Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
Slotcall: Rollercoaster

Slotcall: Rollercoaster

De AEX (+0,5%) vloog vandaag alle kanten op. Bij opening leek het een geweldige dag te worden, maar al snel bleek dat er weinig kracht in de markt zit. Op het slot wordt er nog net een kleine plus uitgeperst.

De beroepsstieren moeten zich dus nog even koest houden. Overigens kwamen er vandaag de nodige positieve berichten langs. De inkoopmanagersindices voor de Europese industrie vielen namelijk mee.

Met name over het Nederlandse cijfer mogen we niet klagen. De zogenaamde Nevi index over februari kwam uit op 52,9 en daarmee behoren we tot de kopgroep van Europa. De Grieken hebben het recht om een foto van de onderstaande tabel te maken, want zij zijn het beste jongetje uit de klas. Nooit gedacht dat ik dat ooit zou zeggen. 

Toch zal de markt vooral uitkijken naar de cijfers over maart, omdat de impact van het coronavirus daarin is verwerkt. Pas dan kunnen instanties een wat betrouwbaardere schatting maken van de negatieve impact op de Europese economie.

Steun van centrale banken

Mocht de schade groot zijn, dan staan de ECB en de Fed klaar om in te grijpen. Fed-voorzitter Jerome Powell zei vrijdag al 'gepast' te reageren op de gevolgen van het coronavirus. Dat lijkt niets anders dan codetaal voor een eventuele renteverlaging.

De ECB heeft veel minder middelen tot haar beschikking, maar zal zeker niet schuwen om de depositierente nog verder onder het nulpunt te zetten. Misschien is ECB-voorzitter Lagarde wel zo gek om te hinten op de aankoop van aandelen. De Zwitserse Centrale bank doet dat immers al.

Het is natuurlijk te gek voor woorden dat een centrale bank aandelen opkoopt om de inflatie aan te wakkeren, maar in deze tijd is niets onmogelijk. Voor kortetermijnbeleggers is het niet verkeerd, maar voor de lange termijn is het vragen om problemen. Maar goed, zo ver lijkt de ECB nog niet te zijn. 

Rentes

Wederom dalen de tienjaarsrentes van de economisch sterke landen. De Amerikaanse yield is hard op weg om onder de 1% te duiken.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

 • De AEX gaat 0,5% omhoog en daarmee houden we de Duitsers (-0,1%) ver achter ons. De Fransen (+0,4%) blijven daarentegen dicht in de buurt.
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 14,1% en noteert 35,3 punten. Nog steeds een bijzonder hoog niveau.
 • Wall Street staat dik 2% in het groen.
 • De euro stijgt 0,9% en noteert 1,115 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (+0,7%) profiteert van de zwakke dollar.
 • Olie: WTI (+3,9%) en Brent (+4,0%) spuiten omhoog.
 • Bitcoin (+1,2%) blijft aardig liggen, maar meer ook niet.

Het Damrak

 • Aalberts (-4,9%) is het sinds de teleurstellende jaarcijfers helemaal kwijt.
 • Galapagos (+2,2%) stortte afgelopen week maar liefst 25% af, maar begint vandaag met een voorzichtig herstel. Houd er wel rekening mee dat een aandeel na een daling van 25% precies 33% moet stijgen om het volledige verlies goed te maken.
 • De zwaargewichten doen het vandaag voor de AEX. ASML (+0,9%), Royal Dutch Shell (+2,1%) en Unilever (+1,9%) zijn verantwoordelijk voor de outperformance.
 • Van de financials krijg ik tranen in mijn ogen. Vorig jaar tegen de markt in dalen en twee keer zo hard afstorten als de beurs zakt. Het enige wat overblijft zijn de hoge dividendrendementen van ABN Amro (-0,3%) en ING (-2,1%).
 • Bijzondere bewegingen in de wereld van het winkelvastgoed. Unibail Rodamco daalt 2,7%, terwijl Eurocommercial Properties 2,0% oploopt. Wie het weet mag het zeggen.
 • Air France-KLM (-7,9%) schrapt tot eind maart enkele vluchten naar China. Lufthansa maakt het nog bonter en vliegt tot 24 april helemaal niet meer naar het Aziatische land.
 • Op een hoog volume wordt WDP (+4,3%) opgepikt.
 • Fugro (+4,3%) heeft een deel van zijn belang in een Amerikaanse branchegenoot verkocht en dit levert $37 miljoen op. Dit geld kan gebruikt worden om de schuldenlast te verlichten.
 • Er lijkt iemand van Lucas Bols (-4,6%) af te willen. Op drie keer de gemiddelde dagomzet is het aandeel de grootste daler binnen de ASCX.
 • Er is weer leven in de brouwerij bij Pharming (+3,6%). Komende donderdag presenteert het biotechbedrijf de jaarcijfers.
 • Vivoryon (+17,7%) doet wat hij wil.
 • De daling van Ajax (-2,5%) valt behoorlijk mee, want na de terechte 2-0 nederlaag tegen AZ is de titel geen zekerheidje meer.  

Adviezen

 • Aalberts: naar €34 van €33 en houden- Kepler Cheuvreux
 • Altice: naar €4 van €4,20 en verkopen - Barclays
 • ASMI: naar €115 van €105 en houden - Morgan Stanley
 • Randstad: naar verkopen van kopen en naar €44 van €50 - Credit Suisse

 De dag van morgen 

3 mrt Event Consensus
11:00   EU werkloosheidspercentage jan 7,4%
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
 2. Basic-Fit: high risk, high reward
 3. Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 2 maart 2020 18:08
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 2 maart 2020 18:01:

  USA 3% Up en mijn Aandelen alleen maar flop en nop op de AEX .
  U bent niet de enige vandaag. Mijn aandelen noteren vandaag ook voornamelijk in het rechterrijtje. Ach, het hoort erbij. Laten we hopen dat Wall Street de winst vast kan houden, zodat we morgenochtend weer hoger openen.

  Fijne avond toegewenst.

  Met vriendelijke groet,

  Niels Koerts
 2. forum rang 8 Lepre Chaun 2 maart 2020 18:15
  quote:

  Niels Koerts schreef op 2 maart 2020 18:08:

  [...]

  U bent niet de enige vandaag. Mijn aandelen noteren vandaag ook voornamelijk in het rechterrijtje. Ach, het hoort erbij. Laten we hopen dat Wall Street de winst vast kan houden, zodat we morgenochtend weer hoger openen.

  Fijne avond toegewenst.

  Met vriendelijke groet,

  Niels Koerts
  Dank je Niels en geniet ook van je avond .
 3. The Saint 2 maart 2020 21:48
  Bange bange in paniek aandelen verkopende Nederlanders read this;
  Spaanse griep 1918-19 25 miljoen doden!!!
  Hongkong griep 1968 1.000.000 doden.!!!Varkensgriep 2009 400.000 doden... !

  Coronavirus 2 maanden! actief, waarvan 1 maand zonder maatregelen in China...Nog maar 3000 doden wereldwijd... Nog 2 maanden tot Mei. Virusinfecties nemen af. Helaas misschien in slechtste geval Max. 100.000 doden op 8 miljard mensen.. is 0,00008 % .Er zijn antivirale middelen om levensgevaarlijke symptomen af te zwakken. Het virus schaadt de mens veel minder dan de enorme beursverliezen pensioenfondsen. Gaan we nu ff normaal doen!!!

  Overheden, Rutte doe iets aan het zinloze tellen van aantal besmettingen, waarvan de helft reeds is genezen. We worden niet allemaal tegelijk ziek. Dit gaat zo blijkt gelukkig niet zo snel. 99,9999% is nog aan het werk om de economie draaiende te houden.

  Stop de media hype die aan het leed ordinair geld verdienen! Stop de zelfmoord van onze economie stelletje lamballen in Den Haag en bij de EU!!
 4. [verwijderd] 2 maart 2020 22:54
  Nou dat was 'm dan, de flashcrash van 2020, Dow up ruim 5%. We zijn (vooral door de media) helemaal gek gemaakt met niets. Wat een wereld, pfff stelletje angsthazen, volkomen allergisch voor enig risico. No risk no fun. Voorspelling: Binnen korte tijd 80 tot 90% herstel van de daling. Kijk naar de grafieken van 2008, daar ook na eerste daling bijna volledig herstel. Deze keer zou 't wel 'ns gewoon weer verder up kunnen gaan, we zitten in het Amerikaanse verkiezingsjaar!
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.