Het dagelijkse nieuws van IEX.nl
Wordt deze mail niet goed weergegeven? Klik hier voor de online versie.
Logo IEX.nl
IEX | IEXProfs | IEXTraders
VANDAAG IN DE KRANTEN

(Advertentie)

Moe van de ondoorzichtigheid bij banken?

Voor u € 350.000 of meer via een bank gaat beleggen, is het goed dat u weet hoe ze te werk gaan. Download het rapport waar de banken bang voor zijn.

DOWNLOAD NU UW RAPPORT!

DE ONDERWERPEN VAN zondag 28 mei 2017

All Options wint rechtszaak van fiscus
Olieprijs omlaag ondanks productiebeperking
Intel verkoopt flink pakket aandelen ASML
BNP Paribas krijgt miljoenenboete voor va...
Oud-medewerker daagt SBM voor rechter
Begrotingsplan Trump oogst kritiek
ECB: grotere kans op oplaaien eurocrisis
Spelregels valutahandelaren aangescherpt
Reorganisatie drukt winst Marks & Spencer
Overig nieuws
Bartjens: Werk aan de winkel
Dalende olieprijs zet AEX licht in de min
Retailers geven Wall Street een impuls

All Options wint rechtszaak van fiscus De Belastingdienst heeft bakzeil gehaald in een rechtszaak tegen het Amsterdamse handelshuis All Options. De fiscus eiste dat de volledige winst uit een zeer lucratieve transactie uit 2007 in Nederland valt, in plaats van Curaçao, waar een vestiging van All Options staat. Maar de rechter was het daar niet mee eens. Het betreft een winst van circa 200 miljoen euro met de handel in opties op het Duitse chemiebedrijf Altana. (FD, p. 17)
Olieprijs omlaag ondanks productiebeperking Ondanks het besluit van de OPEC-landen en Rusland om de huidige beperking van de olieproductie negen maanden te verlengen, is de olieprijs gisteravond flink gedaald. De prijs voor een vat Brent-olie kelderde met ruim 4% naar 51,84 dollar, terwijl die van WTI zelfs onder de 50 dollar zakte. Volgens een analist van ING weegt de productiebeperking niet op tegen de gestegen productie van Amerikaanse schalie-olie. Het OPEC-besluit zou juist moeten leiden tot hogere prijzen, omdat het aanbod van olie afneemt. (FD, p. 4, Tel., p. 24)
Intel verkoopt flink pakket aandelen ASML Intel heeft zijn belang in ASML flink teruggeschroefd, zo blijkt uit een melding bij AFM. Begin dit jaar bezat de Amerikaanse chipmaker nog 14,5% van de aandelen. Nu is dat nog maar 8,5%. Echt verrassend is deze stap niet. Intel, Samsung en TSMC besloten in 2012 ASML financieel te ondersteunen bij de doorontwikkeling van de nieuwste generatie chipmachines, die werken op basis van ultraviolet licht (euv). De afspraak was dat ze hun belangen minimaal 2,5 jaar zouden aanhouden. Direct na deze periode verkocht TSMC zijn belang. Ook Samsung heeft al een deel van de stukken van de hand gedaan. Intel sluit dus de rij. De investering heeft het trio overigens bepaald geen windeieren gelegd. (FD, p. 15, VK, p. 28)
BNP Paribas krijgt miljoenenboete voor valutafraude BNP Paribas moet een boete van 350 miljoen dollar betalen vanwege jarenlange manipulatie van de valutahandel. Dat heeft de bankentoezichthouder van New York meegedeeld. Handelaren van de Franse bank deelden vertrouwelijke klantgegevens met concurrenten en gaven klanten valse informatie over prijzen door. Zo werd onder andere de handel in de Hongaarse forint, de Zuid-Afrikaanse rand en de Turkse lira gemanipuleerd. (FD, p. 15, VK, p. 28)
Oud-medewerker daagt SBM voor rechter Een voormalige medewerker van SBM Offshore heeft de rechtbank in Amsterdam verzocht om de top van het concern onder ede te horen inzake een groot corruptieschandaal. Volgens hem was de corruptie binnen het bedrijf al lang bekend, maar is dit verdoezeld. De Brit beschouwt zichzelf als een klokkenluider. Hij raakte enkele jaren geleden gebrouilleerd met zijn baas. (FD, p. 15)
Begrotingsplan Trump oogst kritiek Directeur Adam Posen van de invloedrijke denktank Peterson Institute is erg kritisch over het begrotingsplan dat de regering-Trump dinsdag presenteerde. De president wil de rol van de overheid terugdringen en het sociale vangnet inperken. Dat komt neer op een 'zuivere herverdeling van lage inkomens naar hogere inkomens', zegt Posen in een interview in het Financieele Dagblad. De raming van een economische groei van 3% vindt hij veel te optimistisch. (FD, p. 2)
ECB: grotere kans op oplaaien eurocrisis De kans dat de financiële markten weer gaan twijfelen aan de houdbaarheid van de staatsschuld in sommige eurolanden is het afgelopen jaar gegroeid. Politieke fragmentatie staat structurele hervormingen in de weg. Dat schrijft de ECB in een halfjaarlijks rapport over financiële stabiliteit. De andere risico's zijn niet toegenomen. (FD, p. 5)
Spelregels valutahandelaren aangescherpt Centrale banken en marktpartijen hebben een nieuwe gedragscode voor valutahandelaren ontwikkeld, de FX Global Code. Zo moeten valutahandelaren zich voortaan aan de hoogste ethische standaarden houden, hun klanten eerlijk en transparant bedienen en mogen ze geen gevoelige informatie over hun klanten en hun posities doorspelen aan collega's. De nieuwe code is een reactie op de schandalen in de valutamarkt in 2014 en 2015. (FD, p. 13)
Reorganisatie drukt winst Marks & Spencer De Britse winkelketen Marks & Spencer zag de winst voor belastingen in het gebroken boekjaar 2016-2017 met 64% dalen. Dit was grotendeels te wijten aan hoge kosten vanwege een grootscheepse reorganisatie. Het brutobedrijfsresultaat (ebitda) daalde met 11% en de omzet met 2,8%. (FD, p. 11)
Overig nieuws Personeel ABN Amro mag niet meer Netflixen op zakelijke computer (FD, p.13)
Rente VS volgende maand waarschijnlijk iets omhoog (VK, p. 28)
Bartjens: Werk aan de winkel De Britse retailer Marks & Spencer heeft in het verleden flink ingezet op internationale expansie, met name op het Europese vasteland. Dat was geen succes. De nieuwe topman gooit het roer om. Zijn besluit om te stoppen in tien verlieslatende landen leidde vorig jaar tot een dubbelcijferige groei van het bedrijfsresultaat van de buitenlandse activiteiten. Dat is positief, maar dit was laaghangend fruit, zo constateert Bartjens. Ook op een ander positief signaal (een stijging van de omzet uit voedingsmiddelen met 4,2%) valt wat af te dingen. Deze groei kwam volledig op conto van nieuwe winkels in eigen land. De vergelijkbare omzet daalde daar juist, ook bij kleding en huisraad. Hoewel hier de brutomarge toenam, hamert Bartjens erop dat de vergelijkbare omzet echt omhoog moet, als M&S werkelijk wil overtuigen. (FD, p. 11)
Dalende olieprijs zet AEX licht in de min De AEX-index heeft Hemelvaartsdag 0,1% lager afgesloten. Dit was vooral te wijten aan de wegzakkende olieprijs, die oliegerelateerde fondsen als SBM Offshore (-1,1%) en Shell (-0,6%) in het rood drukte. Ook ArcelorMittal, dat eveneens sterk is gerelateerd aan grondstoffen, dook in de min (-2%). In de Midkap profiteerde Air France-KLM juist van de lagere olieprijs, met een koersstijging van 2,1%.
De sterkste dalers onder de hoofdfondsen waren Unilever en Altice, die elk de koers met 1,4% zagen oplopen.
Retailers geven Wall Street een impuls Op Wall Street wisten S&P 500 en de Nasdaq nieuwe recordniveaus neer te zetten. Deze indices eindigden respectievelijk 0,4% en 0,7% hoger. De Dow Jones-index steeg met 0,3% naar 21.082,95 punten.
De aandelenhandel kreeg een impuls door enkele meevallende kwartaalcijfers van retailers. Zo werden Best Buy (+21,4%) en Sears (+13,5%) beloond voor hun prestaties in het eerste kwartaal. Ook PHV, eigenaar van Tommy Hilfiger, deed goede zaken, getuige de koersstijging van bijna 5%. Oliegerelateerde aandelen, zoals Exxon Mobil (-1%) en ConocoPhillips (-3%), leden onder de daling van de olieprijs.

Afmelden | Uw reactie | Adverteren
Bezoek: IEX   |   IEXProfs   |   IEXTraders   |   IEXVideo   |   Guruwatch   |   Beursonline   |   De Beurs   |   Eurobench
.