Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

KLM schrapt nog eens 1500 banen

Gepubliceerd op 31 juli 2020 08:09 | Views: 2.393 | Onderwerpen: luchtvaart

Air France-KLM 10:19

5,29 -0,23 (-4,10%)

AMSTELVEEN (AFN) - Bij luchtvaartmaatschappij KLM worden de komende tijd zo'n 1500 mensen ontslagen. Dat aantal komt bovenop de KLM-medewerkers die gebruikmaakten van de vrijwillige vertrekregeling, de uitzendkrachten en mensen met een aflopend contract die al moesten vertrekken en de medewerkers die dit jaar en volgend jaar met pensioen gaan.

KLM spreekt in een verklaring van een huidig totaal voltijdsbanen van 33.000. Gezien de "hoge mate van onzekerheid" houdt de onderneming de mogelijkheid open om het aantal arbeidsplaatsen verder te verminderen als het productieniveau verder blijft tegenvallen.

De banen verdwijnen bij alle groepen KLM-personeel. Het gaat om 500 arbeidsplekken bij het grondpersoneel, 300 bij de cabinemedewerkers, nog eens 300 in de cockpit en ongeveer 400 bij onder meer dochterbedrijven. Een en ander betekent dat de luchtvaartmaatschappij komende tijd weer met de bonden voor piloten, cabinepersoneel en grondpersoneel in gesprek moet om een sociaal plan vast te stellen. Die gesprekken beginnen wat KLM-topman Pieter Elbers betreft zo snel mogelijk, al beseft hij dat het geen makkelijk traject wordt. "We streven naar zo veel mogelijk baanbehoud, maar de brute realiteit is dat we helaas wel actie moeten ondernemen."

Harde klappen

De luchtvaartbranche heeft namelijk harde klappen gekregen door de coronacrisis, geeft Elbers aan. Niet alleen is er simpelweg te veel personeel, de luchtvaartmaatschappij moet ook de kosten terugdringen. "Dit zijn nog maar de contouren van het plan", zegt de KLM-topman. Eind oktober moet er een uitgewerkt plan liggen, inclusief de aanpassing van de arbeidsvoorwaarden. Dat is een van de voorwaarden van de miljardenlening die KLM van de Nederlandse staat kreeg.

In totaal gaat KLM inclusief haar dochterbedrijven met ongeveer 5000 medewerkers minder door. Mensen met aflopende en tijdelijke contracten waren goed voor ongeveer 1500 voltijdsbanen, de 2400 medewerkers die vrijwillig vertrekken vullen ongeveer 2000 voltijdsbanen en tot eind volgend jaar gaan ook nog eens 500 mensen met pensioen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Air France-KLM 75% zegt verkopen 8 stemmen

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Banana 31 juli 2020 11:35
    Niet zo best.
    Beter was ook: iedereen 30% inleveren , van hoog tot laag en indien men niet wil, vertrek dan. Dan wordt lief en leed samen gedeeld.
    Maar deze regeling zal een of ander rechter in Nederland wel niet goed vinden om een of ander reden.
    Nu een nieuwe baan zoeken zal lastig zijn. Trouwens wie eruit gaat zal zich een zondebok vinden.
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare