browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN
(Advertentie)

Billink is launching customer van het nieuwe platform Rabo&Crowd

 • Obligatie uitgever: Billink
 • Lening: €700.000
 • Rente: 7,9% (maand betaling)
 • Looptijd: 5 jaar (maandelijkse aflossing)
 • Investeer nu vanaf €500

 • Schrijf je nu in!

  DE ONDERWERPEN VAN woensdag 19 december 2018

  Europese aandelen goedkoop
  Geen Europees bonusplafond
  Eneco wordt geveild
  Shell wil Endeavor overnemen
  Snelle overname Sunweb verrassend
  Accell zet Amerikaanse activiteiten op zi...
  Overig nieuws
  Bartjens: Groene energieslurper
  Damrak op verlies
  Wall Street sluit licht hoger

  Europese aandelen goedkoop De koersdalingen in Europa hebben aandelen zo’n 12% van hun waarde gekost. Europese aandelen zijn de afgelopen vijf jaar niet zo goedkoop geweest als nu. De Stoxx 600 staat op het laagste niveau sinds juli 2013. Dit wekt weer de interesse van vermogensbeheerders. De politieke onrust maakt hen echter terughoudend. Op de lange termijn zijn Europese aandelen aantrekkelijk, dan is er meer rendement in Europa te behalen dan in de VS. De onzekerheid speelt vooral op de korte termijn. (FD, p.3)
  Geen Europees bonusplafond Het voornemen om in heel Europa het bonusplafond voor financiële instellingen af te schaffen haalt het niet. Lidstaten mogen zelf bepalen of zij strenge regels hanteren voor de variabele vergoedingen van handelshuizen, beursplatforms en fintechbedrijven. Voor banken en verzekeraars blijft het Europese plafond wel intact. Nederland hanteert 20% van het vaste salaris als limiet, elders in Europa bedraagt het maximum 100% of zelfs 200% van het jaarsalaris. (FD, p.1)
  Eneco wordt geveild Er komt geen beursgang voor Eneco, maar het energiebedrijf wordt verkocht via een veiling. Via een ‘controlled auction’ denkt Eneco een aandeelhouder te vinden die goed bij het energiebedrijf past. Daarmee komt een einde aan anderhalf jaar chaos en strijd. De betrokken partijen zijn blij dat Eneco nu verkocht kan worden en er overeenstemming is bereikt over de wijze waarop. (FD, p.9 - VK, p.6 - Tel, p.21)
  Shell wil Endeavor overnemen Volgens bronnen bij Bloomberg aast Shell op een overname van het Amerikaanse Endeavor Energy Resource. Er zou een bedrag van 8 mrd dollar mee gemoeid zijn. Shell voert gesprekken met Endeavor. Andere partijen, zoals ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips, zien af van een bod. De gesprekken zijn gecompliceerd, omdat de oprichter van Endeavor een groot deel van de rechten op de olie in de grond wil behouden. (FD, p.14)
  Snelle overname Sunweb verrassend Durfinvesteerder Triton heeft reisorganisatie Sunweb opgekocht. De snelle deal van de nummer drie in de reiswereld verraste iedereen. Volgens de oprichter van Sunweb is deze overname pas het begin in de hele reisbranche. Corendon zou ook in gesprek zijn met private equitypartijen. Schaalvergroting is nodig, maar ook voldoende kapitaal voor investeringen in internet en automatisering. (Tel, p.25)
  Accell zet Amerikaanse activiteiten op zijspoor Fietsfabrikant Accell zet zijn verlieslatende Amerikaanse activiteiten apart. Verkoop van het onderdeel is niet uitgesloten. De activiteiten kosten veel geld en tijd. Mogelijk zet Accell de stap onder druk van de banken. Aandeelhouders zijn al langer ontevreden over de prestaties van Accell. Pon wilde eerder heel Accell inlijven, analisten denken dat de grootaandeelhouder nu rustig afwacht. Accell houdt ondertussen vast aan de doelstelling om in 2022 een omzet te halen van 1,4 tot 1,5 mrd euro. (Tel, p.26)
  Overig nieuws Basf stapt definitief uit bioplasticfabriek met Avantium (FD, p.15)
  Wijers stopt als president-commissaris van Heineken (FD, p.20 - VK, p.31)
  Alibaba wil Zuidoost-Azië veroveren, maar Amazon ook (FD, p.22)
  Takeaway wil ook de bedrijfskantines (Tel, p.22)
  Bartjens: Groene energieslurper Mayflower, de joint venture tussen Shell en EDP Renewables, is een van de partijen die een veiling won voor een groot Amerikaans windpark. Shell wil een park bouwen met een vermogen van 1,6 gigawatt. Het is veel groter dan het windpark Borssele III+IV, maar levert stroom voor minder huishoudens. Het grote verschil zit in het verbruik door huishoudens. In New England ligt het verbruik meer als dubbel zo hoog. Dat energieslurpen wordt wel steeds groener. De wind in de VS is uit een andere hoek gaan waaien. (FD, p.32)
  Damrak op verlies De AEX sloot gisteren 1,1% lager. Galapagos (-5,5%) was de grootste verliezer, terwijl Signify (2,3%) de koploper was. Shell (-2,3%) had te kampen met de lagere olieprijs. Basf beëindigt de samenwerking met Avantium (-10,3%) voor de bouw van een bioplasticfabriek. Accell (-0,1%) splitste de verlieslatende Amerikaanse activiteiten af. AND International Publishers schoot 19% omhoog.
  Wall Street sluit licht hoger De Amerikaanse indices sloten met een lichte plus, na twee verliesdagen te hebben geïncasseerd. De Dow Jones won 0,36%, de S&P500 steeg bescheiden 0,01% en de Nasdaq eindigde 0,45% hoger. Vandaag neemt de Fed een besluit over de rente. Boeing (3,83%) kondigde een aandeleninkoop aan. Johnson & Johnson deed hetzelfde en steeg 0,98%. ExxonMobil (-2,76%) en Chevron (-2,38%) hadden last van de lagere olieprijs. Biogen verloor 5,86%, analisten zien potentiële risico’s in een procedure die een medicijnoctrooi aanvecht.
   
  Fugro: Midscheeps geraakt
  IEX Premium  De dalende olieprijs doet het positieve sentiment na de investeerdersdag van begin oktober verstommen.
  Neem premium Lees artikel
  Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
  IEX van Beleggers voor Beleggers
  Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
  Gebouw Zuidpark, Spaklerweg 52, 1114 AE, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
  Afmelden | Uw reactie | Adverteren
  .