browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN

DE ONDERWERPEN VAN woensdag 20 januari 2021

Witwasaffaire ABN Amro krijgt persoonlijk...
Winst Damrak in coronajaar 40% lager
Saemor Capital stopt ermee
Philips koopt Capsule
Kunstgrastak TenCate in de verkoop
BofA en Goldman Sachs optimistischer
Overig nieuws
Bartjens: Schoon Finse slaapster
Damrak sluit licht hoger
Wall Street sluit in de plus

Witwasaffaire ABN Amro krijgt persoonlijk staartje Het OM en ABN Amro zijn dichtbij een schikking. Maar dat betreft een schikking met de rechtspersoon. Het OM onderzoekt de mogelijkheden om daarna natuurlijke personen alsnog te vervolgen. Beide partijen zijn het nog niet eens over de precieze inhoud van het feitenrelaas. Naar verwachting zal de schikking enkele honderden miljoenen euro’s kosten. De bank zal zich moeten committeren aan een verbeterprogramma. Verder onderzoekt justitie of bestuurders van de bank een verwijtbare rol hebben gespeeld. (FD, p.1)
Winst Damrak in coronajaar 40% lager Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen hebben naar verwachting in het coronajaar een winstval geïncasseerd van 40%. Dit jaar en komend jaar zullen ze de gevolgen van de pandemie nog steeds voelen. Vandaag trapt ASML het cijferseizoen af. De grootste pijn zit bij Air France KLM (-60% omzetdaling), Unibail Rodamco Westfield (-35%) en Shell (-35%). De grootste omzetstijging behaalde Just Eat Takeaway (>50%). Flow Traders heeft een winststijging van 700% geboekt, vooral in de eerste maanden van het jaar. De komende weken presteren de beursbedrijven hun jaarcijfers. (FD, p.31)
Saemor Capital stopt ermee Het Haagse hedgefonds Saemor Capitol houdt het na twaalf jaar voor gezien. Het had tot voor kort een half miljard euro onder beheer. Maar het stopt nadat institutionele beleggers onlangs 150 mln euro uit het fonds hadden getrokken vanwege tegenvallende resultaten. Afgelopen jaar stopten minstens drie andere hedgefondsen. (FD, p.9)
Philips koopt Capsule Philips neemt voor 635 mln dollaar Capsule Technologies over. Het Amerikaanse zorgtechnologiebedrijf levert software die de data tussen verschillende medische apparaten bijhoudt en uitwisselt. De overname draagt dit jaar al bij aan een hogere winstmarge. Vorige maand kocht Philips al BioTelemetry. De aankopen kunnen, omdat Philips op het punt staat om de divisie voor huishoudelijke apparatuur te verkopen. (FD, p.3)
Kunstgrastak TenCate in de verkoop De verkoop van TenCate Grass wordt onderzocht door de huidige eigenaar. De kunstgrasdivisie is daarmee het vierde onderdeel van het voormalige beursgenoteerde TenCate dat wordt doorverkocht. Tennessee Acquisation zou de afgelopen vijf jaar veel hebben geïnvesteerd in de kunstgrasspecialist. (FD, p.16)
BofA en Goldman Sachs optimistischer Bank of America ziet economisch herstel. Daarom kan de pot voor slechte leningen wel wat minder. De bank haalde er 828 mln dollar uit. De consumentenbestedingen trekken aan. De winst kwam uit op 5,5 mrd dollar in het vierde kwartaal, over heel 2020 daalde winst met 35% tot 17,9 mrd dollar. Goldman Sachs realiseerde een recordwinst van 4,5 mrd dollar in het vierde kwartaal. Dat kwam dankzij enkele grote beursgangen en advieswerk bij fusies en overnames. Over heel 2020 steeg de winst met 13% naar 8,9 mrd dollar. (FD, p.25)
Overig nieuws Brussel opent aanval op dominante positie dollar (FD, p.6)
Banken verwachten leenvoorwaarden weer verder aan te scherpen (FD, p.19)
Corona blijft KLM parten spelen: opnieuw ontslagen (VK, p.22)
Nederlandse piloten eruit bij Norwegian (Tel, p.31)
Palm Invest-fraudeur in Spaanse hechtenis (Tel, p.29)
Bartjens: Schoon Finse slaapster AkzoNobel biedt een premie van 108% op aandelen Tikkurila. Het bod bedraagt 31,25 euro per aandeel, terwijl de koers van het Finse verfbedrijf de afgelopen tien jaar nooit hoger is geweest dan 20 euro. Het Deense Hempel had ook een concurrerend bod gedaan, maar is tevreden met de activiteiten van AkzoNobel in Noorwegen en de Baltische staten. De koers van Tikkurila leek een schone slaapster. Voor Finse beleggers een les. Pareltjes zijn dichter bij huis dan je denkt. (FD, p.36)
Damrak sluit licht hoger De AEX is 0,15% hoger gesloten na een relatief rustige dag. Galapagos won 3,8% en Prosus werd 3,7% meer waard. Grootste verliezer was ArcelorMittal (-4,9%). Financiële waarden werden goedkoper. ING verloor 2,6%, ABN Amro 2,4% en ASR 1,2%. In de Midkap gingen Flow Traders en Fagron (1,3%) aan kop, onderaan eindigden Corbion (-3,2%), Vopak (-2,3%) en SBM Offshore (-2,2%). Vivoryon won 7,5%. Alfen (4,3%) werd meer waard.
Wall Street sluit in de plus Na een lang weekend sloten de indices hoger. De Dow Jones won 0,38%, de S&P500 steeg 1,53% en de Nasdaq pluste 0,81%. General Motors steeg ruim tien procent, het investeert met Microsoft in Cruise, een start-up in zelfrijdende auto’s. Boeing eindigde flink hoger. Goldman Sachs verloor, ondanks een hogere kwartaalwinst. American Express (3,79%) en Chevron (2,65%) gingen aan kop in de Dow Jones.
 
Philips: Dure maar slimme overname
IEX Premium  De overname van Capsule Technologies past perfect bij de strategie van Philips.
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Entrada 400 / unit 2D, 1114 AA, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.