Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
"ETF's zijn juist een positieve ontwikkeling"

"ETF's zijn juist een positieve ontwikkeling"

Vorige week verscheen hier op IEX de column ETF-nachtmerrie van Alexander Sassen van Elsloo. Martijn Rozemuller van Think ETF's is het niet met Sassen van Elsloo eens en vindt de ETF juist een positieve ontwikkeling. 


Ik denk dat een goede column een beetje tot discussie moet leiden, en wat dat betreft is de column van Sassen van Elsloo zeker geslaagd, want discussie ontstond er vorige week in ruime mate. Zelfs op Twitter ontstond een interessante tijdlijn, waar (oud)-handelaren zich verbaasden over de column.

Inhoudelijk interessante reacties, en ook leuk om te zien dat de humor van vroeger op de beursvloer, ook in de dagen van schermhandel en twitter nog hoogtij viert! Ik heb weer hartelijk gelachen om heren met wie ik jaren geleden in de crowd op de beursvloer stond.

Ik nam me voor eerst het weekend even af te wachten, benieuwd of er nog meer reacties zouden komen, en pas daarna een eigen reactie te formuleren. Sassen van Elsloo noemt in zijn column een aantal problemen rond ETF’s. Ik zal die problemen hieronder puntsgewijs bespreken.

Probleem 1: Kuddegedrag

Het eerste probleem zou kuddegedrag zijn. Er wordt immers blind een bepaalde index of een bepaald thema gevolgd. Dit probleem geldt niet alleen voor ETF’s, maar voor alle beleggingsvormen die breed gespreid beleggen, veel actief beheerde beleggingsfondsen volgen ook meerdere sectoren of regio’s en sommige blijven zelfs erg dicht bij een bestaande index.

Daarnaast zijn er futures, opties en beleggers die zelf met losse aandelen brede spreiding aanbrengen. Al deze vormen, en de meeste daarvan vele malen groter dan ETF’s, zouden volgens de redenering van Sassen van Elsloo kuddegedrag in de hand werken.

Dat klopt denk ik, en dat is al decennia aan de gang, sommige mensen noemen dat vraag en aanbod op de financiële markten, niets nieuws dus en zeker niet alleen van toepassing op ETF’s.

Probleem 2: Valse zekerheid

Het tweede probleem dat Sassen van Elsloo noemt is valse zekerheid. ETF’s zorgen niet altijd voor voldoende diversificatie. Sja, ook dit geldt bepaald niet enkel voor ETF’s en waarschijnlijk juist voor beleggers die zelf beleggen met losse aandelen, maar ook voor veel actief beheerde beleggingsfondsen.

De regel is simpel, beleggers moeten altijd goed kijken waar ze middels een bepaald fonds in beleggen, daarbij maakt het echt niet uit of dat een ETF of een actief beheerd fonds is.

Dus ook dit probleem is bepaald niet exclusief voor ETF’s.

Probleem 3: Duplicatie

Het derde probleem van ETF’s zou duplicatie zijn. Er zou overlap zijn tussen de verschillende ETF’s, waardoor de beleggers in deze ETF's meer risico lopen dan ze denken. Ja, dat kan natuurlijk zo zijn, maar ook hiervoor geldt dat dit bij actief beheerde fondsen net zo eenvoudig kan optreden.

Dus wederom is dit geen ETF-specifieke zaak.

Probleem 4: Crowded bestemming

Tot slot noemt Sassen van Elsloo het volgens hem grootste probleem. ETF’s zijn een crowded bestemming geworden voor investeerders. "Als zoveel geld in een soort index-automaat wordt gepropt, dan is het allemaal leuk en wel zolang de indices blijven stijgen. Maar als er een schok komt, dan zijn de rapen gaar...."

Dit punt ontgaat mij volledig. Wat hij hier beschrijft, is marktwerking. Zolang beleggers geld blijven beleggen in bijvoorbeeld goud gaat de goudprijs omhoog, en zodra iedereen ineens wil verkopen, gaat goud weer omlaag. Zo werken de markten nu eenmaal.

Of u die markt nu via een ETF bespeelt, via een future, een optie of een beleggingsfonds, dat maakt voor het effect helemaal niets uit. Vraag is vraag en aanbod is aanbod, simpeler kan ik het niet uitleggen.

Waarschuwing?

Dan de waarschuwing van Sassen van Elsloo. Als de markten in de toekomst zouden corrigeren, dan zouden de ETF-beleggers het zwaar krijgen. Dit is eigenlijk een beetje een herhaling van zijn vierde probleem.

Daar kan ik kort over zijn: ik denk dat de markten geen onderscheid zullen maken tussen actief en passief en (of) de verschillende (fonds)structuren die gebruikt worden. Het gaat eenvoudigweg over vraag en aanbod, en of dit zich in de verschijningsvorm van individuele aandelen, futures, opties, beleggingsfondsen of ETF’s manifesteert, doet niet er zake.

Als veel beleggers hun positie willen afbouwen, dan gaat de markt omlaag, punt uit.

De ETF belegger heeft dan overigens juist een voorsprongetje op de klassieke fondsenbelegger, hij (of zij) kan namelijk direct handelen terwijl de belegger in een actief beheerd beleggingsfonds moet wachten tot het eerstvolgende veilingmoment.

Na deze klap, breekt de gouden tijd aan voor actieve managers, aldus Bregman. "Gezellig!" zegt Sassen van Elsloo. Tja, ik denk dat iedereen die zich 2008 nog herinnert, weet hoe goed actieve managers het toen gedaan hebben, en gezellig was het niet..

Wat is wèl een probleem?

Tot slot wil ik graag een paar èchte problemen aankaarten. Bijvoorbeeld dat er steeds meer aanbieders komen van constructies waarbij beleggers met geleend geld kunnen gaan beleggen. Dàt zijn de producten waar we ons zorgen over zouden moeten maken.

En wat te denken van de liquiditeit in de obligatiemarkten waar, in tegenstelling tot aandelen, nog steeds geen centrale marktplaats is. Hierdoor is het voor beleggers moeilijk om in obligaties te beleggen.

De obligatiemarkt wordt namelijk gedomineerd door de grote banken. ETF's zorgen hier juist voor een oplossing. Sinds de opkomst van de ETF neemt de liquiditeit in obligatie-ETF's sterk toe en nemen tot op zekere hoogte de functie van een centrale marktplaats in.

Kleine beleggers kunnen via ETF's onderling in obligaties handelen zonder dat de trading desks van grote banken daar nog tussen zitten, power to the people!

Gezonde nachtrust

Wellicht ook een interessant onderwerp om eens een hele column aan te wijden, en in ieder geval ontegenzeggelijk bewijs van de positieve ontwikkeling die ETF’s heet! Nachtmerrie? Ik denk het niet en ik wens Sassen van Elsloo daarom veel gezonde nachtrust toe!

Martijn Rozemuller

Martijn Rozemuller studeerde in 1995 af aan de Universiteit Twente. Tijdens zijn studie technische bedrijfskunde was hij voorzitter van Beleggingsstudieclub Duitenberg. In 1995 ging hij werken bij Handelshuis Optiver. Zowel bij Optiver als privé deed Rozemuller goede ervaringen op met ETF’s (ook wel indextrackers genoemd). Zo ontstond het idee voor Think ETF’s waarvan Rozemuller sinds de oprichting in 2008 directeur is.


Gastauteurs zijn beleggers die schrijven op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Gastauteur IEX

Auteur:

Als Gastauteur figureren beleggers die volgens de redactie van IEX bijdragen leveren die het waard zijn een groter publiek te bereiken. Bij de artikelen wordt een korte toelichting gegeven van de schrijver.

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 oktober 2016 13:55

    Eens met EUCO en dus Martijn. Interessant punt is ook dat beleggers relatief weinig op die obligatiemarkt kunnen doen. Die markt is vele malen groter dan de aandelen.

    Alexander repliek gaarne hier en dan zal ik je als onafhankelijk rechter naar het gevang sturen. Eerst wat gedoe met repliek en dupliek en dat soort zaken, maar het is me eigenlijk allemaal nu ook al duidelijk.

    Groet, Jonas
  2. [verwijderd] 19 oktober 2016 15:27

    Nou, Alexander ik zal het dan nog eens bekijken, maar eigenlijk ziet het er somber voor je uit met dat gevang. Rechter Jonas houdt niet van al te veel gedoe en dan is het al vrij snel huppakee Alexander in de cel!

    Ach, aan de andere kant ben ik de kwaadste niet dus ik zal je bijdrage met interesse gaan lezen.

    Groet, Jonas
  3. [verwijderd] 19 oktober 2016 16:25
    qxy

    We moeten het wel een beetje gezellig houden. Alexander miezerig? Dat is duidelijk niet de stijl van Martijn en zo op de persoon moet en hoeft het ook niet.

    Neemt niet weg dat Alexander grote kans maakt op het gevang, maar dat zie dan later wel weer. Eerst eens met mijn rondborstige lieftallige secretaresse en drankje en hapje etc nemen.

    Groet, Jonas
  4. qxy 19 oktober 2016 16:48
    @jonas Dat zijn niet mijn woorden, maar dat zijn de woorden van Alexander Sassen van Elsloo in reactie op een post van Jack (Amsterdamtrader) op twitter.
    Alexander zegt "zie mijn repliek op twitter", en "ik betaal IEX helemaal niet en dat weet je. Miezerig stokertje ben je ook" is de enige repliek die hij op twitter heeft gegeven m.b.t. zijn artikel, voor zover ik kan zien.

    Linkje: twitter.com/sassenvanelsloo/status/78...
  5. [verwijderd] 19 oktober 2016 17:43

    Beste qxy.

    Ik wil me niet in die twitterdiscussie begeven, maar het zijn duidelijk niet jouw woorden. Mocht ik de suggestie hebben geweekt dat ze het wel waren dan excuses en AB erbij.

    Dank voor jouw duidelijke uitleg

    Het is weleens lastig die discussies op verschillende fora.

    Groet, Jonas
  6. [verwijderd] 19 oktober 2016 20:34
    Een ETF schept mogelijkheden en heeft voordelen voor een particulier.
    Zo hoeft een ETF "grondstoffen" geen btw te betalen.
    Als particulier kan je moeilijk grondstoffen opslaan en zit je vast aan het betalen van BTW!
    Een ETF kan spreiden in een mandje aandelen of verschillende grondstoffen of obligaties in diverse valuta's, hierdoor neemt het risico af, de ETF functioneert als demper op grote schommelingen.

    Het enige nadeel is vertrouwen, hoe betrouwbaar is het bedrijf wat de ETF uitgeeft. Helaas voorbeelden van ETF's die niet meer dan een lege huls bleken te zijn, waarbij de aandeelhouder zijn inleg kwijt is.

    Het is dus noodzakelijk dat er goed toezicht bestaat, waarbij de ETF's gecontroleerd worden op inhoud (toezichthouder, accountant etc.)

    Als het een bewezen en betrouwbaar bedrijf betreft zal dat voor particulieren die rendement zoeken zeker intressant zijn.

    Martin K.
  7. [verwijderd] 19 oktober 2016 22:39

    Alexander. Eigenlijk ben ik geen rechter in de zaak Sassen van Elsloo versus Martijn Rozemuller. Gelukkig niet, want dan zou ik mij daar ook nog bezig mee moeten houden.

    Dat neemt niet weg dat eerder op de IEX Arend Jan het had over mogelijke rampen als gevolg van EFT's dus trackers het had en ik toen al stelde; ik geloofde er niets van. Arend Jan reageerde toen niet meer en dat was jammer, maar ik kan ook wel gelukkig zijn zonder EFT's.

    Nu swing je de discussie aan en dat is goed en ja dan krijg je tegenwerk en dat weet je. Nog steeds niet geloof ik dat vanuit die EFT's extra risico's zouden worden geschapen, maar jij gaat morgen uitleggen dat het wel het geval is.

    We zullen zien, maar laten we het dan netjes houden en niet persoongericht. Niet dat ik jou iets verwijt richting mij. Ik volg die Twitter discussie niet.

    Groet, Jonas

    PS Jonas heeft geen enkel belang bij wat en wie dan ook in de aandelenmarkt behalve als belegger. Jonas kan ook volkomen onafhankelijk zijn mening geven over politieke zaken en het dondert dus hem niet of die al dan niet politiek correct zijn.

    Jonas heeft ook geen belastingconstructies in andere landen. op zich vrij normale zaken, maar meldt het maar even.

    Had ik een miljoenenvermogen dan had ik dus wel die buitenlandconstructies waardoor ik hier minder belasting kan betalen. Reden is vrij simpel.

    Ik geef liever mijn eigen geld weg aan eigen goede doelen dan dat over te laten aan ene mevrouw Ploumen of ijdeltuitje Koenders die mooi weer spelen met geld naar buitenlandse dictators en de oudjes hier verwaarlozen.

    Dat is socialisme moderne stijl begrijp ik en ach die VVD heeft nooit anders gedaan dan arme mensen nog armer te maken en dat is Marc wel toevertrouwd.
  8. holenbeer 20 oktober 2016 00:12
    Prima repliek Alexander.
    Maar Martijn maakt het ook niet erg moeilijk hem van repliek te dienen. Eigenlijk is zijn argument: ' ETFs hebben geen problemen, want die problemen hebben andere instrumenten ook. Koop nou gewoon mijn ETFs'
    Wel vermoeiend om op dit soort argumentatie in te gaan. Je bent de helft van de tijd bezig het verkeerd geciteerd zijn te corrigeren. En je moet wel, want iedereen die het leest gelooft dat het waarbij wat ze in je mond leggen.
  9. qxy 20 oktober 2016 08:34
    Ok, kort samengevat is de repliek van Sassen van Elsloo niet zozeer gericht op ETF's, maar op alles wat passief belegt. En laat dat nou heel erg veel zijn (dwz het grootste gedeelte van de markt); hij geeft zelf aan dat veel wat als actief verkocht wordt niet echt actief is. Actief beleggen is immers ook bijna onmogelijk als je groot bent (kijk naar het Noorse SWF, met 800 mrd kun je niet meer dan wat 'tilts' toevoegen). Dat wat Sassen van Elsloo als actief bestempelt is geen manier om het vermogen van een pensioenfonds te runnen (je doet het dan goed in scenario 1, maar bent de sjaak als je voorspelling voor de markt/economie/bedrijf niet uit komt). En als je actieve strategieen gaat stapelen, ben je weer terug bij af: een portefeuille gelijk aan passief met wat kleine afwijkingen tov de index. Tenzij natuurlijk alle actieve strategieen als geheel afwijken van de rest van de markt (wat per definitie onmogelijk is, want de rest van de markt is passief, en die kopen gewoon de markt...)
    Daarnaast is actief minstens zo vatbaar, zo niet vatbaarder, voor kuddegedrag als passief. Of is Sassen van Elsloo de quantcrash van augustus 2007 alweer vergeten?
  10. [verwijderd] 20 oktober 2016 12:06
    @qxy dat is ook het probleem wat ik zie bij pensioenbeleggingen. 1) premies komen binnen en MOETEN belegd worden (teveel cash aanhouden of fysiek goud mag niet), 2) ze zijn gevangen in de defined benefit probleem (verandert nu wel overigens), 3) short gaan is vaak een no-no, of mag alleen op geringe basis en 4) ze werken allemaal met een benchmark, waardoor echt beleggen ondergeschoven kindje wordt. Gezien deze spelers zo groot zijn, krijg je dus geinflateerde koersen en kuddegedrag. domweg autotrading leidt net als indextracking, tot kuddegedrag; helemaal mee eens.
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.