browser versie
IEX.nl
IEX VANDAAG IN DE KRANTEN
(Advertentie)

Hoe belegt u uw vermogen voor later?

Beschikt u over een vermogen van meer dan €350.000? Lees dan nu het gratis rapport "Een Pensioenplan in 15 Minuten" en verkrijg blijvend heldere inzichten voor uw optimale persoonlijke pensioenstrategie.


Klik hier voor meer informatie

DE ONDERWERPEN VAN woensdag 17 oktober 2018

Tennet verbreekt contract met Heijmans, c...
China ruikt kennis, Nederland handel en A...
En de dividendbelasting… blijft!
Saoedi’s dreigen met olieprijs
Miljardenclaims voor truckfabrikanten
Winstherstel Wehkamp laat op zich wachten
Eenmalige last voor reorganisatie ABN Amro
Afbouw staatsbelang ABN staat stil
Overig nieuws
Bartjens: Inhaalchinees
Damrak: Heijmans en Avantium onderuit
Wall Street: gespannen

Tennet verbreekt contract met Heijmans, claim dreigt Een conflict tussen Tennet en Heijmans is dermate hoog opgelopen, dat het bouwconcern samen met Europoles stopt met de bouw van hoogspanningsmasten voor de netbeheerder. Tennet heeft het contract opgezegd, waarmee 250 mln euro gemoeid was. Over de juridische en financiële afwikkeling van het contract wordt nog onderhandeld. Analisten maken zich zorgen over het risico op een claim bij de bouwer. De bouwcombinatie kan volgens Tennet niet voldoen aan de kwaliteit en gestelde datum van inbedrijfname. Het aandeel Heijmans stond na dit nieuws onder grote druk. (FD, p.23 - Tel, p.23)
China ruikt kennis, Nederland handel en Amerika ziet gevaar De Chinese regering gaat het makkelijker maken voor Nederlandse bedrijven om in de tweede economie ter wereld zaken te kunnen doen. Aandelenbeperkingen voor buitenlanders worden geschrapt voor Nederlanders. De Chinese premier bezocht Rutte op doorreis naar Brussel, waar ook over handel en wederzijdse investeringen wordt gesproken. Maar daar komen ook thema’s als cyberbeveiliging, terrorisme en illegale immigratie aan bod. Nederland ziet kansen op handel, Amerika ziet een bedreiging. (FD, p.13 - VK, p.4 - Tel, p.2)
En de dividendbelasting… blijft! Na enkele dagen onderhandelen is de coalitie eruit. Het is beter voor de economie als de dividendbelasting niet wordt afgeschaft. In ruil daarvoor voert de regering nieuwe belastingmaatregelen door, die beter zijn voor de economische groei. De vennootschapsbelasting kan verder omlaag. Het nieuwe plan moet volgens Rutte beter scoren in politiek en maatschappij. (FD, p.1 - VK, p.2 - Tel, p.8)
Saoedi’s dreigen met olieprijs Sancties wegens de vermeende moord op journalist Jamal Kashoggi kan Saoedi-Arabië beantwoorden met het opdrijven van de olieprijs. Die steeg op dit soort opmerkingen al 2%. Olievoorraden kunnen worden ingezet als wapen, waarbij een olieprijs van 400 dollar mogelijk zou worden. Formeel stelt het land zich verantwoordelijk te gedragen op de oliemarkt. Olie en politiek zouden gescheiden zijn. (FD, p.29 - Tel, p.22)
Miljardenclaims voor truckfabrikanten De Europese transportsector bereidt claims voor met een omvang van in totaal minstens 7,5 mrd euro. Zes grote truckfabrikanten hebben de transportsector ernstig benadeeld met hun kartelvorming, die liep van 1997 tot 2011. DAF, Daimler, Iveco, MAN, Scania en Volvo/Renault kregen al een boete van 3,7 mrd euro voor hun prijsafspraken. Transport en Logistiek Nederland schat de schadepost voor haar leden op 1,2 mrd euro, exclusief rente.(FD, p.5)
Winstherstel Wehkamp laat op zich wachten Twee jaar geleden kocht Apax het moederbedrijf van Wehkamp. Maar winstherstel zit er nog niet in. Investeringen, concurrentiedruk en minder koop op afbetaling zetten de resultaten onder druk. De Britse investeerder heeft een kleine 50 mln euro afgeboekt op de overname. Wehkamp trok wel meer klanten en bestellingen, maar kan de groei van concurrenten niet bijhouden. De groeiverwachting voor de lange termijn in bijgesteld tot een gelijkmatige groei. (FD, p.21)
Eenmalige last voor reorganisatie ABN Amro ABN Amro reorganiseert de zakenbank en neemt daarvoor een eenmalige last van 27 mln euro. De verkoop van een onderdeel van de private bank in Luxemburg levert een boekwinst van 12 mln euro op. De reorganisatie moet een kostenbesparing van 80 mln euro op jaarbasis opleveren. (FD, p.22)
Afbouw staatsbelang ABN staat stil De Staat is voorlopig gestopt met de afbouw van het belang in ABN Amro. Waarom is niet bekend. September vorig jaar is voor het laatst een plukje aandelen naar de beurs gebracht. De overheid heeft nog altijd een belang van 56% in de genationaliseerde bank. In de wandelgangen wordt de snelle verkoop van ASR aangevoerd en de salarisverhogingen die daarna worden ingevoerd. Eerst moet er een salarisplafond komen en dan wil de Staat meer aandelen van de hand doen. (Tel, p.21)
Overig nieuws Justitie valt binnen bij Opel wegens dieselfraude (FD, p.6)
Onenigheid Basf en Avantium over bouw fabriek bioplastic (FD, p.8)
Avances van Alibaba in Limburg (VK, p.5)
Winkelconcern Sears op omvallen (VK, p.29)
Topman Adecco Nederland plots weg (Tel, p.23)
Bartjens: Inhaalchinees Uit de jaarstukken van Talpa Media blijkt een omzetdaling van 21% en krimp van de nettowinst. John de Mol heeft recht op een resultaatafhankelijke earn-outregeling tot 2022. Om voor 400 mln euro in aanmerking te komen moet de ebitda de komende jaren gemiddeld 100 mln euro per jaar bedragen. Maar in China wringt de schoen. Nog anderhalf jaar te gaan, De Mol heeft nog tijd om de achterstand in te lopen. (FD, p.32)
Damrak: Heijmans en Avantium onderuit De AEX (0,4%) wist een voorzichtig herstel te boeken. KPN (3,3%) ging aan kop, met Ahold Delhaize (2,5%) kort daarachter. Galapagos (-1,3%) bevond zich in de achterhoede. Beleggers deden Heijmans (-14%) in de verkoop nadat Tennet een contract met het bouwbedrijf heeft opgezegd. Kiadis (-11,4%) kreeg er eveneens stevig van langs. Avantium (-19%) leverde fors in na een verkoopadvies en een conflict met Basf. Vastned (1,5%) kreeg een adviesverhoging.
Wall Street: gespannen De oplopende spanning in de wereld blijft beleggers parten spelen. De indices in de VS kwamen niet echt in beweging. De Dow Jones sloot 0,4% lager, de S&P500 verloor 0,6% en de Nasdaq daalde 0,9%. Bank of America leverde bijna 2% in ondanks gunstige resultaten. JP Morgan Chase (-0,6%) wacht ook nog op beloning voor goede cijfers. Adobe (-4,4%) en Nvidia (-4,5%) stonden op verlies, maar ook Apple (-2,1%) en Netflix (-1,8%) sloten lager. Een mogelijke fusie tussen L3 Technologies (13%) en Harris (12%) zette die fondsen hoger.
 
16 okt
IEX Premium IEX Portefeuille wordt IEX BC
Oftewel: de IEX Blue Chip-portefeuille. We leggen u graag even uit waarom.
Bekijk dit Premium artikel

Wat is
Premium?

Rendement van
Premium?

Bekijk het
actie-aanbod
Ik wil
Premium-lid
worden
IEX Group © IEX.nl, Gebouw Zuidpark, Spaklerweg 52, 1114 AE, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.