober).

Bij Vonovia SE laat het 200-daags voortschrijdende gemiddelde een opwaartse draai zien Dit signaleert een verbetering van de technische omstandigheden. De opwaarts krullende B.O.B.-indicator indiceert dat het fonds beter begint te presteren dan de markt. Bovendien tekenen zich op €16,24 en €19,18 (bodem van 25 augustus) hogere bodems af. 

Bij Vonovia SE laat de 200-dagenlijn een opwaartse draai zien. Dit geeft een verbeterende technische conditie weer. De opwaartse krul van de B.O.B.-indicator (blauwe lijn) suggereert dat Vonovia SE de rest van de markt inhaalt.

Aandeel Vonovia koers

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is hard gewerkt aan een nieuw platform voor Tostrams.nl. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in kunt stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. Op defensie-aandelen moet je goed richten: welke liggen er technisch het best bij?
 2. Amerikaanse banken liggen op koers
 3. De zon gaat weer schijnen op de Japanse beurs

Gerelateerd

Reacties

70 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 ttroo 20 december 2023 09:28
  Mooi rood Adyen. Draai gemaakt naar een 1.000 en vervolgens 800 euro?
  We zullen het gaan zien de komende beursmaanden.
  De meeste mid grafieken hebben nog wel wat ruimte voor hoger, maar vooral de financials lijken de piek te hebben gemaakt op hun mid grafieken en sommige zijn zelfs begonnen met een daling voor de komende beursmaanden.
 2. forum rang 6 Toerist 20 december 2023 09:46
  quote:

  need_to_hold schreef op 20 december 2023 09:38:

  Argenx ... stopzetten onderzoek... 2e slechte nieuws in korte tijd... openingskoers wordt nog gevormd... is zwaarste in de index dacht 16% .... -20% tot -40 % wordt voorspeld

  waar zie jij die koers al? op de Tijd Argenx nog geen koers
  beurs.societegenerale.nl/market-overview
 3. forum rang 6 Toerist 20 december 2023 09:51
  quote:

  need_to_hold schreef op 20 december 2023 09:38:

  Argenx ... stopzetten onderzoek... 2e slechte nieuws in korte tijd... openingskoers wordt nog gevormd... is zwaarste in de index dacht 16% .... -20% tot -40 % wordt voorspeld

  waar zie jij die koers al? op de Tijd Argenx nog geen koers
  en op investing.com markten indexen bel20 - 2,92 % min 109,20 punt stand 3636,90
 4. antiflow 20 december 2023 10:06
  quote:

  Doptieman schreef op 20 december 2023 10:03:

  Was weer een foppertje zeker die spike op 796.

  Voorlopig zijn we al weer snel gezakt en weer rond het slot van dinsdag.
  Gelukkig zijn mijn 2 calls 798 weer bij de eigenaar...
  Niet keutelen daar hoor als je je opties wilt verkopen... Ciao...
  Jij zit wel vaak goed met hoog/laag, respect!
  Idd foppertje, eerste haarscheurtje is er eindelijk
 5. Senior 1936 20 december 2023 12:44
  in aansluiting op de column van Tostrams over vastgoed 2023 lijkt onderstaand artikel van IEX-profs mij een goede aanvulling,
  Commercieel vastgoed: de ene steen is de andere niet
  PGIM verwacht een nieuw lastig jaar voor veel commercieel vastgoed. Kantoren en winkels zitten nog vol in hun correctiefase met het gevaar dat de prijzen naar beneden doorschieten. Logistiek, datacentra, woningen en hotels bieden wel kansen.
  De vooruitzichten voor de Europese vastgoedsector zijn niet al te best, schrijft PGIM in zijn Real Estate European Outlook 2024. Het komend jaar blijven de rendementen volgens de vermogensbeheerder laag door de gestegen rentelasten, dalende prijzen en een zwakke economie. Pas in 2025 mogen beleggers rekenen op gezonde kapitaalinkomsten.
  Het grootste probleem voor 2024 is dat de hoge rentetarieven er zwaar inhakken in een sector met hoge schulden. Daar komt bij dat de transactiemarkt is ingestort, wat zorgt voor lagere prijzen voor iedereen die moet verkopen, maar ook voor degene die vasthouden aan hun gebouwen. De zogeheten NAV's (netto intrinsieke waarde) dalen.
  Correctie voor 80% klaar
  Het goede nieuws is volgens PGIM dat ongeveer 80% van het rendementscorrectieproces achter de rug is, wat nodig is om vastgoed weer compatibel te maken. Maar er is dus ook nog 20% te gaan, wat veel beleggers zal afhouden van investeren.
  "Ongeveer 80% van het rendementscorrectieproces is achter de rug"
  Stel een vastgoedbelegging biedt een aanvangsrendement van 4%, terwijl er op de obligatiemarkt risicoloos hetzelfde kan worden verdiend, dan is de keuze snel gemaakt. Het grootste gevaar voor 2024 is volgens Greg Kane van PGIM Real Estate dat beleggers zich zo laten afschrikken door de lage inkomsten, dat ze de markt helemaal links laten liggen en de prijzen doorschieten naar beneden.
  Winkels en kantoren
  De grote zorgenkinderen blijven winkels en kantoorruimte, traditioneel de belangrijkste vastgoedsegmenten. Er is weinig vraag en veel leegstand, wat nooit een goede combinatie is voor bedrijven met hoge schulden, en al helemaal niet als Europa in een recessie belandt.
  Er zijn gelukkig ook lichtpunten. Logistiek is daar een van. De herwaardering van de NAV’s is hier al ver gevorderd, zegt PGIM. Dat biedt een aantrekkelijk instapmoment voor de lange termijn, zeker als er van wordt uitgegaan dat de vraag hoog blijft vanwege de groeiende onlinehandel.
  Datacentra
  Voor datacentra geldt min of meer hetzelfde. Er is een gezonde vraag en een beperkt aanbod, wat leidt tot aantrekkelijke en stabiele rendementen.
  Een beperkende factor is dat dit een relatief kleine markt is. Het is daarom van groot belang partners te vinden met wie in een vroeg stadium projecten kunnen worden ontwikkeld. Een kant-en-klaar datacentrum kopen, is moeilijk.
  Hotels
  Op de hotelmarkt ziet alles er op het eerste gezicht fantastisch uit. De inkomsten per beschikbare kamer lagen in 2023 op recordhoogte, de bezettingsgraad was hoog en er komt relatief weinig hotelaanbod bij.
  Een onzekere factor is in hoeverre een mogelijke recessie de vraag naar hotelovernachtingen raakt. Verder torst de hotelsector door corona veel schulden met zich mee.
  Woningen
  Het best zijn de vooruitzichten misschien nog wel voor de woningmarkt. De analyse is vrij simpel. Er worden de laatste tijd weliswaar meer woningen gebouwd in Europa, maar het is te weinig om het tekort aan stedelijke huurwoningen op te lossen. Daar komt bij dat koopwoningen door de hoge rente minder betaalbaar zijn. Dat betekent nog meer opwaartse druk op de huren. Voor woningzoekenden is dat een ramp, voor beleggers ideaal.
  De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .
70 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.