Het dagelijkse nieuws van IEX.nl
Wordt deze mail niet goed weergegeven? Klik hier voor de online versie.
Logo IEX.nl
IEX | IEXProfs | IEXTraders
VANDAAG IN DE KRANTEN

DE ONDERWERPEN VAN vrijdag 20 januari 2017

ASML is al volgeboekt voor dit jaar
Wakkie nu nog strijdlustiger
Modewinkels krabbelen weer op
Sterk slotkwartaal Goldman Sachs en Citig...
Lithium: prijzen pieken, maar kunnen ook ...
Overig nieuws
Bartjens: Een adempauze van een jaar is m...
Damrak: ASML fier aan kop
Wall Street: Gemengd

ASML is al volgeboekt voor dit jaar Het orderboek van ASML is voor de helft gevuld met de nieuwste generatie chipmachines. Er is al voor 2 mrd euro aan orders geplaatst voor deze ultraviolet-machines. Het toont aan dat de techniek aanslaat, maar er zit nog steeds anderhalf jaar tussen bestelling en aflevering. Voor 2017 is ASML al praktisch uitverkocht. ASML presenteerde robuuste jaarcijfers. De omzet over 2016 is met 8% gestegen tot 6,8 mrd euro. De nettowinst nam met 6% toe tot 1,5 mrd euro. Aanleiding voor ASML om het dividend te verhogen van 1,05 euro tot 1,20 euro per aandeel. Het aandeel steeg gisteren 6,7% op deze feestmuziek. (FD, p.13 - VK, p.17 - Tel, p.24))
Wakkie nu nog strijdlustiger Maandag werd Peter Wakkie aangehouden op de Madrileense luchthaven en verhoord door de Spaanse fiscale opsporingsdienst vanwege beschuldigingen van smeergeldpraktijken. Hij had het wel verwacht en heeft ook wel een vermoeden wie hierachter zit. De oorlog is verklaard. Wakkie is aangesteld om de patstelling tussen de Spaanse en Russische aandeelhouders van ZED+ te doorbreken. De Ondernemingskamer heeft nu de raad van commissarissen op non-actief gesteld. Daardoor wordt het mogelijk om vandaag al de Spaanse oprichter van ZED+, miljonair Javier Perez, af te zetten. Dan kan er volgens Wakkie eindelijk tempo gemaakt worden. (FD, p.1 - Tel, p.6)
Modewinkels krabbelen weer op Voor het eerst in jaren hebben kledingwinkels in 2016 hun omzet weer zien stijgen. Het ergste leed lijkt achter de rug te zijn. Een tsunami aan faillissementen rolde over deze sector. De tekenen voor 2017 lijken ook gunstig. Dankzij de lage inflatie en hypotheekrente hebben consumenten meer te besteden. (FD, p.13)
Sterk slotkwartaal Goldman Sachs en Citigroup In het laatste kwartaal van 2016 heeft Goldman Sachs een winststijging van 275% gerealiseerd. Dat is met name te danken aan een grote schikking rond hypotheekobligaties en een omzetstijging bij de afdeling in vastrentende waarden, valuta’s en grondstoffen (FICC). Citigroup kwam ook met solide cijfers over het vierde kwartaal. De winststijging bedroeg 4% tot 3,6 mrd euro, terwijl de omzet kromp vanwege de afslanking van Citi Holdings. Ook bij Citigroup steeg de omzet van de FICC-afdeling (36%). (FD, p.15)
Lithium: prijzen pieken, maar kunnen ook kelderen De vraag naar oplaadbare batterijen voor elektrisch rijden stuwt de prijs van lithium naar ongekende hoogten. Een dergelijk proces kan echter overproductie uitlokken, waarna de prijzen in vrije val geraken. Analisten waarschuwen voor een tranendal bij ‘het witte goud’. Volgens Bernstein doen beleggers er goed aan hun blootstelling aan lithiumfabrikanten zo snel mogelijk af te bouwen. De hausse in lithium dreigt te eindigen zoals zoveel hausses in de grondstoffenmarkt, met grote verliezen voor beleggers die niet op tijd zijn uitgestapt. (FD, p.21)
Overig nieuws Verduurzaming kolencentrales lijkt beste oplossing - Onderzoekers: sluiting kost 7 mrd euro en leidt tot waterbedeffect (FD, p.1)
Cisco investeert in digitale ontwikkeling van Nederland - Topman John Chambers van het techbedrijf spreekt premier Rutte over plan om digitale economie te versnellen (FD, p.14)
Bayer/Monsanto belooft banen (VK, p.33)
Bol komt met ‘digi-bieb’ (Tel, p.21)
Bartjens: Een adempauze van een jaar is meer dan genoeg ASML heeft meer dan 4 mrd euro in kas, maar er is geen geld om eigen aandelen in te kopen. De afgelopen jaren kocht ASML voor honderden miljoenen euro’s eigen aandelen in. Plots is daar een einde aan gekomen. Bartjens heeft er wel een aantal verklaringen voor. Er moet nogal wat geld uitgegeven worden. Nieuwe acquisities zitter er voorlopig ook niet in. De onderneming groeit ondertussen gestaag door, dus de adempauze zal halverwege dit jaar wel weer voorbij zijn. Aandeelhouders kunnen zich dan opmaken voor meer feestmuziek. (FD, p.13)
Damrak: ASML fier aan kop De stijging van de AEX (0,6%) was vooral te danken aan ASML, dat traditiegetrouw het cijferseizoen opende. De cijfers van de chipmachinefabrikant vielen in goede aarde, het aandeel sloot 6,7% hoger, fier aan kop van de AEX. ASMI (2,7%) en Besi (1,5%) profiteerden ook van de fraaie jaarcijfers van ASML. ArcelorMittal (3%) deed het ook goed, dankzij een adviesverhoging. Heineken won 1,2% na een hoger koersdoel. Onderaan de lijst met hoofdfondsen prijkte Aegon (-2,2%), de verzekeraar heeft een afwaardering gekregen. TMG noteert ruim boven het bod van Mediahuis.
Wall Street: Gemengd Volgens Janet Yellen wacht de VS een onaangename verrassing als te lang gewacht wordt met het verhogen van de rente. De indices sloten gemengd. De Dow Jones gaf 0,1% prijs, de S&P500 won 0,2% en de Nasdaq steeg 0,3%. Goldman Sachs (-0,6%) heeft boven verwachting gepresteerd. Ook Citigroup (-1,7%) heeft een goed laatste kwartaal gedraaid. Winkelbedrijf Target (-5,8%) kwam met een winstwaarschuwing.

Afmelden | Uw reactie | Adverteren
Bezoek: IEX   |   IEXProfs   |   IEXTraders   |   IEXVideo   |   Guruwatch   |   Beursonline   |   De Beurs   |   Eurobench
.