Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Zwarte zwaan op de baan

Terwijl de beurzen hoge toppen neerzetten, neemt de kans op een correctie toe. Maar wat is de kans dat er ditmaal een zwarte zwaan het pad van beleggers kruist?

Dit lijkt het jaar te worden waarin iedereen de crisis achter zich laat. En dat mag ook wel: iedereen zit al meer dan vijf jaar te kniezen. Na zo’n periode mag er wel eens wat opluchting komen.

Als dit dan ook nog eens wordt ondersteund door een boomende aandelenmarkt, dan schijnt het figuurlijke zonnetje weer eens. De goede beursprestatie is ook goed nieuws voor de economie, aangezien de financiële markten altijd een voorloper zijn op het toekomstige economische klimaat.

Extra waakzaam

We mogen ons dus opmaken voor betere economische tijden, ook in Europa. Dat is allemaal goed nieuws natuurlijk. Maar als ervaren beleggers weten we dat we extra waakzaam moeten zijn in tijden van voorspoed.

Want dan schuilt het grote gevaar soms in een klein hoekje. Dit noemt men ook wel eens een zwarte zwaan, een evenement waar niemand op had gerekend, dat amper iemand zag aankomen, maar grote gevolgen kan hebben op de beurs.

De term is een afgeleide van de financiële bestseller van Nassim Taleb's Black Swan, die dit fenomeen tot in de details uitspit. Want hoe je het ook draait of keert, aan de meeste zware beurscorrecties ging meestal een zwarte zwaan vooraf.

Meer zorgen

In 2008 (kredietcrisis), in 2001 (9/11), in 1998 (Russische financiële crisis) et cetera. Nooit zag de massa het gevaar aankomen, maar de gevolgen waren telkens opnieuw desastreus voor de wereldgemeenschap.

Daarom lijkt de volgende vraag aan de orde: zit er een zwarte zwaan op de baan? Is er ergens een sluimerend probleem, waar vandaag nog amper iemand aandacht aan besteedt, maar wat uiteindelijk dramatische gevolgen kan krijgen voor de beurs en de economie?

De vraag stellen, is ze al in bepaalde mate beantwoorden. Aangezien wij ons met dit vraagstuk bezighouden, betekent dat nog wel meer experts en analisten zich dit luidop afvragen. Hoe meer beleggers zich zorgen maken over een zwarte zwaan, des te kleiner de kans dat ze ook daadwerkelijk komt opdraven.

Binnen de norm

Anders was het immers geen zwarte zwaan, toch?! Echter, we hebben ook geleerd dat het geen kwaad kan om vooruit te denken, op zoek te gaan naar segmenten in de markt die vandaag normaal lijken, maar snel kunnen uitmonden in een groot probleem.

We lezen veel berichten over de hoge waardering van de beurzen. Eerlijk gezegd zien wij dit bij Slim Beleggen niet meteen. Het is wel duidelijk dat de markt op het vlak van CAPE (cyclisch gecorrigeerde winst versus de koers) op een hoog punt is beland.

Namelijk 27,5x terwijl het historische gemiddelde eerder rond 16x zit. Maar andere waarderingsratio’s (gewone winst, boekwaarde, omzet, …) zitten nog allemaal binnen de historische normen.

Zwarte zanen
Klik op de grafiek voor een grote versie, bron Multpl.com.

 

Niet zaligmakend

Nee, we denken dat de gevaren vandaag in andere hoeken van de markten schuilen. In hoeken waar vandaag geen vuiltje aan de lucht is. Een dergelijke overtuiging proeven we vandaag voor de acties van de centrale banken.

Wat deze instellingen ook doen, ze kunnen niet veel fout meer doen. Terwijl Ben Bernanke & Co net na de financiële crisis nog met pek en veren werden overladen, worden opvolgers Janet Yellen & Co beschouwd als de nieuwe financiële Messias(en).

Hun acties hebben de wereld gered van de afgrond. En hoewel hun onmiddellijke ingrijpen veel kwaad heeft voorkomen, zijn we totaal niet overtuigd dat het vervolgbeleid van QE wel zo zaligmakend is.

Losgeslagen inflatie

We vrezen immers grote neveneffecten in de vorm van een losgeslagen inflatie. Dat lijkt vandaag een uitzinnige stelling (gezien de deflatie), maar het is precies dit soort zwarte zwanen die markten en economieën volledig kunnen destabiliseren.

Uiteraard is dit ook slechts een aanname. Wellicht kan de volgende zwarte zwaan uit een compleet andere hoek komen. Wat er ook van zij, dat er wellicht opnieuw een zwarte zwaan aan de basis zal liggen van de volgende beurscrash, dat staat quasi buiten kijf.

Natuurlijk, wie blijft wachten op de volgende zwarte zwaan, die zal ook op z’n honger blijven zitten qua rendement. Een bange belegger doet weinig en wie weinig onderneemt op de beurs, heeft er in principe niets te zoeken.

Niet tobben

Het komt bij beleggen dan ook voornamelijk neer op een juiste mindset. Als belegger moet je een gemoedstoestand van rust omhelzen, met een degelijke portie realiteitszin. Als je weet dat de markten om de zoveel jaren fors corrigeren, ga dan niet zitten tobben als dit gebeurt.

Integendeel, als je deze kennis bezit, maar je hebt geen idee van de timing, dan kan je je maar beter zo goed mogelijk voorbereiden op zo'n evenement.

Daarom zijn wij altijd voorstander geweest van een degelijke cashpositie. Die mag dan wel niets opbrengen in goede tijden, het is reddingsboei in tijden van tegenslag. Want dan ben jij de enige belegger die plots kan shoppen op een afgestrafte markt.

Zwaan verslaan

Of er een zwarte zwaan in aantocht is of niet, is in feite geen relevante vraag. Het antwoord op die vraag is altijd positief, het blijft gissen naar wanneer.  

Dus het geld aan het werk zetten in de financiële markten, maar tevens wat kruit droog houden (cash vrijhouden). Wie vervolgens de juiste segmenten koopt, kan elke zwarte zwaan aan op langere termijn.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

 1. Kanteljaar
 2. Opvallend koopsignaal
 3. Verrassend vertrouwen

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. Five Aces 10 maart 2015 11:03
  Volgens mij is de definitie van een zwarte zwaan zoiets als een gebeurtenis welke zo ongelooflijk en onrealistisch lijkt totdat het daadwerkelijk gebeurd.

  Dus de reden dat men een black swan evenement niet aan ziet komen is simpelweg doordat mensen dachten dat het niet kon. 9/11 was zo'n event.

  Stel dat er volgende week een kernbom op Kiev valt, zoiets is een black swan.

  Crisis 2008 was een sluimerend probleem welke ze wel aan zagen komen maar het werd gewoon genegeerd.
 2. forum rang 5 theo1 10 maart 2015 11:58
  Ik zou denken aan een bankroet van Japan. Nu houdt niemand daar rekening mee en geldt Japan als veilige haven. Achteraf zal iedereen roepen altijd al geweten te hebben dat die schuldpositie onhoudbaar is voor een sterk vergrijzend land.

  Of een implosie van de levensverzekeringssector. Ze verkopen amper nieuwe polissen en de rente is negatief. Nu teert die hele sector nog op oude polissen maar dat gaat maar goed totdat die mensen dood beginnen te gaan. Achteraf had iedereen het kunnen weten.

  Maar ik heb een belabberd track record in het voorspellen van dit soort zaken, dus het zal ongetwijfeld iets heel anders zijn.
 3. Ivanrybkin 10 maart 2015 14:23
  Mogelijke zwarte zwanen zijn
  - het inzetten van een kernwapen door IS tegen Israel
  - het faillisement van de ECB
  - inflatie van 30% in 2016
  - opdrogen van de oliebronnen in het midden oosten
  - nieuwe griepvariant met als gevolg daling wereldbevolking met 25%
  - inslag komeet en vervolgens 3 jaar duisternis
  - wegvagen manhattan door megatsunami
  - vondst marsmannetjes
  - wereldvrede en instorten koersen wapenfabrikanten
  etc

 4. @iPlof 10 maart 2015 21:44
  Er zijn al weinig columns meer op IEX maar het niveau daalt ook met de dag. Op recordprijzen goud was het we moesten in goud en uit aandelen en nu op recordprijzen aandelen moeten we in aandelen en kunnen we alle tegenslag, zelfs een black swan verslaan.

  Deze analisten zoals Nico Pantelis met zijn mening die draait als de wind, Sassen Elsloo die er structureel volledig naast zit, en laatst weer Jack Neele, met zijn 1000x de winst voor social media is geen bubble zijn erg goed in het voorspellen van het verleden maar volg je hun adviezen voor de toekomst op dan raak je bankroet.
 5. [verwijderd] 11 maart 2015 07:06
  quote:

  Five Aces schreef op 10 maart 2015 11:03:

  Volgens mij is de definitie van een zwarte zwaan zoiets als een gebeurtenis welke zo ongelooflijk en onrealistisch lijkt totdat het daadwerkelijk gebeurd.

  Dus de reden dat men een black swan evenement niet aan ziet komen is simpelweg doordat mensen dachten dat het niet kon. 9/11 was zo'n event.

  Stel dat er volgende week een kernbom op Kiev valt, zoiets is een black swan.

  Crisis 2008 was een sluimerend probleem welke ze wel aan zagen komen maar het werd gewoon genegeerd.
  dat de euro nu onderuit gaat is ook geen zwarte zwaan maar een gevolg van blind handelen door politici die maar niet willen ondervinden hoe economie werkt: een zwakke euro goed voor onze economie is een middelbare school economie redenering en dus onzinnig.
 6. [verwijderd] 11 maart 2015 07:10
  quote:

  Ivanrybkin schreef op 10 maart 2015 14:23:

  Mogelijke zwarte zwanen zijn
  - het inzetten van een kernwapen door IS tegen Israel
  - het faillisement van de ECB
  - inflatie van 30% in 2016
  - opdrogen van de oliebronnen in het midden oosten
  - nieuwe griepvariant met als gevolg daling wereldbevolking met 25%
  - inslag komeet en vervolgens 3 jaar duisternis
  - wegvagen manhattan door megatsunami
  - vondst marsmannetjes
  - wereldvrede en instorten koersen wapenfabrikanten
  etc


  marsmannetjes hebben we al in voldoende mate. Vrijwel geheel den Haag is daar mee gevuld. Met de rest ben ik het eens. Vooral die griepvariant. Men maakt je wijs dat 'de wetenschap' voor alles een oplossing. Is het geen chemie dan biochemie of anders nano of anders psycho dan wel robots. Een andere zwarte zwaan is een goed getraind leger dat west-eu verovert ondanks techn. overwicht(lees obesita)
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.