Het dagelijkse nieuws van IEX.nl
browser versie
IEX.nl
IEX VANDAAG IN DE KRANTEN
(Advertentie)

Dure beleggingsfouten die u kunt voorkomen

Voorkom dure beleggingsfouten en download nu dit waardevolle rapport. Van het bedrijf van bestsellerauteur en vermogensbeheerder Ken Fisher. Als u een vrij belegbaar vermogen heeft vanaf € 350.000 moet u dit echt lezen.


Klik hier om uw rapport te downloaden

DE ONDERWERPEN VAN dinsdag 26 september 2017

Merkel: wordt vervolgd
Maar met minder speelruimte in Europa
Impact Investing steeds populairder
Forfarmers
Het kan zomaar sneller met de groei
Deliveroo stuk rijker
Irak wil olieproductie omhoog
En Iran wil dat Opec ingrijpt in Libië en ...
Overig Nieuws
Deze week: Speech, speech, speech

Merkel: wordt vervolgd Merkel is herkozen en gaat voor een vierde termijn. Maar de zittende partijen kregen harde klappen. Beide partijen behaalden de laagste resultaten ooit. Grote winnaars zijn de kleine rechtes partijen. Met name de Alternative für Deutschland behaalde flinke winst en werde de derde partij in Duitsland. Wat niet betekent de AfD gaat meeregeren. Een regering van CDU/CSU, FDP en de Groenen lijkt meer voor de hand te liggen. (FD, p. 1, 2, 3 - Tel, p. 12 – VK, p. 1, 3, 4, 5)
Maar met minder speelruimte in Europa Zowel beoogde coalitiepartner FDP als de oppositiepartijen zeggen ‘ja, maar...’ op Merkels verzekering dat ‘het samenhouden van de Europese Unie’ en het ‘bouwen aan een sterk Europa’ haar topprioriteit blijft. Zelfs zusterpartij CSU gaat daarin niet zondermeer mee. De FDP wil een strengere handhaving van de begrotingsregels in Europa en is fel tegen het redden van Eurolanden die in de problemen komen. De AfD is begonnen als anti-Europa-partij. Merkels partij is nog steeds de grootste, maar de tegenwind is flink toegenomen.(FD, p. 3)
Impact Investing steeds populairder Impact investing, beleggen in bedrijven met een positief restultaat voor mens en milieu wordt steeds populairder. Nieuwe graadmeters, opgesteld door de grote Nederlandse financiële instellingen, moeten de populariteit helpen. Dit is nodig, omdat de definitie van impact investing vaag is en het risico op beleggen in bedrijven en projecten die minder duurzaam en verantwoord zijn dan eerst gedacht groot blijkt te zijn. (FD, p. 17)
Forfarmers Van een stroeve start tot een van de best presterende aandelen op de Amsterdamse beurs dit jaar klinkt als een successtory. Naam van het aandeel: Forfarmers. Maar de koersstijgingen hebben ook een nadeel. Analisten raken minder enthousiast over Forfarmers, want ze vragen zich af waar volgende stijgingen vandaan moeten komen. Koopadviezen zijn de afgelopen weken op neturaal of verkoop gezet. Een nieuwe impuls voor de koers zal vooral van acquisities moeten komen. (FD, p. 17)
Het kan zomaar sneller met de groei Volgens Huw Pill, hoofdeconoom voor Europa van Goldman Sachs kan de economische groei zomaar in versneld tempo groeien. Economen kijken nog teveel naar mogelijke bedreigingen waardoor investeringsprojecten bij bedrijven op de plank blijven liggen. Maar als Duitsland en Frankrijk het Europese project nieuw leven inblazen en Europese samenwerking vergroot wordt, kan de groei zomaar harder gaan dan verwacht. Nu al is de bedrijvigheid in de Eurozone versneld en is het consumentenvertrouwen in Europa op het hoogste niveau in zestien jaar. De Oeso heeft de groeiverwachting voor 2017 van 1,8% naar 2,1% bijgesteld en voor 2018 van 1,8% naar 1,9%. (FD, p. 7)
Deliveroo stuk rijker Maaltijdbezorger Deliveroo heeft bijna $385 mln opgehaald bij Amerikaanse investeerders, zo melden de Financial Times en Skynews. De concurrent van het Nederlandse Takeaway heeft daarmee ruim €2 mrd aan marktwaarde opgebouwd. Vorige week maakte de maaltijdbezorger een verzesvoudiging van de omzet bekend over 2016, maar moest het ook oplopende verliezen melden. Op de beurs is Deliveroo nog niet te vinden, maar de verwachting is dat de maaltijdbezorger snel de gang naar de beurs zal gaan maken. (FD, p. 12 – Tel, p. 21)
Irak wil olieproductie omhoog Irak gaat zijn olie-productiecapaciteit verhogen tot 5 miljoen vaten per dag. Ondanks afspraken van de Opec om de productie wat te beperken om overcapaciteit uit de markt te halen, stapelen zich 600.000 vaten per dag meer op in Irak. Reden kan zijn dat Irak moeite heeft zijn historische positie als grote producent te heroveren, zeker nu de Koerden zich vandaag min of meer onafhankelijk dreigen te verklaren en Shell zich wil terugtrekken uit het olieveld West Qurna 1. (Tel, p. 21)
En Iran wil dat Opec ingrijpt in Libië en Nigeria De Opec moet een oplossing vinden voor de stijgende olieproductie in Libië en Nigeria, vindt Iran. Samen met andere olieproducerende landen handhaaft de Opec sinds 1 december 2016 een productiebeperking om daardoor de prijs van fossiele brandstof op te krikken. Libië en Nigeria doen daar niet aan mee en dat moet volgens Iran veranderen. Maar over het ‘hoe’ blijft Iran stil. (FD, p. 12)
Overig Nieuws Zuckerburg krijgt niet meer grip op Facebook – geen uitgifte preferente aandelen die hij in eigen zak zou houden(FD, p. 11 – Tel, p 21) – Uber bereidt tot concessies om in Londen te kunnen blijven rijden (FD, p. 13) – Topman Richard Baker wil Hudson’s Bay van de beurs halen, maar zoekt daar investeerders voor (FD, p. 15)
Deze week: Speech, speech, speech Vandaag zal premier Shinzo Abe waarschijnlijk vervroegde verkiezingen uitschrijven. En op half twee speecht Angela Merkel. De ECB houdt zijn jaarlijkse research conferentie en om 18:15 zal Jeroen Dijsselbloem een speech houden als eurogroepvoorzitter.
Dinsdag ook een paar cijfers. Fed-voorzitter Yellen speecht in Cleveland. Premier May en EU-president Tusk praten over Brexit. Macron licht zijn ideeën over hervormingen van de EU toe. Maar cijfers komen er van Nike, Mediaset en Micron Technology die hun kwartaalcijfers presenteren.
Woensdag bezoekt Wilbur Ross, minister van economische zaken VS, Azië en speecht in Hong Kong. En in Frankrijk presenteerde de minister van financiën zijn begroting.
Donderdag zijn er speeches op de conferentie van de Bank of England en op het TSI Congres in Berlijn. Voor Google is het de dag dat het moet ophouden zijn eigen commerciële zoekresultaten een voorkeursbehandeling te geven. De EU dreigt Google met ‘forse boetes’. Kwartaalcijfers zijn er ook vandaag: H&M, Accenture en Blackberry.
Vrijdag sluit de week af met nog meer sprekers op de tweede dag van de Bank of England conferentie. Maar in Australië zal Elon Musk zijn plannen presenteren voor een kolonie op Mars. Verder wat cijfers uit Duitsland (wergelegenheid en werkloosheid, omzet detailhandel) en de VS (consumentenbestedingen) en brengt Esperite zijn halfjaarcijfers naar buiten.
© 2017 IEX.nl, Joan Muyskenweg 22, 1096 CJ, Amsterdam, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.