browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN
(Advertentie)

Wie écht vooruitkijkt start met beleggen in duurzame energie

Beleg met de fondsen van Meewind in duurzame energieprojecten. Want investeren in duurzame energie biedt het mooiste rendement voor u en de wereld. Open vóór 1 mei een Meewind beleggingsrekening voor uzelf of uw kinderen.


klik hier voor meer informatie

DE ONDERWERPEN VAN donderdag 22 april 2021

Hillhouse Capital gelinkt aan misstanden
Volksverhuizing Volksbank houdt aan
Randstad: crisis voorbij
Duits hof geeft fiat aan Europees herstel...
Nog wel rente bij Handelsbanken
Jumbo zoekt randjes op
Nieuw pensioenstelsel laat op zich wachten
ASML gestuwd door grote vraag chipsector
Overig nieuws
Bartjens: Tot onze grote schuld
Damrak: KPN op winst
Wall Street op winst

Hillhouse Capital gelinkt aan misstanden De divisie huishoudelijke apparaten van Philips is overgenomen door het Chinese Hillhouse Capital. Dat bedrijf blijkt gelieerd aan investeringen die te linken zijn met mensenrechtenschendingen in Xinjiang. Het investeerde in de kunstmatige intelligentietechnologie van Yitu, dat door China wordt gebruikt bij massasurveillances in Xinjiang. Hillhouse zegt dat het om andere bedrijven gaat, die de naam Hillhouse mogen gebruiken. Philips zegt uitgebreid due dilligence-onderzoeken te hebben uitgevoerd. (Tel, p.22)
Volksverhuizing Volksbank houdt aan Na een jaar vol onrust en negatieve berichtgeving vertrekt meer dan de helft van de commissarissen van de Volksbank. De staat als grootaandeelhouder rekent hen het zwakke optreden in de bestuurscrisis zwaar aan. Voorzitter Jan van Rutte kondigde eerder zijn vertrek aan, Sonja Barendregt en Monika Milz gaan niet op voor een nieuwe termijn. Binnen de top van de bank bleek sprake te zijn van onderlinge ruzies, intimidatie en pestgedrag. De onveilige werksituatie bij de staatsbank telt al heel wat slachtoffers. De zoektocht naar vervangers verloopt moeizaam, de Volksbank is ondertussen een besmette naam geworden. (FD, p.1)
Randstad: crisis voorbij In economisch opzicht is de coronacrisis al voorbij, stelt de topman van Randstad. De uitzender meldde een groei van omzet en winst in het eerste kwartaal. De omzet nam met 6% toe tot 5,5 mrd euro, in Nederland met 9%. De ebita steeg met een kwart tot 202 mln euro. Op bijna alle markten waar Randstad actief is zoeken werkgevers naar personeel. Analisten hebben hun kanttekeningen bij het optimisme van de Randstad-topman, want een vierde golf of nieuwe mutant kan het herstel nog danig verstoren. (FD, p.2 - Tel, p.24)
Duits hof geeft fiat aan Europees herstelplan Het Duitse constitutioneel hof heeft groen licht gegeven voor de ratificatie van het Europese coronaherstelplan. De Europese Commissie kan nu voor ruim 800 mrd euro geld aantrekken op de kapitaalmarkten en dit als subsidies en leningen verstrekken aan de lidstaten. De Duitse instemming was een belangrijke horde op weg naar ratificatie. (FD, p.8)
Nog wel rente bij Handelsbanken De meeste banken bieden spaarders nog hooguit 0,001% rente, of verlagen hun drempel waarboven zij negatieve rente in rekening brengen. Handelsbanken doet daar niet aan mee. De Nederlandse dochter van de Zweedse bank biedt maximaal 0,15% rente op particuliere spaartegoeden tot 5 mln euro. Daarboven is er een nultarief. (FD, p.21)
Jumbo zoekt randjes op Afgelopen jaar heeft Jumbo een recordomzet geboekt en een nettowinst van 137 mln euro behaald. Desondanks komt er voor de tweede keer in een jaar tijd een reorganisatie. De eerste betrof het hoofdkantoor, nu gaat het mes in het winkelpersoneel. Tot 450 banen gaan verdwijnen. Jumbo staat bekend als vindingrijke onderhandelaar, die de randen van de regels opzoekt. (FD, p.10)
Nieuw pensioenstelsel laat op zich wachten De invoering van een nieuw pensioenstelsel wordt mogelijk met een jaar vertraagd. 1 januari volgend jaar lijkt niet haalbaar. De wetsvoorstellen rond het pensioenakkoord zijn nog niet klaar. Het is wachten op overgangsregels. Zo lang het huidige stelsel intact blijft, blijft ook de dreiging van kortingen op de pensioenuitkeringen. De dekkingsgraden zijn in het eerste kwartaal flink gestegen. De stijgende aandelenmarkten hebben geholpen. Maar de buffer is nog altijd ontoereikend. (FD, p.5 - Tel, p.1)
ASML gestuwd door grote vraag chipsector ASML kan zijn chipmachines niet aanslepen. Grote chipfabrikanten investeren miljarden in het vergroten van hun productiecapaciteit om het wereldwijde tekort aan chips in te lopen. ASML verdiende het eerste kwartaal bovengemiddeld aan dienstverlening rond reeds verkochte machines. De omzet van ASML kwam uit op 4,3 mrd euro, voor het hele jaar rekent ASML op een groei van 30%. De brutowinst klom tot 2,3 mrd euro, een brutomarge van 53,9%. Ook op langere termijn zijn de vooruitzichten voor ASML gunstig. (FD, p.6 - VK, p.18 - Tel, p.27)
Overig nieuws Brussel presenteert keurmerk duurzaam investeren (VK, p.7)
Ook AkzoNobel moet vechten om aan grondstoffen te komen (FD, p.15 - Tel, p.24)
Heineken weet bierverkoop bijna overal op peil te houden (FD, p.22 - VK, p.19 - Tel, p.25)
‘Crimineel’ Wirecard was innig met Berlijn (Tel, p.23)
Bartjens: Tot onze grote schuld De ECB is door haar opkoopprogramma een van de belangrijkste schuldeisers van eurolanden. Van kwijtschelden kan geen sprake zijn, meent Klaas Knot. Maar wat als de ECB een schuldkwijtschelding gelijkelijk zou uitsmeren over alle eurolanden? Dat kan absoluut, of naar verhouding van schuld-bbp. Een wonderoplossing is het niet. Ook dan blijft de muntunie behept met een enorme schuldenberg. (FD, p.32)
Damrak: KPN op winst Beleggers durfden weer. De AEX sloot 1,3% hoger. Grootste stijger was KPN (5,8%), de laatste tijd onderwerp van overnamegeruchten. Heineken won 4,8%, de bierafzet was gelijk aan een jaar eerder. ASML steeg 4,1%, de chipmachines van het bedrijf zijn niet aan te slepen. Just Eat Takeaway was met -2,9% de grote verliezer. Uber Eats wil meesnoepen van de Duitse markt. Randstad daalde 1,5% na presentatie van de cijfers. In de Midkap viel Galapagos (5,2%) op. Flow Traders verloor 4,5%.
Wall Street op winst De indices gingen lager van start, maar een omslag in het sentiment zorgde voor hogere koersen. De Dow Jones steeg 0,9%, net als de S&P500. De Nasdaq klom 1,2%. Daar was Intuitive Surgical de grootste stijger. Moderna profiteerde van de wereldwijd stijgende vraag naar vaccins. ASML heeft zijn winstverwachting opgeschroefd. Netflix was een grote daler, het heeft minder nieuwe abonnees binnengeharkt. Halliburton kwam met goede cijfers, maar temperde de verwachtingen. Het aandeel verloor daarop terrein.
 
ASMI: Winst gaat door het dak
IEX Premium  Zowel de omzet- als de winstmotor draait op volle toeren bij ASMI en dat blijft minimaal tot het einde van het jaar zo.
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Entrada 400 / unit 2D, 1114 AA, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.