Het dagelijkse nieuws van IEX.nl
Wordt deze mail niet goed weergegeven? Klik hier voor de online versie.
Logo IEX.nl
IEX | IEXProfs | IEXTraders
VANDAAG IN DE KRANTEN

DE ONDERWERPEN VAN vrijdag 24 februari 2017

Miljoenenclaim voor Heineken in Griekenland
AH volgt Jumbo met restaurants in winkels
Heijmans pakt beschermingswal aan
… en mikt op winstherstel
ABN Amro MeesPierson halveert positie bel...
Bedrijfswinst Relx stijgt met 6%
Winst Volksbank onder druk door lage rente
Dekker bemoeit zich niet met TMG
Buffers Delta Lloyd verder onder druk
Opnieuw beursgang Scheringa van de baan
Nederland heeft begrotingsoverschot
Overig nieuws
Bartjens: Zwemmen in het geld
Damrak tikt even de 500 punten aan
Wall Street eindigt verdeeld; Dow wint do...

Miljoenenclaim voor Heineken in Griekenland De Griekse bierbrouwer Macedonian Thrace Brewery heeft een schadeclaim van minimaal 100 miljoen euro neergelegd bij Heineken. De Grieken beschuldigen Heineken van machtsmisbruik. De claim volgt op een boete die Heineken vorig jaar kreeg opgelegd van de Griekse antikartelautoriteit voor misbruik van haar dominante marktpositie in Griekenland. De brouwer zou tussen 1998 en 2014 supermarkten en groothandelaren onder druk hebben gezet om concurrerende biermerken te boycotten. Heineken is hiertegen in beroep gegaan en die zaak loopt nog. (Tel., p. 21)
AH volgt Jumbo met restaurants in winkels Albert Heijn gaat koffiecafés en restaurants openen in tientallen supermarkten. In het filiaal aan het Gelderlandplein in Amsterdam komen een Deli Kitchen en een Bakery Café. De komende maanden volgen nog circa zes filialen en daarna wordt het concept uitgerold naar nog eens tientallen winkels. De retailer gaat hiermee de concurrentie aan met Jumbo, die eerder al restaurants opende in de grootste supermarkten. Ook Plus en Dekamarkt experimenteren met horeca in hun supermarkten. Inpandige restaurants kunnen omzetgroei genereren en beleving toevoegen aan fysieke winkels. (FD, p. 1, Tel., p. 24)
Heijmans pakt beschermingswal aan Het bestuur van Heijmans kan in de toekomst geen preferente aandelen meer uitgeven en zo een blokkade opwerpen tegen een eventueel vijandig overnamebod. De Stichting Preferente Aandelen Heijmans kan dit nog wel. Het besluit wordt ingegeven door een wens van aandeelhouders. Preferente aandelen hebben een zwaarder stemrecht dan gewone aandelen. (FD, p. 13, Tel., p. 21)
… en mikt op winstherstel Heijmans leed afgelopen jaar een recordverlies van 110 miljoen euro. Het komende jaar wil het bouwbedrijf zich gaan richten op vergroting van de winstgevendheid, aldus de nieuwe topman Ton Hillen. Hij heeft er naar eigen zeggen vertrouwen in dat de voorzieningen voor de probleemprojecten nu afdoende zijn. Heijmans kwam vorig jaar in financiële problemen als gevolg van een aantal verliesgevende wegenbouwprojecten. Inmiddels zijn vrijwel alle buitenlandse dochters verkocht en richt Heijmans zich alleen op Nederland. (Tel., p. 21, FD, p. 13)
ABN Amro MeesPierson halveert positie beleggingen ABN Amro MeesPierson halveert zijn positie in aandelen. De bank voor vermogende particulieren gaat winst nemen. Met de opbrengst wil het concern anticiperen op vooral politieke onzekerheden in Europa en de VS, via beleggingen in bijvoorbeeld Amerikaanse high yield obligaties. Ook schrapt de private bank zijn positie in grondstoffen. Aandelen blijven nog wel de favoriete belegging. (Tel., p. 21)
Bedrijfswinst Relx stijgt met 6% Relx Group (voorheen Reed Elsevier) zag de omzet afgelopen jaar met 4% zien stijgen en de bedrijfswinst met 6%. Alle divisies droegen bij aan de winstgroei. De juridische divisie (+12%) en het onderdeel dat risico en zakelijke analyses verzorgt (+9%) gingen aan kop. De cijfers overtroffen de verwachtingen van analisten. Relx groeide bovendien harder dan concurrent Wolters Kluwer. Het bedrijf verwacht in 2017 de stijgende de lijn voort te zetten.(FD, p. 11, Tel., p. 24)
Winst Volksbank onder druk door lage rente De lage rente heeft de winst van de Volksbank (voorheen SNS Bank) afgelopen jaar onder druk gezet. De rente-inkomsten slonken met 83 miljoen euro naar 911 miljoen euro. De nettowinst daalde met ruim 5% naar 329 miljoen euro, vooral door een boekhoudkundige waardeverandering op voormalige DBV-hypotheken en een voorziening voor een reorganisatie. De hypotheekportefeuille liet voor het eerst in jaren geen krimp meer zien, maar is nog lang niet op het niveau van 2010. (FD, p. 14, Tel., p. 23)
Dekker bemoeit zich niet met TMG Staatssecretaris Sander Dekker van Mediazaken wil zich niet bemoeien met de overnamestrijd rond Telegraaf Media Groep (TMG). Het Vlaamse Mediahuis, dat samen met TMG-grootaandeelhouder VP Exploitatie optrekt, profiteert in eigen land van een btw-tarief van 0%, maar Dekker vindt het beeld dat de Belgen overeind worden gehouden door staatssteun ‘overtrokken’. (FD, p. 15)
Buffers Delta Lloyd verder onder druk De nettowinst van Delta Lloyd Groep steeg afgelopen jaar flink, van 128 miljoen euro naar 231 miljoen euro, maar de solvabiliteit blijft een zorgenkindje. Deze zakte naar ultimo 2016 143%, door herziening van de eigen cijfers, deels door nieuwe eisen van De Nederlandsche Bank. Eind 2015 kelderde de solvabiliteit naar 131%, waarna het bedrijf zich onder andere genoodzaakt zag tot een forse emissie en verkoop van een Van Lanschot-belang. Eind juni was de ratio weer hersteld naar 173%, maar deze is inmiddels dus weer gekelderd. Het huidige percentage ligt nog wel nipt binnen de gewenste bandbreedte van 140 tot 180%. (FD, p. 15, Tel., p. 25)
Opnieuw beursgang Scheringa van de baan Beursfonds Lavide Holding blijft voorlopig een lege huls. De onderhandelingen met CS Factoring zijn afgebroken, naar eigen zeggen omdat CS Factoring was teruggekomen op eerder gemaakte afspraken over de samenstelling van de raad van bestuur en de raad van commissarissen. Het is de tweede beursgang van Dirk Scheringa die wordt afgeblazen. In 2000 ging de beursgang van DSB op het laatste moment niet door. (Tel., p. 22)
Nederland heeft begrotingsoverschot Nederland had vorig jaar een begrotingsoverschot van 200 miljoen euro; het eerste overschot in tien jaar. Dit is vooral te danken aan een meevaller van 3,1 miljard euro uit belasting- en premie-inkomsten in het laatste kwartaal. (FD, p. 3)
Overig nieuws Banken hebben eindelijk helderheid over betaalrichtlijn (FD, p. 4)
Bundesbank ziet winst grotendeels verdampen door opkoopprogramma ECB (FD, p. 17)
Bartjens: Zwemmen in het geld Het gaat BE Semiconductor Industries (Besi) voor de wind. Op elke euro verdient de toeleverancier aan de chipindustrie 17 cent. De nettowinst steeg met 33% naar 65,3 miljoen euro. Het totale bezit komt uit op 588 miljoen euro, waarvan 305 miljoen euro bestaat uit contanten en deposito’s. Kortom: het bedrijf zwemt in het geld. Aandeelhouders profiteren volop mee, aangezien de volledige winst wordt uitgekeerd. Dat topman Richard Blickman zo gul kan zijn, komt omdat hij vertrouwen heeft in de toekomst. Ook in slechte tijden maakt Besi winst. Voor het eerste kwartaal voorziet Blickman nóg meer groei. (FD, p. 11)
Damrak tikt even de 500 punten aan Heel even tikte de AEX-index donderdag de 500 punten aan, maar uiteindelijk eindigde de graadmeter 0,3% lager op 497,63 punten.
Het sentiment werd grotendeels gedreven door de stroom jaarcijfers. Relx verzilverde beter dan verwachte jaarcijfers met een koersstijging van 1%. Besi deed het nog beter, met een koerswinst van bijna 10%. Ook branchegenoot ASMI was in trek (+4%), na een koersdoelverhoging door Deutsche Bank. Financials waren uit de gratie, met koersverliezen voor Aegon (-2,7%) en NN Group (-2,5%). Delta Lloyd, dat waarschijnlijk wordt overgenomen door NN Group, hield net droge voeten, met een koersstijging van 0,2%.
Wall Street eindigt verdeeld; Dow wint door Trump De Dow Jones-index perste er donderdag een kleine winst van 0,2% uit, nadat de Amerikaanse president Trump had aangekondigd miljoenen banen terug te brengen naar de VS. Hij had gesproken met enkele topmannen. De S&P 500 eindigde nagenoeg onveranderd, maar de Nasdaq verloor 0,4%.
Oliereuzen Chevron (+0,6%) en ExxonMobil (+1,1%) profiteerden van de oplopende olieprijs. Voor Tesla waren de druiven zuur. De koers kelderde met 6,4% nadat topman Elon Musk had gehint op een aandelenemissie. De fabrikant van elektrische auto’s leed in het vierde kwartaal een verlies van 121 miljoen euro.

Afmelden | Uw reactie | Adverteren
Bezoek: IEX   |   IEXProfs   |   IEXTraders   |   IEXVideo   |   Guruwatch   |   Beursonline   |   De Beurs   |   Eurobench
.