browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN
(Advertentie)

Wie komen er sterker uit de crash?

De IEX Beleggersdesk speurt naar buitenkansen. Op de IEX Beleggersdesk hebben we al herstelkandidaten op het oog. Als eerste onze kooptips ontvangen? Neem dan een Premium lidmaatschap!
Nu de eerste maand IEX Premium Digitaal voor €0,01!

PROFITEER NU >>

DE ONDERWERPEN VAN woensdag 8 april 2020

Schuldeisers Hema, verenigt u!
Italië versus Nederland
Torenhoge schuldenberg mondiale economie
Klap op aandelenmarkt nog bescheiden
Duurzame beleggers zien bevestiging in co...
Overig nieuws
Bartjens: Goedkope tonnen CO2?
Damrak: AEX in bullmarkt
Wall Street: Broos en beweeglijk

Schuldeisers Hema, verenigt u! Er dreigt een harde confrontatie tussen de schuldeisers van Hema en Marcel Boekhoorn. Zij vrezen dat de Hema-eigenaar de coronacrisis aangrijpt om hen grote verliezen te laten slikken. Boekhoorn is bereid nieuw kapitaal in Hema te steken op voorwaarde dat de schuldeisers een offer brengen. De obligaties zijn in handen van institutionele beleggers, zoals Robeco, Nordea en Invesco. Zij verenigen zich en zoeken een adviseur die hen bijstaat in het gevecht met Boekhoorn. (FD, p.1)
Italië versus Nederland De vergadering tussen de Europese ministers van financiën liep door tot diep in de nacht. Italië graaft zich in en weigert hulp vanuit het euronoodfonds ESM. Volgens premier Conte zijn alleen eurobonds de juiste oplossing. Voor Nederland zijn die eurobonds een brug te ver. Duitsland en Nederland zijn wel bereid om lichtere voorwaarden aan het ESM te verbinden. Italië zet echter de hakken in het zand. Naar verluidt willen de zuidelijke landen hun steun aan gunstige leenvoorwaarden afhankelijk maken van de komst van eurobonds. (FD, p.3 - VK, p.12 - Tel, p.4)
Torenhoge schuldenberg mondiale economie De coronacrisis is een lont in een kruitvat. De schuldenberg is in de wereld opgelopen tot een duizelingwekkende hoogte van 255.000 mrd dollar. Dat is een derde meer dan aan de vooravond van de kredietcrisis. De schuld van overheden, bedrijven en huishoudens bedraagt nu 322% van het mondiale bbp. De wereld staat nu een stijging van de schuld te wachten, die haar weerga niet kent. (FD, p.9)

Heeft u Rabobank ledencertificaten?
Meld u aan voor de IEX ledenactie!


Rabobank schrapt drie vergoedingen op de 6,5% Rabobank ledencertificaten. De bank weet naar onze mening onvoldoende duidelijk te maken waarom dit nodig is.


MELD U AAN VOOR DE ACTIE >>

Klap op aandelenmarkt nog bescheiden De aandelenkoersen lijken de weg naar boven weer gevonden te hebben. Het is echter nog volstrekt onduidelijk hoe hard de klap voor de economieën zal zijn. Economen achten een diepe recessie mogelijk. Daarbij lijken de koersdalingen aan de bescheiden kant. Binnenkort komen de cijfers over het eerste kwartaal. Dan is het afwachten wat de markten daarmee gaan doen. (FD, p.20)
Duurzame beleggers zien bevestiging in corona Het coronavirus heeft de financiële markten laten instorten. Groene obligaties en duurzame bedrijven presteren echter relatief beter. Duurzame beleggers grijpen het aan om hun punt te maken. Deze crisis leert dat er ander soort risico’s een rol spelen, buiten de financiële markten. Duurzame bedrijven zijn doorgaans goed geleid en conservatief gefinancierd. Kanttekening erbij is dat groene beleggers vaak niet in oliegerelateerde aandelen zitten. Die zijn niet door de coronacrisis, maar door de prijzenoorlog omlaag gedoken. Luchtvaartmaatschappijen zijn heel hard getroffen. Dat heeft meer te maken met de aard an de crisis, dan met het duurzaamheidsgehalte van de beleggingen. (FD, p.27)
Overig nieuws ECB versoepelt voorwaarden onderpand bij leningen (FD, p.5)
‘Schatrijke Franse luxeconcerns wilden staatssteun aanvragen’ (FD, p.7)
Hoe langer de crisis, hoe lager de huizenprijzen (FD, p.18 - Tel, p.9)
Blokker krijgt geen servies door corona (Tel, p.21)
Deel uitzendkrachten op straat - Branche wil baanbehoud, maar ‘maatregelen niet dekkend’ (Tel, op.20)
Bartjens: Goedkope tonnen CO2? Begin dit jaar kocht Riverstone de bijna nieuwe kolencentrale van Engie op de Maasvlake. De visie van Riverstone is dat er een tekort aan stroom gaat ontstaan, de prijzen zullen stijgen en dan zal de centrale zich alsnog in tien jaar terugverdienen. Mocht het kabinet overgaan tot sluiting, dan onteigent het de facto Riverstone. De kolencentrale stoot zo’n drie megaton CO2 per jaar uit. Dat wordt vermeden en levert ook wat op. Alleen is de staat geen handelaar in CO2. (FD, p.31)
Damrak: AEX in bullmarkt De AEX (2%) nadert weer de 500 punten. Daarmee is de index officieel in een bullmarkt gekomen. Vastgoedfondsen deden het goed. Unibail-Rodamco-Westfield won 16,8%. Eurocommercial Properties werd 13,8% meer waard. Wereldhave (17,8%) en Vastned (8,3%) bevonden zich in de voorhoede. De enige verliezers waren Galapagos, Relx en Philips. Kendrion (3,3%) trekt het dividendvoorstel in. Flow Traders (-2,1%) gaat volgens analisten flink profiteren van de coronachaos. Degroof Petercam had adviezen voor ABN Amro (3,1%) en ING (4,7%), maar ook voor OCI (6,9%). Ahold Delhaize (0,9%) heeft 170 mln euro uitgegeven om klanten en personeel te beschermen.
Wall Street: Broos en beweeglijk De indices stonden na opening flink hoger. Maar het herstel is broos. Toen de olieprijs begon te dalen, zochten beleggers de uitgang weer op. De Dow Jones sloot 0,1% in de min, de S&P500 leverde 0,2% in en de Nasdaq daalde 0,3%. Goldman Sachs (4,9%) zet een fonds op van 10 mrd dollar, om te investeren in bedrijven die door de crisis met kastekorten komen te zitten. ExxonMobil (1,9%) verlaagt de kosten dit jaar met 30%.
 
Dividendtoppers: Dividend veilig?
IEX Premium  We hebben onze dividendtoppers op een rijtje gezet en een inschatting gemaakt over de veiligheid van het dividend.
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Entrada 400 / unit 2D, 1114 AA, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.