browser versie
IEX.nl
IEX VANDAAG IN DE KRANTEN
(Advertentie)

Persoonlijk Pensioenplan

Beschikt u over een vermogen van meer dan €350.000? Lees dan nu het gratis rapport "Een Pensioenplan in 15 Minuten" en verkrijg blijvend heldere inzichten voor het bepalen van uw persoonlijke pensioenstrategie.


Download het rapport nu gratis.

DE ONDERWERPEN VAN zondag 19 augustus 2018

Lage rente hindert Rabo
Groei verzekeraars valt stil
Canadees aan stuurknuppel Air France-KLM
Volvo streeft beursgang na
Voorziening zet Boskalis op verlies
Onrust rond basismetalen
Bartjens: Sociale bijdrage
Damrak: Cijfers verzekeraars vallen goed
Walmart wint stevig op Wall Street

Lage rente hindert Rabo In 2016 bepaalde Rabobank de doelstelling voor het kostenniveau van de bank in 2020. Door de aanhoudende lage rente raakt deze doelstelling uit het zicht. Toch wil de bank niet nog dieper in de kosten snijden. Blijkbaar is er geen ruimte meer om nog meer te besparen. ABN Amro kondigde onlangs wel een nieuwe ingreep aan bij de zakenbank. Rabobank presenteerde een nettowinst die 12% hoger lag op 1,7 mrd euro over het eerste halfjaar. De kredietverlening aan bedrijven en particulieren steeg, alleen de hypotheekportefeuille kromp. Qua efficiëntie loopt Rabobank achter bij ING en ABN. (FD, p.1 - VK, p.23 - Tel, p.19)
Groei verzekeraars valt stil Achmea, Aegon en NN presenteerden allen betere resultaten, maar groei is er bijna niet meer. De resultaten profiteren van gunstige marktomstandigheden. NN verraste de markt met een hoger bedrijfsresultaat, waarop de koers 4% steeg. Aegon had last van de dollar, maar wist dankzij lagere kosten en gunstige beleggingsopbrengsten het resultaat te verbeteren. De winst van Achmea daalde wel, wegens de stormschade in januari. Op de woningportefeuille werd een mooie winst geboekt. (FD, p.2 - VK, p.23 - Tel, p.20)
Canadees aan stuurknuppel Air France-KLM Ben Smith wordt de nieuwe topman van Air France-KLM. De naam van de tweede man bij Air Canada zong al enige dagen rond. Daar introduceerde hij de prijsvechter Rouge. Ook was hij de hoofdonderhandelaar in de gesprekken met piloten en cabinepersoneel. Ervaring die hem kan helpen in het conflict met de Franse vakbonden. (FD, p.4 - VK, p.4 - Tel, p.20)
ADVERTENTIE
Premium: analyses en adviezen van onze beleggingsexperts
Als belegger heeft u continu behoefte aan informatie. Die bieden wij u met Premium. Onze experts hebben net als u passie voor beleggen en houden u op de hoogte.
IK WIL PREMIUM PROBEREN
Volvo streeft beursgang na De Chinese eigenaar van Volvo is van plan om de Zweedse autofabrikant voor het einde van het jaar een eigen notering in Stockholm te geven. Later volgt dan ook een notering in Azië. Volvo zou zo’n 30 mrd dollar waard zijn. Daarmee geven de Chinezen Volvo een hogere multiple dan BMW of Mercedes. Dat rechtvaardigen ze met een ambitieus groeiplan. In 2010 kochten de Chinezen Volvo voor 1,8 mrd dollar van Ford. (FD, p.11)
Voorziening zet Boskalis op verlies Over het eerste halfjaar blijft er een verlies van 397 mln euro over bij Boskalis. Het doet een zware afboeking op Dockwise en trekt zich terug uit de onderkant van de transportmarkt. Daar kampt het met overcapaciteit. Boskalis verwacht dat de winst dit jaar lager uitvalt dan over 2017. De omzet steeg licht. Het aandeel staat dit jaar op een verlies van 20%, terwijl de midkap 7% gewonnen heeft. (FD, p.12 - Tel, p.21)
Onrust rond basismetalen De val van de metaalprijzen lijkt even gestuit. Koper en zink werden gisteren wat duurder, na een plotselinge koersval op woensdag. Koper verloor toen 4%, andere basismetalen gaven ook terrein prijs. Koper wordt gezien als een barometer voor de wereldeconomie. De heftige bewegingen worden vooral toegeschreven aan onrust op de financiële markten door de problemen in Turkije. Grondstoffenprijzen hebben al langer te lijden onder de handelspenningen tussen VS en China. (FD, p.17)
Bartjens: Sociale bijdrage Wat mag een sociaal bewogen bank kosten? Volksbank maakt zich op voor een beursgang. Rendement op eigen vermogen bedraagt 8%, belangen van klanten en maatschappij tellen namelijk ook mee. Het gaat niet alleen om winstmaximalisatie. Bartjens rekent uit dat het de belastingbetaler een miljard euro kost om een sociaal bewogen bank op de beurs te hebben in plaats van een bank die streeft naar winstmaximalisatie. (FD, p.11)
Damrak: Cijfers verzekeraars vallen goed De AEX won gisteren 0,7%. De cijfers van verzekeraars NN Group (4,1%), en Aegon (2,5%) vielen goed op het Damrak. Altice wist 2,6% koerswinst te boeken. Galapagos (-0,9%) was de hekkensluiter binnen de AEX. Boskalis (-3%) neemt een grote voorziening, waardoor het verlieslatend is.
Walmart wint stevig op Wall Street Het sentiment op Wall Street was gisteren een stuk beter dankzij enige ontspanning in de handelsoorlog met China. De Dow Jones won 1,6%, de S&P500 steeg 0,8% en de Nasdaq klom 0,4%. Walmart veerde 9,3% op, het presenteerde een sterke verkoopgroei. J.C. Penney incasseerde juist een koersverlies van 26,9% na tegenvallende resultaten. Cisco (3%) heeft een hogere winst en omzet behaald in het tweede kwartaal.
 
17 aug
IEX Premium Arcadis: Aandelenemissie formeel uitgesloten
Topman Peter Oosterveer licht toe hoe hij de balans van Arcadis denkt te repareren zonder aandelen te hoeven uitgeven.
Bekijk dit Premium artikel

Wat is
Premium?

Rendement van
Premium?

Bekijk het
actie-aanbod
Ik wil
Premium-lid
worden
IEX Group © IEX.nl, Joan Muyskenweg 22, 1096 CJ, Amsterdam, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.