Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Persbericht Biocartis Group NV: Biocartis ontvangt EUR 1,4 miljoen subsidie ter ondersteuning van ontwikkeling van een nieuwe Id

PERSBERICHT: 11 mei 2021, 07:00 CEST

Biocartis ontvangt EUR 1,4 miljoen subsidie ter ondersteuning van ontwikkeling van een nieuwe Idylla™ technologie om potentiële waarde in Molecular Surveillance te ontsluiten

Mechelen, België, 11 mei 2021 – Biocartis Group NV (de ‘Vennootschap’ of ‘Biocartis’), een innovatief bedrijf in de moleculaire diagnostiek (Euronext Brussels: BCART), kondigt vandaag aan dat het een subsidie van EUR 1,4 miljoen heeft ontvangen van VLAIO, de Vlaamse organisatie voor Innovatie & Ondernemerschap, voor de verdere ontwikkeling van een nieuwe generatie technologie die zal worden ingezet op het gebruiksvriendelijke en volledig geautomatiseerde moleculaire diagnostiek platform Idylla™.

De VLAIO-subsidie is bedoeld ter ondersteuning van de aan gang zijnde ontwikkeling van een nieuwe Idylla™ technologie die off-line maatwerk van de Idylla™ cartridge1 mogelijk zal maken. De Idylla™ cartridges van de eerste generatie bevatten niet alleen de generieke componenten voor staalvoorbereiding en biomarkerdetectie, maar ook de biomarkerspecifieke reagentia. De Idylla™ cartridges van de nieuwe generatie zouden daarentegen alleen de generieke componenten voor staalvoorbereiding en -detectie bevatten, en zouden biomarkerspecifiek worden gemaakt door toevoeging door de gebruiker van een gebruiksklare mix die biomarkerspecifieke reagentia bevat. Deze nieuwe Idylla™ technologie zou volledig compatibel zijn met de huidige Idylla™ cartridgeproductielijnen en installed base, en zal naar verwachting de ontwikkelingstijd en -kosten van Idylla™ assays verder verminderen.

‘Molecular surveillance’, waarbij elke patiënt herhaaldelijk wordt opgevolgd met behulp van een moleculaire test, is een snel groeiend domein en vertegenwoordigt een belangrijke marktopportuniteit in oncologie. De ontwikkeling van een gebruiksvriendelijke testoplossing die patiëntspecifieke biomarkers kan opsporen door gebruik te maken van deze nieuwe generatie Idylla™ technologie heeft zo tot doel om op-maat testing en gepersonaliseerde monitoring te decentraliseren.

Benoit Devogelaere, Chief Technology Officer van Biocartis, gaf volgend commentaar: “De producten die op deze nieuwe Idylla™ technologie zullen worden gebaseerd, zouden mogelijk kunnen worden gebruikt in het hele spectrum van molecular surveillance, met inbegrip van monitoring van respons op de behandeling, Molecular Residual Disease2 (MRD) en monitoring van terugval. De nieuwe technologie zou kunnen worden gebruikt in het kader van goedgekeurde gerichte therapieën en immunotherapieën, alsook voor nieuwe celtherapieën, gepersonaliseerde kankervaccins en neoantigeen-gerichte immunotherapieën3. We zien ook toepassingen op het gebied van infectieziekten, waar Idylla™ tests snel zouden kunnen worden aangepast voor de detectie en differentiatie van verschillende virussen en virusstammen, wat belangrijk kan zijn in de strijd tegen pandemische bedreigingen".

Herman Verrelst, Chief Executive Officer van Biocartis, reageerde:We zijn erg dankbaar voor de steun van VLAIO om deze nieuwe generatie Idylla™ technologie naar de markt te brengen. De eerste generatie Idylla™ technologie verandert vandaag al grondig het moleculaire diagnostiek landschap dankzij haar snelle, gebruiksvriendelijke en volledig geautomatiseerde karakter dat labo's in staat stelt hoogkwalitatieve moleculair diagnostische testen uit te voeren. Nu de behandeling van kanker steeds meer gepersonaliseerd wordt, willen we aanpassing en zelfs personalisatie van het Idylla™ platform mogelijk maken. Dit zal ons toegang verschaffen tot de zeer grote markt van molecular surveillance toepassingen, waarbij elke patiënt herhaaldelijk wordt opgevolgd met behulp van een moleculaire test."

Biocartis verwacht in de loop van 2022 de eerste Idylla™ producten te lanceren die gebruik maken van de deze nieuwe Idylla™ technologie.

--- EINDE ---

Meer informatie:

Renate Degrave
Hoofd Corporate Communications & Investor Relations Biocartis
e-mail        rdegrave@biocartis.com
tel             +32 15 631 729
gsm          +32 471 53 60 64

Over Biocartis

Biocartis (Euronext Brussels: BCART) is een innovatief bedrijf in de moleculaire diagnostiek (MDx) dat diagnostische oplossingen van de nieuwste generatie aanbiedt om de klinische praktijk te verbeteren ten voordele van de patiënt, clinici, kostendragers en de sector. Het eigen Idylla™ MDx platform is een volledig geautomatiseerd, staal-tot-resultaat real-time PCR-systeem (Polymerase Chain Reaction ofwel Polymerasekettingreactie) dat accurate, zeer betrouwbare moleculaire informatie verstrekt op basis van nagenoeg elk biologisch staal, in nagenoeg elke omgeving. Biocartis ontwikkelt en commercialiseert een voortdurend uitbreidend testmenu dat tegemoetkomt aan belangrijke onvoldane klinische behoeften, met een focus in oncologie, het snelst groeiende segment van de wereldwijde MDx-markt. Vandaag biedt Biocartis tests aan in het domein van melanoom, colorectale (darm)kanker en longkanker, alsook tests voor SARS-CoV-2 en sepsis. Meer informatie op www.biocartis.com. Volg ons op Twitter: @Biocartis_.

Biocartis en Idylla™ zijn geregistreerde merknamen in Europa, de Verenigde Staten en andere landen. De Biocartis en de Idylla™ merknaam en logo zijn gebruikte merknamen die eigendom zijn van Biocartis. Gelieve de product-etikettering te raadplegen voor het toepasselijke bedoeld gebruik van ieder individueel Biocartis product. Dit persbericht is niet bedoeld voor distributie, rechtstreeks of onrechtstreeks, in enige jurisdictie waar dit onwettig zou zijn. Ieder die dit persbericht leest, dient zich te informeren over zulke beperkingen en dient zulke beperkingen na te leven. Biocartis neemt geen verantwoordelijkheid voor enige inbreuk van enige dergelijke beperkingen door eender wie. Dit persbericht vormt geen aanbod of uitnodiging voor de verkoop of aankoop van effecten in eender welke jurisdictie. Effecten van Biocartis mogen niet aangeboden of verkocht worden in de Verenigde Staten van Amerika zonder registratie bij de United States Securities and Exchange Commission of een uitzondering van registratie onder de U.S. Securities Act van 1933, zoals gewijzigd.

Toekomstgerichte verklaringen

Bepaalde verklaringen, overtuigingen en opinies in dit persbericht zijn naar de toekomst gericht, en geven de huidige verwachtingen en projecties weer van de Vennootschap of, in voorkomend geval, de bestuurders of het management van de Vennootschap, betreffende toekomstige gebeurtenissen zoals de resultaten van de Vennootschap, haar financiële toestand, liquiditeit, prestaties, vooruitzichten, groei, strategieën en de industrie waarin de Vennootschap actief is. Het is eigen aan toekomstgerichte verklaringen dat zij een aantal risico's, onzekerheden, veronderstellingen en andere factoren inhouden die de werkelijke resultaten of gebeurtenissen materieel kunnen doen verschillen van deze uitgedrukt of verondersteld door de toekomstgerichte verklaringen. Deze risico's, onzekerheden, veronderstellingen en factoren kunnen een negatief effect hebben op het resultaat en de financiële gevolgen van de plannen en gebeurtenissen hierin beschreven. Een verscheidenheid aan factoren met inbegrip van, maar niet beperkt tot, veranderingen in vraag, concurrentie en technologie, kunnen werkelijke gebeurtenissen, prestaties of resultaten wezenlijk doen verschillen van enige verwachte ontwikkeling. Toekomstgerichte verklaringen in dit persbericht betreffende tendensen of activiteiten in het verleden zijn geen garantie voor toekomstige prestaties en dienen niet te worden beschouwd als een garantie dat zulke tendensen of activiteiten zullen voortduren in de toekomst. Tevens, zelfs indien werkelijke resultaten of ontwikkelingen consistent zijn met de toekomstgerichte verklaringen in dit persbericht, geven deze resultaten of ontwikkelingen geen indicatie omtrent resultaten of ontwikkelingen in de toekomst. Geen verklaringen en waarborgen worden gegeven met betrekking tot de nauwkeurigheid of de billijkheid van zulke toekomstgerichte verklaringen. Bijgevolg verwerpt de Vennootschap uitdrukkelijk enige verplichting of verbintenis om enige update of wijziging te publiceren van enige toekomstgerichte verklaring in dit persbericht ten gevolge van enige verandering in verwachtingen of in gebeurtenissen, voorwaarden, veronderstellingen of omstandigheden waarop deze toekomstgerichte verklaringen zijn gebaseerd, behalve indien dit specifiek vereist is bij wet of regelgeving. Noch de Vennootschap, noch haar adviseurs of vertegenwoordigers, noch enige van haar dochtervennootschappen of enige van zulke personen hun kaderleden of werknemers garanderen dat de veronderstellingen waarop zulke toekomstgerichte verklaringen gebaseerd zijn, vrij zijn van fouten, noch aanvaarden zij enige verantwoordelijkheid voor de toekomstige nauwkeurigheid van de toekomstgerichte verklaringen opgenomen in dit persbericht of het werkelijk plaatsvinden van de verwachte ontwikkelingen. Men mag geen overmatig vertrouwen stellen in toekomstgerichte verklaringen, welke enkel van toepassing zijn op de datum van dit persbericht.


1 Voorheen ook de Idylla™ ‘FLEX’ technologie genoemd
2 ‘Molecular Residual Disease’ is een klein aantal kankercellen dat in het lichaam achterblijft na behandeling. Deze cellen kunnen terugkomen en een terugval veroorzaken bij patiënten. Bron: MD Anderson Cancer Center, VS; laatst hier geraadpleegd op 7 mei 2021; Chin RI, Chen K, Usmani A, Chua C, Harris PK, Binkley MS, Azad TD, Dudley JC, Chaudhuri AA. Detection of Solid Tumor Molecular Residual Disease (MRD) Using Circulating Tumor DNA (ctDNA). Mol Diagn Ther. 2019 Jun;23(3):311-331. doi: 10.1007/s40291-019-00390-5. PMID: 30941670; PMCID: PMC6561896
3 Immunotherapieën die zich richten op neoantigenen, hetgeen somatische mutaties zijn die alleen door tumorcellen tot expressie worden gebracht. Hierdoor zou de tumor kunnen worden vernietigd zonder onnodige schade toe te brengen aan vitale gezonde weefsels. Bron: Yamamoto, T.N., Kishton, R.J. & Restifo, N.P. Developing neoantigen-targeted T cell–based treatments for solid tumors. Nat Med 25, 1488–1499 (2019). https://doi.org/10.1038/s41591-019-0596-y, laatst geraadpleegd op 7 mei 2021


Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Biocartis

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Biocartis 4,010 30 jul
-0,005
-0,12%

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links