Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Vastgoedsector herstelt
Beeld: iStock

Vastgoedsector herstelt

Met de rente op nagenoeg het hoogste punt in ruim 10 jaar is het opvallend dat vastgoed duidelijk stabiliseert. Technisch is er zelfs sprake van bodemvorming bij vastgoed. 

De vastgoedsector heeft de afgelopen jaren veel tegenwind gehad. Na winkelsluitingen en faillissementen als gevolg van het coronavirus, heeft het rentebeleid van centrale banken de vastgoedmarkt midscheeps getroffen. 

Maar we horen recent ook betere berichten over vastgoed. Zo geeft zakenbank JPMorgan Research een positief oordeel over vastgoedontwikkelaar CTP. Ook heeft retailbelegger Eurocommercial Properties (ECP) dit jaar prima gedraaid. Het management kwam vol vertrouwen over tijdens de cijferpresentatie. Verder rapporteerde Unibail-Rodamco-Westfield (URW) solide halfjaarcijfers. 

Kortom, een goede reden om weer eens de beleggingscategorie vastgoed tegen het licht te houden. 

Ik dit blog bekijk ik de Euro Stoxx Real Estate sectorindex, de MSCI World Real Estate index, Unibail-Rodamco-Westfield, zwaargewicht Vonovia en Wereldhave. Vooral deze laatste ligt er technisch prima bij. 

Europese vastgoedsector oogt minder negatief

De Euro Stoxx Real Estate sectorindex volgt het koersverloop van de Europese vastgoedmarkt. Deze sector heeft het de afgelopen anderhalf jaar lastig gehad: de beurswaarde is nagenoeg gehalveerd.

De Europese vastgoedmarkt lijkt echter te stabiliseren. De Euro Stoxx sector Real Estate weet binnen de dalende trend een mogelijke hogere bodem te vormen. Dit signaleert een eerste technische verbetering. Om technisch verder te verbeteren moet de Europese vastgoedsector de horde rond €128,30 zien te breken.

De steun ligt op €108,29 (bodem van 30 juni). 

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van de Europese vastgoedsector laat nog wel een neerwaarts verloop zien. Ook beweegt de koers onder de 200-dagenlijn. Deze combinatie wijst op een negatieve technische conditie.

De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat de Europese vastgoedsector minder presteert dan de rest van de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van de Europese vastgoedsector met dat van het marktgemiddelde.

Wereldwijd vastgoed legt een bodem

De MSCI World Real Estate-index volgt het koersverloop van de wereldwijde vastgoedmarkt in dollars. De index beweegt nog steeds binnen een dalende trend.

Maar er tekent zich rond $185,70 (bodem van 24 maart) een eerste hogere bodem af: dat is positief. Pas na een uitbraak boven weerstand $199,52 breekt de lucht open. Daarna wordt $220,74 het volgende opwaartse koersdoel. 

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een dalend verloop zien. Dit signaleert een zwakke technische conditie. De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat de wereldwijde vastgoedsector minder presteert dan andere sectoren.

 


Vonovia draait opwaarts

Het Duitse vastgoedbedrijf Vonovia SE, een van de grootste woningverhuurders in Europa, heeft een slechte periode achter de rug. Er is sinds 2020 ruim twee derde van de koers afgegaan. 

Maar Vonovia SE is technisch gezien flink verbeterd. Nadat de dalende trend opwaarts is doorbroken, is Vonovia SE ook boven de de top van dit  voorjaar rond €20 gebroken.

Bovendien tekenen €16,24 en €19,18 (bodem van 25 augustus) weer hogere bodems af. 

Er ligt weerstand rond €19,90. De kou is dus nog niet uit de lucht. Bij Vonovia SE laat de 200-dagenlijn een dalend verloop zien. Dit geeft een zwakke technische conditie weer. De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) suggereert dat Vonovia SE achterblijft bij de rest van de markt.


Unibail-Rodamco-Westfield bouwt een bodem

Ook bij Unibail-Rodamco-Westfield, het grootste beursgenoteerde vastgoedfonds in Nederland, is de kou nog niet uit de lucht. Er is ruimte tot weerstand €63,07 (gevormd op 3 februari).

Bij Unibail-Rodamco-Westfield houden kopers en verkopers elkaar in balans. Dit vertaalt zich op de grafiek in een zijwaarts gericht koersverloop tussen steun €46,54 (bodem van 25 augustus) en weerstand €53,74 (top van 21 juli).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een dalend verloop zien. Dit signaleert een zwakke technische conditie. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn)krult wat omhoog en geeft aan dat Unibail-Rodamco-Westfield wat minder slecht presteert dan de markt. De B.O.B.-indicator vergelijkt het koersverloop van Unibail-Rodamco-Westfield met dat van het marktgemiddelde.


Wereldhave

Wereldhave behoort technisch tot de best presterende vastgoedfondsen.

In de recente daling vormt Wereldhave een mogelijke hogere bodem boven het niveau van de voorgaande toppen. Het beeld blijft redelijk positief, zolang de koers boven deze voormalige weerstand weet af te blijven.

Aan de bovenkant is er ruimte richting €18,69 (top van 22 april 2022). De steun ligt op €13,27 (bodem van 30 juni).

Bij Wereldhave krult het 200-daags voortschrijdende gemiddelde opwaarts. Dit signaleert een verbetering in de technische omstandigheden. De opwaartse draai van de B.O.B.-indicator suggereert dat Wereldhave beter presteert dan de rest van de markt.

Aandeel Wereldhave

 

 

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

In het afgelopen jaar is hard gewerkt aan een nieuw platform voor Tostrams.nl. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in kunt stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. Op defensie-aandelen moet je goed richten: welke liggen er technisch het best bij?
 2. Amerikaanse banken liggen op koers
 3. De zon gaat weer schijnen op de Japanse beurs

Gerelateerd

Reacties

60 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 d' Aandelen ' 13 september 2023 09:10
  quote:

  mercurius-adept schreef op 13 september 2023 09:01:

  [...]

  goedkopere energie zou goed nieuws zijn voor de rest vh stel
  Goedemorgen,

  net getankt Total Excellium E5 98 voor slechts € 2.469 per liter in mijn scooter *), de auto gebruik ik nauwelijks.
  6 litertjes goed voor 260 km, de auto zou er 81 km op rijden.

  *) Piaggio Zip 50 cc 4 T injectie.
 2. forum rang 5 adritromp 13 september 2023 09:26
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 13 september 2023 09:21:

  ADYEN gaat iedere dag zo'n 10 punten onderuit, maar vandaag bijna 20 punten zag net 689 voorbij komen.
  Alle seinen staan op dalen zie 15 min grafiek

  invst.ly/11d7j8
  Ik kon bij de giro geen short adyen meer vinden, wilde nog wel een ritje maken. Of ik zoek noet goed
 3. forum rang 7 Doptieman 13 september 2023 09:39
  quote:

  JBNE schreef op 13 september 2023 09:13:

  Goedemorgen,

  De daling gaat steeds verder. Dat had ik vorige week al geschreven dat het zou gebeuren. De 750 gaat steeds verder van ons vandaan.
  Succes allen met de handel en wees voorzichtig met kopen. ;-)
  Jazeker en vooral met het kopen van indexopties want daar is geen droog
  brood mee te verdienen. Alleen met het kopen van calls of puts ben je je geld gewoon
  heel snel kwijt aan het bijna waterdichte optie premie absorptie systeem....

  Niet vergeten hoor Piet want dat vertellen ze je hier op het forum niet ! Ciao.
 4. forum rang 6 d' Aandelen ' 13 september 2023 09:49
  quote:

  adritromp schreef op 13 september 2023 09:26:

  [...]

  Ik kon bij de giro geen short adyen meer vinden, wilde nog wel een ritje maken. Of ik zoek noet goed
  Dan moet je bij underlying waar normaal de AEX staat, Adyen intikken, maar let op de grootste daling gebeurt steeds 's nachts overdag een beetje hangen en wurgen met de koers.

  Dan nog wat neem een niet hoge hefboom want dan krijg net als gisteren bij de TL AEX 1.518 op een gegeven moment geen laat prijs meer.
 5. forum rang 5 adritromp 13 september 2023 10:06
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 13 september 2023 09:49:

  [...]

  Dan moet je bij underlying waar normaal de AEX staat, Adyen intikken, maar let op de grootste daling gebeurt steeds 's nachts overdag een beetje hangen en wurgen met de koers.

  Dan nog wat neem een niet hoge hefboom want dan krijg net als gisteren bij de TL AEX 1.518 op een gegeven moment geen laat prijs meer.
  Tnx, was ook zeker niet van plan een hoge hefboom te nemen :)
 6. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 13 september 2023 10:45
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 13 september 2023 09:10:

  [...]

  Goedemorgen,

  net getankt Total Excellium E5 98 voor slechts € 2.469 per liter in mijn scooter *), de auto gebruik ik nauwelijks.
  6 litertjes goed voor 260 km, de auto zou er 81 km op rijden.

  *) Piaggio Zip 50 cc 4 T injectie.
  Ook net terug van tanken over de grens, helemaal vol voor slechts €1,805 per liter, gebruik de auto altijd. 60 Litertjes, 1:25 op lange trajecten, goed voor 1.500 km, da's naar Polen heen en terug*

  Lekker rustig bij de pomp en op de weg, alleen ineens opvallend veel lastige scooters in moeten halen.

  *) onze tweede auto Skoda Scala 1.0 injectie turbo 7-traps automaat
 7. forum rang 5 adritromp 13 september 2023 10:53
  quote:

  Raymn schreef op 13 september 2023 10:40:

  Ben blij dat ik verlies genomen heb op Adyen, die blijft maar zakken...
  Je zou bijna zeggen dat al het slechte nieuws al in de koersen is verwerkt (inflatie, renteverhogingen, handelsoorlog); de bodem is nog niet bereikt?
  Nou ja de hoge rente over een langere periode vreet aan winsten van de tech bedrijven. De markt kijkt normalere waarderingen te gaan inprijzen over de hele linie, en volgens mij staat adyen qua waardering nog steeds hoog. Maar ja wat is een normale waardering?
60 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.