browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN
(Advertentie)

77 Tips voor Pensioenbeleggen

Ontvang nu 77 Pensioentips met onze gratis gids en periodieke inzichten. Iedereen met een portefeuille vanaf € 350.000 moet dit echt lezen.


Vraag gratis aan

DE ONDERWERPEN VAN dinsdag 22 juni 2021

Overname GrandVision raakt buiten zicht
Eerlijke vermogensbelasting kan
Nieuw investeringsfonds van ABN Amro
Prosus profiteert
Weerstand tegen hogere bankbuffers
Buiteling bitcoin na Chinese ingreep
Pensioenbeheer kost meer
Air France KLM prijsvechter op korte afstand
Overig nieuws
Bartjens: De promotie van ABN
Damrak: AEX wint
Wall Street: Dow piekt

Overname GrandVision raakt buiten zicht De miljardenovername van GrandVision door het Italiaanse EssilorLuxottica staat op losse schroeven. De Italianen mogen van de deal af zonder boeteclausule, omdat GrandVision tijdens de coronapandemie de voorwaarden van de koopovereenkomst heeft geschonden. Daartoe besloot een Zwitsers arbitragehof. Er is geen beroep mogelijk tegen de uitspraak, die een forse tegenvaller is voor HAL. EssilorLuxottica zegt zijn opties nu te wegen. Naast afblazen is een andere optie dat er opnieuw onderhandeld wordt over een lagere prijs. (FD, p.5)
Eerlijke vermogensbelasting kan Het volgende kabinet kan aan de slag om het werkelijke rendement op vermogen te belasten. Dat stelt staatssecretaris Vijlbrief. Met de nodige kanttekeningen acht hij een nieuwe vermogensbelasting haalbaar. De gegevens over het rendement op bank- en spaarrekeningen en beleggingen zijn relatief gemakkelijk aan te leveren. Onroerend goed en andere bezittingen scoren lager, daarvoor zou een forfaitaire heffing kunnen blijven bestaan. (FD, p.3)
Nieuw investeringsfonds van ABN Amro ABN Amro tuigt een nieuw investeringsfonds op. Bedoeld voor bedrijven die de transit naar een duurzame en inclusieve samenleving versnellen. De bank stelt 425 mln euro beschikbaar om de focus te verleggen van sunset-sectoren naar sunrise. ABN Amro wil andere inkomstenbronnen aanboren naast de krappe rentemarges. (FD, p.12)
Prosus profiteert Het afgelopen boekjaar heeft Prosus garen gesponnen bij de coronacrisis. Consumenten schakelden in hoog tempo over op internetkopen, online betalen en maaltijdbezorgers. Allemaal sectoren waarin de internetinvesteerder belangen heeft. Daardoor heeft Prosus een recordomzet en -winst weten te behalen over het afgelopen boekjaar. Beleggers waren niet erg onder de indruk, het aandeel bewoog gisteren in lijn met de AEX.(FD, p.23)
Weerstand tegen hogere bankbuffers Het is niet meer van deze tijd. Toezichthouders vechten de vorige oorlog uit. De weerstand tegen nieuwe en aangescherpte bankregels groeit. In Bazel IV moeten banken bijna 20% hogere buffers aanhouden, maar dat gaat ten koste van de groei van de Europese economie. De regels moeten het financiële systeem stabieler maken. Banken krijgen minder ruimte om zelf te bepalen hoeveel kapitaal ze aanhouden. Ondanks dat Nederlandse banken zwaar getroffen worden door de grote hypotheekportefeuilles, is Nederland een grote voorvechter van de nieuwe regels. Brussel moet niet langer dralen. (FD, p.20)
Buiteling bitcoin na Chinese ingreep De Chinese centrale bank eist meer toezicht op crypto’s. Daarop maakten cryptovaluta’s een forse duikeling. Speculatieve handel in virtuele valuta’s verstoort de economische en financiële orde. China ziet er ook steun in voor criminele activiteiten. Miningbedrijven verkassen steeds meer naar de VS en Canada. De bitcoingemeenschap ziet dat als een positieve ontwikkeling. Ongeveer 65% van het delven van bitcoins gebeurde in China. Voor een neutrale munt is spreiding gewenst. (FD, p.27)
Pensioenbeheer kost meer De tien grootste pensioenfondsen waren vorig jaar 1,1 mrd euro meer kwijt aan uitvoeringskosten dan het jaar ervoor. Die stijging komt vooral door hogere prestatiebeloningen. De pensioenfondsen hebben 16% meer uitgegeven aan vermogensbeheer, de transactiekosten namen met 36% toe. Afgezet tegen het totaal belegd vermogen stegen de vermogenskosten slechts marginaal van 0,51% naar 0,52%. Experts uiten wel hun zorg over de stijgende kosten van vooral hedgefondsen en private equity. (Tel, p.22)
Air France KLM prijsvechter op korte afstand Topman Ben Smith kondigende aan dat Air France KLM op korte afstanden meer prijsvechter wordt. De full service op korte afstanden is niet meer onderscheidend. Daar stapt de luchtvaartmaatschappij over op het bedrijfsmodel van prijsvechters. Voorlopig zit Air France KLM nog in een achtbaan, omdat de coronapandemie nog niet onder controle is. (Tel, p.24)
Overig nieuws Miljarden van Rijk nodig voor grootschalige woningbouw (FD, p.1)
Corona houdt loon in greep - Weinig tot geen stijging ondanks herstel economie (Tel, p.1)
Enorme rally in de houtprijs lijkt weer op zijn retour (FD, p.29)
Onderzoek naar dertig Tesla-crashes, mogelijk door falen rijhulpsysteem (VK, p.17)
Bartjens: De promotie van ABN De koers van ABN Amro kent een fraai herstel. Komt de bank ooit nog terug in de AEX? Waar haalt de bank een uitbundige groei vandaan? Of de staat moet met nog een volgende tranche aandelen komen. Een grotere vrije verhandelbaarheid kan de kans vergroten om in de AEX te komen. Voorlopig is de bank een miljardenechec voor de staat. (FD, p.32)
Damrak: AEX wint De AEX sloot de dag 0,58% hoger af. Prosus (0,48%) was de bescheiden winnaar van de dag. De technologiebelegger presenteerde een recordomzet en -winst. ArcelorMittal steeg 1,2%. Adyen leverde 1% in. Verlies was er ook voor Unibail Rodamco Westfield (-0,5%), terwijl Eurocommercial Properties 3,2% won. Galapagos verloor 2,8%. In de Midkap daalden eveneens Flow Traders (-0,7%) en Air France KLM (-0,5%).
Wall Street: Dow piekt De Dow Jones veerde 1,8% op, de S&P500 won 1,4% en de Nasdaq 0,8%. Daarmee beleefde de Dow Jones de beste dag sinds maart. Moderna won 4,5% en Microsoft 1,2%. De laatste komt deze week met een opvolger voor Windows 10. Coinbase verloor 2,9% na een forse duikeling van de bitcoin. Netflix (-0,75%) had last van teleurstellende kwartaalcijfers.
 
ArcelorMittal sluist meer geld naar aandeelhouders
IEX Premium  De staalreus heeft al zijn gewone aandelen Cleveland-Cliffs verkocht en koopt met de opbrengst wederom eigen aandelen in. Mooi voor aandeelhouders, maar de koers staat flink onder druk.
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Entrada 400 / unit 2D, 1114 AA, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.