browser versie
IEX.nl VANDAAG IN DE KRANTEN
(Advertentie)

Wij kopen de winnaars. U ook?

De beurs is sterk hersteld na de coronacrash, maar wie zijn op lange termijn de echte winnaars? In de nieuwe economische realiteit van 2020 zoekt de IEX Beleggersdesk voortdurend naar die aandelen.
Nu de eerste maand IEX Premium Digitaal voor €0,01!

PROFITEER NU >>

DE ONDERWERPEN VAN zaterdag 15 augustus 2020

Nederlandse massaclaim tegen techreuzen
Dramatische werkloosheidsstijging
Aegon hard afgestraft om dividendverlaging
KLM schrapt loonsverhoging
Winst Rabo onderuit
Boilerrooms blijven actief
Overig nieuws
Bartjens: Wehkamp in de bankschroef
Damrak: Ai, ai, Aegon
Wall Street afwachtend

Nederlandse massaclaim tegen techreuzen Nederland kiest de aanval in de illegale handel in digitale persoonsgegevens door grote techbedrijven. Een Nederlandse claimstichting bindt de strijd aan met Salesforce en Oracle voor het misbruiken van persoonsgegevens van vele Nederlanders. Eerder begon de Consumentenbond al een actie tegen Facebook. De nieuwe stichting kiest echter twee minder bekende partijen in de markt, die echter ook actief zijn in de datahandel. De financiering komt van het Britse Innsworth, dat 30% van de opbrengst krijgt. (FD, p.1)
Dramatische werkloosheidsstijging De coronacrisis veroorzaakt een dramatisch banenverlies. In het eerste kwartaal verdwenen 322.000 arbeidsplaatsen. Dat is een terugval van 3%. Vooral uitzendkrachten en flexwerkers zijn de dupe. Volgens het CBS is in een klap twee jaar banengroei weggevaagd. (FD, p.6 - VK, p.1 - Tel, p.1)
Aegon hard afgestraft om dividendverlaging Aegon is door beleggers hard afgestraft na de aankondiging dat het interimdividend wordt verlaagd. Een slotdividend over 2019 blijft ook achterwege. De verzekeraar had last van hoge sterftecijfers en lage rente in de VS. De dividendverlaging moet helpen om het bedrijf door de pandemie te loodsen. Over het eerste halfjaar is de onderliggende winst met 31% gekelderd, de nettowinst viel met 67% terug. (FD, p.5 - VK, p.20 - Tel, p.21)
KLM schrapt loonsverhoging De geplande loonsverhoging voor het KLM-personeel is van de baan. Het is een direct gevolg van de financiële problemen bij het bedrijf. De situatie waarin de loonsverhoging overeengekomen is, is een totaal andere dan de realiteit nu. De luchtvaartonderneming verliest 10 mln euro per dag, heeft een steunpakket van 3,4 mrd euro ontvangen. Het kan zich een loonsverhoging niet veroorloven. (FD, p.3 - Tel, p.20)
Winst Rabo onderuit De nettowinst van Rabobank is met 80% gekelderd. De coöperatieve bank presenteerde een winst van 227 mln euro over het eerste half jaar. Grootste oorzaak is een forse bijdrage van 1,4 mrd euro aan de stroppenpot. Deze heeft nu een omvang van iets meer dan 5 mrd euro. De bank overweegt een soort stockdividend voor zijn certificaathouders. (FD, p.13 - VK, p.20 - Tel, p.23)
Boilerrooms blijven actief In de laatste drieënhalf jaar is er voor 27 mln euro schade gemeld door boilerroomfraude. Waarschijnlijk ligt de schade veroorzaakt door gehaaide verkopers veel hoger. Zij proberen op agressieve wijze geld afhandig te maken van goedgelovige beleggers. De AFM heeft 2500 Nederlanders gewaarschuwd die op een ‘sukkellijst’ staan. Meer dan waarschuwen kan de toezichthouder niet. (FD, p.27 - VK, p.21)
Overig nieuws Apple en Disney vrezen omzetverlies en schieten WeChat te hulp (FD, p.9)
Fors lager resultaat voor verzekeraar Achmea (FD, p.13)
Crisiskwartaal kost Airbnb twee derde van zijn omzet (FD, p.14)
T-Mobile groeit sneller dan concurrenten (FD, p.21)
Thermo Fisher blaast overname Qiagen van 11 mrd dollar af (FD, p.22)
Bartjens: Wehkamp in de bankschroef Wehkamp koos vorig jaar voor winst boven groei. De coronacrisis versterkt de online koopdrift. Maar nieuwe donderwolken pakken samen. Wehkamp verkoopt graag op krediet, maar voelt zelf de pijn van lenen. De maximale rente is verlaagd. Banken beperkten de kredietruimte van Wehkamp en verhoogden de rente. De kostenpost voor het bedrijf komt op 8,8 mln euro, dat is 84% van de verbetering die Wehkamp afgelopen jaar heeft gerealiseerd. (FD, p.32)
Damrak: Ai, ai, Aegon De AEX leverde gisteren 0,9% in. Verzekeraar Aegon sprong eruit, met een dramatische koersval van 15,3%. Het is de afgelopen 30 jaar slechts zes keer voorgekomen dat een aandeel harder daalde. Het schrappen van het interimdividend kwam de verzekeraar op een afstraffing te staan. Shell verloor 3,7%, het bedrijf ging ex-dividend. Fugro verloor 3%. Binnen de AEX waren slechts een handvol stijgers, aangevoerd door Adyen (2,6%). ForFarmers en Avantium verloren meer dan 4%. Esperite schoot 40,5% omhoog, al was er geen nieuws te melden.
Wall Street afwachtend De Dow Jones verloor 0,3% en de S&P500 daalde 0,2%. De Nasdaq steeg 0,3%. Beleggers waren afwachtend. Tesla versnelde 4,3%. Cisco verloor 11,2%, de omzet daalde fors door de coronacrisis. Apple steeg 1,8%, het gaat voor de tweede keer dit jaar geld ophalen op de schuldenmarkt.
 
Aegon: Nieuwe bezems...
IEX Premium  Aegon presenteert tegenvallende cijfers en keert GEEN slotdividend uit. Het interimdividend wordt neerwaarts bijgesteld.
Neem premium Lees artikel
Wat is Premium? » Rendement van Premium? » Bekijk het actuele aanbod »
IEX van Beleggers voor Beleggers
Onderdeel van IEX Group / © IEX.nl
Entrada 400 / unit 2D, 1114 AA, Amsterdam-Duivendrecht, Nederland
Afmelden | Uw reactie | Adverteren
.