Het dagelijkse nieuws van IEX.nl
Wordt deze mail niet goed weergegeven? Klik hier voor de online versie.
Logo IEX.nl
IEX | IEXProfs | IEXTraders
VANDAAG IN DE KRANTEN

DE ONDERWERPEN VAN woensdag 29 maart 2017

Kwart aandeelhouders Akzo wil gesprek
Akzo moet overtuigen met stand-alone stra...
Startschot voor Brexit
Familiefondsen in onlinesupermarkt Picnic
Philips tobt met defibrillator
Chinese partner FrieslandCampina in probl...
Facebook als vacaturesite
Overig nieuws
Bartjens: Chucks spierballen
Damrak: Hoger
Wall Street: Winst

Kwart aandeelhouders Akzo wil gesprek De activistische aandeelhouder Elliott Advisors heeft een enquête laten houden onder de aandeelhouders van AkzoNobel. Daaruit blijkt dat 24,6% voorstander is van gesprekken tussen Akzo en zijn belager PPG. De Amerikanen hebben twee biedingen gedaan die beide resoluut van de hand gewezen zijn. AkzoNobel wil 19 april een toelichting gegeven op de eigen groeistrategie. Elliott ziet dan nu de uitgelezen tijd voor gesprekken, zodat er een eerlijke en objectieve afweging gemaakt kan worden tussen de twee alternatieven. (FD, p.1)
Akzo moet overtuigen met stand-alone strategie Op 19 april wil AkzoNobel zijn nieuwe strategie uit de doeken doen. Waarschijnlijk wordt de chemiedivisie afgestoten en gaat het concern zich richten op twee kernactiviteiten, verven en lakken. Daarmee moet waardecreatie op lange termijn gerealiseerd worden. Het moet zijn aandeelhouders zien te overtuigen dat een zelfstandige toekomst de beste is. Er zijn aandeelhouders die vinden dat eerst het alternatief van PPG goed moet worden bestudeerd. (FD, p.5 - VK, p.8)
Startschot voor Brexit Vandaag geeft premier May het startschot voor de onderhandelingen over uitreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Binnen de EU zijn een aantal pro-Europese fracties die de deur open willen houden mocht het gezond verstand prevaleren bij de Britten en zij alsnog afzien van een Brexit. In het Verenigd Koninkrijk rekent men op een goede deal, anders lijkt de regering bereid om de confrontatie te zoeken. Conflictstof is er genoeg. Wat moet de Britse regering betalen voor het vertrek uit de EU? Bijdrages aan de pensioenen voor EU-ambtenaren, verplichtingen die er nog zijn na 2019. De positie van EU-burgers in het VK en omgekeerd. De politieke en economische belangen zijn aan beide kanten te groot om het aan te laten komen op een harde breuk. (FD, p.4)
Familiefondsen in onlinesupermarkt Picnic Picnic, een onlinesupermarkt, krijgt geld van vier ondernemersfamilies. De familiefondsen NPM Capital, Hoyberg, Finci en de Hoge Dennen, steken 100 mln euro in de start-up. Picnic brengt dagelijkse boodschappen gratis thuis. Met het geld moet de snelle groei gefinancierd worden. Er moet een landelijke infrastructuur komen met vijf distributiecentra en zeventig bezorgpunten. (FD, p.11 - VK, p.9)
Philips tobt met defibrillator Philips blijft problemen houden met zijn defibrillators in de VS. In februari blijkt een nieuwe kwestie gespeeld te hebben en is er een terugroepactie geweest voor bepaalde apparaten van Philips. Volgens de producent is er een elektronisch probleem aan het licht gekomen, maar de mankementen hebben niet tot slachtoffers geleid. Uit de jaarcijfers bleek eerder al dat Philips onder vuur ligt vanwege de kwaliteitscontroles en dreigen er maatregelen van overheidszijde. (FD, p.11)
Chinese partner FrieslandCampina in problemen Huishan, de Chinese partner van FrieslandCampina en een van China’s grootste zuivelconcerns, verkeert in zwaar weer. De financiële topvrouw is onvindbaar, de beurskoers ingestort en leningen worden niet afgelost. Vrijdag kelderde het aandeel met 85% en ging 3,8 mrd euro aan waarde verloren. Shortsellers profiteren van de koersval. (FD, p.17 - VK, p.29 - Tel, p.24)
Facebook als vacaturesite Ook in Nederland krijgt Facebook steeds meer voet aan de grond als vacaturesite. Het sociale netwerk is populairder dan Monsterboard, Intermediair en werk.nl. De omvang van Facebook wordt als de grootste troef gezien, waardoor ook de populariteit bij werkzoekenden en wervende bedrijven toeneemt. In de VS is Facebook al begonnen met een speciale vacaturesite. (Tel, p.23)
Overig nieuws Intertoys moet ombouw deel Bart Smits uitstellen (FD, p.15)
‘Vastgoedmarkt over de top heen, maar niet in Amsterdam’ - Sector komt dit keer niet in een diepe dip terecht, verwachten experts SLI (FD, p.17)
‘Aflossingsvrij is potentiële tijdbom’ (Tel, p.21)
Miljoenenclaim voor Schiphol - Arbitrage in gang gezet voor schadevergoeding grondoorlog met Poot (Tel, p.22)
‘Oplossing probleembank nabij’ (Tel, p.25)
Bartjens: Chucks spierballen Geen toeval, op de eerste aandeelhoudersvergadering zonder oprichter Arthur del Prado krijgt ASMI direct te maken met een activistische aandeelhouder. Eminence wil de discussie openen over het belang in ASM Pacific. De aandeelhouder wil de spierballen testen van zoon Chuck. De Nederlandse prestaties van ASMI worden op de beurs nog altijd weinig gewaardeerd. Terecht dat daar harde noten over worden gekraakt. (FD, p.11)
Damrak: Hoger De AEX sloot gisteren 0,6% in de plus. Galapagos (2,6%) was koploper na een hoger koersdoel. Ook Gemalto (1,9%) en DSM (1,5%) behoorden tot de stijgers na een adviesverhoging. ING won 1,3% ondanks een groep investeerders die naar de Amerikaanse toezichthouder stapt wegens het strafrechtelijke onderzoek naar de bank. Randstad (-2,2%) noteerde onderaan de lijst hoofdfondsen. AkzoNobel (-0,9%) liet weten 19 april met een nieuwe strategie te komen.
Wall Street: Winst De Amerikaanse indices zijn hoger geëindigd mede dankzij het hoge consumentenvertrouwen. De Dow Jones sloot 0,7% in de plus, de S&P500 steeg ook 0,7% en de winst van de Nasdaq bleef op 0,6% steken. amazon.com klom 1,1% na overnamenieuws. Tesla steeg 2,7%, het Chinese Tencent neemt een belang van 5% in de autoproducent. Apple won 2% en noteert op een recordprijs van 144 dollar per aandeel.

Afmelden | Uw reactie | Adverteren
Bezoek: IEX   |   IEXProfs   |   IEXTraders   |   IEXVideo   |   Guruwatch   |   Beursonline   |   De Beurs   |   Eurobench
.