Het dagelijkse nieuws van IEX.nl
browser versie
IEX.nl
IEX VANDAAG IN DE KRANTEN
(Advertentie)

Aandelen nu verkopen?

Heeft u een vermogen van € 350.000? Lees dan dit rapport met analyses en marktvooruitzichten!


Download nu!

DE ONDERWERPEN VAN vrijdag 24 november 2017

Akzo heeft hand overspeeld
Nippon troeft Akzo af met contant bod
Volgende renteverhoging in VS lijkt zeker
Value8 komt eindelijk met jaarrekening
Relatie TMG en Talpa constructief
Groene obligaties vinden gretig aftrek
JPMorgan maakt draai met cryptobelegging
Overig nieuws
Bartjens: Kapitaal vernietigen
Damrak op verlies, Akzo wint
Wall Street onbewogen onder Fed

Akzo heeft hand overspeeld AkzoNobel hoopte met Axalta een sterker front te kunnen vormen tegen ongewenste belagers. Maar het verfconcern is weer terug bij af. Het Japanse Nippon heeft Akzo afgetroefd met een hoger bod in contanten. AkzoNobel wilde een fusie van gelijken. Het kan voor AkzoNobel negatief uitpakken. Ze hebben zelf het signaal gegeven dat ze consolidatie nodig hebben, nu zet Akzo de deur voor anderen open. Het wordt als ondoordacht bestempeld, in de situatie waarin het bedrijf zit met een afgewezen bieder en ontevreden aandeelhouders. (FD, p.1 - Tel, p.21)
Nippon troeft Akzo af met contant bod Een bod in contanten op Axalta heeft de overnamepoging van AkzoNobel de das om gedaan. Axalta wees het fusievoorstel van AkzoNobel af. Volgens Reuters ligt er een bod van Nippon Paint in contanten. In de VS moet men altijd voor het beste bod gaan. Nippon Paint wil een wereldspeler van formaat worden. De omzet bedraagt nu 4,4 mrd euro, van Axalta 3,8 mrd. AkzoNobel zet in verf en coatings 9,5 mrd euro om. (FD, p.3 - VK, p.6)
Volgende renteverhoging in VS lijkt zeker De Federal Reserve verhoogt vrijwel zeker volgende maand de rente. De inflatie bevindt zich nog onder de doelstelling van 2%, maar de verwachting is dat deze langzaam omhoog kruipt. Uit de notulen blijkt dat het beleidscomité verwacht dat bij een geleidelijke normalisering van het beleid de economie zal blijven groeien. Yellen legt haar functie binnen het bestuur neer, als Jerome Powell wordt geïnstalleerd. Daarmee zijn er vier vacatures voor de raad van bestuur van de Fed. (FD, p.5)
(Advertentie)

Hoe bescherm je vermogen tegen koersdaling

Koersen zijn flink gestegen de afgelopen jaren. De vooruitzichten zijn nog steeds prima. Steeds meer beleggers krijgen hoogtevrees en zijn bang voor politieke risico’s. Wil je vermogen beschermen tegen koersdalingen?


Meld je dan aan!

Value8 komt eindelijk met jaarrekening De deadline was 30 april, maar gisteren is het Value8 eindelijk gelukt om een gecontroleerde jaarrekening over 2016 te presenteren. Het verlies blijkt veel groter dan gemeld bij de voorlopige presentatie. Het jaarverlies komt uit op 3,6 mln euro. Volgens topman De Vries vormen de cijfers geen juiste reflectie van de positieve fundamentele ontwikkelingen. Het gezamenlijk bedrijfsresultaat van de kernbedrijven stijgt volgens hem. Aandeelhouders was een dividend beloofd, maar dat vervalt. (FD, p.13 - Tel, p.24)
Relatie TMG en Talpa constructief Een halfjaar geleden waren beide partijen in een keihard overnamegevecht verwikkeld. Nu spreken TMG en Talpa over een constructieve relatie. TMG staat open voor een nauwere samenwerking met Talpa. De nieuwe directie heeft vooralsnog de handen vol aan het op orde brengen van het bedrijf. De inkomsten uit advertenties en abonnementen dalen. Er moeten banen verdwijnen en de overname door Mediahuis moet bijdragen aan het herstel. (FD, p.17 - Tel, p.25)
Groene obligaties vinden gretig aftrek Dit jaar wordt er met de uitgifte van ‘duurzame’ leningen een recordbedrag opgehaald. Wel valt er nog terrein te winnen. De rendementen staan onder druk en nog altijd is niet helemaal helder wat zo’n duurzame lening precies is. Dit jaar is er al voor 100 mrd dollar aan green bonds uitgegeven. Dat is een lening waarbij het opgehaalde geld naar een specifiek duurzaam project gaat. China is actief sinds de regering besloot om de economie te verduurzamen. Er is veel vraag, waardoor green bonds wat duurder naar de markt komen dan niet-duurzame leningen. Nodig is een harmonisatie van de definities van een duurzame lening. Daar willen EBI en China een rol in spelen. (FD, p.21)
JPMorgan maakt draai met cryptobelegging Was de topman van JPMorgan Chase onlangs nog mordicus tegen elke vorm van cryptomunten, nu overweegt het bedrijf om termijncontracten op de bitcoin te lanceren. De topman noemde de populariteit van cryptomunten erger dan tulpenbollen, een bubbel die zal barsten. Sindsdien is de koers van de bitcoin gestegen van 4100 dollar naar 8200 en nu slaat de stemming om. Overwogen wordt om een bitcoinfuture te lanceren, wat professionele beleggers zal aantrekken. (FD, p.21)
Overig nieuws Taxibedrijf Uber betaalde hackers $100.000 om gestolen klantgegevens te vernietigen (FD, p.13 - VK, p.31)
Dwanglicenties farma ‘serieuze optie’ (FD, p.2)
Nordea geeft diep achtergestelde obligatie uit tegen spotprijs - Zweedse bank zet nieuw laagterecord met coupon op coco (FD, p.22)
Bartjens: Kapitaal vernietigen Het rendement moet omhoog bij Arcadis. Selectief en efficiënt gaat er gewerkt worden. Een analist zinspeelde onlangs erop dat Arcadis een overnameprooi kan worden als succes uitblijft. Het rendement op geïnvesteerd vermogen kwam vorig jaar uit op 6,8%, dat moet naar de 10%. Afgezet tegen de kosten van dat vermogen wordt duidelijk of waarde wordt toegevoegd of vernietigd. Dat laatste was vorig jaar het geval. Arcadis betaalde meer voor zijn vermogen dan ermee behaald werd. Bartjens denkt dat Arcadis vanaf 2018 het tij kan keren. (FD, p.13)
Damrak op verlies, Akzo wint De AEX sloot gisteren 0,3% lager. AkzoNobel (1,3%) was koploper na het afketsen van de fusie met Axalta. Een hogere olieprijs speelde oliefondsen in de kaart. SBM Offshore won 1,1%, Vopak steeg 0,5%. Altice was opnieuw achteraan te vinden, het aandeel daalde 8,8%. Dit jaar is 60% aan beurswaarde in rook opgegaan. ASML daalde 1,1%, ondanks een koersdoelverhoging. Binnen de Midkap ging VolkerWessels (3,2%) ex-dividend, maar was desondanks de grootste stijger. Flow Traders (-1,2%) bereikte de laagste slotkoers sinds het beursgenoteerd is. Air France-KLM steeg 3,1%. BinckBank won zonder specifieke aanleiding 4%. Value8 kwam eindelijk met het jaarverslag, het aandeel won 4,6%.
Wall Street onbewogen onder Fed Veel beweging zat er niet in de beurzen. De Fed publiceerde de notulen van de laatste beleidsvergadering, zij is van plan om in december de rente te verhogen. De Dow Jones sloot 0,27% in de min, de S&P500 daalde 0,08% en de Nasdaq won 0,07%. Onder de hoofdfondsen wonnen General Electric (1,79%), Verizon (1,93%) en Chevron (0,67%). Deere verhoogde de winstverwachting en ploegde er 4,21% bij. Salesforce (-1,77%) voldeed niet aan de verwachtingen. Hewlett Packard Enterprise (-7,16%) verloor de topvrouw, HP inc leverde 5,58% na tegenvallende winstcijfers.
© 2017 IEX.nl, Joan Muyskenweg 22, 1096 CJ, Amsterdam, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.