browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN
(Advertentie)

Doe mee met de Slimste Belegger 2020!

Beter leren turbobeleggen, meekijken met een ervaren beursexpert én kans maken op verschillende mooie prijzen?

Schrij je nu in >>

DE ONDERWERPEN VAN donderdag 29 oktober 2020

Apple ontwikkelt eigen zoekmachine
Heineken schrapt honderden kantoorbanen
KPN handhaaft doelstellingen ondanks coro...
Adyen is weer opgekrabbeld
KLM voorziet een 'vliegluwe' winter
Miljardenaankoop Visa aan zijden draadje
Bouwbazen luiden noodklok
Cloud en gamen stuwt omzet Microsoft
Overig nieuws
Bartjens: Obligatie met de geur van aandelen
KPN enige stijger in donkerrode AEX
Virusangst veroorzaakt bloedbad op Wall S...

Apple ontwikkelt eigen zoekmachine Apple is bezig met de ontwikkeling van een eigen zoekmachine. Deze kan later misschien een alternatief worden voor Google, mocht de miljardendeal tussen beide bedrijven sneuvelen. Dat schrijft de Financial Times. Google is nu nog de standaard zoekmachine op onder andere de iPhone. Google betaalt hiervoor elk jaar zo’n 10 miljard dollar aan Apple. Maar die deal ligt onder vuur, nu het Amerikaanse ministerie van Justitie een onderzoek is gestart naar de betalingen van Google. (FD, p. 9)
Heineken schrapt honderden kantoorbanen Heineken gaat enkele honderden banen schrappen op het hoofdkantoor en enkele regionale kantoren. De bierbrouwer wil daar circa 20% aan loonkosten besparen. Heineken ondervindt veel pijn van de noodgedwongen sluiting van de horeca vanwege de coronapandemie. De bierverkoop daalde in de eerste negen maanden van dit jaar met 8,1%. De nettowinst kelderde in die periode van 1,7 miljard euro naar 396 miljoen euro. In het derde kwartaal daalde de omzet met 1,9%. De schade bleef nog beperkt dankzij het succesvolle Heineken-merk: het aantal verkochte hectoliters Heineken-bier steeg afgelopen kwartaal met 7,1%. In sommige landen groeide het merk zelfs met dubbele cijfers. Heineken verwacht vanwege hernieuwde lockdowns een turbulent vierde kwartaal. (FD, p. 6, Tel., p. 25)
KPN handhaaft doelstellingen ondanks coronacrisis KPN zag afgelopen kwartaal opnieuw de omzet dalen, maar het resultaat oplopen, vanwege kostenstijgingen. De omzet daalde in het derde kwartaal met 3,7%, terwijl het resultaat voor afschrijvingen, rente en belastingen (ebitda) met 1,3% steeg. Een meevaller is dat het aantal mobiele klanten voor het eerst in drie jaar is gegroeid. Het telecombedrijf heeft nauwelijks last van de coronacrisis en houdt vast aan de voorspellingen die begin dit jaar zijn gedaan. KPN verwacht dit jaar een ebitda van 2,3 miljard euro, tegen 2,2 miljard euro vorig jaar. Ook de dividendbelofte van 13 eurocent blijft staan. (FD, p. 11, Tel., p. 27)
Adyen is weer opgekrabbeld Adyen heeft zich aardig hersteld van de coronacrisis. Het transactievolume steeg afgelopen kwartaal met meer dan 25% tot 77 miljard euro. De omzet steeg vergelijkbaar. Vooral bij fysieke winkels was het herstel sterk: hier werd in het derde kwartaal net zoveel omgezet als in dezelfde periode vorig jaar. (FD, p. 15)
KLM voorziet een 'vliegluwe' winter KLM maakt zich op voor een 'vliegluwe' winter. De luchtvaartmaatschappij parkeert de komende maanden twaalf vliegtuigen op Groningen Airport Eelde. Dat is ongeveer 10% van de totale vloot. De luchtvaartmaatschappij heeft de dienstregeling voor het winterseizoen uitgekleed. In september rekende KLM er nog op dat het 55% van de vluchten zou uitvoeren die vorig jaar in de wintermaanden zijn gevloegen. Voor november gaat KLM voor zijn Europese netwerk uit van nog maar 49% capaciteit. (VK, p. 22)
Miljardenaankoop Visa aan zijden draadje Een van de grootste fintechdeals van de laatste jaren dreigt geblokkeerd te worden. De Amerikaanse kartelwaakhond gaat de overname van fintechbedrijf Plaid door creditcardreus Visa onderzoeken. De mededingingsautoriteiten vrezen dat de concurrentie in de betaalmarkt in de kiem wordt gesmoord als de deal doorgaat. Visa wil 5,3 miljard dollar betalen voor Plaid, een tussenpartij op het gebied van digitale betalingen. (FD, p. 5)
Bouwbazen luiden noodklok De stikstofmaatregelen bij de landbouw en industrie moeten worden versneld, zodat er ruimte ontstaat voor meer infrastructuurprojecten. Te denken valt bijvoorbeeld aan het uitkopen van boeren. Dat zeggen de topmannen van de bouwbedrijven Heijmans, VolkerWessels en Dura Vermeer. Volgens hen raakt de pijplijn voor de jaren 2022, 2023 en 2024 leeg en staan er 40.000 wegenbouwbanen op de tocht als het stikstofprobleem niet wordt opgelost. Vooral gemeenten haken nu af als opdrachtgever. De bouwbazen roepen het kabinet op om 700.000 miljoen euro extra te oormerken voor investeringen in fietspaden, wegen en het spoor. De bouwsector is bezig met een lobby. Maandag luidden Maxime Verhagen van Bouwend Nederland, Doekle Terpstra van Techniek Nederland en Bernard Wientjes van de Bouwagenda ook al de noodklok over dit probleem, in het FD. (Tel., p. 22)
Cloud en gamen stuwt omzet Microsoft Microsoft doet nog steeds goede zaken tijdens de coronacrisis. De omzet steeg afgelopen kwartaal met 12% naar 37,2 miljard dollar. Het netto-inkomen nam toe met 30%. Dit was vooral te danken aan de cloud- en gamingdivisies: de cloudafdeling groeide met 20% en gaming met 6%. Ook Teams deed een duit in het zakje: het aantal gebruikers van dit platform steeg in zes maanden tijd met 50%. Alleen de inkomsten uit advertenties op zoekmachine Bing daalden met 10% op jaarbasis. En die daling zet volgens het bedrijf dit kwartaal door met 5 tot 10%. (FD, p. 23)
Overig nieuws 'LVMH kan Tiffany overnemen tegen lager bod' (FD, p. 9)
Universiteiten werken veel meer samen met China, ondanks risico’s (FD, p. 1)
Verzet tegen btw op vermogensbeheer herverpakte bedrijfsleningen (FD, p. 31)
Bol.com blijft veruit grootste online-verkoper van ons land (VK, p. 22)
Bartjens: Obligatie met de geur van aandelen Rabobank heeft certificaten uitstaan. Dit zijn achtergestelde leningen met een kwartaalvergoeding van 6,5% op jaarbasis. Rabobank mag het uitstaande bedrag van de certificaten meetellen bij het kernvermogen, alsof het aandelen zijn. Tot verbijstering van beleggers schrapte Rabobank in maart plotseling de vergoeding op de certificaten. Maar vorige week kondigde de bank aan de vergoeding dit jaar in certificaten te doen, in plaats van contanten. Dit lijkt op stockdividend, maar anders dan bij aandelen treedt geen verwatering op. Als Rabobank straks weer 6,5% uitkeert, is de bank elk jaar 31,5 miljoen euro meer kwijt. Die extra kosten zijn winst voor de belegger. Die kan de nieuwe certificaten verkopen om zo toch zijn contante vergoeding te krijgen. Een mooie meevaller. (FD, p. 36)
KPN enige stijger in donkerrode AEX Het Damrak heeft opnieuw een verliesdag achter de rug. Beleggers vrezen dat de economie opnieuw hard wordt geraakt door lockdowns, nadat Frankrijk en Duitsland strengere maatregelen hebben aangekondigd. De AEX-index eindigde 2,1% lager op 534,09 punten. De enige stijger onder de hoofdfondsen was KPN, dat de koers met 0,5% zag opveren na de presentatie van beter dan verwachte cijfers. Heineken, dat eveneens de boeken opende, kon de voeten niet drooghouden en leverde 4% in. Helemaal onderaan bungelde Unibail-Rodamco-Westfield, met een koersverlies van 6,5%.
Virusangst veroorzaakt bloedbad op Wall Street Angst voor de gevolgen van het oplaaiende coronavirus leidde woensdag tot een bloedbad op Wall Street. De Dow-Jonesindex kelderde met 3,4% naar 26.519,95 punten. De S&P 500 verloor 3,5% en de Nasdaq 3,7%.
Het regende cijfers. Die van General Electric werden beloond met een koersstijging van 4,5%. De resultaten van Microsoft daarentegen werden afgestraft met een verlies van ruim 5%, vanwege de voorzichtige prognose. Ook Mastercard (-8,1%), UPS (-8,8%) en Fiat Chrysler (-4,9%) kregen de handen niet op elkaar voor hun cijfers.
De beurswaarde van Boeing daalde met 4,6% nadat bekend werd dat de vliegtuigbouwer waarschijnlijk nog een duizenden banen extra moet schrappen.
 
KPN: Nog steeds overnameprooi?
IEX Premium  Vodafone, Deutsche Telekom en Orange zullen steeds meer om zich heen kijken. Hoe zal de overheid zich opstellen als het oog valt op lokale partijen als KPN?
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Entrada 400 / unit 2D, 1114 AA, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.