browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN

DE ONDERWERPEN VAN woensdag 11 december 2019

Rode konen wegens Green Deal
Belgen slaan weer slag op mediamarkt
Tata op ramkoers
Just Eat bijt zich vast in Takeaway
Amazon koopt Duitse CL-rechten
Bartjens: Brood en spelen
Damrak duikt net onder de 600
Weinig beweging op Wall Street

Rode konen wegens Green Deal Europa moet het eerste klimaatneutrale continent ter wereld worden. Klimaatpaus Frans Timmermans is opgewonden. Vandaag presenteert Brussel het Groene Akkoord met maatregelen die alle economische sectoren en burgers de komende jaren gaan raken. De kosten van transport zijn te laag en staan niet in verhouding tot de schade die de sector toebrengt. Einde aan subsidies op fossiele brandstoffen. Geen vrijstellingen meer voor scheep- en luchtvaart. Verpakkingsmateriaal moet recyclebaar zijn, enzovoort. In totaal 24 pagina’s met plannen om Europa in 2050 op een netto-uitstoot van 0% te krijgen. (FD, p.1 - Tel, p.9 - VK, p.24)
Belgen slaan weer slag op mediamarkt Het Belgische DPG, voorheen bekend als de Persgroep, koopt het Nederlandse mediabedrijf van Sanoma. Daarmee wordt het ook eigenaar van nu.nl en een aantal bekende publieksbladen. Nederlandse mediabedrijven hebben opnieuw het nakijken. DPG betaalt 460 mln euro voor Sanoma Media. Het hoopt met onder meer nu.nl een vuist te kunnen maken tegen Google en Facebook, die nu al tweederde van de digitale advertentiemarkt in Nederland in handen hebben. (FD, p.2 - VK, p.4 - Tel, p.24)
Tata op ramkoers Tata Steel Europe wil fors reorganiseren. In Nederland moeten er 1600 banen verdwijnen. In IJmuiden worden de mouwen opgestroopt. Actie! Want Tata ligt op ramkoers en FNV Metaal accepteert de ingrijpende directieplannen niet. De stakingskas wordt geopend. IJmuiden maakt winst en ziet een fundamenteel probleem in het VK. Daar moet geïnvesteerd worden om het probleem te boven te komen. (FD, p.8 - Tel, p.25)
Just Eat bijt zich vast in Takeaway Het bestuur van Just Eat heeft ook het verhoogde bod van Prosus afgewezen. Het blijft achter het concurrerende bod van Takeaway staan, omdat dit gebaseerd is op een overtuigende strategie. De fusie tussen de twee maaltijdbezorgers zal volgens Just Eat veel meer waarde toevoegen. Beide partijen zitten elkaar op meer vlakken dwars. Prosus wordt eind deze maand opgenomen in de AEX en verdringt daarmee Takeaway naar de Midkap. (FD, p.29 - Tel, p.22)
Amazon koopt Duitse CL-rechten Amazon heeft voor de periode 2021-2024 de uitzendrechten voor de Champions League in Duitsland bemachtigd. Drie jaar lang gaat het de wedstrijden uitzenden via zijn streamingdienst Prime Video. Amazon is in Duitsland marktleider in streaming. In Nederland staat sportstreaming nog in de kinderschoenen. (Tel, p.23)
Bartjens: Brood en spelen Een Congolese topclub pleit voor een wereldwijde competitie met toppers van de verschillende continenten. Een geluid dat eerder Real Madrid liet horen. Op de achtergrond speelt investeringsmaatschappij CVC een rol. Er zou veel geld zijn te verdienen met deze competitie. Het trekt meer kijkers en sponsors en krikt daarmee de clubomzet flink op. Het dreigt dan heel voorspelbaar te worden en het lijkt een kwestie van tijd totdat kijkers en sponsors hun belangstelling verliezen. (FD, p.32)
Damrak duikt net onder de 600 De AEX sloot gisteren 0,4% lager. Er was niet veel richtinggevend nieuws. Wereldhave (-6,3%) kreeg een adviesverlaging, net als DSM (-2,3%). Just Eat gaf aan door Takeaway (-2,1%) te willen worden overgenomen. Prosus verloor 2%. Grootste stijger was IMCD (1,1%). Pharming (5,2%) deed het goed onder de smallcaps. Stern (6,8%) verkoopt Heron Auto aan Broekhuis.
Weinig beweging op Wall Street Veel beweging was er niet op Wall Street. De drie indices sloten allen 0,1% lager. Het is wachten op nieuws over een handelsakkoord. Netflix kreeg een downgrade, door de toegenomen concurrentie raden analisten van Needham aan het aandeel te verkopen. Netflix verloor ruim 3%. NortonLifeLock (3,5%) zou meerdere kandidaat-kopers hebben.
 
Takeaway: Moddergevecht met Prosus
IEX Premium  Takeaway en Prosus voeren een overnamestrijd om het Britse Just Eat waarbij er vooral door Takeaway flink met modder wordt gegooid.
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Gebouw Zuidpark, Spaklerweg 52, 1114 AE, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.