browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN
(Advertentie)

Haal meer rendement uit uw aandelen!

Voor maar 19,95 kunt u nu drie maanden kennis maken met onze beleggingsexperts. Daarnaast ontvangt u toegang tot een persoonlijke portefeuille en watchlist. Activeer nu hier uw IEX abonnement en ontvang tijdelijk meer dan 40% korting.


Lees meer >>

DE ONDERWERPEN VAN vrijdag 22 januari 2021

Vrije val dreigt voor KLM
Nog eens 1000 banen weg bij KLM
Banken bokkig naar mkb
Supermarkten profiteren
ECB-beleid blijft gehandhaafd
Onduidelijkheid rond overname Tata Steel ...
Bitcoin zakt door bubbelvrees
Pakketrecord PostNL
Bartjens: Conservatief ASML
Damrak weerspiegelt de coronamaatregelen
Wall Street: Tech in de plus

Vrije val dreigt voor KLM KLM zet de politiek onder druk, maar vindt nauwelijks gehoor in de Tweede Kamer. De luchtvaartmaatschappij dreigt in een vrije val te komen door de verplichte sneltest voor vliegend personeel. KLM staakt alle verre vluchten en een deel van de vluchten in Europa. Het voert een pleidooi voor het vrijwaren van personeel van een verplichte sneltest. Nederland doet alsof het een eiland is. Maar passagiers kunnen nog altijd via andere landen Nederland bereiken. (Tel, p.1 - FD, p.6)
Nog eens 1000 banen weg bij KLM De coronacrisis eist meer banen bij KLM. De komende tijd verdwijnen er nog eens 800 tot 1000 arbeidsplaatsen, bovenop de 5000 die al waren aangekondigd. Topman Elbers had al gewaarschuwd dat de 5000 ontslagen onvoldoende zouden zijn als de luchtvaart niet aantrekt. De nieuwe ingrepen staan nog los van de nieuwste beperkingen die de overheid oplegde. Door alle verre vluchten te schrappen en ook een aantal binnen Europa, valt KLM terug naar het vliegniveau van april vorig jaar. (VK, p.7 - Tel, p.25)
Banken bokkig naar mkb De relatie tussen het mkb en de banken wordt grimmiger. Steeds meer ondernemers in nood wordt de deur gewezen als ze aankloppen voor een nieuw krediet, of uitstel van rente en aflossing. Banken zijn steeds minder bereid een helpende hand uit te steken naar het mkb in nood. Hoe langer de lockdown duurt, des te duidelijker wordt het dat veel bedrijven het niet zullen redden. Na de financiƫle crisis heeft de maatschappij van banken verlangd een restrictief beleid te voeren. Dat is wat ze nu doen. Banken willen weg uit sectoren met veel risico en lage marges, zoals het klein mkb. Volgens de banken kent elke crisis ook verliezers. Het kleinbedrijf wordt ongekend hard geraakt door de crisis. 46% van de ondernemers uit het kleinbedrijf verdient onder het bijstandsniveau. (FD, p.1)
Supermarkten profiteren De supermarkten hebben dankzij de coroancrisis vorig jaar een recordomzet van 45 mrd euro gedraaid. Volgens IRI ligt de omzet 11% boven die van een jaar eerder. De supermarkten profiteren van de sluiting van de horeca, het thuiswerken en thuisblijven. Jumbo heeft zijn marktaandeel vergroot van 20,8% naar 21,4%. Albert Heijn zag het marktaandeel licht stijgen tot 35%. (Tel, p.22)
ECB-beleid blijft gehandhaafd Ondanks de aangescherpte lockdowns wijzigt de ECB haar beleid niet. De economische groei wordt er weliswaar door bedreigd, maar de huidige ontwikkelingen zijn nog binnen de afgegeven prognoses. Overheden worden aangespoord om hun ambitieuze begrotingsplannen snel door te voeren. De ECB ziet ook lichtpuntjes, zoals het vaccinatieprogramma en duidelijkheid rond de Brexit en de Senaatsverkiezingen in de VS. Het monetair beleid blijft ongewijzigd. (FD, p.14)
Onduidelijkheid rond overname Tata Steel IJmuiden De overname van Tata Steel IJmuiden door het Zweedse SSAB zou op losse schroeven kunnen staan. De twee grootste aandeelhouders hebben hun twijfels. De beurskoers van SSAB veerde door deze berichten op. Analisten twijfelen of de aankoop past bij de strategie en de ambitie om de eerste producent van CO2-arm staal te worden. (FD, p.20)
Bitcoin zakt door bubbelvrees De bitcoin zakt steeds verder weg na een spectaculaire opmars. Na op 8 januari het jaarrecord op 42.000 dollar te hebben neergezet is de cryptomunt omlaag geduikeld. Gisteren verloor de bitcoin 10% en noteerde onder de 32.000 dollar. Handelaren wijzen op het risico dat de nieuwe regering in de VS zou kunnen proberen om cryptomunten te reguleren. (FD, p.29)
Pakketrecord PostNL De coronacrisis leverde voor PostNL een pakketrecord op van 337 mln bezorgde pakketten. Vooral na de tweede lockdown, voor de kerstperiode, was het uitzonderlijk druk. Een deel van de groei is structureel, omdat mensen gewend raken aan het gemak van online winkelen. PostNL rekent op een omzetgroei tot 3,3 mrd euro en een winstgroei tot 240 mln euro. (VK, p.22 - Tel, p.27)
Bartjens: Conservatief ASML Ondanks corona was het gewoon weer een recordjaar voor ASML. De verwachtingen van ASML zijn standaard behoorlijk conservatief. Financieel is voorzichtigheid troef. Dividend is weliswaar verhoogd, maar de winst gaat door het dak. Over 2020 wordt 32% van de winst uitgekeerd, in 2019 was het nog 39%. En dat terwijl de winst per aandeel met 38% is gestegen. De kaspositie is flink gegroeid. Op het gebied van dividend is nog wel ruimte voor een nieuw record. (FD, p.32)
Damrak weerspiegelt de coronamaatregelen De AEX sloot bijna een procent hoger. Just Eat Takeaway (5,1%) was de uitblinker, terwijl Unibail Rodamco Westfield (-8,4%) het meeste inleverde. De beurs weerspiegelt de coronamaatregelen. De maaltijdbezorger kan profiteren van de avondklok, de retailsector heeft te lijden. De olieprijs daalde licht, Shell leverde 2,4% in. ASML (3,8%), ASMI (2,9%) en IMCD (3,7%) behoorden tot de winnaars. In de Midkap ging PostNL (4,9%) aan kop, het postbedrijf presteerde in 2020 fors beter dan verwacht. Verlies was er voor Eurocommercial Properties (-5,2) en Air France KLM (-2,7%).
Wall Street: Tech in de plus De Dow Jones leverde een kleine 0,04% in, de S&P500 (0,03%) en de Nasdaq (0,55%) scherpten hun records verder aan. Paccar won 10,46% na de aankondiging van een strategisch partnerschap met Aurora voor de ontwikkeling van autonome vrachtwagens. Grote techbedrijven zagen de koersen stijgen. Netflix leverde 1,11% in, na woensdag met ruim 17% te zijn gestegen. Intel (6,46%) maakte bekend in het vierde kwartaal meer omzet te hebben behaald dan verwacht. United Airlines (-5,73%) presenteerde voor de vierde keer op rij een kwartaalverlies.
 
Genmab: Volop blockbuster-potentieel
IEX Premium  De koers van het Deense biotechbedrijf Genmab is niet te houden. De productverkopen, onderzoeks-resultaten en dealflow zijn dan ook indrukwekkend.
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Entrada 400 / unit 2D, 1114 AA, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.